Vilken är mammas favorit-rot?
Svar: MOR-roten.

Baka bästa tårtan!

Fylld med vit choklad, täckt med fluffig frosting och med en botten i regnbågens färger… Greppa slickepotten och baka med KP!

Regnbågstårta
Foto: Anna Rut Fridholm

Du behöver:

(till cirka 18 bitar)

TIPS!
Separera ägg genom att använda
tre skålar. Knäck ägget över skål 1, häll försiktigt äggvitan i skål 2 och lägg ­äggulan i skål 3. Då är det ingen risk att gulan och vitan blandas.

Du kan baka tårt­bottnarna i förväg och frysa in. Klä då in dem en och en i plastfolie.

Tårtbottnar:

5 ägg (vitorna)
225 gram smör
3,5 deciliter mjölk
4,5 deciliter strösocker
4 teskedar vaniljsocker
6,5 deciliter vetemjöl
4 teskedar bakpulver
0,5 tesked salt
Pastafärg (hushållsfärger funkar också, men färgen blir inte lika stark). Se tips i texten hur du kan blanda färgerna.
Bakplåtspapper
6 tårtformar av aluminium (16–20 centimeter i diameter)

Fyllning:

3 deciliter grädde
200 gram vit choklad

Frosting:

8 deciliter florsocker
2 teskedar vaniljsocker
120 gram smör
200 gram naturell färskost
3 matskedar limejuice

 

Gör så här:

Tårtbottnar

1. Sätt ugnen på 175 grader.
Ta fram alla ingredienser. ­Separera äggvitorna från gulorna (se tips). Låt smör, mjölk och äggvitor få rumstemperatur medan du ­förbereder tårtformarna.

2. Klipp cirklar av bakplåts­papper, använd tårtformen som mall. Lägg ett papper på botten av varje form.

3. Blanda socker och vanilj­socker i en bunke. Tillsätt smöret och vispa med elvisp till en vit, fluffig massa. Tillsätt lite äggvita i taget och vispa tills allt är blandat.

4. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. Häll ­blandningen, lite i taget, i ägg­vispet. ­Varva med mjölken. Rör ihop med en slev eller slickepott.

5. Fördela smeten jämnt i sex skålar. Använd decilitermått och lägg ett mått smet i varje skål tills smeten är slut.

6. Färga smeten, en färg för ­varje skål. Med pastafärger behövs bara ett par droppar.  Blanda till exempel röd + gul = orange, röd + blå = lila och gul + blå = grön. Vi ­gjorde blå, grön, röd, gul, orange och lila smet. Rör om ordentligt så att färgen blir jämn. Tänk på att använda en sked för varje skål, annars ­blandas färgerna.

7. Häll smeten i tårtformarna – en form för varje färg.
Det går så klart bra att använda en vanlig kakform, men då tar det längre tid eftersom du måste diska formen mellan gräddningarna. Med aluminiumformar kan du grädda två bottnar samtidigt.

8. Grädda bottnarna i 15–20 minuter. Testa med en baksticka – om stickan inte blir kladdig är kakan klar. Låt tårtbottnarna svalna.

Fyllning

Häll grädden i en kastrull. Värm på låg värme – grädden får inte koka. Bryt chokladen i små bitar och ­blanda i. Rör om tills chokladen har smält helt. Låt ­blandningen svalna och ställ den sedan i kylskåpet tills den är helt kall. Vispa med elvisp till en fluffig smet.

Frosting

Blanda florsocker och vaniljsocker i en bunke. Rör ner smöret, färskost och limejuice.
Vispa med elvisp så att smeten blir jämn och glansig.

 

Bygg tårtan!

Nu är det dags att sätta ihop mästerverket! Gör det direkt på fatet – den färdiga tårtan går inte att flytta.

Basta-tartan-bygg1

Lägg den första bottnen på ett tårtfat. Bred på chokladgrädde med en slickepott.

 

 

 

Basta-tartan-bygg2

Lägg på nästa tårtbotten, bred på chokladgrädde och fortsätt tills sista ­botten ligger på topp.

 

 

Basta-tartan-bygg3

Nu är det dags för frostingen.
Fyll först ­gliporna mellan tårtbottnarna.
Det är ­enklast att använda en sprits.

 

 

Basta-tartan-bygg4

Bred ut eller spritsa resten av frostingen runt och på tårtan.
Dekorera om du vill. Klart!