Alfabetet som lär dig allt du vill veta och lite till om kroppen!

Akne

Ett slags utslag som ofta kallas finnar, och som många får i puberteten. I huden finns talgkörtlar, där det bildas talg (fett). Ibland är det så mycket att porerna täpps till, och då kan det bli rött och lite ömt. Akne försvinner oftast efter puberteten.

Anus

Samma sak som stjärthålet, som bajset kommer ut från.

Bh (behå)
kropp-och-knopp_04-06-14_Kropp-och-knopp-a-till-o_1

Illustration: Elin Lindell

Förkortning för bysthållare. Den används främst för att stödja brösten.

Binda

När en tjej får mens kommer det blod ut från slidan. Bindan fungerar som en liten blöja som stoppas i trosan och suger upp blodet. Bindor finns i många storlekar och varianter.

Bisexuell

En person som blir kär i både tjejer och killar. Man bestämmer själv om man vill använda detta ord om sig själv.

Blottare

En person som blir upphetsad av att visa sig naken för främmande människor. Att blotta sig är olagligt.

Blygdläppar

De hudveck som omsluter tjejens kön. Det finns yttre blygdläppar och inre blygdläppar, ibland sticker de inre ut utanför de yttre. Blygdläppar kan se ut på alla möjliga sätt.

Bröst

Hos både tjejer och killar sväller körtlarna i brösten under puberteten. Tjejers bröst brukar börja växa någon gång mellan 8 och 14 år. Då kan det ömma lite. Alla bröst är olika till utseendet. De kan växa olika fort och bli olika stora. Killars bröst bara svullnar lite. Efter ett tag går svullnaden ner.

Byxmyndig

Slangord för att vara 15 år och få ha samlag. Enligt lagen är det förbjudet att ha samlag med någon som är under 15 år. Lagen finns för att hindra att vuxna eller äldre ungdomar har sex med barn. Det är alltså inte den som är under 15 år som blir straffad om hen har samlag.

Bög

Slangord för homosexuell kille – alltså en kille som blir kär i killar. Man bestämmer själv om man vill använda det ordet om sig själv.

Erektion

När snoppen blir hård och reser sig. En kille kan få erektion när han har tankar och fantasier om sex, när det kommer vibrationer mot snoppen eller när han drömmer. Ibland kommer erektionen utan någon förklaring alls. Tjejers motsvarighet till erektion är lubrikation.

Fitta

Annat ord för snippa.

Flata

Slangord för homosexuell tjej – alltså en tjej som blir kär i tjejer. Man bestämmer själv om man vill använda det ordet om sig själv.

Flytningar

En klibbig vätska som kommer från slidan, och som tjejer brukar få före sin första mens. Flytningarna skyddar slidans slemhinnor. Flytningar kan se ut och kännas på olika sätt. En del är vita och andra är gulaktiga. De kan vara tunna, klibbiga eller gryniga. De flesta luktar lite syrligt.

 
kropp-och-knopp_04-06-14_Kropp-och-knopp-a-till-o_2

Illustration: Elin Lindell

Flirta

Ett sätt att visa för någon att man är kär eller intresserad – till exempel genom att le stort eller titta hen extra länge i ögonen.

Förhud

Ett hudveck längst ut på snoppen. På en del sitter förhuden så att ollonet inte syns. På andra syns ollonet jämt.

Gromning

När vuxna tar kontakt med barn på nätet för att försöka locka dem till sexuella handlingar. Det kan vara att visa sig naken framför webbkameran eller att träffas för att ha sex. All gromning är förbjuden i svensk lag.

Hbtq

Förkortning för homosexuella, bisexuella, transpersoner och queer.

Hen

Ett alternativ till orden hon och han. Hen kan användas när man inte vet – eller inte vill tala om – könet på den man pratar om. Ordet funkar också bra att använda om sig själv om man varken känner sig som tjej eller kille.

Heterosexuell
kropp-och-knopp_04-06-14_Kropp-och-knopp-a-till-o_3

Illustration: Elin Lindell

En person som blir kär i någon av det andra könet: en tjej som blir kär i killar, eller en kille som blir kär i tjejer. Hetero är ett grekiskt ord som betyder olik. Ett slangord för heterosexuell är strejt.

Homosexuell

En person som blir kär i någon av samma kön: en tjej som blir kär i tjejer, eller en kille som blir kär i killar. Homo är ett grekiskt ord som betyder likadan.

Hora

Ett gammalt ord för prostituerad. En prostituerad säljer sex. I Sverige är det inte förbjudet att sälja sex – däremot är det förbjudet att köpa sex. Hora används också som skällsord och svärord. Man ska därför aldrig kalla någon för hora.

HPV-vaccin

En vaccination som erbjuds alla flickor i årskurs fem och sex. Vaccinet ger ett ganska bra skydd mot humant papillomvirus (HPV), en grupp virus som sprids genom sex. Viruset kan i värsta fall leda till cancer i livmoderhalsen.

Hångla

När man kysser, kramar och smeker varandra.

Incest

När personer inom en familj har sex med varandra, till exempel bror och syster eller förälder och barn. Den som är vuxen och har sex med ett barn begår ett allvarligt brott. Det är aldrig barnets fel!

Intersex

Varje år föds ett antal barn med oklar könstillhörighet. Det kan handla om att hormonerna, generna eller själva könsorganen inte är helt ”manliga” eller ”kvinnliga”. Inom vården kallas intersex för DSD. Intersex har inget med transpersoner eller queer att göra.

kropp-och-knopp_04-06-14_Kropp-och-knopp-a-till-o_4

Illustration: Elin Lindell

Ja!

Ett viktigt ord att känna eller säga när man vet att man vill vara nära en annan människa: ”Ja – jag vill pussas!”, ”Ja – jag vill hålla handen!” Lyssna till din egen vilja!

Klitoris

Del av tjejens könsorgan som sitter där de inre blygdläpparna möts upptill. Klitoris är väldigt känslig för beröring. Den känns som en liten knapp, men klitoris-skaftet fortsätter in i kroppen. Klitoris kan bli hård eftersom den har svällkroppar – precis som en snopp. Killars motsvarighet till klitoris är ollonet.

Knulla

Slangord för att ha samlag, ligga med eller ha sex med någon.

Kondom

Ett skydd av tunt gummi som träs på snoppen för att skydda mot könssjukdomar och förhindra att tjejen blir med barn.

Kuk

Slangord för snopp.

Kyss

Som en puss – fast man använder tungan när man kysser.

Kåt

En känsla i kroppen av pirr och värme, som kan göra att man vill onanera eller ha sex. Killar kan få stånd. Tjejer kan bli fuktiga i slidan.

Kär

När man blir kär så känns det i hela kroppen. Det går inte att ta miste på! Ibland blir man blyg för den man är kär i, i nästa stund vill man bara vara nära.

kropp-och-knopp_04-06-14_Kropp-och-knopp-a-till-o_5

Illustration: Elin Lindell

Kärleksbrev

Ett sätt att visa att man gillar någon. Det kan vara genom en lapp, ett brev, ett mejl, ett direktmeddelande eller ett sms, där man skriver vad man känner.

Kön

Ordet kan användas på två sätt: Antingen menar man kroppsdelen könet, alltså könsorganet. Eller så använder man det som en uppdelning av människor: tjej/kille, kvinna/man.

Könssjukdomar

Sjukdomar som kan smitta när man har sex med någon. Kondom ger ett bra skydd vid samlag.

Könsstympning

Betyder att man skär bort en bit av de yttre könsorganen på flickor. Det skadar blygdläpparna, och ibland även klitoris, på ett allvarligt sätt. Det förekommer främst i Afrika och Asien. I Sverige är det förbjudet.

Lesbisk

Kallas en tjej som är homosexuell – alltså en tjej som blir kär i tjejer. Slangordet lebb används ibland för lesbisk.

Lubrikation

När en tjej blir kåt blir hon fuktig i slidan. Det kallas lubrikation. En tjej kan få lubrikation när hon har tankar och fantasier om sex, när det kommer vibrationer mot skötet eller när hon drömmer. Ibland kommer lubrikationen utan någon förklaring alls. Killars motsvarighet till lubrikation är erektion.

kropp-och-knopp_04-06-14_Kropp-och-knopp-a-till-o_6

Illustration: Elin Lindell

Mens

När en tjej har kommit i puberteten får hon mens (menstruation). Det är blod som kommer ut genom slidan ungefär var fjärde vecka. Oftast är det mindre än 1,5 deciliter blod som rinner ut under 3–7 dagar.

När man får mens betyder det att ägglossningen har startat och att man kan bli med barn om man har samlag.

Menskopp

En mensskydd som man för in i slidan för att samla upp mensblodet. Till skillnad mot bindor och tamponger kastas den inte i soporna, utan kan användas i flera år.

 
kropp-och-knopp_04-06-14_Kropp-och-knopp-a-till-o_7

Illustration: Elin Lindell

Målbrott

Både tjejer och killar kommer i målbrottet under puberteten. Det märks oftast mest på killar. Rösten förändras från ljus till att bli mörkare.

Nej!

Ett viktigt ord på många sätt. Till exempel när man vill visa att man vill ha sin kropp ifred. Du har alltid rätt att bestämma över din kropp! Känn efter vad du vill och säg alltid ”Nej!” om du känner dig tveksam till något. Och kom ihåg: Man kan alltid säga ”Nej!”, fast man tidigare har sagt eller känt ”Ja”. Lyssna till din egen vilja!

Ollon

Killarnas motsvarighet till tjejernas klitoris. Ollonet sitter längst fram på snoppen och skyddas av förhuden. Ollonet är väldigt känsligt för beröring.

Omskärelse

Innebär att man klipper eller skär man bort en bit av killens förhud. I Sverige är det tillåtet med omskärelse av killar.

Onanera

Att smeka sitt könsorgan för att det är skönt. Många tjejer smeker klitoris när de onanerar. Många killar smeker sitt ollon.

Att onanera är ett bra sätt att upptäcka sin kropp. Dessutom är det ett fiffigt sätt att njuta – eftersom man bara behöver sig själv!

Orgasm

När en människa onanerar eller har sex med någon kan det till slut kännas jätteskönt. Den sköna känslan strålar ut från underlivet. Den känslan kallas orgasm.

Oskuld

En person som inte har haft samlag.

Pedofil

En vuxen som blir upphetsad av barn och vill ha sex med barn. I Sverige är det brottsligt för vuxna att ha sex med barn under 15 år.

Att skriva eller säga ”snuskiga” saker till barn är också olagligt. Det kallas sexuellt ofredande. (Se även ordet ”Nej!”.)

Penis

Annat ord för snopp.

Pollution

Ibland kan det komma sperma ur snoppen när en kille sover, utan att han kan styra över det. Det kallas pollution.

Porr

Bilder, filmer eller berättelser som är gjorda för att de som läser eller ser på det ska bli kåta. Porr är riktad mot vuxna. Många är kritiska mot porr för att det ger en konstig och overklig bild av sexualitet och kärlek.

Preventivmedel

Preventivmedel används för att förhindra att tjejen blir med barn vid samlag. Killar kan använda kondom för att spermierna inte ska komma in i tjejen. (Kondom skyddar också mot könssjukdomar.) För tjejer finns till exempel p-piller, spiral och pessar.

Pubertet

När man är mellan 8 och 15 år förändras både kroppen och knoppen. Det börjar växa hår i armhålorna och vid könsorganen. Tjejer får bröst och bredare höfter. Det är också i puberteten som mensen börjar. Killarnas snoppar och testiklar växer och de får sperma. I slutet av puberteten är det vanligt att killar får skägg. Humöret kan åka berg- och dalbana i puberteten. Ibland känner man sig missförstådd av alla. Och ibland känner man sig så lycklig att det nästan gör ont!

Pulla

Slangord för när tjejer onanerar. Eller för när en tjej blir smekt av någon annan.

Pung

Hänger under snoppen och ser ut som en påse. I pungen finns testiklarna (pungkulorna) där spermierna tillverkas.

Queer

Person som bryter mot samhällets traditioner för kön. Ett ord som man själv bestämmer om man vill använda om sig själv.

Runka

Slangord för när killar onanerar.

Samlag

Om en kille och en tjej har samlag är det vanligaste att snoppen förs in i slidan. Det är det då som det kan bli barn. Det går att även att ha samlag på andra sätt och mellan två personer av samma kön. Man kan till exempel föra in fingrar eller snoppen i rumpan (anus) eller fingrar i slidan.

Sex

Förkortning av ordet sexualitet. Att ”ha sex” kan betyda att man har samlag, men även att man smeker och kysser varandra på olika sätt.

Sexuella trakasserier

Om någon rör vid en eller pratar om sex på ett sätt som inte känns bra kallas det för sexuella trakasserier. Det kan också handla om att sprida rykten om den trakasserade eller att att visa porrbilder mot personen inte vill se. Då gäller det att våga säga ”Nej!” och berätta för en vuxen. I skolan har rektor ansvar för att sätta stopp för sexuella trakasserier. Ibland är trakasserierna ett brott mot lagen och ska då polisanmälas.

Sköte

Innefattar hela tjejens könsorgan: venusberg, blygdläppar, slida och klitoris.

Slida

Del av tjejens könsorgan. Slidan är röret av muskler och slemhinna som går mellan slidöppningen och livmodern.

kropp-och-knopp_04-06-14_Kropp-och-knopp-a-till-o_8

Illustration: Elin Lindell

Slidkrans

Någon centimeter in i slidan finns flera veck i slemhinnan. Vecken bildar en krans, som kallas slidkrans. I mitten av vecken finns en öppning. Ibland kan det komma lite blod från slidkransen om man för in något i slidan, till exempel en tampong. Det beror på att det då har blivit en liten bristning i slidkransen.

Snippa

Ord för tjejens könsorgan.

kropp-och-knopp_04-06-14_Kropp-och-knopp-a-till-o_9

Illustration: Elin Lindell

Smegma

En klibbig, vit massa som består av döda hudceller. Killar får den under förhuden. Tjejer får den runt klitoris och mellan blygdläpparna. Smegma är inte farligt och tvättas lätt bort med lite vatten.

Sperma

Det som kommer ut ur snoppen när killen får utlösning. Sperma består av sädesvätska och miljontals spermier. Själva spermierna är så små att de är omöjliga att se med blotta ögat. Vid ett samlag mellan tjej och kille kan spermier simma upp i slidan och försöka befrukta tjejens ägg. Sperma är vitaktig. Ibland är den tjock, ibland är den tunnare. Det är också olika från gång till gång hur mycket sperma som kommer ut ur snoppen vid utlösning.

Stånd

Ett annat ord för erektion.

Svartsjuka

En stark känsla av sorg och besvikelse, till exempel om den man är kär i bryr sig mer om någon annan.

Tafsa

Att röra vid någons kropp trots att man märker att hen inte vill. Att tafsa är inte okej.

Tampong

Har samma funktion som en binda. Skillnaden är att man för in tampongen i slidan för att stoppa mensblodet. Det finns tamponger i olika storlekar. När man är ung är det bra att först pröva med den minsta sorten. Känns det torrt i slidan är det bättre att använda binda.

Testiklar

Ett annat ord för pungkulor.

 
kropp-och-knopp_04-06-14_Kropp-och-knopp-a-till-o_10

Illustration: Elin Lindell

Transperson

Person som känner sig som tjej fast hen har en killkropp eller som kille fast hen har en tjejkropp. Det kan också betyda att känna sig både som kille och tjej, eller varken kille eller tjej.

Trosskydd

En liten tunn binda som man kan ha i trosan i slutet av mensen. Ska inte användas när man har flytningar. Eftersom skydden innehåller plast blir det för luft-tätt.

Ungdomsmottagning

I Sverige finns det ungefär 250 ungdomsmottagningar. Dit kan man gå för att få hjälp och för att få svar på frågor om kroppen eller knoppen. Till de flesta ungdomsmottagningar är man välkommen från 12 år.

umo.se hittar du din närmaste mottagning och mer information.

Utlösning
kropp-och-knopp_04-06-14_Kropp-och-knopp-a-till-o_11

Illustration: Elin Lindell

Både tjejer och killar kan få utlösning. Hos killen kommer det sperma ur snoppen. Hos en del tjejer kommer det lite vätska (inte kiss) från skötet.

Venusberg

Del av tjejens könsorgan, som är som en upphöjning ovanför springan. Namnet kommer från den romerska kärleksgudinnan Venus.

Våldtäkt

När någon tvingar sig på en person för att ha samlag kallas det våldtäkt. Ingen får tvinga någon annan att ha sex. Våldtäkt är ett allvarligt brott, som kan ge fängelsestraff. (Se ordet ”Nej!”.)

Ägg
kropp-och-knopp_04-06-14_Kropp-och-knopp-a-till-o_12

Illustration: Elin Lindell

Finns i två äggstockar vid tjejens livmoder. Ägget kan befruktas av en spermie.

Ägglossning

Ägglossningen sker cirka 14 dagar före mens. Då lämnar ägget äggstocken och kan befruktas.

Ömsesidighet

När båda i en relation – kompisar eller ett kärlekspar – vill samma sak. Och det är viktigt! (Se orden ”Ja!” och ”Nej!”.

NUVARANDE Kropp & Knopp A-Ö
NÄSTA Sahil lyfter