Vilket land är riktigast?
Svar: IRLand!

Godis är…gott?

Geléhallon behöver inte innehålla ett enda hallon. Och rött godis får ibland sin färg av torkade löss. Läs mer om vad godis är gjort av i KP 13 2013.

fakta_28-08-13_godis-ar-gott
Foto: Thinkstock

E-nummer och siffror i godis

Ofta står det olika E-nummer i ingrediensförteckningarna. Det är förkortningar för olika godkända tillsatser. Till exempel är E120 ett färgämne från torkade löss. E162 är färg från rödbetor.

Vill du veta vad ett speciellt E-nummer betyder kan du titta på Livsmedelsverkets webb. Det finns också en bok på biblioteket:Tillsatser i livsmedel – en faktabok från Livsmedelsverket. Där får du veta vad tillsatserna är gjorda av.

Vill du veta vad som finns i ditt godis kan du läsa ingrediensförteckningen – men den är inte alltid så lätt att förstå. Och till lösgodis finns det ju ingen information alls. Dietisten Sara Ask förklarar vad det vanligaste innehållet är för något:

  • Socker
    Vanligt vitt socker som görs av sockerbetor eller sockerrör.
  • Glukossirap
    En klar, trögflytande sockerlösning som oftast görs av vete eller majs.
  • Glukos-fruktossirap
    Också en klar, trögflytande sockerlösning, men även med en annan sorts socker i (fruktos).
  • Maltodextrin
    Små bitar av kolhydrater som inte smakar mycket. Det fungerar främst som utfyllnad. Kan vara gjort av majs eller potatis.
  • Stärkelse
    En sorts kolhydrat (finns till exempel i potatis).
  • Vegetabilisk olja
    Från till exempel palm, majs, solros, raps, nötter eller fröer.
  • Härdad vegetabilisk olja
    Som har gjorts om så att den får en fastare form.
  • Gelatin
    Man kokar hud och ben från gris och/eller kor. Det ger en geléartad konsistens.
  • Arom
    Ett smakämne. Kan vara naturligt (från frukter och bär) eller konstgjort.
  • Karnaubavax
    Ett ytbehandlingsmedel som görs av särskilda palmblad. Läggs utanpå godiset för att ge en blank yta – eller för att godisarna inte ska klibba ihop.
  • Spirulina
    En sorts alg.
  • Salmiak
    Ett salt.
  • Lakrits, lakritsextrakt och lakritspulver
    Görs av lakritsrot.
  • Karamelliserat socker
    Socker som hettats upp tills det smälter.
  • Kakaosmör
    Fett i kakaomassa eller kakaobönor.
  • Kakaomassa
    Finmalda kakaobönor.
  • Fettreducerat kakaopulver
    Kakaopulver där en del att fettet har tagits bort.
  • Smörfett
    Fettet i smör (det kan låta märkligt, allt smör är väl fett? Men nej, smör består av 80 procent fett – smörfett. Resten är annat).
  • Vasslepulver
    Ett ämne från mjölk som bland annat innehåller protein.
  • Laktos
    Mjölksocker.
  • Sojalecitin
    Fett från soja som används för att ämnena i godiset ska blandas och inte ”skära sig”.
  • Bakpulver 
    – ett jäsmedel som ger ”puffigare” konsistens.
  • Naturligt vaniljextrakt 
    – vaniljsmak från vaniljstång.

Du kanske också vill läsa