Läraren till Olivia:
– Vad vet du om Döda havet?
– Döda? Jag visste inte ens att det var sjukt!

4 mumsiga mellanmål

Goda, mättande och helst snabba att göra. Här är fyra tips på mumsiga mellanmål!

Pyssel och Recept_Mellanmal-KP-13_vaffla

Foto: Emma Mattsson

Våffelmacka

En klassisk smörgås som går att variera hur mycket som helst. Välj de pålägg som du gillar mest!

Du behöver (till en macka):

2 osötade brödskivor (gärna surdeg)

smör

ost

några salladsblad (gärna ruccola)

tomat

Gör så här: Bred smör på brödskivorna. Välj ett lite grövre bröd så blir det nyttigare och du blir mättare. Obs! De smörade sidorna ska vara utåt. Lägg sedan på ost (på insidan), sallad och skivad tomat och sätt ihop. Kör i våffeljärnet och ät så fort osten har smält!

Tips! Det funkar även att steka mackan i en panna. Tryck ihop den med en stekspade och stek på båda sidorna.

 

Roliga rullar

Med inspiration från Asien blir dessa rullar både smarriga och snygga.

Du behöver (till 4 rullar):

recept, mellis, rulle, tunnbröd

4 tunnbröd

bredbart pålägg, som mjukost, leverpastej, hummus eller skagenröra

salladsblad

ärtskott

solrosgroddar

färska kryddor (välj sådana som passar med röran, som dill till skagenröra eller koriander till hummus)

1 morot

1 paprika

Gör så här: Bred röran på tunnbröden. Lägg i salladsblad, ärtskott och solrosgroddar – extra mycket i övre kanten, så att det sticker ut som en blomsterkvast! Rulla sedan ihop så tätt som möjligt. Servera med morots och paprikastavar.

 

Hallonyoghurtrecept, mellis, hallon, yoghurt

För dig som har bråttom – här är ett supersnabbt och superlätt mellanmål!

Du behöver (till en portion):

1 deciliter färska hallon

1 deciliter turkisk yoghurt

några nötter

lite ljus sirap

Gör så här: Mosa hallonen lätt med en gaffel (spara några hela att lägga överst som dekoration.)
Blanda med yoghurten. Strö hackade nötter ovanpå och ringla över lite sirap. Klart!

 

Tacopiroger

Okej, de tar någon timme att göra. Men sedan har du piroger i frysen till massor av mättande mellanmål. Bara att ta fram och med till stallet eller fotbollen!

Du behöver (till cirka 25 piroger):

Pyssel och Recept_Mellanmal-KP-13_pirog

5 deciliter mjölk

50 gram jäst (1 paket)

0,5 deciliter matolja (solros– eller rapsolja går bra)

1,5 tesked salt

1 tesked strösocker

5 deciliter grahamsmjöl

cirka 8 deciliter vetemjöl

1 ägg att pensla med

Till fyllningen:

1 påse tacokrydda

400 gram köttfärs eller vegofärs

 

Gör så här: Värm mjölken så att den blir fingervarm (37 grader). Rör i jästen tills den löser sig. Häll i olja, salt och socker. Knåda i grahamsmjölet och 7 deciliter vetemjöl, gärna i hushållsmaskin. Om degen fortfarande är jätteklibbig – knåda i det sista mjölet. Annars behövs inte det. Låt degen jäsa till dubbel storlek, det tar cirka en halvtimme.

Under tiden: Sätt ugnen på 225 grader. Gör sedan tacofärsen, instruktioner står på kryddpåsen. När degen har jäst klart är det dags att göra pirogerna. Strö ut lite mjöl och kavla ut halva degen i taget tills den är cirka 5 millimeter tjock. Ta ut rundlar i degen med ett kakmått eller en skål med en diameter på 10-15 centimeter. Lägg några matskedar färs på varje rundel. Pensla halva rundelns kant med ägg och vik ihop degen över fyllningen. Tryck ihop ”halvmånens” kanter hårt med en gaffel. Pensla med mer ägg och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter.

Tips! Det går att fylla pirogerna med allt möjligt som inte rinner för mycket –skinka och ost eller ost och tomat är gott.