KPwebben är rätt plats för dig som har frågor om kroppen och knoppen. Hur ofta kommer mensen? Vad kan man göra åt syskon som bråkar? Åt vilket håll ska snoppen peka? Varför får vissa finnar? Hur gör man när man kysser?

Annica och Fox

annica-daniel_2015

Annica Frithiof och Fox Foxhage är kuratorer på ungdomsmottagningar. De svarar på frågor om knoppen och kroppen. Svaren på KPwebben har tidigare varit publicerade i KP-tidningen.

Annica och Fox har tyvärr bara möjlighet att svar på de frågor som kommer med i tidningen.

Klicka här för att ställa en fråga.

Här svarar KP:s Kropp och Knopp-experter Annica Frithiof och Fox Foxhage på läsarnas frågor:

Äckligt att läsa ”vuxen-snusk”?

Vad är det som ”kommer”?

Ska jag börja onanera igen?

Är jag bög?

Hur ska jag våga vara naken?

Varför gör det ont i pungen?

Vad är klumparna i bröstet?

Är kärleken död?

Sabbas hårbotten av färgen?

För lite mensblod?

Hur får jag henne att sluta pussas?

Varför får jag morgonstånd?

Påverkar onani mensen?

Vad är flytningar?

Varför omskärelse?

När ska man gå till ungdomsmottagningen?

Varför är snoppen sned?

Kan man göra eget medel mot finnar?

Måste man gå till gynekologen?

Varför kliar det?

Vad gör man när kompisen luktar illa?

Har jag bröstcancer?

Stoppar rökning växten?

Vad gör man åt handsvett?

Gör det ont att få mens?

Varför syns mitt ollon?

Knäppt att få stånd?

Hur får jag killen att krama mig?

Gör utlösning ont?

Kan man stoppa mensen?

Hur lång ska man vara?

Växer könshåret ut igen?

Varför hänger blygdläpparna?

Vad är bandet under snoppen?

Varför krymper brösten?

Äckligt att läsa ”vuxen-snusk”?

Jag är en nyfiken liten tjej som verkligen inte kan låta bli att smygläsa Jackie Collins vuxenböcker, där vissa uppdiktade personer har samlag. Jag läser mest om det detaljerade sexet. Det är jättesnuskigt. Snälla hjälp mig, jag vet inte vad jag ska ta mig till. Jag vill inte fortsätta så här!
jenny

Annica svarar: Det är inte det minsta konstigt att nyfiket och intresserat läsa om sex i vuxenböcker. Det har barn och ungdomar gjort i alla tider och det sker nästan alltid i hemlighet.
Sexuella känslor är privata, alltså ens egna, men de finns hos oss alla, både barn och vuxna. När man börjar närma sig puberteten brukar man känna de här känslorna lite starkare och det är inte snuskigt utan helt normalt. Försök att inte anklaga dig själv för att du känner som du gör, det är ingenting du behöver skämmas över eller ha dåligt samvete för. Så länge det intresserar dig kan du lugnt fortsätta läsa de här böckerna.
Till toppen

 

Vad är det som ”kommer?”

Hej KP! Vad menas med att man ”kommer” under ett samlag? Jag har funderat mycket på det här och vill verkligen ha svar, hoppas ni kan svara!
Anonym

Fox svarar: Det kan betyda tre saker!

1. Att man får orgasm.

2. Att man får utlösning.

3. Att man får både utlösning och orgasm.

Orgasm är en väldigt skön känsla som man kan få om man onanerar eller har sex med någon. Orgasmen känns i underlivet, men kan ibland stråla ut i hela kroppen.

Att få utlösning betyder att det kommer sperma ur snoppen (gäller killar) eller att det kommer lite av en speciell vätska ur urinröret (gäller tjejer). Utlösning kan man inte få förrän man kommit i puberteten.

När man onanerar eller har sex brukar man få orgasm och utlösning samtidigt. Hoppas du känner att du har fått svar på din fråga!
Till toppen

 

Ska jag börja onanera igen?

Hej KP! Jag är en kille som just har kommit i puberteten och jag undrar om jag kan runka? Jag har slutat att göra det, eftersom min mamma har sett mig när jag gjorde det. Nu känns det som om hon inte vill prata med mig längre. Ska jag strunta i henne och börja igen – för det är ju så skönt.
En undrare

Fox svarar: Visst kan du runka igen. Men det låter som du behöver prata med din mamma också. Är du säker på att hon inte vill prata med dig längre? Och är du säker på att det har att göra med att hon såg dig runka? Jag föreslår att du berättar för din mamma att du känner det som att hon inte vill prata med dig längre (du behöver inte säga något om vad du tror att det beror på). Låt henne berätta om det är så, eller om du har missuppfattat det hela. Jag tror att ett samtal är viktigt så att du får reda ut detta.

Själva runkandet kan du börja med igen om du vill, som sagt. Se till att göra det på ett ställe där du inte blir störd, så slipper du hamna i en jobbig situation igen.
Till toppen

 

Är jag bög?

Hej! Jag har ett ganska stort problem (enligt mig själv). Jag vet inte om jag är gay, eller bög som vissa säger. Jag känner ingenting när jag tänker på tjejer, men inte på killar heller. Jag vet att det kanske låter dumt, men är detta vanligt bland killar i 11-årsåldern?
den ofrivillige bögen

Fox svar: Du skriver att du ”känner ingenting” när du tänker på tjejer, men inte på killar heller. Det tyder på att du inte är gay/bög. Men bara du vet helt säkert. Vissa killar gillar killar, det är då man kan kalla sig gay eller bög. En del kan bli kära eller upphetsade av både tjejer och killar. Men du blir kanske inte kär eller upphetsad av någon. Det är helt okej. Så får det vara. I framtiden kanske dina tankar och känslor ändras, det visar sig. Det är nog ganska vanligt att man inte är intresserad av varken tjejer eller killar när man är 11 år. Jag är helt säker på att du inte är ensam om det.

Annica svarar: I din ålder är det inte så ovanligt att skämmas för att visa sig naken inför andra. Kroppen håller på att förändras och man är extra uppmärksam på både sin egen och andras. De i klassen som kommer först och sist i puberteten brukar känna sig mest obekväma. Men som du själv nämner så handlar det också om självkänsla och den personliga utvecklingen.

Till toppen

 


Hur ska jag våga vara naken?

Hej, jag är en glad tjej som är 11 år. Jag undrar vad man ska göra om man är rädd för att visa upp sin kropp i omklädningsrummet. Jag står böjd för att ingen ska se mig. Snälla hjälp mig, jag vill verkligen få bort det! P.S. Har jättedåligt självförtroende.
Anonym

Annica svarar: I din ålder är det inte så ovanligt att skämmas för att visa sig naken inför andra. Kroppen håller på att förändras och man är extra uppmärksam på både sin egen och andras. De i klassen som kommer först och sist i puberteten brukar känna sig mest obekväma. Men som du själv nämner så handlar det också om självkänsla och den personliga utvecklingen.

Är man inne i en period där man funderar mycket på sig själv och sitt sätt att vara och se ut så blir man känslig på flera olika sätt. Efter ett tag blir man återigen lite säkrare och så svänger det under puberteten.

En sak är säker: ju mer du kryper ihop och försöker gömma din kropp desto mer lägger andra märke till dig. Kan du försöka låtsas som ingenting trots att du inom dig känner annorlunda så är det ett stort framsteg. Ibland måste vi spela lite teater för vår egen skull. Med det menar jag inte att du ska springa omkring eller hoppa runt naken i omklädningsrummet. Försök att klä om så snabbt men lugnt som möjligt utan att stressa.
Till toppen

 

Varför gör det ont i pungen?

Hej! Jag är en kille på 14 år. Ibland är min högra testikel väldigt känslig. Så fort jag typ har benen för tajt så känns det som om någon hade lagt dem i ett skruvstäd. Om jag cyklar och det skakar till så gör det också väldigt ont. Detta händer då och då och varar i 1–8 dagar. Jag undrar om det har något att göra med att jag växer eller om det är någon infektion eller i värsta fall cancer. Jag vill gärna veta.
Det gör ont

Fox svarar: Testiklarna, de två kulor som ligger i pungen, är känsliga. Att en testikel gör ont kan bero på olika saker, precis som du själv tänker. Tyvärr går det inte att veta vad det beror på utan en undersökning. Du behöver få komma till en läkare. Om du bor nära en ungdomsmottagning kan du boka tid där.

Jag vill också svara på de tre frågorna du har, även om du måste undersöka dig för att få veta något säkert. Det brukar inte göra ont när testiklarna växer. Man kan få ont i pungen av vissa infektioner, till exempel en del könssjukdomar (sjukdomar man kan få om man har sex med någon som har en könssjukdom). Det är inte troligt att det är testikelcancer, det brukar man inte få när man är 14 år.
Till toppen

 

Vad är klumparna i bröstet?

Tjena mittbena KP! Jag är en tjej på 12 år, som är mitt inne i puberteten. Jag kände för någon vecka sedan att jag hade ”klumpar” i brösten. Det var obehagligt och dagen efter hade ”klumparna” flyttat sig till en annan del av bröstet. Jag vågar inte berätta detta för min mamma. Är det farligt? Vad ska jag göra?
En som undrar

Annica svarar: Du kan vara alldeles lugn. Klumparna är bröstkörtlar som börjat växa. Under puberteten är det vanligt att brösten känns svullna, knöliga och ömma, precis som dina.

Du skriver att du inte vågar berätta för mamma. Jag blir nyfiken på varför? Kan det ha att göra med att brösten är en så pass privat kroppsdel? I det här fallet behöver du inte berätta om du inte vill. Men om barn drabbas av någonting lite mer allvarligt behöver man hjälp av sina föräldrar.
Till toppen

 

Är kärleken död?

Hej KP! Jag är en kille på 11 bast som är ihop med världens finaste tjej. Precis när vi blev ihop var det ganska kul. Sedan började vi pussas och sedan hångla. Nu ringer jag varje kväll, men svaret jag får brukar oftast vara typ: ”Jag kan inte prata nu jag gör läxan. Eller: ”Pappa/mamma säger att jag måste sluta nu.”

Jag dömer henne inte för att hon kanske är upptagen, men det känns som om hon fullständigt skiter i mig. I skolan brukade vi vara tillsammans, men nu springer hon bara iväg. Är kärleken död mellan oss?
rulltårta

Annica svarar: För dig verkar kärleken fortfarande levande. Men skulle jag gissa så verkar hon inte längre så intresserad. Det tråkiga och svåra är att hon inte är klar och tydlig. Det bästa är om man berättar att man inte längre vill vara tillsammans i stället för att fegt låta den andra förstå.

Jag tycker inte att du ska fortsätta som om ingenting har hänt. Du ska absolut inte vara efterhängsen. Antingen är du modig och frågar henne varför hon behandlar dig som hon gör. Eller så handlar du taktiskt och gör slut själv, utan att vara taskig eller undvikande. På så sätt försvarar du din egen stolthet även om det ett litet tag känns ledsamt inom dig.
Till toppen

 

Sabbas hårbotten av färgen?

Tjenare! Jag undrar hur stor chans det är att sabba sin hårbotten på grund av hårfärg. Mina föräldrar säger att jag inte får färga längre för att jag förstör min hårbotten, men jag har inte stött på något problem. Snälla svara.
oscar

Annica svarar: Det är inte helt ovanligt att man får allergiska besvär av hårvårdsprodukter. När det gäller hårfärgningspreparat så är det framförallt ett svart färgämne som finns i mörka hårfärger som kan ge besvär. Men detta hör trots allt till undantagen. De allra flesta får aldrig problem med sin hårbotten när de färgar håret eller använder andra hårprodukter.Man brukar rekommendera att till en början färga en liten del av håret just för att kolla så att man inte är allergisk. Du har redan färgat ditt hår utan problem så du kan lugna dina föräldrar.Kanske använder de det här argumentet som ett slags tomt hot. Att de av någon anledning inte vill att du ska färga håret. Kan det vara så? I en viss ålder vill man ofta förändra sitt utseende eller åtminstone prova lite olika stilar. Detta kan verka skrämmande och ovant för föräldrarna.
Till toppen

 

För lite mensblod?

Hej! Jag är en tjej på 11 år. Jag har precis fått min första mens, men det var inte alls mycket blod. Alla säger att det kommer ungefär en halv deciliter. Är det fel om det inte kommer så mycket?
amanda

Annica svarar: Nej, det är inte alls något fel. Mängden kan variera från gång till gång, men också från person till person. Vissa blöder mycket, andra mindre. Alldeles i början är det inte ovanligt att man bara blöder lite. När man talar om att mensen innehåller 0,5 deciliter vätska så är det ett ungefärligt mått. Du kan lugnt konstatera att du fått din första mens. Hur mycket du kommer att blöda nästa gång återstår att se.
Till toppen

 

Hur får jag henne att sluta pussas?

Hej KP! Jag har ett problem. En tjej tycker jag är snygg men jag hatar henne! Hon försöker pussa mig hela tiden det är jättejobbigt. Jag säger sluta hela tiden men hon lyssnar inte. Vad ska jag göra?
Anonym

Fox svarar: Någon som försöker pussa en när man inte vill bli pussad kan verkligen vara jättejobbigt. Det är bra att du har sagt ifrån, men den här tjejen verkar inte respektera vad du säger.

Försök säga åt henne på ett nytt sätt. Till exempel såhär: ”Nu har du hållit på och försökt pussa mig hur länge som helst och jag säger sluta. Nu är det dags för dig att göra som jag säger, fatta att jag är skitless och arg för att du inte bryr dig om att jag inte vill!” Du kan nog hitta egna ord som passar dig bättre om du vill.

Ett annat alternativ är att du tar hjälp av någon kompis, eller någon vuxen. Berätta vad du är med om och be om hjälp.
Till toppen

 

Varför får jag morgonstånd?

Hej! Jag är en kille som har lite frågor som puberteten och lite annat.

1. Jag har fått utlösning en gång. Är utlösning som mens att det kommer en gång och sen kommer de inte på ett tag?

2. Jag har börjat gå in i puberteten. Ungefär när kommer jag få mörkare röst?

3. Jag har alltid erektion när jag vaknar. Varför har man det?
Jag undrar

Fox svarar:
1. Nej, när du väl har fått utlösning så tillverkas sperman hela tiden, kan man säga. Så varje gång du onanerar eller om du får utlösning på natten så kommer det att komma sperma. Undantaget är om du får utlösning flera gånger på kort tid, då kan det väldigt tillfälligt ta slut på sperma.

2. Det är svårt att säga, för det är lite olika från person till person. Inom ett par år kommer du att få mörkare röst. Det beror på att stämbanden i halsen växer. Medan de växer kan rösten vara lite ”kraxig” och pendla mellan att låta mörk och ljus medan du pratar.

3. Erektion kallas också för stånd. Att ha stånd betyder att snoppen är styv och hård för att den är fylld med blod. Man kan få stånd av olika orsaker. Just när man har stånd på morgonen – morgonstånd – så beror det på att man har vaknat mitt i en dröm. Både pojkar och vuxna män har nämligen ofta stånd när de drömmer! Drömmen behöver inte handla om sex, utan kan handla om vad som helst.
Till toppen

 

Påverkar onani mensen?

Hej KP! Jag är en tjej på 13 år som har en fråga om onani. Kan man onanera för mycket och för hårt så att mensen inte kommer? Snälla svara, jag behöver verkligen få ett svar för jag vill inte gå omkring med ett frågetecken i mitt huvud mer.
/Anonym

Annica svarar: Hur ofta eller på vilket sätt du onanerar påverkar inte din mens på något sätt. Onani har med egen njutning att göra och är ett sätt att lära känna sin kropp. När mensen kommer har med din kropps utveckling att göra. Man kan vänta – och kanske längta – efter att den ska komma. Men den kommer när den själv tycker att det är dags.
Till toppen

 

Vad är flytningar?

Hej Kropp & Knopp! Vad är flytningar (det som tjejer får)? Hur ser det ut? Hur ”känner” man dem?
/En som undrar

Annica svarar: Flytningar är en slags vätska som finns i slidan. De börjar i puberteten och har med kroppens hormoner att göra. Ofta får man flytningar innan man får sin första mens. Flytningar kan se lite olika ut. Det kan både vara tunna och lite tjockare, ibland vita, ibland genomskinliga. När flytningen har torkat i trosan kan den bli gulaktig. De känns inte på något speciellt sätt, men de märks genom att de syns och genom att det blir fuktigt.
Till toppen

 

Varför omskärelse?

Varför omskär man sin penis?
/Lynnerydsskolan

Fox svarar: Att omskära sin penis betyder att man tar bort förhuden eller delar av förhuden genom en operation. Det finns framför allt tre skäl att man gör det:

1. Att det är tradition där man kommer ifrån. I USA är det till exempel väldigt vanligt.

2. Religiösa skäl. I till exempel islam och judendomen omskärs pojkar.

3. Om förhuden är trång så att man inte kan tvätta sig under den, eller att det gör ont att onanera eller ha samlag. Då rättar man till det genom att omskära penisen.
Till toppen

 

När ska man gå till ungdomsmottagningen?

Hej. Jag har lite frågor om ungdomsmottagningen:

1. När bör man gå dit?

2. Arrangerar skolan så att man får gå dit?

3. Måste man ha med sig en förälder?

4. Kostar det något?
/Anonym

Fox svarar:
1. När man har frågor och problem av ungefär samma sort som de som finns här på Kropp & Knopp, då kan man gå till ungdomsmottagningen. Det är alltid bäst att ringa och boka tid först, eller höra om det finns en särskild dag då man bara kan komma förbi. Men man bestämmer själv om man ska gå eller inte. Man måste inte.

2. Inte alltid. Men ganska ofta får man gå med klassen eller i grupp till ungdomsmottagningen för att få veta hur det ser ut, träffa personalen och få veta vad man kan få för hjälp där. Man kan föreslå sin lärare att få göra det.

3. Nej, det måste man inte. Man får gå dit själv om man vill. De flesta har inte med sig föräldrar.

4. Nej. Ett besök på en ungdomsmottagning är gratis.
Till toppen

 

Varför är snoppen sned?

Jag är en kille på 12 år som undrar en sak. När min snopp ”står” så står den rakt upp. Den ska väl stå rakt ut, inte upp?
/Konstig snopp

Fox svarar: Det är olika det där. För vissa killar står snoppen rakt ut, för andra rakt upp. Den kan också stå snett uppåt eller till och med lite snett neråt. Snoppen kan vara rak, men också böjd som en banan. Ofta pekar den lite åt vänster eller höger när man har stånd. Så det är inte något konstigt med att din stopp står rakt upp, det är ett av alla de sätt som en snopp kan se ut.
Till toppen

 

Kan man göra eget medel mot finnar?

Hej! Mina föräldrar köper inte acnemedel till mig fast jag behöver det. Min fråga är: Kan man göra eget acnemedel hemma som fungerar?
/finnkillen

Fox svarar: Visst kan man göra acnemedel hemma. Kollar man runt på nätet finns det jättemånga olika ”huskurer” mot acne. Citronsaft, kamomill, persilja, är bara några som jag har sett. Jag vill ändå inte tipsa om någon särskild huskur, eftersom det kanske inte fungerar. Kanske är du också allergisk mot något som jag inte vet om.

En sak som jag tänkte på när jag läste ditt brev var om dina föräldrar inte vill köpa acnemedel som är på recept, alltså som en läkare skrivit ut. Kanske kan de köpa receptfria acnemedel i stället? Sådana finns på apoteket.
Till toppen

 

Måste man gå till gynekologen?

Hej KP! Det är så att min mamma sa till mig att om ungefär fem år ska jag gå till en gynekolog. Jag har ingen aning om vad det är. Är väldigt nervös inför detta. Det är ju i och för sig länge kvar men jag har ändå lite frågor.

1. Vad gör en gynekolog, använder han några ”verktyg” eller så?

2. Hur ofta går man dit?

3. Måste man gå dit?

4. Hur känns det? Gör det ont?
/Anonym

Annica svarar:
1. Både barnmorskor och gynekologer (kvinnoläkare) gör gynekologiska undersökningar. De görs om man har besvär från underlivet eller om man bara vill kolla att allt ser normalt ut. I undersökningsrummet finns en så kallad gynstol, en specialbrits med benstöd. Man får ligga på rygg i stolen med benstöden vilandes mot knävecken.

För att kunna titta in i slidan håller undersökaren isär blygdläpparna och för försiktigt in en spatel av metall eller plast. För att kunna se ännu bättre behövs ytterligare en spatel. När undersökaren känner på de inre organen används inga instrument, utan händerna (med plasthandskar).

2–3. Om man inte har besvär med underlivet finns det ingen medicinsk anledning att gå på regelbundna gynekologkontroller. Ett undantag är gynekologisk cellprovskontroll som är en förebyggande kontroll som görs för att i god tid upptäcka förstadier till livmoderhalscancer.

Alla kvinnor från 23 år inbjuds till cellprovstagning vart tredje år. När man söker på en mottagning för preventivmedel eller om man har besvär av kraftig eller smärtsam mens är det oftast inte nödvändigt med en gynekologisk undersökning. Det räcker med ett samtal.

4. Inget av de moment som görs vid undersökningen ska behöva göra ont. Men om man känner sig spänd och orolig kan man uppleva obehag. Det är naturligt att man känner sig utlämnad i undersökningssituationen. Det är viktigt att få känna sig så trygg att man kan berätta om sina känslor.
Till toppen

 

Varför kliar det?

Hej ”Kropp & Knopp”! Jag är en tjej på 12 år som har ett kliande problem. Det är så att när jag rakade mig mellan benen började det att klia efteråt. Kan det vara för att jag lånade mammas rakhyvel? Jag har inte så mycket hår och jag rakade mig mest för att alla andra har gjort det. Snälla, ta med det här brevet, för jag står inte ut längre och jag vill inte gå till en gynekolog.
/En som inte vill klia sig ”där”

Annica svarar: Vi är olika känsliga när det gäller rakning. Vissa kan raka sig gång efter gång utan problem, medan andra får problem, till exempel infektioner i hårsäckarna, efter första gången. Huden är oerhört känslig. I dag är det många, speciellt ungdomar, som rakar underlivet utan att riktigt veta varför. En del gör det för att följa modet. Men rakning är absolut inget måste!
Vårt underliv är en känslig kroppsdel som vi ska vara rädda om. När vi tvättar oss ska vi använda vatten eller på sin höjd en oparfymerad tvål. Man ska vara försiktig med raktvålar och liknande i närheten av slidan.
Den som vill raka sig bör göra det i samband med dusch eller bad, eftersom huden då är uppmjukad. Av hygieniska skäl bör man ha en egen rakhyvel, och den bör bytas ut med jämna mellanrum. Vill man kan man efteråt smörja in huden med lite olivolja. Får man besvär ska man helst låta bli att raka sig. Håren finns där av en anledning: att skydda underlivet.
Till toppen

 

Vad gör man när kompisen luktar illa?

Hej Kropp & Knopp! Vi är två tjejer som har ett problem. Vi har en jättesnäll tjej i vår klass. ”Jaha, det är väl bra”, tänker ni. Men hon luktar svett, har smutsigt hår och hål i kläderna. Hon följer efter oss för hon har ingen annan att vara med.Vi har sagt till henne två gånger att hon luktar, men hon har bara blivit ledsen och inte gjort något åt det. Vår fröken gör heller inte något, fast hon vet om problemet. Hon har sagt att hon ska koppla in skolsköterskan, men hon har inte gjort det än. Det verkar inte som om någon vill ta tag i det. Snälla, vi måste få svar.
/Från två tjejer

Annica svarar: Det är bra att ni inte har släppt det här problemet. Vi har lätt att bara vända ryggen till när problemen inte handlar om oss själva. Troligtvis känner den här tjejen att ni är omtänksamma, det är därför hon hänger efter er. Det är tydligt att hon behöver hjälp. På er beskrivning förstår man att hon är udda och då är det lätt att bli ensam och utanför. Ni har försökt att tala om för henne att hon luktar och är smutsig. Men hon blev bara ledsen. Det betyder säkert att hon behöver mycket stöd från vuxna. Det är konstigt att personalen på skolan inte reagerar. Eller så kanske de gör något utan att ni vet om det. Ett förslag är att ni går till skolsköterskan och berättar hur jobbigt ni tycker att det är. Ni ska inte behöva ta ansvaret. Det ska de vuxna på skolan göra.
Till toppen

 

Har jag bröstcancer?

Hej! Jag är en orolig tjej på 14 år som behöver svar på dessa frågor:

1. För ett par veckor sedan märkte jag en knöl i mitt högra bröst. Kan det vara en tumör?

2. Hur märker man om man har bröstcancer? Finns det bot om man har det?

3. Jag har hört att de flesta som har haft bröstcancer har opererat bort det sjuka bröstet. Kommer det att hända mig? Jag har inte vågat gå till någon doktor, eftersom jag inte vill att någon ska röra mina bröst. Jag har pratat med min mamma, men hon tog det inte så allvarligt. Hon föreslog att jag skulle gå till skolsyster. Ni är de enda som jag kan vända mig till!
/En normal tjej

Annica svarar: Det är inte alls ovanligt att upptäcka knölar i brösten. De allra flesta är ofarliga. Under puberteten känns brösten ofta både knöliga och ömma. Bara en doktor kan bedöma vad det är för typ av knöl. Det är också en doktors uppgift att behandla de kvinnor som drabbas av bröstcancer. På en del kvinnor tvingas man operera bort hela bröstet. Andra gånger räcker det med att ta bort en liten del.
Sannolikheten att den knöl du känner skulle vara farlig är väldigt, väldigt liten. Men för att vara säker tycker jag att du ska prata med en doktor. Vissa saker känns pinsamma, som till exempel att någon undersöker ens bröst. Men ibland får man stå ut med pinsamheter för att slippa oroa sig. Är du orolig så säg det till mamma på ett bestämt sätt, så att hon verkligen förstår att du är bekymrad.
Till toppen

 

Stoppar rökning växten?

Hej! Jag bara undrar: om man röker eller dricker, slutar man att växa då? Om det är så, slutar brösten också att växa?
/ Tjejen

Fox svarar: Man slutar inte att växa om man röker eller dricker alkohol (sprit, vin, öl). Inte heller brösten slutar växa. Däremot får man andra skador. I cigarretter finns mängder av giftiga ämnen, många är cancerframkallande. Alkohol är ett ämne som kan förstöra kroppen och även knoppen. När kroppen växer är den dessutom extra känslig för skador från droger. Så: låt bli!
Till toppen

 

Vad gör man åt handsvett?

Hej! Jag är en 13-årig tjej som undrar om det finns någon bot mot handsvett?

Alla retar mig för det och jag kan inte hålla någon i handen. Jag svettas jättemycket bara av att hålla i en penna. Snälla, jag måste få några råd om hur man minskar handsvetten. Jag är beredd att göra operationer (om det hjälper) för att få bort den.
/En som behöver hjälp

Fox svarar: Först och främst har du rätt att slippa att bli retad för din handsvett. Det är fel att du ska behöva stå ut med det. Prata med en vuxen som kan hjälpa dig att få ett stopp på retandet!

Handsvett är något alla har då och då, men en del har det både oftare och rikligare än andra. Jag tycker att du ska prata med skolsköterskan eller gå till en ungdomsmottagning om du har en i närheten. Det finns hjälp att få, men bara vårdpersonal kan avgöra vad som passar bäst för dig.
Till toppen

 

Gör det ont att få mens?

Gör det ont när man får sin mens?

Annica svarar: Det är olika för alla. Vissa får ont, andra inte. Alla upplever också smärta olika. Hur det blir för dig är alltså svårt att veta.
Till toppen

 

Varför syns mitt ollon?

Hej ”Kropp & Knopp”! Jag är en kille på 12 år och jag skäms för min snopp. Mitt ollon syns hela tiden. Ingen av killarna i min klass har ett ollon som syns. När vi ska duscha på gymnastiken så vill jag inte att någon ska se min snopp. Varför syns ollonet hela tiden? Hur ska jag göra för att det inte ska synas? Om jag drar fram förhuden åker den tillbaka igen. Snälla KP, hjälp mig!
/ En som skäms

Fox svarar: Alla killar föds med förhud, men alla förhudar är inte likadana. Det finns långa, korta, trånga… Din förhud är av den lite kortare sorten så att ollonet syns. Många killar (även i Sverige) är omskurna. Det betyder att förhuden är borttagen. Då syns ollonet hela tiden. Att få kunskap tar inte alltid bort känslan av att man skäms över sin kropp. Men du ska veta att många, många andra ser ut som du gör. Ollonet är en häftig del av snoppen, det är känsligt och kan ge mycket njutning. Försök att börja tänka så. Toppen på snoppen är bra!
Till toppen

 

Knäppt att få stånd?

Hej! Jag är kanske helt äcklig av mig, men jag är en 11-årig kille som undrar om det är knäppt att få stånd i min ålder. Jag får det ibland när jag ser vissa vanliga biofilmer (inte porr) där de kysser varandra.
/ Peter

Fox svarar: Det är inte ”knäppt” att få stånd i din ålder. Stånd kan en kille få redan från födseln! Många behåller den förmågan tills de dör. Man kan få stånd i olika situationer: När man ser ett par kyssas, eller av vibrationer mot snoppen. När man drömmer under natten har man också stånd. Det kan man förstå närman vaknar mitt i en dröm på morgonen. Då har man ”morgonstånd”. Man kan också få stånd helt utan förklaring. Vips, så är snoppen hård!
Till toppen

 

Hur får jag killen att krama mig?

Hej! Jag är en tjej på 12 år och har en pojkvän i samma ålder. Jag gillar att kramas, pussas, hångla, kyssas med mera. Jag vill helt enkelt att min kille håller om mig frivilligt, men min kille vågar inte det! Förut, när vi inte var ihop, sa han alltid hej till mig och så, men det gör han inte nu. Det verkar till och med som om han tänker göra slut. Hjälp mig, vad ska jag göra för att han ska vilja kramas och så?
/ En förtvivlad tjej!

Fox svarar: Det är inte fel av dig att vilja krama och bli kramad av din pojkvän. Har man en pojk- eller flickvän är det ofta så att man vill pussas, kyssas, kramas och hångla med honom eller henne. Men det känns inte bra för alla att göra de här sakerna. Det kan också kännas olika från gång till gång. Det är viktigt att få bestämma själv över sin kropp. Därför kan jag tyvärr inte ge något råd för hur du ska göra. Men du kan väl prata med honom? Du skriver att det verkar som om han kanske tänker göra slut. Om du törs och vill kan du fråga honom om det är så.
Till toppen

 

Gör utlösning ont?

Hej! Jag är en kille på 11 bast och vill ställa ett par frågor till Daniel.

1. När får jag min första utlösning?

2. Gör det ont?

3. När jag försöker runka fram sperma börjar det dra och kittlas i benen. Det är lite obehagligt. Men ska man fortsätta då för att få utlösning?
/Anonym

Fox svarar:
1. Det är omöjligt att säga exakt när den första utlösningen (att det kommer sperma ur snoppen) kommer. Det är vanligast att få den första utlösningen någon gång mellan 11 och 16 års ålder. För de flesta kommer den vid onani (när man runkar), men för en del kan den komma på natten när man sover.

2. Nej, det gör inte ont att få utlösning. Något som man kan få även innan man kan få utlösning är orgasm. Det är en skön känsla som man kan känna om man onanerar en stund.

3. Om det känns obehagligt ska du så klart inte alls göra det! Onanera så länge det känns skönt. Är det obehagligt så kan du sluta. Sperman kommer när kroppen börjat tillverka den. Man kan inte tvinga fram den.
Till toppen

 

Kan man stoppa mensen?

Hej KP! Jag har nyss fått min första mens, vilket känns helt OK. Men vi ska på semester under sommarlovet, till Grekland. Då undrar jag: Tänk om jag kommer att ha mens när vi är där – hur ska jag då kunna bada i poolen och så där? Jag måste ha svar för jag står inte ut med tanken på att lite mens kan förstöra en hel vecka med sol och bad!!! Jag vill inte då!
/Anonym tjej

Annica svarar: Mensen kommer att vara din följeslagare under många år, det är bara att inse. Ibland kommer den väldigt olämpligt. En annan gång blir man lättad och glad när den kommer. Den hör till livet och det bästa man kan göra är att acceptera den. Det går alldeles utmärkt att bada när man har mens. Det är lättare och bekvämast att använda tampong. Vill du inte det så går det bra att bada med en tunnare binda. Det finns också receptbelagd medicin som gör att mensen skjuts fram litet. Sådan medicin kan man använda vid enstaka tillfällen.
Till toppen

 

Hur lång ska man vara?

Hej Kropp & Knopp! Jag är en tjej på 10 år. Jag är 149 centimeter lång. Jag undrar hur lång man ska vara när man är 10 år, alltså vad som är normalt. Säg inte att det är normalt att vara så lång som jag är. Det vet jag att det inte är.
/En utan platåskor

PS. Jag kan inte använda platåskor.

Annica svarar: Nu svarar jag precis som du inte ville att jag skulle svara, nämligen att din längd är alldeles normal. Vissa börjar växa väldigt tidigt. Då uppfattas de som långa jämfört med sina kompisar. Det behöver inte betyda att de blir speciellt långa när de vuxit färdigt. Det finns egentligen ingen längd som är ”normal”. Få människor är lika långa som genomsnittsmänniskan. De allra flesta är något längre eller något kortare.

Många är missnöjda med sin längd – både de som är längst och de som är kortast. Det gäller att tycka om sig själv som man är. I mycket speciella fall kan en doktor behöva bedöma om man är ovanligt lång eller kort. Detta brukar skolsköterskorna vara uppmärksamma på.
Till toppen

 

Växer könshåret ut igen?

Hej! Jag är en kille på 12 år som undrar två saker:

1. Växer könshåret ut igen om man rakar bort det?

2. Är det normalt att pungen är längre och större än snoppen?
/Sebbe

Fox svarar: Dina frågor har två enkla svar: ja och ja!

1. Könshåret växer ut igen om man klipper det eller rakar bort det. Men se upp: man kan få lite irriterad hud om man gör det (och så kan man få skärsår om man slinter till).

2. Att pungen hänger ner längre än vad snoppen gör är vanligt. Det är också vanligt att pungen är större än snoppen. Andra har större snopp än pung. Det är olika helt enkelt.
Till toppen

 

Varför hänger blygdläpparna?

Hej Annica! Jag har ett litet problem… jag vågar inte duscha på gympan för att jag skäms över mitt underliv. Både mina yttre och inre blygdläppar är ”hängiga”. Kommer jag alltid att ha hängiga blygdläppar? Jag vill verkligen veta för jag vågar inte prata med någon annan.

Annica svarar: Man är född med ett visst utseende på blygdläpparna. Precis som andra kroppsdelar ser olika ut gör också blygdläpparna det. De inre blygdläpparna sitter runt slidöppningen och skyddas av de yttre blygdläpparna. Men hos ungefär hälften av alla flickor är de inre blygdläpparna större än de yttre och då hänger de ofta ner en bit. Det är också vanligt att tjejer har en större och en mindre inre blygdläpp. Det bästa man kan göra är att försöka acceptera de blygdläppar man har. I enstaka fall går det att göra en operation men det brukar oftast inte vara nödvändigt.
Till toppen

Vad är bandet under snoppen?

Hej! Jag vill fråga vad det är som sitter mellan ollonet och själva snoppen. Det är som ett vitt band. Och ska förhuden sitta ihop med ollonet?

Fox svarar: Bandet som du frågar om kallas ibland också för ”strängen”. Det är en väldigt känslig del på snoppen. Den kan kännas skön att ta på, men också nästan öm – just för att den är så känslig. När man har stånd ser strängen till att stänga till hålet för urinröret. När man föds sitter förhuden ihop med ollonet, men sedan ska den lossna. Gå till skolläkare eller till en ungdomsmottagning, så kan dom titta hur det ser ut och bestämma om någon ska göras.
Till toppen

 

Varför krymper brösten?

Hej KP! Jag är en tjej på 12 år, som vore jättetacksam om ni kunde svara på dom här frågorna:

1. Det verkar som om mina bröst inte har växt på ungefär två år. Det gör lite ont där ibland, men sen går det över. Dom är inte särskilt stora. Är det nåt fel på mej?

2. Brösten krymper när jag blir kall så att dom blir bruna med små knottror på, små och hårda. Eller så krymper dom ihop bara lite när dom vill. Varför blir det så här?

Annica svarar:

1. Brösten kan ta lång tid på sig att växa färdigt. Jag har svårt att tänka mig att dina bröst är färdigvuxna redan. Medan brösten utvecklas blir bröstkörtlarna ofta lite ömma och svullna. Ha lite tålamod!

2. Att huden gör som du beskriver är alldeles normalt. Brösten och bröstvårtorna är känsliga för kyla och beröring. Huden ”försvarar” sig genom att dra ihop sig. När man blir varm och avslappnad blir brösten som vanligt igen.
Till toppen

NUVARANDE Frågor och svar om Kropp & Knopp
NÄSTA Du är Harry Potter