Någon är först, någon annan är senare. Till sist kommer alla in i puberteten. Vi på KP får hundratals frågor om mens, snippor och snoppar. Här är frågorna från KP:s Kropp & Knopp-special om puberteten. Frågorna och svaren publicerades i KP 7/2012.

Allt om puberteten

kropp-och-knopp_16-05-12_Kropp-och-Knopp-Om-puberteten_1

Foto: Illustration: Jojo Falk

KP 7, 2012

Varför pirrar det?

Jag är en tjej på 10 år. Ibland tänker jag på sex och då känns det konstigt i snippan. Och när jag kollar på film och några har sex känns det också konstigt. Det liksom pirrar. Varför?
Tova

Svar: Det är inte alls konstigt att känna så. De allra flesta upplever att det pirrar när de ser, läser om eller tänker på något som är förknippat med sex. Då blir man sexuellt upphetsad. Ibland kommer pirret helt utan att man kan styra över det. Men man kan också framkalla det själv, till exempel genom att onanera.

 

Hårda bröstvårtor

Hej! Jag är en kille på 12 år, snart 13. Jag har just börjat märka att min högra bröstvårta är hård. Det är obehagligt. Är det vanligt eller är det något fel?
12-åriga undraren

Svar: Förmodligen är det en liten hård ”knöl” bakom bröstvårtan som du känner. Det är en bröstkörtel som kan bli öm och svullen i puberteten. Det är både vanligt och ofarligt. Men om du är orolig eller får ont ska du gå till en vårdcentral, skolsköterska eller ungdomsmottagning för att bli undersökt.

 

Jag är platt

Hej! Jag är en tjej på 11 år. Nästan alla i min klass har börjat få bröst, men jag är fortfarande helt platt! Jag vet att det är i min ålder som man brukar komma in i puberteten och få bröst. Jag har flytningar och finnar. Så ungefär när kommer brösten att börja växa?
;[

Svar: Det går inte att säga exakt när du kommer att få bröst. Men att du har fått flytningar och finnar är tecken på att du har börjat komma in i puberteten. Därför dröjer det troligen inte så länge tills dina bröst börjar växa. Du behöver inte vara orolig, många i din ålder har inte börjat få bröst än. Om du vill kan du fråga din mamma när hon fick bröst. Ofta får man det i ungefär samma ålder som sin mamma.  

 

När blir rösten mörk?

Jag är en kille som undrar när jag kommer i målbrottet?
Anonym

Svar: Målbrottet är när rösten blir mörkare. Killar kommer i målbrottet någon gång under puberteten. Om du upptäcker andra tecken på att du är i puberteten (finnar, könshår eller något annat) så kommer målbrottet snart. Det brukar märkas genom att rösten blir svår att kontrollera. Ibland ”piper” den, ibland är den hes. Så småningom blir den mörkare. Det som händer är att struphuvudet och halsen växer. Då blir stämbanden längre och rösten förändras. 

 

Får jag onanera?

Hej! Jag är en tjej på 11 år som brukar onanera. Det är jätteskönt, men det känns som om jag är för liten för det.  Får jag göra det? Det känns pinsamt och lite obehagligt, men ändå upphetsande. När kan man börja onanera?
Anonymaste anonym

Svar: Att onanera betyder att man smeker och tar på sin snippa eller snopp så att det känns skönt. Det kan och får man göra oavsett ålder. Du är absolut inte den enda i din ålder som onanerar. Till och med småbarn kan göra det. När man kommer in i puberteten är det vanligt att börja onanera regelbundet. Men de flesta pratar inte så mycket om att de gör det, utan håller det för sig själv. Du behöver inte skämmas, tvärtom! Onani är ett jättebra sätt att lära känna sin kropp.

 

Vad är mödomshinnan?

Jag är en tjej på 12 år som fick min
första mens för ett halvår sedan. Jag läste en bok där det stod att mödomshinnan skulle spräckas om man använder tampong. Är det sant? Är det dåligt att använda tampong? Och vad är mödomshinnan?

Anonym

Svar: Nej, det är inte sant! Ordet mödomshinna skapar lätt missförstånd, för det finns ingen hinna som täcker slidöppningen och som kan spräckas. Mödomshinnan är en liten krans som sitter runt kanten i slidan, ungefär en centimeter innanför öppningen. Den består av veckade slemhinnor. Första gången man använder tampong kan det kännas trångt och göra lite ont. Men mödomshinnan är töjbar och utvidgar sig med tiden. Det är inte dåligt att använda tampong och du behöver inte vara orolig för att ”ha sönder” något. Ett annat och mer passande ord för mödomshinna är slidkrans.  

 

Har tjejer stånd?

Vi är två tjejer på 12 år som har ett par frågor:

1. Kan tjejer få stånd?

2. Vad ska man säga till sin mamma när man har fått mens? Vi vågar inte berätta.
Anonyma

Svar: 1. När man pratar om stånd menar man oftast att en killes snopp blir hård. Men även tjejer kan få en form av stånd. Då fylls snippan med blod, så att de inre blygdläpparna sväller upp och klitoris (den lilla ”knappen” som sitter där de inre blygdläpparna möts) styvnar. Slidan blir också fuktigare. Det är ofta ett tecken på att man är sexuellt upphetsad och ett sätt för kroppen att göra sig redo för samlag.

2. Enklast är att säga precis som
det är: ”Jag har fått mens.” Det kan kännas nervöst att berätta, men mammor och pappor är oftast mer förberedda och förstående än man tror. Tänk på att de själva också har varit i puberteten. Mens är ett tecken på att kroppen fungerar som den ska. Den är inget att skämmas för. Var stolt över mensen i stället!

 

Trång förhud

Jag är en 12-årig kille som inte kan dra tillbaka min förhud så mycket, bara när jag inte har stånd. Har jag växt fel?
anonym

Svar: När killar föds sitter förhuden fast i ollonet. När man växer lossar den. I puberteten vidgas förhuden ännu mer. Man ska då kunna dra den bakåt och över ollonet, till exempel för att tvätta sig. Hos de flesta killar har förhuden lossat när de börjar -ettan. Det kan också ske något senare. Är förhuden för trång ska man fråga skolsköterskan eller en läkare på vårdcentralen vad man ska göra. För vissa räcker det med att behandla med en speciell salva. Om inte det hjälper kan man göra en enkel operation.

Kan sperman ta slut?

Jag är en kille på 12 år som tycker om att runka. Det är skönt när det kommer sperma. Men tar sperman slut någon gång, så att jag inte kan få barn?
Snälla svara!!!!

Svar: Nej, sperman kan inte ta slut. Kroppen fortsätter att tillverka spermier tills man dör.
Hos de flesta killar bildas det cirka 100 miljoner spermier per dygn.

kropp-och-knopp_16-05-12_Kropp-och-Knopp-Om-puberteten_2

Foto: Illustration: Jojo Falk

Varför stånd?

Jag är en 11-årig kille som undrar varför man får stånd (när snoppen står upp). Vad händer när man får det?
anonym

Svar: När man får stånd växer snoppen. Den reser sig och blir styv. Det är svällkroppar i snoppen som fylls med blod. Stånd är ofta ett tecken på att man är sexuellt upphetsad. Men man kan också få det utan anledning, eller av beröring, till exempel om snoppen gnids mot byxbenet.

Mannen behöver ha stånd för att kunna ha samlag. Ett annat ord för stånd är erektion.

 

Vad är sperma?

Jag är 12 år och har två frågor.

1. Vad är sperma?

2. Jag har stånd väldigt ofta, 1–3 gånger i timmen. Det är väldigt jobbigt. Finns det något man kan göra?
anonym

Svar: 1. Sperma är den vätska som kommer ur snoppen när mannen får utlösning. Det sker ofta när man sover. Då kallas det pollution. Sperma kan också komma när man onanerar. I sperman finns miljontals spermier. De är så små att de bara syns i mikroskop. Sperma kallas också sädesvätska. Den kan vara tjock eller tunn och är oftast genomskinlig, vit eller gulaktig. Ett tecken på att sperma har börjat bildas är att testiklarna växer och kan kännas ömma.

2. I puberteten tänker man extra mycket på sex och då kan man få stånd oftare. Men man kan också få det helt utan anledning. Det är alltså helt naturligt att ha stånd och det är inget som går att kontrollera. Det kan kännas jobbigt, men oftast upptäcker inte omgivningen att man har stånd. Om man tycker att det är pinsamt kan det hjälpa att sätta sig ner.

 

Smygtittar på brösten

Jag är en 13-årig kille som älskar att titta på tjejernas bröst. En dag märkte en av tjejerna det och då blev hon sur. Vad kan jag göra för att sluta titta på brösten? Hjälp!
bröstälskare

Svar: Det är naturligt att vara nyfiken på andras kroppar i puberteten. Det är nog svårt att helt sluta titta. Men ingen gillar att bli utstirrad och brösten är en privat kroppsdel. Försök att vara diskret och visa respekt för den du tittar på.

 

Kletigt i snippan

Jag är en 11-årig tjej som har ett litet problem. I går hittade jag något genomskinligt klet i mina trosor och runt min snippa. Vad är det, och vad ska jag göra åt saken?
Mackan

Svar: Kletet låter som en helt normal flytning. Flytningar är en vätska  som finns inuti slidan hos alla tjejer. Vätskan håller rent och skyddar snippan mot bakterier. Flytningar är naturliga och du behöver inte göra något åt dem. Det räcker med att duscha och byta underkläder en gång om dagen.

 

Stora pungkulor

Jag är en kille som är 12 år och orolig över en sak. Mina pungkulor är ganska stora. Är det normalt?
FA1L

Svar: Under puberteten växer testiklarna (pungkulorna). Hos en vuxen man är de oftast 1–3 centimeter stora. Det är vanligt att den ena är
lite större än den andra och att de ”hänger” på olika höjd i pungen.

Om en testikel plötsligt växer väldigt mycket är det viktigt att låta en läkare på en vårdcentral eller ungdomsmot-tagning känna på den. Upptäcker man knölar eller har ont ska man också
undersöka sig.

 

Ont på ollonet

Jag är en kille på 11 år som får ont när jag nuddar ollonet. Är det onormalt? Försvinner det?
anonym

Svar: Ollonet sitter längst ut på snoppen och skyddas av förhuden. Det är väldigt känsligt, och det är inte ovanligt att -ollonet är ömt när man är ung. Det blir mindre känsligt ju äldre man blir och vänjer sig vid att förhuden dras tillbaka.

Ömheten kan bli värre om man tvättar ollonet för mycket (det räcker med en gång per dygn) eller använder parfymerad tvål. Då kan huden bli torr och irriterad. Använd enbart ljummet vatten när du tvättar dig!

 

Hur slutar man?

Jag har börjat att runka – men hur slutar man? Kan ni hjälpa mig? Jag tänker alltid på att runka.
anonym

Svar: Att onanera (runka) genom att röra sitt eget könsorgan är ett sätt att lära känna sin egen kropp och att göra det skönt för sig själv. Vissa tycker om det, andra gör det inte. Vissa onanerar dagligen, andra gör det ibland och en del gör det aldrig. Viljan att onanera blir större under puberteten. Både tankarna på sex och lusten att ha sex ökar. Det hör samman med att man blir könsmogen.

Många fortsätter att onanera hela -livet, så det är inget man måste sluta med. Men om det tar upp så mycket av dina tankar att det blir ett problem för dig så kan du vända dig till en ungdomsmottagning.

 

4 frågor om puberteten

Vi är två 11-åriga tjejer som har kommit in i puberteten. Vi undrar lite grejer:

1. Är trosskydd och bindor samma sak?

2. Hur vet man vilken bh-storlek man ska ha? 

3. Varför får man hår på snippan?

4. Blir man argare när man kommer in i puberteten? I så fall, varför?
Två som undrar…

Svar: 1. Trosskydd och bindor har samma funktion. De fästs i trosorna och fångar upp vätska. Men bindor är tjockare och kan suga upp mer vätska. De är därför bäst när man har mens och blöder mycket. Trosskydd kan man använda i slutet av mensen, när det bara kommer lite blod. Man ska helst inte använda trosskydd mot flytningar. Då får inte snippan tillräckligt mycket luft.

2. Det är bäst att prova sig fram till rätt bh-storlek. Fråga personalen. Har man precis börjat få bröst behöver man ofta inte bh. Man kan i stället använda topp. Har man stora bröst kan det vara skönt med en bh som håller brösten på plats, så att de inte hoppar omkring. Viktigast är att bh:n sitter bekvämt och varken skaver eller glider runt.

3. Håret fungerar som en luftkudde, som ser till att snippan inte blir för varm och instängd.

4. En del upplever att de blir argare i puberteten. Man har extra mycket hormoner i kroppen som kan orsaka snabba humörsvängningar. Det är en omtumlande tid på flera sätt. Man ska gå från att vara barn till att börja bli vuxen. Samtidigt förändras kroppen mycket. En del känner oro och ilska över detta. Andra tycker att det är härligt och spännande.

 

kropp-och-knopp_16-05-12_Kropp-och-Knopp-Om-puberteten_3

Foto: Illustration: Jojo Falk

4 mensfrågor

Jag är en 10-årig tjej som har fyra frågor om mens.

1. Ska man använda binda eller en sådan där ”pinne” som man stoppar upp?

2. Är det vanligt att mensen är lite lila?

3. I vilket hål ska man stoppa upp ”pinnen”?

4. Hur länge har man mens?
Måste få svar…

Svar: 1. De flesta använder binda i början. Första gången man provar att sätta i en tampong (”pinnen” som förs in i slidan) kan det kännas lite trångt. Då är det bra att börja med den minsta storleken. Tampong är praktiskt när man sportar eller vill kunna bada med mens. Viktigt att komma ihåg är att byta tampong ofta, helst var fjärde timme. Och på natten ska man inte använda tampong.

2. Mensen kan variera i färg, allt från ljusröd till mörkt brunlila. Ofta har den olika färg beroende på om man är i början eller slutet av sin mens-period. Det är varken ovanligt eller farligt.

3. ”Pinnen”, alltså tampongen, förs in i slidan. Det är hålet som sitter mellan urinröret (”kisshålet”) och ändtarms-öppningen. Om du känner dig osäker kan du titta på din snippa i en spegel. Då kommer du att se var slidöppningen sitter.

4. Oftast varar mensen i 4–6 dagar, men den kan hålla på både längre och kortare tid. Det brukar blöda som mest under de första dagarna, sedan avtar det sakta. Mensen återkommer ungefär en gång i månaden. Men i början kan den vara väldigt oregelbunden utan att det är någon fara.  
Faktagranskat av Johan Alström, sjuksköterska på Stockholms skolors ungdomsmottagning, och Karolina Sjölin, barnmorska på Sundbybergs ungdomsmottagning.

NUVARANDE Kropp & Knopp: Om puberteten
NÄSTA Mysiga (nysiga) vår!