– Men Pelle, varför har du varmkorven bakom örat?
– Oj, Jag måste ha ätit blyertsen till lunch…

Godis är…gott?

Geléhallon behöver inte innehålla ett enda hallon. Och rött godis får ibland sin färg av torkade löss. Läs mer om vad godis är gjort av i KP 13 2013.

fakta_28-08-13_godis-ar-gott
Foto: Thinkstock

E-nummer och siffror i godis

Ofta står det olika E-nummer i ingrediensförteckningarna. Det är förkortningar för olika godkända tillsatser. Till exempel är E120 ett färgämne från torkade löss. E162 är färg från rödbetor.

Vill du veta vad ett speciellt E-nummer betyder kan du titta på Livsmedelsverkets webb. Det finns också en bok på biblioteket:Tillsatser i livsmedel – en faktabok från Livsmedelsverket. Där får du veta vad tillsatserna är gjorda av.

Vill du veta vad som finns i ditt godis kan du läsa ingrediensförteckningen – men den är inte alltid så lätt att förstå. Och till lösgodis finns det ju ingen information alls. Dietisten Sara Ask förklarar vad det vanligaste innehållet är för något:

  • Socker
    Vanligt vitt socker som görs av sockerbetor eller sockerrör.
  • Glukossirap
    En klar, trögflytande sockerlösning som oftast görs av vete eller majs.
  • Glukos-fruktossirap
    Också en klar, trögflytande sockerlösning, men även med en annan sorts socker i (fruktos).
  • Maltodextrin
    Små bitar av kolhydrater som inte smakar mycket. Det fungerar främst som utfyllnad. Kan vara gjort av majs eller potatis.
  • Stärkelse
    En sorts kolhydrat (finns till exempel i potatis).
  • Vegetabilisk olja
    Från till exempel palm, majs, solros, raps, nötter eller fröer.
  • Härdad vegetabilisk olja
    Som har gjorts om så att den får en fastare form.
  • Gelatin
    Man kokar hud och ben från gris och/eller kor. Det ger en geléartad konsistens.
  • Arom
    Ett smakämne. Kan vara naturligt (från frukter och bär) eller konstgjort.
  • Karnaubavax
    Ett ytbehandlingsmedel som görs av särskilda palmblad. Läggs utanpå godiset för att ge en blank yta – eller för att godisarna inte ska klibba ihop.
  • Spirulina
    En sorts alg.
  • Salmiak
    Ett salt.
  • Lakrits, lakritsextrakt och lakritspulver
    Görs av lakritsrot.
  • Karamelliserat socker
    Socker som hettats upp tills det smälter.
  • Kakaosmör
    Fett i kakaomassa eller kakaobönor.
  • Kakaomassa
    Finmalda kakaobönor.
  • Fettreducerat kakaopulver
    Kakaopulver där en del att fettet har tagits bort.
  • Smörfett
    Fettet i smör (det kan låta märkligt, allt smör är väl fett? Men nej, smör består av 80 procent fett – smörfett. Resten är annat).
  • Vasslepulver
    Ett ämne från mjölk som bland annat innehåller protein.
  • Laktos
    Mjölksocker.
  • Sojalecitin
    Fett från soja som används för att ämnena i godiset ska blandas och inte ”skära sig”.
  • Bakpulver 
    – ett jäsmedel som ger ”puffigare” konsistens.
  • Naturligt vaniljextrakt 
    – vaniljsmak från vaniljstång.

Du kanske också vill läsa