Vem ringer man när simbassängen har fryst igen?
Svar: Pool-isen!

Äckligt gott halloween-godis

Mys eller rys? Öronvax, snorkråkor och jordiga daggmaskar. Så här fixar du årets mest motbjudande halloween-godis.

Halloween-godis
Foto: Bo Lindell

Maskar

Du behöver:

5 gelatinblad

4,5 deciliter vatten

1 paket jordgubbs-jello (finns att köpa på ”USA-hyllan” i storköp)

1,5 deciliter vispgrädde

Cirka 10 droppar grön karamellfärg

Cirka 100 sugrör med räfflor (sådana som kan böjas)

Gummisnoddar

Bakplåtspapper

FILM: MALIN BÄCKLUND

Gör så här:

Lägg gelatinbladen i blöt i en skål med vatten cirka 5 minuter. Koka upp 4,5 deciliter vatten.
Häll i jello-pulvret och vispa.

Krama vattnet ur gelatinbladen och lägg dem i jelloblandningen. Vispa tills gelatinbladen lösts upp.
Häll i en tillbringare och låt vätskan svalna.

Dra ut sugrören i sin fulla längd. Bunta ihop så många sugrör som ryms i ett dricksglas och fäst ihop bunten med gummisnoddar. Ställ i glaset.

Blanda ner grädden i den rumsvarma jellovätskan. Tillsätt några droppar grön karamellfärg för en maskig färg och blanda ordentligt.

Häll lite av blandningen i glaset. Bara så mycket att de täcker botten och den nedersta delen av sugrören. Ställ glaset med sugrör i frysen i cirka 30 minuter. Nu bildas ett jellolock längst ner i sugrören.

Det är lite klurigt att fylla sugrören. Var beredd på kladd! Luta glaset lite och häll långsamt ner resten av jelloblandningen i rören. Om inte vätskan rinner hela vägen ner eller om det blir luftbubblor så stick försiktigt ner till exempel en grillpinne. Räkna med att alla rör inte blir helt fyllda. Ställ i kylen för att stelna i cirka 4 timmar.

Lossa försiktigt bunten med sugrör från glaset genom att spola lite varmt vatten på glasets utsida.
Ta bort den jello som hamnat utanför sugrören.

Spola utsidan av sugröret under varmt vatten ett par sekunder. Håll i toppen av röret med ena handen och pressa försiktigt ut jellomasken med den andra handen på ett bakplåtspapper.

Förvara maskarna i kylen. Servera dem i en ”jordhög” av kaksmulor.

 

Halloween-godis. Råtthjärnor

Blodiga råtthjärnor

Du behöver:

100 gram vit bakchoklad

100 gram valnötskärnor

Hallonssylt

Bakplåtspapper

Gör så här:

Bryt chokladen i små bitar och lägg i en skål. Smält försiktigt på lägsta temperaturen i mikrovågsugn.

Använd en gaffel för att doppa valnötterna i chokladen. Lägg på ett bakplåtspapper och ställ i kylen för att stelna.

Toppa råtthjärnorna med lite hallonsylt.

 

Öronvax

Du behöver:

Mini-marshmallows

Kolasås eller snor (se receptet för snorkråkor)

Oanvända tops som du klippt bort vadden på eller grillpinnar

Gör så här:

Gör pinnarna så långa att de ser ut som tops. Fäst en marshmallow i varje ände. Doppa marshmallowen i kolasås. Klart!

 

Halloween-godis. Snorkråkor.

Snorkråkor

Du behöver:

1 paket mikro-popcorn

2 deciliter strösocker

100 gram rumsvarmt smör

Gör så här:

Poppa popcornen enligt instruktionerna på paketet. Ta hälften av popcornen till detta recept.

Smält sockret på medeltemperatur i en stor kastrull tills det blir rinnigt. Tillsätt smöret som du
delat i små bitar. Rör om så att smöret smälter. Koka försiktigt i några minuter till en slät smet.

Ta bort kastrullen från plattan och häll i popcornen. Blanda ordentligt så att de täcks helt av snorsmeten. Använd två slevar så att du inte bränner dig.

Häll upp på ett bakplåtspapper. Sära på popcornen med en slev och låt dem svalna.

 

Halloween-godis. Kattbajs.

Kattbajs

(Cirka 20 bajskorvar)

Du behöver:

150 gram rumsvarmt smör

1,5 deciliter strösocker

4 matskedar kakao

1–2 matskedar vätska (till exempel apelsinjuice eller kaffe)

5 deciliter havregryn

Gör så här: Blanda smör och socker till en slät smet. Tillsätt kakao, vätska och havregryn. Blanda. Låt stå i kylskåpet i en halvtimme innan du rullar bajskorvarna. Förvara i kylskåpet. Servera på en bädd av krossade havregryn (kattsand).