Bokrecensioner

Läs KPwebbarnas bokrecensioner. Vill du skicka in en egen recension? Klicka här!

Betygsskala:

femkpw

fyrakpw

trekpw

tvakpw

enkpw

nollkpw

Larklight
Av Philip Reeve

Den var jättebra! Den utspelar sig år 1851 i rymden! Arthur Mumby och hans syster Myrtle bor med sin pappa i huset Larklight strax vid månen. En dag kommer den mystiske Mr Webbster in i huset och kidnappar Arthur och Myrtles pappa! De beger sig ut på en resa i den vidsträckta rymden. Boken är jättebra skriven på ett roligt lite gammaldags sätt. Och det händer ALLTID något.
Betyg:
femkpw

 

Arthur Mumby, 9

 

Glasbarnen

Glasbarnen
Av Katarina Olsson

Boken är super bra. Det handlade om en tjej som skulle flytta till Åhus med hon märkte att det hände underliga grejer i huset.
Betyg:

femkpw

 

Glasbarnet, 11

Insurgent
Av Veronica Roth

Det var en av det bästa böckerna jag någonsin läst! Insurgent är den andre boken i trilogin Divergent. Det var den bästa av alla de tre böckerna. Den handlar om en framtid där det finns falanger, falanger är 5 olika sorters grupper som skapades för att förhindra krig. Varje människa kan delas in i en av falangerna baserat på hens personlighet. Falangerna kallas: De fridfulla, de fridfulla beter sig mycket passivt och de ogillar vapen de lever för att förhindra konflikter (de går klädda i slappa kläder som endast är färjade i rött, orange, grönt, brunt och gult). De tappra, de tappra beskyddar staden och tror på mod medan de föraktar feghet (de går klädda i svart och vinrött). De lärda, de lärda tror på kunskap men kan bli väldigt arroganta (de går klädda i blått för de tror att blått skärper sinnet och ett skarpt sinne är ett smart sinne). De ärliga, de ärliga tror på att alltid tala sanning det gör dem mycket o känsliga, de älskar att diskutera (de går klädda i vitt och svart). De Osjälviska, de tror på att om man bara äger så mycket som är nödvändigt kommer det aldrig uppstå avundsjuka, de skulle offra sina liv för varandra i vardagen (de går klädda i grått och bär enkla frisyrer för att inte sticka ut).
Det finns också Divergenta, de passar in i flera olika falanger och de måste hålla sin divergenta sida hemlig annars kan de gå ett hemskt öde till mötes.

Betyg: Överkryssad KPW
denna boken är BÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄST, 12

 

Lite ihop
Av Mårten Melin

Boken handlar om Majken som blir osams med sin bff. Hon börjar umgås med den nya killen i skolan Ivar. Dom blir typ ihop. Tillslut blir Majken och hennes bästa vän sams igen. Boken var superbra
Betyg:

femkpw

 

Unicorn, 10 år

 

Narnia: Häxan och lejonet
Av C. S. Lewis

Narnia: Häxan och lejonet
Det var fyra barn som flyttade ut på landet. När de lekte kurragömma kom de till landet Narnia genom ett klädskåp.
Ett av barnen träffade den vita häxan och blev lurad att hjälpa henne.
Sen blev det krig mellan häxans folk och Lejonet Aslans folk.
Aslan offrade sig själv för att rädda pojken som var fångad av häxan men återuppstod eftersom han offrade sig för pojken.
Sen växte barnen upp i Narnia och blev kungar och drottningar men när de gick förbi den magiska lyktstolpen så kom de tillbaks till vår värld och var barn igen.
Det bästa med boken var att den var spännande och det var mycket magi och fantasi. Det sämsta med boken var att det var många svåra och konstiga ord.
Betyg:
trekpw

 

klass 3 blå, 9

 

Godnatt Mister Tom
Av Michelle Magorian

Godnatt mister Tom
8-åriga William evakueras från London under Andra världskriget till den lilla byn Little Weirwold. Han flyttar in hos Tom, en 60- årig man som inte har umgåtts med någon på 40 år. Under ungefär ett år får man följa deras liv i byn och den enorma påverkan de har på varandra. Boken är fantastiskt vackert skriven och varvas av sorgliga och lättsamma kapitel. Jag rekommenderar den verkligen, den lämnar ett avtryck som inte försvinner på länge.
Betyg:
femkpw

 

Ellen Meuller, 13

 

Harry potter och hemligheternas kammare
Av J.K Rowling

Harry potter är en trollkarl och går på en skola för häxkonster och trolldom. Harry går på en sport som heter quidditch. Harry har två vänner som heter Ron och Hermijone.
Betyg:

femkpw

 

Nora, 8

 

Heddabloggen … och allt de här med mamma
Av Åsa Hofverberg

Hedda är en tjej som är kär. Kär i Gustav. De brukade göra straffar tillsammans. Men det tog stopp. Heddas mamma gör mystiska toabesök. Hedda är osams med Karro (hennes bästa vän) som nu är med Signe.

Betyg:

femkpw

Du vet vem, 10

 

Styx märke
Av Hanna Blixt

Den handlar om Sofia och Leo som kommer till Sagofallen. De träffar på schackpjäser och några är goda och några onda. De träffar på en enhörning och får uppdraget att rädda världen. Det är ett spännande äventyr. Jag tycker att det är världens bästa bok för att den är så spännande och mysig.

Betyg:

femkpw

Theo, 11

 

Svarta damen
Av Hanna Blixt

Fortsättning till Styx märke i serien Äventyren i Sagofallen. Sofia och Leo kommer tillbaka till Sagofallen och får uppdraget att stoppa Svarta damen som vill vrida tillbaka tiden, så det blir som det var innan då Styx invaderat. Sofia och Leo måste förstöra tidens bok.
Den är världsbäst, lika bra som Styx märke. Spännande och kul! Gillade att det var korta kapitel och alla slutade spännande.

Betyg:

femkpw

Theo, 11

 

Glasbarnen
Av Kristina Ohlsson

Glasbarnen
Enda sen Billie och hennes mamma flyttade till huset i Åhus har hon känt att huset inte vill ha de där. Tänk om huset är hemsökt? Billie och hennes nya kompis Alladin börjar ta reda på mer om huset. Och ju mer de får veta, desto säkrare blir de på att de måste bort därifrån, innan något hemskt händer. Jag tycker att den här boken är väldigt bra och spännande. Men den skulle gärna ha varit lite längre. Ändå är boken jättebra och läskig, jag fick till och med mardrömmar!

Betyg:

femkpw

Läste glasbarnen på gran canaria?, 9

 

Warriors: Ut i det vilda del 1 av 6
Av Erin Hunter

Katten Rost är ute och leker i skogen. Där träffar han plötsligt några andra katter som frågar om han vill vara med i en klan som heter Åskklanen. När det är fullmåne drar tinget igång och Vindklanen är spårlöst borta och Skuggklanens ledare Uddatjärna är blodtörstig och oro väcker i skogen. Den var jättebra skrivet. Lagom mycket text och tjocka böcker men man läser ut dem ganska snabbt. Rekommenderar för personer som gillar strider, katter och vänskap.
PS. Det är min favorit serie!

Betyg:

femkpw

#HolowHorse, 11

 

Tvillingarna Thornthwaites olycksaliga återkomst
Av Gareth P. Jones

Efter åratal av listiga och utstuderade planer för att orsaka varandra en hastig och förtida död har tvillingarna Lorreli och Ovid ingått i en vapenvila, och lever ett stilla liv i den halvt nedbrutna herrgården. Men när en oväntad släkting dyker upp börjar mystiska olyckshändelser ske. Frågan är om det verkligen är olyckshändelser eller om det är någon av som har återgått till sina gamla (o)vanor? Eller är det någon annan som smider ondskefulla planer?

Betyg:

tvakpw

 

Toia, 9

 

Thure och Vattenhästens öga
Av Monica Arvidson W

Thure och Vattenhästens öga är en perfekt bok att glömma vardagen med. Man kommer in i en helt annan miljö i Zimbabwe, där Thores mormor driver ett barnhem. Allting är annorlunda och förtrollande.
Plötsligt börjar märkliga saker hända. En mystisk jättehäst dyker upp på nätterna och en trollkunnig man förstör för byborna. Så spännande när Thore och hans kompis TamTam försöker lösa mysteriet. En jättebra bok!

Betyg:

femkpw

 

Gnu, 15

 

Tredje tecknet
Av Ingelin Angeborn

TRedje tecknet
Olivia har sommarlov. Hon har inget att göra. Milo vill hela tiden vara med Sonja. Men till slut så åker Milo så Olivia och Sonja får vara i fred. Men då börjar konstiga saker att hända. Vem flåsar Olivia i nacken när hon skal sova? Och vem skriver de konstiga meddelandena på spanska?

Betyg:

fyrakpw

 

I love läsning

 

Warriors
Av Erin Hunter

Warriors (Ut i det vilda) är en bokserie i världsklass som är såld i över 20 miljoner (20 000 000) exemplar. Den är så oerhört bra att man ser bilder av alla katter och de fem olika kattklanerna:
Vindklanen, Flodklanen, Skuggklanen, Stjärnklanen och Åskklanen som huvudkatten Rost hamnar i.
Han drömmer underliga drömmar och lockas ut mot skogslivet. En kväll så tar han ett steg för långt och hamnar på Åskklanens territorium och blir attackerad av en klankatt. När han sedan blir antagen i klanen och får sitt klannamn -Eldtass- så händer massor som jag inte får spoila. När jag tänker efter har jag väl antagligen redan avslöjat för mycket…
Men iallafall, glöm inte bort: ENDAST ELD KAN RÄDDA VÅR KLAN

Betyg:

femkpw

WarriorsBeundrarenSomÖnskadeAttHonVarEnKattUrBokenSåMycketAttDetGörOnt, 12

 

Vandraren utan ansikte
Av Andreas Palmaer

Om du gillar rysliga historier som skrämmer vettet ur dig, om du gillar det så kommer du att älska den här boken. Jag tycker om den här boken väldigt mycket för att jag älskar att bli rädd. Den här boken är en riktig rysare och den handlar om spökhistorier. Vandraren utan ansikte är inte en sån där bok som handlar om gamla historier, utan det är saker som är nutid, nu, inte för ett år sen utan nu och det kan göra boken lite läskigare. När jag läste det första kapitlet i den här boken så kom jag verkligen in i dess värld och det var både kul men det är också väldigt läskigt för då kan man nästan se alla monster. Jag tror helt enkelt att den här boken är en riktigt bra bok för alla som bara längtar efter att få sätta tänderna i en riktigt ryslig bok.

Betyg:

fyrakpw

 

Inoz, 10

 

 

Syster Varg
Av Anette Skåhlberg

Syster varg handlar om två tvillingar som heter Sandra och Tea. När de var 4 år försvann Tea i skogen och hittades inte. Alla trodde att hon var död. Men när de fyller 10 år hittade poliserna Tea mitt i skogen. När hon kommer hem upptäcker dom att hon inte alls är som vanligt. Hon har levt med vargar i skogen ända sedan hon försvann. Hon hade blivit som en varg, lika aggressiv och kunde inte prata eller förstå människo-språk. Jag tycker att boken var superbra, jag rekommenderar den verkligen. Det finns även en del två och tre.

Betyg:

femkpw

Amanda, 13

 

Norra Latin
Av Sara Bergmark Elfgren

Tamar kommer från Östersund och drömmer om att bli skådespelare. Clea kommer från Stockholm och är barn till en känd skådespelare. När de börjar på samma skola förändras bådas liv. Att skolan råkar vara hemsökt kan ha med saken att göra…
Jag tycker att det är en väldigt bra bok. Den är lätt att känna igen sig i, det är lätt att tro att historien är baserad på en verklig händelse.
Den är en av mina favoritböcker.

Betyg:

femkpw

Potterhead, 13

 

Mordet på Orientexpressen
Av Agatha Christie

Då detektiven Hercule Poirot får ett telegram om ett ärende i London beger han sig omedelbart till Orientexpressen som ska föra honom dit. Men inte långt därefter sker ett mord bland de tolv passagerarna och monsieur Poirots initiativrikedom sätts ännu en gång på prov. Med sina kamraters hjälp försöker han pussla ihop alla ledtrådar, men gåtan blir emellertid bara orimligare och orimligare…
Jag tyckte att boken var riktigt bra och så spännande att det inte gick att lägga ifrån sig den, särskilt när det är som mest spännande… Karaktärerna är perfekt varierade. Med andra ord tröttnar man aldrig på boken.

Betyg:

femkpw

Den bokmala detektiven, 11

 

Spökflickan
Av Katarina Genar

Boken handlar om Anna. Hon flyttar till ett mystiskt hus där det sägs att det spökar. Hon och hennes vän Siri försöker lösa alla husets gåtor och mysteriun. De hittar ett mystiskt skrin som ”spökflickan” hade när hon var liten och spänningen bara stiger när man läser den.

Betyg:

femkpw

KP är bäst, 11

 

Monsterskolan: triologin
Av Mårten Melin

Denna bok innehåller 3 böcker som handlar om barn som börjar på en skola för speciella barn. Dessa barn är inte bara speciella, utan har även speciella förmågor som för vissa betraktas som en gåva men för vissa som en total katastrof. Bokens 3 huvudpersoner är, Måns, Love och Pixi och alla tre kämpar för att bemästra deras krafter tillsammans med lärarna och eleverna på Skogsbingelskolan. För mig är denna bok ett mirakel, jag rekommenderar den starkt till alla som är 11-14 år.

Betyg:

femkpw

Fantasy lover, 12

 

När vi möttes
Av Anna Todd

Tessa har ett perfekt liv, en perfekt pojkvän, perfekta betyg och hela sin framtid planerad. Allt detta ändras när hon möter Hardin som är Tessas raka motsats. Ändå dras Tessa till Hardin på något sätt även fast han har gjort allt för att inte förtjäna hennes tillit. Boken var väldigt bra men jag skulle rekommendera att vara lite äldre än jag var när jag läste den med tanke på att det var väldigt mogen handling i boken. Den var ändå väldigt bra även om jag var lite för liten när jag läste boken.

Betyg:

fyrakpw

Fantasy lover, 12

 

Att lura döden
Av Lisa Jane Smith

Boken Att lura döden är en av de bästa böcker jag har läst och är första delen i serien Night World. Boken handlar om en värld som inte är en plats utan ett sällskap med övernaturliga varelser. Och som endast har två regler, personer med i sällskapet får inte bli kära i en människa, och människor får aldrig veta att sällskapet finns. Boken handlar om en tonårig vampyr som bryter mot båda dessa lagar. Jag älskar både fantasy och romans så denna bok är ett mirakel.

Betyg:

femkpw

Fantasy lover, 12

 

Ylvania sagan om ljusbäraren
Av Ylva Hällen

Den handlar om Alba som bor Göteborg . En dag kommer någon och tar med henne till ylvania. Där träffar hon Jiro Stella och Adrian. Tillsammans ska de besegra Master.

Betyg:

femkpw

Kommer inte på ngn, 11

 

Silverpojken
Silverpojken
Av Kristina Ohlsson

Plötsligt började mat försvinna från Aladdins föräldrars resturang. Samtidigt smyger en lättklädd pojke runt i deras trädgård och följer efter Aladdin. Vem är pojken? Och vad vill han? Är det han som stjäl maten? En spännande bok för alla åldrar.

Betyg:

trekpw

LoveKristinaOhlsson, 9

 

Olympens hjältar: Athenas täcken
Av Rick Riordan

Jag älska Rick Riordans böcker om gudar! Athenas tecken handlar om fem halvgudar (barn till en gud och en människa) som försöker rädda jorden från Gaia, gudinna över jorden. Jag tycker att den är spännande och rolig plus att man lär sig massa om mytologi på ett kul sätt. Jag skulle säga att bocken är för åldersgruppen 10-13

Betyg:

femkpw

Tack N och H som tipsade mig, 11

 

Gamla hundar nya vanor
Av Bali Rai

Harvey och hans familj har världens värsta granne. Mick är vresig oförskämd och rasistisk, och hans enda vän verkar vara hans sjabbiga, illaluktade hund Nelson. Men Harvey gillar hundar, hur sjabbiga de än är så försöker han lära känna Mick och Nelson lite bättre. Det visar sig bli en riktig tuff utmaning. Kan man verkligen lära en gammal hund nya vanor??

Betyg:

trekpw

Malin, 12

 

Kalla kårar mitt liv som varulv
R L Stine

Boken handlar om en pojke som ska till sin morbror och faster. Han får en ny vän. Men det börjar hända märkliga saker, i skolan får han veta att alla tror på varulvar och när han berättar om vad han vill vara på lovet blir alla förskräckta. Jag tyckte den var bra fast lite mystisk.

Betyg:

trekpw

Liv, 9,5

 

Fyr 137
Av Ingelin Angeborg

Jag tyckte den här boken var bra för att den var väldigt spännande och läskig.
Den handlade lite om camping och en hemsökt fyr.

Betyg:

femkpw

Det var en bra bok, 9

 

Rum 2013
Av Ingelin Angeborg

Elvira ska ha ett jätte tråkigt sommarlov men när hon hittar en lapp om något kollo så tar hon ändå med den hem. Hon får en plats på kollot fast ansökan är inskickad försent. På väg till kollot ser hon en registreringsskylt som hon tycker sen lite märklig ut. Sen fortätter konstigheterna på kollot, Elviras fina ring försvinner spårlöst och Elvira, Meja och Nea börjar anklaga varandra.

Betyg:

fyrakpw

Bokslukaren, 12

 

Rum 2013
Av Ingelin Angeborg

Elvira åker på kollo under sommarlovet. Under kollot händer det mystiska saker. Finns även som film. Läs även fortsättningarna Sal 305 och Fyr 137.

Betyg:

femkpw

Den som inte är rädd, 10

 

Narnia: Häxan och lejonet

 

Narnia: Häxan och lejonet
Av C. S. Lewis

Det var fyra barn som flyttade ut på landet. När de lekte kurragömma kom de till landet Narnia genom ett klädskåp.
Ett av barnen träffade den vita häxan och blev lurad att hjälpa henne.
Sen blev det krig mellan häxans folk och Lejonet Aslans folk.
Aslan offrade sig själv för att rädda pojken som var fångad av häxan men återuppstod eftersom han offrade sig för pojken.
Sen växte barnen upp i Narnia och blev kungar och drottningar men när de gick förbi den magiska lyktstolpen så kom de tillbaks till vår värld och var barn igen.
Det bästa med boken var att den var spännande och det var mycket magi och fantasi. Det sämsta med boken var att det var många svåra och konstiga ord.

Betyg:

trekpw

klass 3 blå, 9

 

Narnia: Min morbror trollkarlen
Narnia – min morbror trollkarlen
Av C.S Lewis

Boken handlade om två barn som heter Digory och Polly. De träffade en trollkarl som gav dem magiska ringar som gjorde att de hamnade i en annan värld som hette Charn. Där träffade de en ond drottning som var en häxa. Hon följde med till London. Med hjälp av ringarna hamnade de sen i en värld där de träffade ett lejon som skapade världen. Barnen fick i uppdrag att hämta ett gyllene äpple. Det som var bra med boken var att den var fantasifull och spännande så man fick många bilder i sitt huvud, men ibland var den lite långtråkig.

Betyg:

femkpw

3 blå, 9

 

Percy Jacksson
Av Rick Rioan

percy-jackson-fodd-till-hjalte_2015
En helt vanlig tonåring eller…
På en enda natt slungas unga Percy Jackson in i en värld full av gudar och monster. Han hinner knappt förstå att hanns mamma nyss har dött fören han blir iväg skickad med sin bäste vän som tydligen är en satyr och en tjej som är i hanns older på ett så kallat uppdrag. Vad kan hända nu?
Detta var den första bra boken jag någonsin läst. Jag var nio när jag läste den, nu är jag tio. Jag hatade att läsa innan jag läste den här boken. Första boken i Percy Jackson-serien tog en månad att läsa men sedan tog dom andra böckerna i serien bara några dagar. Nu läser jag ut en bok med tusen sidor på 5 dagar.
Jag lärde mig älska böcker genom Percy Jackson.

Betyg:

femkpw

 

Bokmalen, 9

 

Hungerspelen
Av Suzanne Collins

recension_hungerspelen
Den första boken i Hungerspelen- trilogin handlar om en modiga, målmedvetna tonåringen Katniss Everdeen som bor i Sömmen, i distrikt 12. Katniss ansvarar för att hon, hennes mamma och lillasystern Primrose (Prim) ska mat genom att jaga. Dock lever de magert och fattigt. Men så tar Katniss liv en oväntad vändning när Prim blir utvald till att delta i hungerspelen och hon anmäler sig frivilligt i Prims ställe. Hon får tävla mot deltagare från olika distrikt i olika åldrar. Från att ha levt ett tryggt liv i Sömmen kastas hon ut på en arena mellan liv och död och får själv avgöra vilka som är fiender och vänner. Hon får uppleva hunger, oförutsedda faror och sorg.
Boken var svår att slita sig ifrån, jag ville läsa vidare och få reda på hur det gick. Att många kapitel slutar andlöst spännande gör den ännu bättre. Jag rekommenderar den till alla som gillar spänning, överlevnad och sorg. Och alla som gillar bra böcker!

Betyg:

femkpw

 

The hanging tree, 11

 

Zombiefeber
Av Kristina Ohlson

zombiefeber
Jag läste denna bok på en kväll den är väldigt läskig jag rekommenderar att man läser den när man är typ 12 år fast jag är bara 10 år men ni borde läsa böker som Kristina Ohlson har skrivit för hon skriver jätte bra böker!

Betyg:

trekpw

 

Den var läskig, 10

 

Nikkis dagbok
Av Rachel Ren’ee Russell

recension_nikkis-dagbok-1-berattelser-fran-ett-inte-sa-fantastiskt-liv
Nikkis dagbok är hennes riktiga dagbok hon är skolans största tönt. Hon har två bästisar som heter Chlouie och Zoey som är skolans värsta töntar med Nikki. Hon har skåpet brevid skolans värsta diva och Nikkis fiende Mackenzie som är en csp, cool, söt och populär. Boken är väldigt rolig ibland börjar jag fnissa.

Betyg:

fyrakpw

Den som gillar att läsa, 9 år

 

Nidstången
Av Åsa Larsson och Ingela Korsell

Recension_Nidstangen
Nidstången är spännande och bra på alla andra sätt! Läs den! Det finns nio böcker till i samma serie, Nidstången är den första. Man måste läsa de i ordning annars fattar man ingenting. Serien heter Pax.

Betyg:

femkpw

 

Älskar PAX, 11 år

 

FYR 137
Av Ingelin Angeborn

Recension_fyr-137
Precis som i de andra delarna (Rum 213 och Sal 305 ) är detta en slukrysare som handlar om Meja, Bea och Elvira. I denna bok så åker Bea och Elvira med Meja och hennes föräldrar. På vägen dit ser Elvira en registreingsskylt där det kusligt nog står FYR 137.
Elvira tänker, Nej inte igen!

Betyg:

fyrakpw

Soilder76, 11

 

Det magiska hjärtat
Av Kristina Ohlsson

Recension_det-magiska-hjartat
Boken handlar om Roberta vars bästa vän Charlotte är så sjuk att hon bara kan överleva om hon får ett nytt hjärta. Men på sjukhuset har de inget nytt hjärta därför måste Roberta använda ”önskegloben” som hon köpte på en auktion. Tillsammans med hennes nya kompis Eric letar hon försöker få ”önskegloben” att fungera. Kommer de att hinna i tid? Jag tyckte att boken var spännande och man fick veta hur det kan kännas att ha en bästis som är döende. Det hände hela tiden något oväntat. Man lärde sig också att inte vara lika rädd för döden.

Betyg:

fyrakpw

 

Boken, 12

 

Harry Potter och De vises sten
Av J.K Rowling

Recension-Harry-potter-och-de-vises-sten
Det här är första boken i Harry Potter- serien. Den handlar om Harry som blir misshandlad och utstött av sin moster och morbror (samt deras vidriga son Dudley), hans enda släktingar med livet i behåll. Men, på hans elvaårsdag, inträffar något oväntat som förändrar hans liv. Det visar sig att han är trollkarl och en helt ny värld öppnar sig. Det här är en av de bästa böckerna jag någonsin läst. Det känns som om jag mer än väl känner karaktärerna och enligt mig passar den alla åldrar. Den är lätt att förstå och leva sig in i, som om man hade varit en del av berättelsen. Jag rekommenderar den till 100%!

Betyg:

femkpw

 

Albus PercivalWulfric Brian Dumbledore, 11

 

Dagbok för alla mina fans Gregs bravader
Av Jeff Kinney

Dagbok för alla mina fans
VARNING DÅLIG OCH BRA HUMOR FINNS I BOKEN!!!!!!!
Gregory (även kallad Greg) går i middle schol. Han tycker det är det mest korkade som finns i hela värden. Men han tänker bli berömd en dag och istället för och bara svara på frågor kan han låna ut Loggbok. Men så länge sitter han fast med ett gäng idioter.
Jag har läst den här boken typ tio gånger men den blir alltid bara bättre.
P.S jag har läst hela serien + att den är bäst.

Betyg:

femkpw

 

Böcker äger!!!, 9

 

Jättehemligt
Av Barbro Lindgren

Det utspelar sig för 60 år sen när Barbro Lindgren var barn, hur hon tänker, vilka kompisar hon har, hennes liv. Jag tyckte att den var bra för att hon tänkte typ likadant som jag och det är kul att läsa om någons liv tycker jag, det finns två böcker till som heter: Världshemligt (när hon är äldre), Bladen brinner (när hon är ännu äldre) och så finns det också Sparvel böckerna som hon också har skrivit.

Betyg: 

femkpw

 

Elvira Fredholm, 11

 

Utan djur så dör jag!
Av Siri Spont

Den boken handlar om en tjej som heter Tilda och hon har en kompis som Thea. Men Thea har tydligen fått en ny bästis som heter Elin och hon är en av de mogna. Hon har även problem med en kille som heter Marcus som är ganska taskig mot Tilda. Sån tur att hennes andra kompis Stella hjälper Tilda.
Jag tycker att den boken är jätterolig och superkul. Men den kunde varit lite längre.

Betyg:

femkpw

 

Knäppa bokmalen, 9

 

PAX – Grimmen
Av Åsa Larsson & Ingela Korsell

Ett odjur härjar i Mariefred om nätterna. Bröderna Viggo och Alrik, väktare för det hemliga biblioteket, är de enda som kan rädda Mariefred från odjuret. Men vad är det för nåt? En djävulshund? En varulv? Och vad har den mystiske Damir, som säger att han ska söka information i biblioteket, med saken att göra? Den här boken är väldigt spännande och lite läskig, jag tipsar åldern 10-14 år. Den är full med humor, den fick mig att skratta högt flera gånger! Läs den och gör det NU!

Betyg:

femkpw

 

PAX-fan, älskar Iris, 12

 

Familjen Considines förbannelse
Av Gareth P. Jones

Recension-Familjen-considines-forbannelse
Mariel ska åka till sin mormors begravning och träffa sin släkt som hennes mamma har hållit hemlig. Men hennes kusiner beter sig konstigt och varför hade bara hennes mormor silver smycken. Boken är spännande och man lever sig in i den. Men den är inte skräckläsning eller…

Betyg:

fyrakpw

 

Bokmärken, 13

 

Det magiska hjärtat
Av Kristina Ohlsson

Recension_det-magiska-hjartat
Den här boken handlar om en tjej som heter Roberta och hon är på aktion med sin morfar som heter Horatio och sin bästa vän Chalotte. Då köper hon en mystisk jordglob. Charlotte är sjuk aldrig varit som dom andra barnen.
Den här boken har jag läst säkert minst 5 gånger. Den boken är nog min favorit bok. Det bästa med boken är att det alltid är något på gång. Men den kunde varit längre.

Betyg:

femkpw

 

Bokmalen med tre bokhyllor!, 9

 

Glasbarnen
Av Kristina Ohlsson

Glasbarnen
Glasbarnen är en väldigt spännande bok för 9-12 åringar (skulle jag säga). Den kan vara lite läskig men det är bara kul! Det handlar om flickan Billie som flyttar med sin mamma till Åhus. Där träffar Billie Aladdin. Men redan när Billie och hennes mamma tittar runt i huset märker Billie att något är fel. Han som ska sälja huset drar in lögner men det är bara Billie som märker och dem som bodde där innan bara lämnade sina saker. Varför ljuger säljaren och varför lämnade den andra familjen sina saker? Redan när den flyttat in händer märkliga saker taklampan gungar fram och tillbaka fast alla dörrar och fönster är stängda, någon knackar på Billies fönster mitt i natten, någon lämnar meddelanden i gästrummet, men varför tror inte mamma på det? Varför tror mamma att hon ljuger? Måste Billie lösa det här själv tillsammans med Aladdin och bästa vännen Simona från Kristanstad? Vem är det som spökar? Finns det riktiga spöken i Billies och mammas hus?

Betyg:

fyrakpw

 

Glasbarnen, 9

 

Liftarens guide till galaxen
Av Douglas Adams

Recension_liftarens-guide-till-galaxen
Huvudpersonen Arthur Dent härstammar från den i stort sätt tråkiga planeten Jorden. Han har redan en minst sagt dålig dag, kanske på grund av att kommunen ska riva hans hus gör att bygga en motorväg. Men det är innan planeten lämnas till sin undergång, för att göra plats till en intergalaktisk motorväg. Men tillsammans med sin vän Ford Prefect lyckas de helskinnade fly undan katastrofen och hamnar istället på ett fascinerande äventyr genom universum med bara en liten gul fisk, en bok och en handduk.
Jag tyckte boken var bra och den fick mig ofta att skratta. Men den passar nog för lite äldre barn, eftersom att författaren använde sig av en hel del svåra begrepp. Det kan vara lite ansträngande att hänga med i karaktärernas kornversationer, men trots det var det inte svårt att förstå handlingen.
Jag ger den en stark fyra, nästan en femma. Jag rekommenderar er som vill garn utmaning att läsa boken.

Betyg:

fyrakpw

 

En fallande petunia, 11

 

Fly Sol, fly!
Av Jo Salmson

recension_fly-sol-fly
Flickan Sol som bott i en villa utanför staden har fått veta att hon är en av häxfolket. Landet Sol bor i är i krig med häxfolket och Sol måste fly ifrån villan utan att bli upptäckt. Men general Kiijana och hennes soldater är redan på jakt efter henne och Sol måste fly så fort som möjligt. Boken var väldigt bra och spännande och jag läste om den flera gånger! Den rekommenderas för barn i åldern 8 år och uppåt. OBS: Man bör ha läst böckerna innan. P.S Läs alla Jo Salmsons fantasy böcker, dem är superbra med mycket spänning ..

Betyg:

femkpw

 

Jo Salmonson junior, 10

 

Bilbo – En hobbits äventyr
Av J.R.R Tolkien

Recension_bilbo Hobbiten
Den här boken läser man ur den kortväxta hobbiten Bilbos perspektiv, som bor i sitt lilla, bekväma hobbithål och gillar ett lugnt och trivsamt liv. Men en dag kommer tretton oinbjudna dvärgar till hans hem som vill hålla ett rådslag. De behöver hobbitens hjälp för att ta tillbaka det som en gång i tiden varit deras, en värdefull skatt och som vaktas av den onda Draken Smaug. Motvilligt följer Bilbo med, tillsammans med de tretton dvärgarna och till viss hjälp av den visa trollkarlen Gandalf. De hamnar ideligen i knipor och vägen blir farofylld. De möter både svårigheter och hjälp. Samtidigt sätts Bilbos mod på prov som aldrig tidigare. Men frågan är bara: kommer de tillsammans kunna besegra Smaug och ta tillbaka deras enorma skatt?
Den här boken var väldigt bra, men jag som har läst Sagan om ringen-böckerna blev lite besviken. Beskrivelserna var annorlunda och dessutom var det en annan översättning som jag blev lite irriterad på. Men för övrigt var den väldigt bra.

Betyg:

fyrakpw

 

It’s LeviOsa, not LeviosA, 11

 

Imorgon är allt som vanligt
Av Lina Stoltz

recension_imorgon-ar-allt-som-vanligt
Boken handlar om Lillian som har en mamma som dricker och vågar inte berätta för någon.
Detta var en ganska djup och den kom man snabt in i handlingen, det var bra.
Det som inte var så bra var att dom inte förklara hur dom såg ut men det är fortfarande den bästa boken jag någonsin läst.

Betyg:

femkpw

 

Elin inte Eina, 10

 

Percy Jackson Född till hjälte
Av Rick Riordan

percy-jackson-fodd-till-hjalte_2015
Den här boken handlar om 12-åriga Percy Jackson som bor med sin mamma Sally och sin hemska styvpappa Gabe. Percy har både ADHD och dyslexi. När han åker på en skolutflykt går allting snett. Han matematiklärare förvandlas till ett monster och försöker döda honom. Han får reda på att han är ett halvblod. Ett halvblod är ett barn till en av de grekiska gudarna och en vanlig människa. Percy kommer till ett läger fullt med halvblod. Där får han en profetsia. Han måste åka genom hela USA med sina kompisar Grover och Annabeth. Kan Percy rädda världen… Jag tyckte att boken var jättebra! Det finns fyra fantastiska uppföljare och en helt ny serie där Percy och hans vänner är med som heter Olympens hjältar. Jag tipsar den här boken speciellt för de som har läst Harry Potter!!!

Betyg:

femkpw

 

Percy Jackson-fanet nr 1, 12

 

Julmysteriet
Av Jostein Gaarder

recension_Julmysteriet-
Den var bra men lite för långa kapitel. Sorry för att jag kom ut med denna recension lite försent. Men en då den var jättebra. Jag tror att den ursprungligen skrivits på Norska för att författaren har ett annorlunda namn + att man i svenskan inte har två a bredvid varandra.

Betyg:

femkpw

 

Bokslukaren, 9

 

De försvunna
Av Cecilia Lidbeck

recension_de-forsvunna
Boken handlar nio barn: Frej, Vincent, Sissela, Noomie, Kim, Benjamin och Maryam, Judit och Abel. De ska på läger ute i vildmarken. Men istället för vad de hade väntat sig, handlar det hela om en livsviktig kamp om överlevnad. De tvingas till att samarbeta och lita på varandra, om än motvilligt. Man får läsa ur Judits perspektiv och man får reda på mycket om henne, bland annat hennes sorgliga förflutna. Till att börja med var den bra, men när jag väl kommit in i handlingen var den helt gripande. Fast mot slutet var den riktigt sorglig, jag fick nästan en chock. Men för övrigt är den väldigt bra. Jag gillar också att den är välskriven, även om den är lättläst. Jag trodde att den var anpassad för yngre, men jag hade fel.

Betyg:

femkpw

 

Ge boken en chans, 11

 

Vargskräck
Av Jeanett Bergenstav

Vargskrack
11-åriga Flingan (Felicia) och hennes älskade hund Buffy ska som vanligt ta en morgonpromenad. Väl inne i skogen får Buffy vitring på någonting. Han rusar iväg och Flingan har inte en chans att följa med. Hon hör ett morrande och skyndar sig mot ljudet. När hon har tagit sig igenom ett snår står hon öga mot öga med en varg!!
Jag tyckte boken var bra för att den var så spännande. När ett problem har löst sig dyker ett annat upp. Det gör att boken håller läsaren i ett järngrepp. Jag skulle rekommendera boken för läsarna som är 10-13 om inte en vuxen är med.

Betyg:

femkpw

 

Bokslukaren 2.0, 11

 

The Mortal Instruments – Stad av Skuggor
Av Cassandra Clare

the-mortal-instruments-stad-av-skuggor_2015
SÅ BRA! LÄS LÄS LÄS LÄS LÄS! Denna fantasybok handlar om femtonåriga Clary Fray, som får reda på att hon är skuggjägare, halvänglar som dödar demoner. Kort därefter blir hennes mamma kidnappad och Clary och hennes bästa vän Simon blir indragna i ett spännande äventyr, i vilket Clary får reda på sin sanna identitet. Boken är JÄTTEBRA, läser du ungdomsböcker och gillar fantasy är detta något att lägga till på din to be read-lista. Detta är i en serie med sex böcker och det finns även andra serier kopplade till The Mortal Instruments (the infernal devices, the dark artifices) som fick inte är översatta till svenska men om du klara av att läsa på engelska finns massa böcker i samma värld. Det negativa är att en del karaktärer liknar Harry Potter-karaktärer väldigt mycket, men jag älskar HP så jag har inget problem med det.

Betyg:

femkpw

 

Malec4Life, 12

 

Legend
Av Marie Lu

recension_Legend
Denna bok är SÅ BRA!! Jag kunde inte lägga ifrån mig den och läste ut den på en dag! Detta är en dystopi där USA är delat i två delar. Den är skriven ur två femtonåringars perspektiv: Day, som är landet Republikens mest eftersökta brottsling, och June, Republikens underbarn som någon gång ska bli soldat. När Junes bror Metias mördas så är Day huvudmisstänkt och June försöker få fast honom, samtidigt som hennes hjärta känner något annat… ASSÅ DENNA BOK ÄR SÅ BRA! Den är bara cirka 300 sidor, och är i en trilogi, Legend, Prodigy och Champion. Min favorit är champion. Slutet är ganska sorgligt, i alla delarna men främst sista delen. Om du brukar läsa ungdomsböcker och gillar dystopier (och står ut med att många karaktärer dör, RIP den som dog i slutet av Prodigy…) så vad väntar du på, plocka upp den NU! Den kan vara lite seg i början, men försök ta er igenom det, FÖR DEN ÄR SÅ BRA OCH OMG JAG BORDE SLUTA FANGIRLA MEN DET GÅR INTE.

Betyg:

femkpw

 

FriaTillMigMedEnGemringTack!, 12

 

 

Förr eller senare exploderar jag
Av John Green

recension_forr-eller-senare-exploderar-jag
Cancersjuka Hazel tvingas gå till en stödgrupp för att hon anses vara deprimerad, där träffar hon Augustus. Gnistan kommer direkt och ju mer de lär känna varandra desto mer gillar de varandra, men Hazel vet att hon snart kommer att dö och vill inte att han ska vara med när det händer. Den här boken har allt, kärlek, humor, sorg. Det är en fantastisk kärlekshistoria som är mycket bättre än vad man först tror. Personerna är fantastiska och man älskar dem från första sekund, man kan relatera till dem, älska dem och alltid vilja ha mer. Så läs den om du vill obsessa något lika mycket som du obsessar Harry Potter, om du inte vill obsessa över något, läs den inte men då går du miste om något. Det här är bästa boken jag har läst och jag har läst en del. LÄS DEN, är det enda jag säger, LÄS DEN!!!

Betyg:

femkpw

 

Okej? Okej. 13

 

 

Stad av skuggor
Av Cassandra Claire

the-mortal-instruments-stad-av-skuggor_2015
Clarys mamma försvinner och hon börjar se personer ingen annan verkar se, men det är inte vanliga människor utan vampyrer, varulvar och trollkarlar. Hon träffar skuggjägare som dödar demonerna i världen och den ondaste av föredettingar, skuggjägaren som alla trodde var död är nu tillbaka. Samtidigt får hon känslor för någon som hon aldrig kan få. Den här boken kan verka bra, spänning och kärlek, vad kan man mer begära i en bok. Men så var det inte. Det var nästan ingen spänning alls, det var långtråkiga beskrivningar och det är svårt att förstå allt. Läs den inte, vare sig din kompis säger att den var bra eller om du hör jättemycket bra om den, den är inte bra så lyd mitt råd och läs inte den här långtråkiga boken. För om du är som mig och måste läsa klart hela serien om du har börjat så väntar åtta böcker efter den här och de andra är inte bättre.

Betyg:

enkpw

 

Läs hellre förr eller senare exploderar jag, 13

 

Den viskande dödskallen
Av Jonathan Stroud

recension_den-viskande-dodskallen
De tre ungdomarna Lucy Carlyle, Anthony Lockwood och George Cubbins är ämnade till att lösa fall. Alla handlar i grund och botten om samma sak: livsfarliga spöken som väckts till liv efter en plågsam död. Det hela började med att två klienter behöver hjälp med att säkra en grav med en särskilt illasinnad ande. Och som vanligt går inget enligt planerna. Det slutar med att en väldigt farlig spegel hamnar i fel händer och de unga agenterna måste hindra att skadan sker. Samtidigt som något mystiskt försöker ta kontakt med Lucy… Det här är en väldigt bra bok och jag rekommenderar den till läsare som gillar fantasy och skräck. Miljö- och karaktärs beskrivningarna är detaljerade och handlingen andlöst spännande. Jag gillar karaktärerna och vad de gör. Ytterligare ett plus är att det ofta händer oväntade, dramatiska. Jag ger den en kristallklar femma.

Betyg:

femkpw

 

Potterhead, 11

 

Odinsbarn
Av Siri Pettersen

recension_odinsbarn
Hirka bor i Ymslanden, en värld med överflöd av kraft. Men Hirka är inte som alla andra. Hon kan inte tygla kraften, och har ingen svans. Hennes far säger att vargen tog den. Men är det verkligen sant? Samtidigt har det kommit en ny rådsmedlem, Urd. Han beter sig konstigt. Samtidigt som Hirka ska överleva Riten måste hon hålla koll på honom. Jag tycker den här boken var i världsklass. Den fångar känslorna på ett så skickligt sätt att man verkligen lever sig in. Det finns två till böcker, Röta och Kraften. Jag har läst alla tre, och de är verkligen jättebra.

Betyg:

femkpw

 

Kalla mig Hirka, 11

 

Brorsan är kung
Av Jenny Jägerfeld

recension_brorsan-ar-kung
Måns är en kille som föddes med snippa. Hans pappa förstår inte det och envisas med att kalla honom Michel.
Måns och hans mamma åker till Malmö där han får en ny vän och det blir en hel del trubbel.
Boken är jättebra och jag rekommenderar verkligen alla att läsa den. Däremot tycker jag inte att man sugs in i den på det sättet jag hoppats.

Betyg:

fyrakpw

 

Iris, 9

 

Cirklen
Av Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren

Cirkeln
När några flickor får reda på att dom skall rädda världen mot världens undergång, så börjar mystiska saker hända. Folk dör mystiskt, inbrott hos rektorer och magiska krafter. Hur skall det gå att rädda världen? Den är för lite äldre personer men den är ändå bra!

Betyg:

femkpw

 

Den som läser alldeles för fort…, 10

 

Wursten och Veganen
Av Åsa Aspstjärn

Wursten blir uttråkad och retad av sina vänner men sin flyttar Diana in och allt förändras. Wursten tror att det ska bli tråkigt nu men nej det blir bara bättre och bättre. Satinister, illrar och politiska aktioner får hon vara med om!

Betyg:

femkpw

 

I love Harry potter, Pax och Wursten och Veganen!, 9

 

Boken om Mademoiselle Oiseau
Av Andrea de La Barre de Nanteul

Boken handlar om Isabella som en dag trycker fel på hissknappen och hamnar i Mademoiselles lägenhet. Hon hamnar i en fantastisk lägenhet med katter, fåglar, vackra klänningar och hemliga rum. Mötet mellan Isabella och Mademoiselle blir början på en viktig vänskap för dem båda.
Jag tycker boken är helt fantastisk. Det finns även en andra bok.

Betyg:

femkpw

 

Frankrike älskaren, 12

 

Legenden om Sally Jones
Av Jakob Wegelius

Legenden om Sally Jones är den första delen i Jakob Wegelius serie om människoapan Sally Jones. Här avslöjas vad som hände innan Sally Jones och Chiefen blev kompanjoner på båten Hudson Queen. Allt började när Sally Jones föds en mörk åskvädersnatt. Genom boken hamnar hon i människornas värld och får lära sig allt som dom kan – förutom att prata. Boken är väldigt bra och du behöver inte läsa den för att läsa Mördarens apa som är fortsättningen av den här. Legenden om Sallad Jones har många fina teckningar och är mer som en bilderbok än en kapitalbok.

Betyg:

fyrakpw

 

Bokmalen, den skickligaste av de alla, 10

 

Warriors – Det svåra valet
Av Erin Hunter

Warriors- serien är jättebra och Det svåra valet är en av de bästa böckerna tycker jag. I den femte delen i Warriors sätts Åskklanen i stor fara då Tigerstjärna lockar en hundflock till deras läger. När Blåstjärna offrar sitt liv för klanens skull bevisar Dimfot och Stenpäls sin kärlek till sin mor när de räddar henne från flodens djup. Dock dör Blåstjärna i slutet av boken och Eldhjärta blir hennes efterträdare som ledare. Boken borde få en stark 6a (av 5) på grund av skogskatternas hårda men fascinerande liv. Erinra Hunter skriver med stark inlevelse.

Betyg:

femkpw

 

Mormor, 10

 

 

Gorlans ruiner
Av John Flanagan

Gorlans ruiner av John Flanagan. Det är första boken i serien spejarens lärling. den handlar om femtonårige Will som blir lärling till spejaren Halt, Araluens främsta spejare. Det går rykten om att spejare håller på med svartkonster. Boken var jättespännande och hade mycket flyt. Och för er som gillar Harry Potter vill jag bara säga: DEN HÄR BOKEN ÄR DUBBELT SÅ BRA!

Betyg:

fyrakpw

 

Det är den bästa bokserie jag har läst!, 11

 

 

De Utvalda: Monstrets Dotter
Av Kristin Cashore

Boken handlar om en tjej som heter Flamma. Hon kallas för monster för att hennes hår är vinrött. Hon kan styra andra med sina tankar men vill inte skada de med det.
Jag tycker den här boken är väldigt bra, man vill inte att den ska ta slut. Den är spännande och det händer alltid något nytt.

Betyg:

femkpw

 

Celine, 12

 

En julsaga
Av Charles Dickens

Jag tyckte boken var jättebra! Den handlar om Ebenzer Scrooge som är elak och snål men med hjälp av ett gäng andar och sin döde väns spöke blir han snäll och trevlig. Boken är en klassiker och skrevs på 1800 talet så den kan vara liteee svår att förstå. Jag rekommenderar den till folk som gillar historia och julen.

Betyg:

femkpw

 

JagälkskarjulenochKP, 9

 

Warriors
Av Erin Hunter

Warriors är en otroligt bra serie som man inte kan kan slita sig från så fort man har läst första boken In to the wild. Karaktärerna är intressanta och har ett djup i sig. Handlingen är spännande och stämnings full. Man helt enkelt rycks med till deras värld som man alltid varit en del av den.

Betyg:

femkpw

 

Mitt användar namn på amino är Lynxmoon,13

 

Idag är allt
Av Nivola Yoon
Natasha och Daniel träffas på stan en dag och de är helt olika som personer, ändå börjar de gilla varandra. Hela boken utspelar sig på en dag med en hel kärlekshistoria. Jag gillar att man får se i väldigt mångas synvinklar och hur ett litet ”tack” kan rädda någons liv. Jag gillar att det händer så mycket på en dag men samtidigt så lite, jag kunde relatera till båda även fast att jag är mycket mer lik Natasha. Som i de flesta böcker finns det tråkiga stunder som man bara vill skippa, som att det är två sidor om ordet irie.

Betyg:

trekpw

IJustHappenToLoveBooks, 13

 

Röd drottning
Av Victoria Aveyard

I Mares värld är alla uppdelade i färgen på sitt blod, det finns de röda och de silvriga. De silvriga har speciella krafter och har de röda som slavar, Mare är en röd. När hon börjar jobba på slottet förändras hela hennes liv, på något sätt har hon krafter även fast att hon är röd. Hon kommer på att hon kan förstöra silvrarna inifrån. Den här boken var väldigt bra, det var kärlek, lögner, svek och makt. Personerna var bra och handlingen likaså, slutet var helt och hållet oväntat. Början var dock lite tråkig enligt mig. Jag rekommenderar den här boken till de som brukar läsa ungdomsböcker och kan förstå sig på maktspelet som finns i världen.

Betyg:

fyrakpw

 

IJustHappenToLoveBooks, 13

 

Cirkeln
Av Mats Sandberg & Sara Bergmark Elfgren

Rebecka, Minoo, Ida, Linnéa, Vanessa och Anna-Karin blir förda till en plats när månen är blodröd. Där får de veta att de är ”de utvalda”. Boken handlar om 6 olika personer då boken skiftar när man vår beta från var och ens perspektiv. Jag tycker boken är superbra och spännande. Den är mer menad för ungdomar eftersom den innehåller vissa hemska saker.
Betyg:

fyrakpw

 

Banan, 13

 

Doktor Proktors pruttpulver
Av Jo Nesbo

Boken handlade om Bulle som är väldigt liten och rödhårig och hans kompis Lise. De träffade doktor Proktor som var uppfinnare och uppfann ett pruttpulver som var luktfritt. De uppfann också ett starkare pulver som de kallade pruttonautpulver som gjorde att de hamnade i fängelse. Boken var spännande så man nästan inte kunde sluta läsa. Den var lite rolig, men mer spännande än rolig.

Betyg:

fyrakpw

 

Klass 3 blå, 9

 

Förr eller senare exploderar jag
Av Brandon Mull

Boken Förr eller senare exploderar jag handlar om en cancersjuk patient som träffar en kille och boken är om deras kärlekshistoria tillsammans. Det är den bästa boken jag har läst, man kan tro att den är sorglig, vilket den är, men det är som en vanlig kärlekshistoria fast bättre. Det handlar om hur de ser på livet och hur det är att leva med en sjukdom. Boken har helt fantastiska karaktärer och man kan inte inte älska alla, även Idioten med alkoholproblem. Läs den nu!!! Jag rekommenderar den till de som brukar läsa ungdoms böcker och gillar sorgliga kärlekshistorier.

Betyg:

femkpw

 

It would be a privilege to have my heart broken by you ~ Augustus Waters, 13

 

Spirit Animals (Bok 1 vild)
Av Brandon Mull

Dena bok handlar om fyra personer som inte känner varandra. Alla av de lyckas mana fram var sitt andedjur, och inga vanliga sådana. De manar fram djur som ingen annan manar fram, även kallade de fyra fallna. Men vad händer när de är de ända som kan stoppa det kommande kriget? En superbra bok!

Betyg:

femkpw

 

Hedvig Fors, 10

 

Klassresan
Av Moni Nilsson

Klassresan handlar om klass 6b som ska splittras till hösten. Men en sista resa ska dem iallafall få göra. Klassresan är skriven i dagboksform och i varje kapitel byts huvudpersonen ut. Den handlar om kärlek och vänskap. Superbra bok verkligen! Hade boken som läsläxa.

Betyg:

femkpw

 

Gymnasten E.M, 11

 

Cirkusflickan
Av Camilla Lagerqvist

Ellen var sex år när hennes mamma sålde henne till en cirkus. Ellen tvingas träna långa dagar med en sträng tränare. Hon får lära sig näst intill omöjliga konster. Men snart får hon vänner som hjälper till. Boken var bra med en annorlunda miljö än i andra böcker men ibland var det lite svårt att hänga med.

Betyg:

fyrakpw

 

Den blåa tvättbjörnen, 10

 

Det Magiska Hjärtat
Av Kristina Ohlsson

Det handlar om Roberta som har en kompis,Charlotte! Charlotte har ett trasigt hjärta och behöver ett nytt hjärta snabbt. Roberta finner en till vän som heter Eric. Eric och Roberta köper en jordglob, som dom får reda på är magisk. De försöker rädda Charlotte innan det är försent. Jag tyckte denna bok var väldigt läskig och sorglig fast ändå var det den bästa bok jag läst! Rekommenderas till 11+

Betyg:

femkpw

 

Den som älskar Kristina Ohlsson, 10

 

Warrior: Ut i det vilda
Av Erin Hunter

Jag vill tipsa om den här boken, och egentligen hela serien för att den visar en katts liv från en annan vy. Man får följa med Rost/Eldtass som väljer bort sitt bekväma tamkisse-liv mot ett liv i Åskklanen. Man får hänga med honom när han tränar och jagar, och får vara med när han är både ledsen som glad. Han får dessutom bära på en mörk hemlighet med sina två bästisar Gråtass och Korptass. Det kan vara lite sorgligt i början när han väljer bort sina människor (tvåbeningar) och om man inte gillar när katter dör så passar inte den här boken en.

Betyg:

femkpw

 

Kim Garrido, 11

 

Spejarens lärling – Gorlans ruiner
John Flanagan

Will är 15 år och hans högsta önskan är att bli en krigare. Men han kommer inte in på krigarskolan. Istället får han bli lärling hos spejaren Halt. Will vet inte vad han tycker om att bli spejare. I byn går det rykten om att spejare i själva verket är trollkarlar. Alla är rädda för spejare. Boken är väldigt spännande och passar från 9 och uppåt.

Betyg:

femkpw

 

Den föreblivna människan, 12

 

Dansfeber
Av Anna Hansson

Maja och hennes kompisar ska äntligen få sätta upp en egen vårshow. Men allt går inte som en dans. Deras lärare Sussi får ett jobb som koreograf och Maja blir kär i vikarien Micke. Men är han inte lite för gammal? På teatern där de tränar försvinner saker och konstiga ljud hörs.
Denna bok tror jag att typ runt nioåringar skulle gilla.

Betyg:

fyrakpw

 

Hon läser bäcker snabbt, 8

 

Vem som helst utom Ivy Pocket
Av Caleb Krisp

Ivy Pocket är en tolvårig kammarjungfru till grevinnan Carbunkle, men blir sparkad på grund av sitt uppförande. Ivy tycker nämligen att hon är bäst på allt och aldrig gör något fel…
Denna bok är så rolig och bra, du måste läsa den! Det är den första boken i serien Ivy Pocket.

Betyg:

femkpw

 

Boknörden, 10

 

Cirkusflickan
Av Camilla Lagerqvist

Ellen bor med sin hårt arbetande mamma. Hon älskar att tillbringa sin tid till att balansera på livsfarliga broräcken nere vid hamnen. När hon är sex år så säljer hennes mamma henne till en cirkus. Där kastas hon genast in i en helt ny värld, fylld av hårda träningspass, näst intill omöjliga cirkuskonster, och ett ensamt och kringflackande liv. Men där finns även oväntade vänskaper, stora äventyr och spännande resor. Jag tyckte boken var bra och lite sorglig eftersom hennes mamma lämnar henne ifrån sig. Jag fick en känsla av att cirkusdirektören var väldigt elak till en början men allt eftersom tiden gick så blev hon snällare och snällare.

Betyg:

femkpw

 

Ebba, 13

 

Tårar i havet
Av Ruta Septeys

Boken handlar om fyra ungdomar som alla går runt på var sin hemlighet och av en slump hamnar alla fyra på båten Willhelm Gustloff som är dömd till undergång.
Boken utspelar sig under andra världskriget och är spännande och gripande, man vill hela tiden läsa mer.
Men från början är den lite rörig eftersom att boken visar alla fyras perspektiv.

Betyg:

femkpw

 

Har precis fyllt år!!, 12

 

Myran och gåtorna
Av Linn Gottfridsson

Det är bra att ha en mamma som är kär för hon säger ja till nästan allt. Får jag ta glass? Visst. Får jag ta en till? Mm. Får jag vara uppe hela natten? Va?Det här är den andra boken om Myran den första boken heter En Myras liv.

Betyg:

fyrakpw

 

Bland de bästa böckerna, 9

 

Broderband: De utstötta
Av John Flanagan

Broderband handlar om 16-årige Hal Mikkelson som bor i Skandia. Enda sättet att bli krigare i Skandia är att vara med i Broderbandsträningen, där tilldelas man ett broderband (besättning) som man ska träna och tävla med mot de andra broderbanden. Hal och hans bäste vän Stig hamnar som väntat i det utstötta bandet, men med deras uppfinningsrika idéer kan de överraska alla.

Betyg:

femkpw

 

För alla som inte fattat Det, FANTASY ÄR BRA!, 14

 

Sjörök
Av Camilla och Viveca Sten

Tuva lever ute i Stockholms skärgård och har en jätteviktig hemlighet som bara hennes bästis Rasmus, skolsköterskan Maria och lite av hennes släkt vet om. Boken är spännande och har väldig bra handling. Det känns nästan som om jag var där och det känns verkligt. En bra bok med lagom mix mellan fantasy och verklighet. Den har också ett bra budskap, rädda Östersjön!
Ps. Denna bok är den andra boken i trilogin havsfolket.

Betyg:

femkpw

 

Emma Breimer, 11

 

Sal 305
Av Ingelin Angeborn

13-åriga Elvira ska till sin kompis Melker. Men på vägen så ramlar hon i en grop och får en hjärnskakning. Elvira måste åka till sjukhuset, men vem var den gamla damen som ringde ambulansen. Elvira fick fått bilder från konstiga telefonnummer på till exempel bilar där det står, ”Kom hit Elvira”. Jag tyckte att boken var bra för att den handlade om mycket men den borde vara lite längre!

Betyg:

femkpw

 

Nova, 10

 

Den mörkaste delen av skogen
Av Holly Black

I skogen sover pojken med horn i en kista av glas. Han har vilat där i generationer. Hazel och hennes bror har båda varit kära i honom sedan de var små.
En morgon vaknar Hazel smutsig och blåslagen, samma natt har kistan krossats. Senare börjar Hazel få ledtrådar från en mystisk May. Hon bestämmer sig tillsammans med sin bror för att ta hitta pojken med hornen. Sanningen visar sig innehålla sorgliga och romantiska hemligheter som ingen kunnat förhindra eller förutse.

Boken var verkligen helt underbar! Jag älskade den från första till sista sida! Bokens genre var Nutidsfantasy, men jag tycker att den lika gärna kunde ställts på Romantikhyllan på biblioteket. Den innehöll mycket kyssar och olycklig och/eller hemlig kärlek, men den var ändå spännande. Jag gillar också att den handlade om all sorts kärlek: Heterosexuell kärlek (att man blir kär i motsatta könet), homosexuell kärlek (att man blir kär i det egna könet, till exempel en kille som gillar killar), syskonkärlek, hemligkärlek, oseriös kärlek och ogillad/förbjuden kärlek.
Den är verkligen läsvärd! Jag skulle rekommendera den vid en ålder från tretton år.

Betyg:

femkpw

 

Teddybjörnen, 10

 

Sally och Sigge
Av Linn Hallberg

Sally och Sigge handlar om en tjej som heter Elina. Hon älskar hästar. Mest av allt gillar hon Sigge han är en vit ponny. Jag tycker att boken passar för dem mellan 7 och 8 år. När Elina får veta att hon ska rida Nanou är tårarna inte långt borta. Nanou verkar inte trivas och när hon biter Mattis är Ingela tvungen att göra något. Spänningen stiger i stallet när Ingela berättar om sin plan. Nanou ska få vila över vintern och det ska komma en ny ponny!

Betyg: 3

KP är bäst, 9

 

Järnprovet
Av Holly Black och Cassandra Clare

Boken är så bra!! Det handlar om Callum som ska börja på en magiskola, men hans pappa vill inte att han ska börja där. Men han klarar sig på intagningsprovet och kommer in på skolan. Han får två vänner Aaron och Tamara. Och så får han öva på element magi. Den fortsätter jättespännande sen. Dock liknar den Harry Potter lite.

Betyg:

femkpw

 

Kp satte fel bild till De försvunna av Cecilia Lidbeck, 12

 

Spejarens lärling
Av John Flanagan

Spejarens lärling är en fantasyserie som främst handlar om Will som är uppväxt på ett barnhem i slottet. Trots sin späda kroppsbyggnad drömmer han om att bli riddare, då han tror att hans far dog som en hjälte på slagfältet. När han nekas inträde på krigarskolan spås han ett fruktansvärt öde som landsarbetare. Plötsligt dyker den mystiske och skicklige spejaren Halt upp och erbjuder Will att bli hans lärling. Tveksamt och motvilligt och en smula nyfiket accepterar Will erbjudandet som en utväg från sitt hemska öde. Det visar sig att Will har en fallenhet för spejaryrket och han inser snart att spejarna har en nyckelroll.
Detta är början på en mängd äventyr och en livslång vänskap.
Det är charmiga böcker som innehåller ironi, hjärta och isande spänning som jag rekommenderar för alla. Den visar att även de små kan bli de stora hjältarna!

Betyg:

femkpw

 

Love you, sim, pom och bella! (Fotboll är bäst), 13

 

Nikkis dagbok#7
Av Rachel Renée Russell

Nikkis dagbok #7
Huvudpersonen heter Nikki och skriver dagböckerna. Hon har skrivit en serie och det här är den sjunde boken. Det finns två stycken till i serien. Nikki skriver om sitt liv, familj, skola och om att vara populär och inte! Nikki går på skolan WCD. Nikki har två bästisar, Chloe och Zoey heter dom. Så har hon en killkompis Brandon som hon är kär i. Men Nikki har också en fiende på skolan med namnet ”MacKenzie” som ofta ställer till med trubbel för Nikki…
Jag tycker att böckerna är jättebra! Jag rekommenderar den här serien för alla som är typ 9 år och uppåt!

Betyg:

femkpw

 

Bokslukaren J, 12

 

Harry Potter och den flammande bägaren
J.K Rowling

recension-Harry-potter-och-den-flammande-bagaren
När sommarlovet är slut för Harry Potter och alla andra som går på Hogwarts kommer en överraskning: tillsammans med två andra trollkarlsskolor, Durmstrang och Beauxbatons, ska Hogwarts tävla i en mytomspunnen trekamp! Bara en från varje skola får delta. Alla är lika spända på vems namn som kommer att dras ur den flammande bägaren … Den var väldigt spännande och hade ett oväntat slut hade kunnat vara mer action i början men den var ändå bra.

Betyg:

fyrakpw

 

Harry Potters syster…, 10

 

Hungerspelen – trilogin
Av Suzanne Colinns

recension_hungerspelen
Katniss bor i distrikt 12 där svälten alltid är närvarande. En dag väljs hon ut för att delta i hungerspelen. Hungerspelen är ett spel där 24 personer deltar, en pojke och en flicka från varje distrikt. Spelet går ut på att stå sist kvar levande. Denna bok var riktigt bra och jag rekommenderar definitivt den till folk över 11 år.

Betyg:

femkpw

 

Jag läste 250 sidor ur denna bok på en dag!, 10

 

Pixis bok
Av Mårten Melin

Pixis bok
Pixi dör med sina föräldrar och de åker upp i himlen, men då sugs hon tillbaks. Hon hamnar på en skola för speciella barn och det här är hennes dagbok som hon skriver i. Jag tyckte att den var bra och intressant. Mårten Merlin är en jätte bra författare.

Betyg:

fyrakpw

 

Anonym, 10

 

De försvunna
Av Cecilia Lidbeck

De försvunna
Det handlar om Judit som ska på läger, men bussen åker i diket om lägerledaren måste gå för att hitta någon som kan hjälpa dem med bussen. Men han kommer inte tillbaka. Barnen som hade tänkt sig ett roligt läger måste istället klara sig i skogen. Dom har inte så mycket mat och vatten, det kommer att ta slut för eller senare. Judit blir kompis med Noomi som har en skadad fot som inte blir bättre, den skadades i buss olyckan. Kommer Vincent, Abel, Judit, Frej, Noomi, Sissela och Kim att klara sig i skogen… Eller inte?

Betyg:

fyrakpw

 

Bokmalen, 11

 

Barnen på Svartbäckens sanatorium
Av Janina Kastervik

Barnen på Svartbäckens sanatorium
Flickan Saga ska till sin farfar på sommarlovet som hon inte riktigt känner hon får kompisen Teo. Hon måste också lösa en gåta men hon vågar inte. Och vem är pojken i hannes drömmar. Boken är bra och spännande, det är väldig spännande att läsa en ruskig vinter kväll

Betyg:

femkpw

 

#bokslukaren, 11

 

Den vita döden
Av Camilla Lagerqvist

Recension_den-vita-doden
13-åriga Julia har sjukdomen tuberkulos och åker därför till ett sanatorium i småland. Dit anländer även Luca och Julia får känna kärlek för första gången.

Camilla har använt detaljer som verkligen berör. Man känner glädje som sorg med Julia.

Betyg:

femkpw

 

Bokslukaren, 11

Djupgraven
Av Viveca och Camilla Sten

Djupgraven
Jag kan inte låta bli att slänga en förtvivlad blick över axeln och hur någonting följer efter båten. Den kommer inte låta mig komma undan. Djupgraven är den första delen i trilogin. Del 2 heter Sjörök. Berättelsen handlar om Tuva 13 år.

Betyg:

femkpw

 

Läste ut boken på fem dagar, 9 år

 

Zombiefeber
Av Kristina Ohlsson

zombiefeber
Boken handlar om Sally och Herbert som är kompisar. Men det är något mystiskt som händer där de bor. Folk har fått en mystisk feber, fått röda ögon och på natten är det några mystiska varelser utomhus. Sally och Herbert tror att det är några speciella getingar som är orsaken till detta. Jag tyckte att boken var superbra, jag kunde inte sluta läsa innan boken var slut! Det är mycket spänning och action i boken. Om du läser den här recensionen måste du läsa den boken så fort du kan!

Betyg:

femkpw

 

Bokslukaren, 9

 

Ceremonin
Av Kiera Cass

Ååå!! Boken är så spännande och bra på samma gång!!
Den handlar om America Singer som lever ett ganska fattigt liv som femma. (Ettorna är kungligheter, tvåorna adlar, treorna lärare och doktorer och sedan fortsätter det neråt till åttor, som är tiggare.) Hon anmäler sig till urvalet tillsammans med tusentals andra tjejer. Urvalet är en tävling där trettiofem tjejer tävlar om prins Maxons hjärta. Hon går vidare och…
Läs den! Den är såå bra!!

Betyg:

femkpw

 

The Reader, 12

 

Döden i dina ögon
Av Rachel Ward

Den här boken handlar om att två tonåringar blir vittnen för ett terrordåd i London och åker sedan på flykt tillsammans… Nakdelar: lite sorgligt i slutet och lite läskigt. Bra saker: Bra skriven, rolig, spännande och lång.

Betyg:

fyrakpw

 

Elsaelsan, 10

 

Silverpojken
Av Kristina Ohlsson

Silverpojken
Boken handlade om Alladin som kanske måste flytta till Turkiet därför att de inte hade råd att stanna kvar. Han letar därför efter en försvunnen skatt. Men det gör en mystisk pojke i kortbyxor också.
Boken var jättebra eftersom den både var rolig och spännande. Det som var dåligt var att de satt och pratade mycket.

Betyg:

femkpw

 

Klass 3 blå, 9

 

Arvtagaren
Av Cristohper Paolini

Arvtagaren
Man kommer verkligen in i boken. Det är lite svår att hänga med om man inte har läst dom andra delarna. Boken handlar om en pojke som heter Eragon och hans drake Sapfira som försöker rädda landet Alagaesia från den onde kungen Galbatorix. Många olika släkten som alver, dvärgar, drakar och människor finns med. En riktigt spännande bok.

Betyg:

femkpw

 

Bokälskaren som älskar drakar, 11

 

 

Döden i skuggmyra
Av Elisie Petren

Döden i skuggmyra
Jag har läst döden i Skuggmyra av Elsie Petren. Den var jättebra. Den handlar om Tim och Marvin och Selma som löser ett mysterium. Det är en gubbe som är död (men hanns hund lever) och de tror det är ett mord! Den var jättespännande och bra. Jag läste den jättesnabbt! Den var läskig! Jag tycker att alla ska läsa den!

Betyg:

femkpw

 

Bokspöket, 10

 

Allt som räknas
Av Ingrid Ovedie Volden

Recension_Allt-som-raknas
Allt som räknas är en ungdomsboks om handlar om Petra. Hon hatar pi, ojämna tal och decimaler är det värsta hon vet. Hennes tvångstankar gör att hon måste ställa skorna i rad och utan att de nuddar varandra. Hon måste kamma håret fem gånger på vadera sida, annars kommer något gå fel.
Petra får i uppdrag att försöka vänja sig vid sin stora rädsla och det blir ett roligt uppdrag när en viss Thomas finns. Jag tyckte boken var lite tråkig i början men den blev bättre och bättre. Den hade ett fint budskap:)

Betyg:

trekpw

Kärleksböcker är bäst, 12

 

Hjärta av damm
Av Ingelin Angeborn

Recension_hjartaer-av-damm
Det handlar om en tjej som heter Gabriella men kallas Bella. Hon anmäler sig till den Gamla Ekmanska Teatern. Det är snart halloween så dom gör en pjäs med spöken. Men för varje dag som går på Ekmanska Teatern så blir det bara läskigare och läskigare. Det sägs att det spökar där men ingen vet. Hon hör knackningar på dörren till källaren och klotter på dam toalettens spegel. Och hon tyckte att dockan i kostym förrådet blinkade åt henne men det var väl säkert inbillning?

Betyg:

femkpw

 

En kattgalentjej, 11

 

Pax: Vitormen
Av Åsa Larsson och Ingela Korsell

Recension_pax-vitormen
Den handlar om två fosterbarn som heter Alrik och Viggo som är bröder. I boken blir Iris (deras kompis) tillfångatagen av svarthäxan. Jag tycker boken och rekommenderar den starkt. Den är dock bok nummer 8, så läst de andra böckerna först. Dom är också bra.

Betyg:

femkpw

 

Xlina, 11

 

Shogun
Av James Clavell

Recension_shogun
Shogun handlar om engelsmannen John Blackthorne som strandar på Japans kust år 1600. Där får han lära sig av japanerna och deras kultur, och japanerna lär sig även av honom. När han är där så är det ganska oroligt i landet och tillslut byter det ut ett krig mellan två grupper av feodalherrar. Blackthorne tillsammans med Mariko och en av de mäktigaste feodalherrarna Toronaga försöker de att stoppa Ishido att ta makten över landet. Boken är bara så lång med sina 1000 sidor, men den var jätte bra och jag rekommenderar den till alla som är vana att läsa längre böcker.

Betyg:

femkpw

 

Petrus N, 14

 

Fablehaven: Den förbjudna skogen
Av Brandon Mull

den-forbjudna-skogen
Kendra och Seth ska åka till sin farmor och farfar. De är alltid mystiska och hemlighetsfulla så Kendra och Seth träffar dem nästan aldrig. Nu ska syskonen bo hos sin farmor och farfar hela sommaren. Men varför får dem inte gå ut i skogen? Och varför dricker fjärilarna mjölk? Jag älskade den här Fantasy-boken och jag rekommenderar den verkligen. Alla som inte läser den går verkligen miste om något.

Betyg:

femkpw

 

Doris, 12

 

Varulvens hemlighet
Av Kristina Ohlson

Varulvens hemlighet
Denna bok handlar om två kompisar som heter Herbert och Sally. De bor i staden Eldsala. Det verkar som att skogen tänds på med flit. Samtidigt hör Herbert och Sally fruktansvärda ylanden och stora hundliknande varelser visar sig ibland. Med gröna ögon, stora tänder och blöt päls.
Herbert och Sally dras med in i ett stort mysterium farligare en någon kunnat ana.
Kan de rädda Eldsala eller inte?
Jag tycker boken är bra för det händer nästan alltid någonting. Man kan kalla den för en ”mysrysare”.

Betyg:

fyrakpw

 

Varulven som älskar böcker, 10

 

Smyglunds deckargåtor
Av Oskar Ekman

Smyglunds deckarfgåtor
Filip och Filippa Smyglund (heter egentligen Stenlund) är två syskon som tillsammans driver en detektivbyrå. Filippa är kanske den lite smartare av de två. Vi får följa med dem och får försöka lösa 14 fall i den här boken. Vilken förening var det som stal pizzorna? Och vem var det som sköt ärtor på Steffo? Den här boken är verkligen att rekommendera till alla som gillar oläskiga deckargåtor! Det är bra att svaren står längst bak i boken, så att man inte ”råkar” tjuvkolla… Jag gillar att man får lära känna Filip och Filippa och att det är som en berättelse utöver tårtorna. Men jag tycker att gåtorna hade kunnat vara lite och svårare så att man inte läste ut den så fort.

Betyg:

fyrakpw

 

en bokslukare, 11

 

Tam tiggarpojken
Av Jo Salmson

Tam tiggarpojken
Den handlar om en pojke som bor i staden Demar och heter Tam, han har alltid drömt om att få flyga på en av drakarna som finns bortom den femte muren. Med hjälp av sin vän Indre lyckas han ta sig dit och dras in i ett äventyr han aldrig kommer glömma. Jag tyckte den var jätte bra och det är svårt att lägga ifrån sig den.

Betyg:

fyrakpw

 

Den lilla bokslukaren, 9

 

Häxorna
Av Roald Dahl

Berättelser från engelsfors

Foto: Foto: Magnus Liam Karlsson Illustration: Lina Neidestam

Denna bok är OBESKIVLIGT bra!!! Den handlar om en pojke som är föräldrarlös. Han bor hos sin mormor, som berättar om Häxorna. Boken är lagom lång & bra för åldrarna…6-12 typ.jag ger den…

Betyg:

femkpw

 

Potterhead, 9

 

Om jag kunde drömma
Av Stephenie Mayer

Om jag kunde drömma
Bella flyttar till den dystra regnstaden Forks, och börjar high school där. Världens tråkigaste liv, tills hon träffar Edward, tyst och vacker.
Jag tycker att det var en bra och spännande bok och trots att jag inte gillar romantiska böcker så mycket rekommenderar jag denna bok starkt, Läs gärna de andra böckerna i Twilight serien.

Betyg:

femkpw

 

Läste alla böcker på tre veckor, 11

 

Olympens hjältar: Den försvunne hjälten
Rick Riordan

recension_Percy-jackson-and-the-olympians-book-five-the-last-olympian
Percy Jackson och Annabeth har vunnit titankriget mot Kronos och tror att deras liv nu kan bli så normalt som nu en halvguds liv kan bli. Men icke. Helt plötsligt försvinner Percy på något mystiskt vis. Istället dyker Jason, Piper och Leo upp. Och det konstiga? Jason har inget minne från sitt tidigare liv och han pratar latin och använder gudarnas romerska namn istället för de grekiska … För att få tillbaka sitt minne måste Jason med Pipers och Leos hjälp ut på ett uppdrag som leder genom hela USA, till och med in i Kanada.
Den här boken är HEEEELT suverän! Det går inte att sätta ord på hur bra den här boken är. Har även läst de kommande böckerna och de är lika läsvärda som den här, om inte mer … Fem av fem KP räcker inte. Det här är inledningen på en superserie!

Betyg:

femkpw

 

Percy Jacksons största fan!!!:))), 13

 

8 saker du aldrig skulle våga
Av Eva Susso och Moa Eriksson Sandberg

8saker du aldrig skulle våga
Boken handlar om fyra tjejer som går i nian och vill testa på nått ”nytt” som dom bestämmer sig för att träffas och hitta på några utmaningar. Utmaningarna är väldigt jobbiga och den som inte gör sin utmaning blir ute sluten ur gruppen.
Den är superbra och rekommenderas stark av mig!

Betyg:

femkpw

 

Tindra, 13

 

Cirkeln
Av Mats Strandberg och Sara Bergman Elfgren

Cirkeln
I den lilla staden Engelsfors bor Minoo, Ida,Anna-Karin, Rebecka och Linnea. De är helt olika men går i samma skola. När en elev hittas död på skoltoaletten och konstiga saker börjar hända, måste de helt plötsligt lära sig att samarbeta för att rädda världen. Den här boken var väldigt bra och jag ville inte lägga ifrån mig den. Författarna har beskrivit karaktärer och miljöer bra så att man förstår. Egentligen tycker jag att man ska vara lite äldre än jag när man läser den, eftersom att det är mycket snusk och sånt. Det bästa med boken är att när man har läst ut den finns det två till i samma serie!

Betyg:

femkpw

 

Sengångare är bäst så det så!, 11

 

Zombiefeber
Av Kristina Ohlson

zombiefeber
Boken handlar om Herbert och Sally. Dom bor i en liten stad som heter Eldsala, men dom märker att något är fel folk blir sjuka och Herbert ser människor i skogen mitt i natten.
Det är en händelserik bok och allt börjar ganska snabbt, den är väldigt bra och den är svår att lägga ifrån sig.

Betyg:

femkpw

 

Katten, 12

 

Drakens Vrede
Av Adam Blade

Jag tycker om Beast queast serien! Den har en massa roliga och spännande böcker för barn runt 8 till 13 år. Till att börja med, skulle jag rekommendera att ni börjar med Drakens vrede. Passar perfekt till de som gillar äventyr, och mod. Kliv in du också i äventyrernas värld!

Betyg:

fyrakpw

 

Levente Pivarci, 10

 

Harry Potter
Av J.K Rowling

Recension_Harry-potter-och-de-vises-sten
Harry Potter är en fantastisk bra bok jag startade med  i trean. Men den kan vara lite svårläst om man tycker att det är svårt med läsning. Boken (del 1) handlar om en pojke vars föräldrar är döda, som får reda på att han har magiska krafter och åker till en skola för trolldom. Där löser han mysterier och problem mot Ondska!!!!

Betyg:

femkpw

 

Ett HP-fan, 12

 

Det vita huset
Av Petter Lidbeck

Det vita huset
Boken var jättebra! Youssef ska hämta pengar hos Anna uppe i ett av dom dyra vita lyxhusen men nyckeln passar inte. Bor Anna verkligen där? Han bryter sig sedan in tillsammans med en annan person. Youssef ser hur hur kompisen snor ett ägg, det är verkligen något som inte stämmer!

Betyg:

fyrakpw

 

Ella, 12

 

 

Det vita huset
Av Petter Lidbeck

Den handlar om en pojke som heter Yussef som råkar stjäla ett fabergéägg. Boken är väldigt bra och spännande. Jag tycker om den för det kommer väldigt många överraskningar och det är en mycket spännande bok.

Betyg:

fyrakpw

 

Bobidoo Slobidoo, 11

 

Det vita huset
Av Petter Lidbeck

Yussef har sommarlov och nästan alla kompisar är bortresta. Han är tvungen att hänga med äldre kompisar. De heter Anna och Hellman. När Anna lurar Yussef att hon bor i ett av de vita husen vet inte Yussef att han håller på att göra ett inbrott. När Yussef får reda på att han precis har gjort ett inbrott så får han en stor skuldkänsla. Läs boken och få reda på vad som händer.
För er som gillar deckare är det här en perfekt bok.

Betyg:

femkpw

 

Geri Paci, 11

 

Det vita huset
Av Petter Lidbeck

Boken Det vita huset var inte så bra för att den var kort och inte så spännande.
Den handlade om en kille som heter Yussef som blir lurad, kidnappad och får nya vänner.

Betyg:

tvakpw

 

Bobi pro, 11

 

Det vita huset
Av Petter Lidbeck

Yussef och Hellman har gjort ett inbrott.
– Vad har du gjort? säger Yussef. Varför tog du det värdefulla ägget?
– Kom nu, säger Hellman.
­­– Vad har vi gjort, vi kommer komma in i fängelse.
Jag tycker: Den var spännande, ledsam, glädjefylld och mystisk.
De som tycker om deckare och mystigheter är det en bra bok för.

Betyg:

femkpw

 

Meja Rabi, 11

 

Det vita huset

Av Petter Lidbeck

Boken det vita huset var bra den handlar om Yussef och hans vänner som är äldre än han. Hans kompisar lurar honom att ta sig in i ett hus som ingen av dom äger.

Betyg:

fyrakpw

Mannen utan namn, 11

 

 

Det vita huset
Av Petter Lidbeck

Jag tycker boken är bra. Boken handlar om två killar, Yussef och Hellman som blir fångade av ett par för att en tjej som heter Anna lurade Yussef att hon bodde i ett av dom vita husen. Så om du gillar spännande böcker ska du läsa den här boken.

Betyg:

fyrakpw

Andy, 12

 

 

Det vita huset
Av Petter Lidbeck

Det handlar om en kille som heter Yussef. Hans kompisar lurar honom att en av dem bor i ett av de stora vita villorna. Så Yussef och Hellman (en av kompisarna) går till det huset och tar pengar och ett fabergéägg. Efter det får han dåligt samvete så han ber Hellman att lämna tillbaka ägget. Sen händer en massa spännande saker! Jag tycker att boken är ganska spännande men den hade kunnat vara bättre.

Betyg:

fyrakpw

 

Isabella, 11

 

Det vita huset
Av Petter Lidbeck

Det handlar om en pojke som heter Yussef. Han bröt sig in i ett hus med en annan kille som heter Hellman. En av hans kompisar lurade honom att ta pengar från det vita huset (en villa). Hon sa att hon bodde där men det gjorde hon inte. Efter det fick han dåligt samvete och ville lämna tillbaka ägget så hans kompis Hellman lämnade tillbaka det. Efter det hände det massa saker. Jag tyckte boken var bra men lite för kort.

Betyg:

fyrakpw

 

Elsa, 11

 

Det vita huset
Av Petter Lidbeck

Jag tycker att boken är den sämsta boken någonsin. Det är ingen action i boken. Den handlar om kidnappning och tjuvar. Lilla Yussef råkar sno ett Fabergéägg och allt går helt fel.

Betyg:

nollkpw

 

LUKI, 11

 

Det vita huset
Av Petter Lidbeck

Det är sommarlov och Yussef är nere vid båtklubben med några äldre tonåringar,
två av dom heter Hellman och Anna. Anna säger till Yussef att gå hem till henne och hämta pengar till glass, men när han är framme passar inte nyckeln. Bor verkligen Anna i de där vita lyxiga husen.
Vi tyckte boken var spännande men också lite läskig. Det roliga var att det blev bra till slut.

Betyg:

fyrakpw

 

Emmy och Nelly, 11

 

Det vita huset
Av Petter Lidbeck

Det vita huset handlar om en kille som heter Yussef. Hans kompis Anna ber honom gå och hämta pengar till glass i sitt hus. Men snart märker Yussef att något är fel. Han och hans andra kompis Hellman går tillsammans. När dom är inne i huset kommer någon. Yussef och Hellman råkar stjäla ett Fabergéägg.
Jag tyckte att boken inte var särskilt spännande. Jag tyckte också att den var lite tråkig och för lättläst. En sak som var bra, var att den hade ett lyckligt slut.

Betyg:

tvakpw

 

Kan jag få min signatur i regnbågsfärger, 11

 

Det vita huset
Av Petter Lidbeck

Den var väldigt dålig, inte realistisk. Den handlade om en kille som stal ett väldigt
värdefullt ägg inte ett ägg på Coop, ett av guld. Läs aldrig den där boken.

Betyg:

enkpw

 

Axel, 11

 

Systrar i jeans
Av Ann Brashare

Systrar i jeans
Systrar i jeans är en bok som handlar om fyra tjejer. Vännerna hittar ett par vanliga blå jeans, eller? Märkligt nog passar jeansen dem alla. Sommaren tillbringar de fyra vännerna på olika platser. Äventyr och oväntade möten väntar med de flygande jeansen. Jag tycker verkligen att den här boken är riktigt bra. Man får läsa om olika personer och deras liv, träffa olika karaktärer så jag tror att alla kan känna igen sig. Man får läsa om relationer, känslor och vänskap. Om ni inte läst den så gör det!

Betyg:

fyrakpw

 

Från en med ont i halsen som tycker om te!, 13

 

Om jag får stanna
Av Kajsa Gordan

Recension_Om-jag-far-stanna
Det handlar om en tjej som heter Billy som har mist sin pappa och flyttar ut från stan med sin mamma. Billy tycker att det händer mystiska saker i hans nya hus, det är någon som knackar på fönsterna på nätterna och en lampa som aldrig kan sluta gunga. Billy börjar förstå att det måste därifrån och snabbt innan det händer något riktigt hemskt…
Boken är väldigt bra. Om du gillar rysare ska du läsa denna.

Betyg:

femkpw

 

Du bara måste läsa den!, 10

 

Vampyrens märke
Av Cast, P. C

vampyrens-marke_2015
Boken handlar om den 16-åriga tjejen Zoey Redbird som blir märkt av en spårare och därför behöver skickas till internatskolan Nattens Hus för att fullfölja sin förändring till vampyr. Men det finns en risk att kroppen stöter bort förändringen och då dör man. Med sin nya rumskamrat Stevie Rae Johnson och hennes kompisar gör de skillnad. Men man får komma ihåg att allt kan hända.
Det jag tycker är bra med boken är att den är olik andra vampyr böcker, man får en ny syn på vampyrer. Varnar bara för att man aldrig behöver vilja lägga ifrån sig boken.

Betyg:

femkpw

 

Hon som fortfarande väntar på ett brev från Hogwarts, 13

 

Percy Jackson – född till hjälte
Av Rick Riordan

percy-jackson-fodd-till-hjalte_2015
Percy Jackson är ett problembarn, han har ADHD och dyslexi. När hans klass åker på utflykt till ett museum så förvandlas hans lärare till ett monster som försöker döda honom. Bokstavligen. Det visar sig att Percys pappa är en gud. Boken är spännande och bra. Man lär sig mycket om de grekiska gudarna. Därför för den höga poäng.

Betyg:

fyrakpw

 

Tova Friede, 10

 

Efter Alaska
Av John Green

recension_Efter-alaska
Boken handlar om Miles som börjar på internatskolan Culvert Creek. Där träffar han sin rumskamrat översten och den supersnygga tjejen Alaska.
Jag tyckte boken var jättebra eftrersom att boken handlar om livet, sorg, förvirring och det stora Kansket.

Betyg:

femkpw

 

Mathilda, 12

 

Tio över ett
Av Ann-Helén Laestadius

Recension_tio-over-ett
Maja bor i gruvstaden Kiruna som ska flyttas pågrund av gruvan som det sprängs i varje natt. Allt blir annorlunda och hon vill bara att allt ska vara som vanligt.
Det är kul att boken utspelar sig på en riktig plats, man blir mycket bekant med boken då. Boken var jättebra, men för att den skulle vara perfekt så skulle det ha hänt lite mer saker.

Betyg:

fyrakpw

 

Isabella Jarnlo, 11

 

Luddes första cup
Av Viveca Lärn

Recension_luddes-forsta-cup
Ludde ska på sin första cup (det hör man på boktiteln). Han är väldigt nervös och pirrig för hur det ska gå. Men han har sin mamma med så det känns ganska tryggt. Jag tycker INTE att den här boken är läsvärd. Det passar nog bättre till mycket yngre barn (jag är 11), kanske kids i 7-8 års åldern. Den är JÄTTE lättläst och väldigt tråkig. VERKLIGEN värd en överkryssad KPW.
P.S anledningen till att jag läste den var att jag var tvungen att ha en tystläsningsbok till skolan och den boken var den enda boken som var tillgänglig just då.
P.S2 jag läste ut den på en kvart.

Betyg:

nollkpw

 

Jag, 11

 

Undret
Av RJ Palacio

Recension_undret
Auggie är en kille som aldrig gått i skolan.
Han har fått hemundervisning av sin mamma, bara för att hans mamma är orolig för att han ska bli mobbad.
Han ser annorlunda ut. Men när han fyller 10 år förändras allt. Han ska börja skolan.
Betyg:

femkpw

 

grattis bobbo/ twentyonepilotsfan, 11

 

Harry Potter
Av J.K Rowling

recension_harry-potter-och-de-vises-sten
Harry Potter är föräldralös och har ett dåligt liv hos sin moster morbror och kusin. Allt förändras när han får veta att han är en trollkarl. Men livet är inte alltid så lätt som man tror att vara trollkarl. Särskilt inte med Harrys förflutna…

Betyg:

femkpw

 

Elsa Sandblom, 9

 

Tordyveln flyger i skymningen
Av Maria Gripe

Recension_tordyveln-flyger-i-skymningen
Ett gammalt hus vilar på en stor hemlighet som pojken Jonas Berglund och hans syster Annika och deras kompis David löser av en ren slump… eller.
Den bästa boken jag har läst på länge, med spänning och lite humor.

Betyg:

femkpw

 

bästa boken helt klart!, 12

 

Pappersstäder
John Green

papperstader_2015
Boken handlar om tonårskillen Quentin. Quentin har alltid varit hemligt kär i sin granne Margo, som enligt ryktena har varit med om fantastiska äventyr.
Quentin, som gillar att följa rutiner, får en chock när Margo en natt står utanför hans fönster. Quentin får sitt livs natt när han plötsligt blir indragen i ett av Margos äventyr.
Dagen efter är hon försvunnen, men inte spårlöst, hon har lämnat en ledtråd åt Quentin som ger sig ut i jakten efter ledtrådar, fast besluten om att hitta Margo.
Jag tyckte att boken var väldigt bra, kanske lite långtråkig på vissa ställen anser jag, men annars var det en riktigt bra bok som jag utan tvekan skulle rekommendera starkt till någon som gillar spänning, obesvarad kärlek och sträckläsning.

Betyg:

fyrakpw

 

A.D, 13

 

Hungerspelen
Av Suzanne Collins

recension_hungerspelen
Denna bok handlar om Katniss Everdeen som genom en slump blir en av deltagarna i det 74:e hungerspelen. Hungerspelen är en tävling med 24 deltagare; en manlig och en kvinnlig från varje distrikt i det dystopiska landet Panem. Dessa tributer utkämpar en blodig strid inne på en arena. Bara en överlever. Allt direktsänds. Jag tyckte denna bok var oerhört bra. Den var välskriven, hade intressanta karaktärer med ovanliga egenskaper och en handling som man verkligen fick upp ögonen för. Beroendeframkallande bok och när man har läst ut den så vill man bara slänga sig över uppföljaren på direkten! Rekommenderas starkt för barn/ungdomar/vuxna/pensionärer som tycker om sci-fi och dystopi romaner. Såklart kan även dessa som inte gör det läsa den också!

Betyg:

femkpw

 

Red as dawn, 11


Mycket mer än en puss
Av Mårten Melin

Recension_mycket-mer-an-en-puss
Jag tycker att boken är fantastisk, och tror att många kan relatera till den! Boken handlar i huvudsak om kärlek och relationer, och jag tycker att den beskriver saker på ett sätt så att man förstår vad som händer.
Jag tror att vissa kommer att tycka att boken är snuskig, och nästan lite barnförbjuden.

Betyg:

femkpw

 

Råttälskaren, 13

 

Eld
Av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

engelsforstriologin_2015
De nu fem tonårstjejerna ska besegra demonerna själva. Adriana får sparken. Positiva Englefors förhäxar alla i Englefors förutom de utvalda. Demonerna har välsignat en nära vän till Linnea. Det är onaturligt varmt och elen krånglar. Bästa boken på länge.

Betyg:

femkpw

 

Cirkeln är första delen, eld är andra, nyckeln är tredje, 11

 

Kleopatras trädgård
Av Martin Widmark

Recension_kleopatras-tradgard
David och Larissa är på besök i Rom tillsammans med sina goda vän Melkior. Men det går inte riktigt som det har tänkt sig. Redan första dagen luras de ner i dödens gångar- San Callistos katakomber där de möts av Verkställande Rådet, en ny version av kristendomen. Verkställande Rådet ber de att utföra ett uppdrag för att jämna ut världsfattigdomen. Under deras uppdrag får de upptäcka hela Rom, men inte bara det ovan mark. Jag tycker att den här boken var väldigt bra, men också ganska lärorik och intressant eftersom man får följa med genom den romerska historien. En stark fyra!

Betyg:

fyrakpw

 

Smurfan, 13

 

Spejarens lärling: Den hemsökta skogen
Av John Flanaghan

Recension_spejarens-larling-6---macindaws-fastning
Boken handlar om Will som är spejare. Han får ett uppdrag om att det pågår magi uppe i norr. Spejarna är speciella spanare och jättebra bågskyttar. Magin är att Lord Syron har fått en förbanelse över sig av den onda trollkarlen Mallakalm. Boken var superspännande och jag läste den flera gånger. Nästa del är Macindaws fästning och om man inte läser den är historien inte komplett. Jag rekomenderar att man läser de böcker som kom innan.

Betyg:

femkpw

 

Spejarens lärling, 12

 

Pensionat Vidablicks gåta
Av Katarina Genar

Recension_pensionat-vidablicks-gata
Egentligen borde hon gå därifrån.
Tänk om någon tror att hon är en tjuv!
Det knakar till i huset.
Vad var det?
Snabbt skyndar hon sig ut.
Hjärtat bultar hela vägen hem.
Hade det inte varit för katten hade Saga aldrig hittat till Vidablick.
Och hade ingen fått veta vad som verkligen hände,den där sommaren för länge sedan…

Betyg:

fyrakpw

 

Elsa Sandblom

 

Maze runner i dödens labyrint
Av James Dashner

Maze runner
Boken handlar om Thomas som vaknar upp i en hiss. När han vaknar möts han av ett gäng tonåringar. Varken de eller Thomas minns något från sitt förra liv. Tonåringarna berättar att de bor på en plats som de kallar för gläntan. Runtomkring gläntan finns en jättestor labyrint som det är jätte farligt att vara ute på natten i. Thomas och de andra försöker att hitta en väg ut. Jag tyckte att boken var jättebra därför att den var spännande hela tiden. Så det gjorde att man ville läsa vidare. Jag rekommenderar alla från 11 år och uppåt att läsa den.

Betyg:

femkpw

 

Klara Borg, 11

 

Varulvens hemlighet
Av Kristina Ohlson