Baka emojis. Här är recept på skitgoda bajsmaränger och kärlekstårta.

Baka bajsemojis

Foto: Thomas Hjertén

Bajsmaränger

Cirka 30 stycken

Bjud dina kompisar på maränger som ser ut som den glada bajsemojin.

 

Schweizisk maräng

100 gram äggvita

3 deciliter strösocker

 

Kristyr

1 deciliter florsocker

2 teskedar vatten

 

Garnering

200 gram choklad

små ätbara ögon

 

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 80 grader. Häll äggvita och strösocker i en metall- eller glasskål och ställ den över vattenbad. Vispa smeten med en handvisp tills den har nått 62 grader.
  2. Ta bort kastrullen och skålen från spisen, var försiktig med den varma skålen. Vispa smeten med elvisp tills den har blivit kall.
  3. Sätt i en rund tyll, ca 1 centimeter i diameter, i en spritspåse. Fyll påsen med marängsmeten och spritsa ut maränger.
  4. Grädda marängerna mitt i ugnen i ca 50 minuter. Låt dem svalna.
  5. Hacka chokladen och smält 2/3 av chokladhacket i en skål över vattenbad. Ta av skålen och kastrullen från plattan, var försiktig med den varma skålen. Rör ner resten av chokladen tills allt har smält.
  6. Doppa en maräng i taget i chokladen och lägg dem på ett bakplåtspapper. Låt dem stelna.
  7. Kristyr: Blanda ihop florsocker och vatten. Ta lite kristyr på ett öga i taget och sätt fast ögonen på marängerna.

 

 

Emojitårta

Emoji tårta

Foto: Thomas Hjertén

Prinsesstårta i form av en hjärtemoji
10–12 bitar

Botten

4 ägg

2 deciliter strösocker

1 deciliter potatismjöl

1 deciliter vetemjöl

1 tesked bakpulver

 

Vaniljkräm

4 deciliter standardmjölk

¾ deciliter strösocker

1 vaniljstång

2 matsked Maizena majsstärkelse

4 äggulor

50 gram smör, rumsvarmt

 

Hallonsylt

175 gram frysta och tinade hallon

½ deciliter strösocker

 

Fyllning

3 deciliter vispgrädde

 

Marsipanlock

600 gram gul marsipan

 

Garnering

100 gram röd marsipan

100 gram svart marsipan

 

Gör så här

  1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en form med löstagbar kant, ca 20 centimeter i diameter. Smöra och mjöla botten och kanterna.
  2. Vispa ägg och strösocker ljust och pösigt. Blanda ihop de torra ingredienserna. Sikta dem genom en sil ner dem i äggvispet, rör försiktigt tills det blir en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda bottnen mitt i ugnen i 40–45 minuter.
  3. Vaniljkräm: Mät upp mjölken och hälften av strösockret i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken tillsammans med vaniljstången och fröna.
  4. Blanda maizena med resten av strösockret. Rör ner äggulorna och rör till en jämn smet. Vispa ner lite av den varma mjölken för att förhindra att äggulorna stelnar när allt hälls tillbaka i kastrullen.
  5. Ta bort vaniljstången. Låt mjölkblandningen koka upp igen och rör ner äggsmeten i kastrullen. Låt såsen koka någon minut på lägre värme under vispning tills den tjocknar. Dra sedan kastrullen från värmen och vispa ner smöret. Ställ gärna krämen i kallt vattenbad tills den svalnat. Fyll en spritspåse med vaniljkrämen och förvara den i kylskåp tills du ska använda den.
  6. Hallonsylt: Mosa hallonen tillsammans med strösockret.
  7. Montering: Dela bottnen i tre bottnar. Spritsa en ring vaniljkräm nära kanten på en botten och lägg hallon i mitten. Lägg på en botten till och spritsa på vaniljkräm. Lägg på den sista bottnen. Vispa grädden mellanfast och stryk ut den jämnt över tårtan.

    Foto: Thomas Hjertén

    Kavla ut marsipanen till en tunn platta och lägg den över tårtan.

  8. Marsipanlock: Knåda marsipanen mjuk. Kavla ut marsipanen på ett silikonmatta med lite maizena till 3–4 millimeter tjockt, cirka 40 x 40 centimeter.
  9. Foto: Thomas Hjertén

    Stryk marsipanen med handen för att få ytan slät.
  10. Vänd på marsipanen ibland under kavlingen så att marsipanen inte fastnar i underlaget. Lägg locket på tårtan och stryk med händerna på tårtan för att undvika veck. Skär bort överflödig marsipan runt tårtan med en pizzaslicer eller kniv, spara ett par millimeter.
  11. Kavla ut den röda och svarta marsipanen. Använd ett hjärtformat pepparkaksmått och stansa ut två hjärtögon ur den röda marsipanen. Rita en mun på ett papper, klipp ut den och lägg den på marsipanen.
  12. Foto: Thomas Hjertén

    Klipp ut ögon och mun ur bakplåtspapper först. Använd det som mall för att skära ut marsipanen.
  13. Skär med en kniv runt papperet. Lägg ögonen och munnen på tårtan.

 

 

 

Snabbfix

Har du inte tid eller lust att baka allt från grunden. Här är några knep för dig som vill ha ett snabbt resultat:

Använd färdig sylt

Använd färdiga tårtbottnar

Använd färdig vaniljkräm

Använd färdiga maränger

 

 

NUVARANDE Bajsmaräng och tårta med hjärtögon
NÄSTA Medaljchans sporrar Matilda att spela oftare