En man stod och målade sitt hus vitt. Och det var vitsen.

Fixa festiligt fruktmellis

Varför bara ta en banan till mellis? Gör en riktig fruktfest med fem smarriga frukträtter!

Fruktmeny
Foto: Anna Rut Fridholm

Mangosoppa

Recepten räcker till två portioner.

Mangosoppa

Du behöver:

1 mango (cirka 400 gram)

1 matsked citronsaft (ungefär en halv citron)

1 deciliter apelsinjuice (ungefär 1 apelsin)

1 deciliter naturell kvarg

 

Gör så här: Skala mangon och skär fruktköttet i bitar. Mixa till mos. Pressa apelsin och citron. Tillsätt kvarg och blanda allt till en slät soppa.

 

Kiwifrukt med passionsfrukt

Kiwi-mums

Du behöver:

1 kiwi

1 passionsfrukt

2 matskedar kvarg med vaniljsmak

 

Gör så här: Dela kiwin i halvor.
Dela passionsfrukten och gröp ur kärnorna. Lägg en matsked kvarg på varje kiwihalva. Toppa med passionsfruktskärnorna.

 

Bananplättar med varma bär
Bananplättar

Du behöver:

0,5 deciliter hasselnötter

1 deciliter frysta blåbär

1 deciliter frysta hallon

2 bananer

2 ägg

0,5 tesked vaniljsocker

2 matskedar turkisk yoghurt

 

Gör så här: Hacka nötterna och rosta på medeltemperatur i stekpanna tills de blir gyllenbruna. Rör om hela tiden. Värm bären i en kastrull. Frysta hallon måste kokas i minst 2 minuter.

Mosa bananerna och knäck äggen. Tillsätt vaniljsocker och blanda ihop.
Stek smeten på medeltemperatur. Använd plättlagg eller gör små pannkakor. Servera med nötter, bär och en klick yoghurt.

 

 

Fruktsaallad i strut
Strut-sallad

Du behöver:

50 gram choklad

2 våffelstrutar

0,5 deciliter strössel

frukt/bär som du gillar (vi tog ananas, jordgubbar vindruvor mandarin och granatäpple)

Gör så här: Mikra choklad på låg värme tills den har smält. Doppa översta delen av struten i chokladen och rulla i strössel. Häll resten av chokladen i botten. Låt stelna i kylskåpet.

Skölj frukten och skär i bitar. Ha granatäpple i en plastpåse när du tar ut kärnorna, då stänker det inte. Fyll strutarna med fruktsallad och servera!

 

 

Smothie

Fruktsmothie

Du behöver:

2 deciliter fryst mango (cirka 125 gram)

en halv banan

1 deciliter apelsinjuice (cirka 1 apelsin)

2 deciliter frysta jordgubbar (cirka 125 gram)

1 matsked limejuice

1 deciliter naturell yoghurt

Gör så här: Mixa mangon, bananen och apelsinjuice till en slät smet. Ställ i kylen. Ta en ny skål och mixa jordgubbar, limejuice och yoghurt.

Dekorera insidan av dricksglaset med tunna jordgubbsskivor. Tryck fast skivorna tätt mot glaset. Häll försiktigt upp smoothien i två lager. Toppa med en jordgubbe.

Tips!
För att de olika lagren inte ska blandas bör det övre lagret ha en lite tunnare konsistens.

 

Artikeln publiceras i KP 3, 2017