Vem var den snabbaste visparen?
Svar ELVISP-resley

Fruktansvärt glassigt!

Frukt är inte godis – frukt är glass! Förvandla dina favoriter till svalkande pinnar.

Fruktglass
Foto: Bo Lindell

Svalkande sorbet

Du behöver (till 2 portioner):

10 mellanstora jordgubbar

1 banan

Mixer eller mixerstav

Gör så här: Skär bananen och jordgubbarna i bitar. Stoppa i en påse och frys in (det tar cirka 3 timmar). Lägg sedan frukten i en skål och låt den tina lite innan du mixar till en krämig röra. Ät på direkten!

 

Coola pinnar

Du behöver:

Färgglad frukt som du gillar

Glasspinnar

Till topping:

Bakchoklad

Riven kokos, strössel eller hackade nötter

Gör så här: Skala och skär frukten i fina bitar (eller använd en pepparkaksform). Trä bitarna på en pinne och frys i tre timmar. Ät och njut! Eller toppa den så blir det ännu smarrigare: Mikra choklad på låg värme tills den har smält. Doppa den frysta fruktpinnen i chokladen. Det gäller att vara snabb, smält choklad stelnar fort. Strö på kokos eller något annat innan chokladen stelnat. Lägg på ett bakplåtspapper och förvara pinnarna i frysen tills du ska äta dem.

 

Regnbågar

Du behöver (till ungefär 4 glassar):pyssel-och-recept_160713_fruktglass_regnbage

10 mellanstora jordgubbar

2 kiwi-frukter

1 skiva vattenmelon

En halv mango

Isglassformar eller engångsglas

Glasspinnar

Du kan välja helt andra frukter och bär. Men det ska bli ungefär 1 deciliter mos av varje sort.

Gör så här: Mixa frukterna till en slät smet. Använd en skål för varje smak. För att det ska bli riktigt snyggt ska smakerna varvas i lager, som du fryser. Häll i lite fruktmos i varje glassform (använd en sked för att undvika att formen blir kladdig). Frys i cirka 30 minuter tills frukten stelnat. Stick försiktigt ner en vanlig glasspinne och häll på nästa lager. In i frysen igen i 30 minuter. Häll sedan på nästa lager, och så vidare …

pyssel-och-recept_160713_fruktglass_bitig

 

Bitig is

Du behöver: Samma ingredienser som till Regnbågarna.

Gör så här: Skiva och hacka frukter och bär och lägg i isglassformar.
Pressa ner frukten och fruktsaften i formen och knacka mot underlaget så att frukten sjunker ner och fyller formen ordentligt. Om inte fruktsaften når upp till kanten så fyll på med lite vatten eller juice.
Låt formarna stå i frysen i tre timmar så att glassen blir helt genomfrusen.