– Jag fick digerdöden. Det var verkligen pest.

Den pyttelilla Pudun

Den enorma älgen brukar kallas skogens konung. Men skogens minsting då? Pudun är två meter kortare och hundra gånger lättare än älgen. Läs mer om världens minsta hjort!

fakta_29-02-12_Den-pyttelilla-Pudun

Sydlig Pudu.

fakta_29-02-12_Den-pyttelilla-Pudun_1

Vikt: 10 kilo.

Längd: 60 – 85 centimeter.

Mankhöjd: 35 – 40 centimeter.

Sydlig pudu är det minsta hjortdjuret i världen. Den är bara hälften så hög som ett rådjur. En pudu har en mankhöjd på 38 centimeter och väger 8 kilo. En älg, som väger ungefär 800 kilo, är alltså hundra gånger tyngre!

Pudun lever i djupa skogar i södra halvan av Sydamerika, på bergskedjan Andernas sluttningar. Den lever gärna i snåriga miljöer med mycket buskar, kvistar, högt gräs och stora stenar. Den är som mest aktiv på natten, då går den omkring bland snåren och letar mat. Eftersom pudun är så liten tar den sig snabbt fram bland täta buskar och grenar. Dessutom klarar den av att klättra längs lutande trädstammar. Om pudun känner sig hotad skäller den för att varna andra. Sedan flyr den genom att springa i sicksack. På så sätt förvirrar den rovdjuret!

Puduhanen har små spetsiga horn, ungefär 10 centimeter långa, som den tappar varje år. Alla hjortar har doftkörtlar runt ögonen som de använder för att prata med varandra, hos pudun är de extra stora. Arten är selektiv bladätare vilket betyder att de inte betar gräs utan väljer ut speciella örter, blad, fallfrukter, skott, bark och frön med stor noggrannhet.

Pudun lever ensam. Förutom honor som går med sitt kid. Honan bär på sin unge i sju månader innan hon föder. Det fläckiga kidet slutar dia efter två månader, vid tre månaders ålder når de vuxen storlek och efter ett halvår är pudun könsmogen.

Du kanske också vill läsa