– Varför lägger du plåster i maten?
– Köttet är blodigt och såsen har skurit sig!

Vinnande vego-recept

I KP 15 kan du läsa om de två vinnarna i KP:s recepttävling. Vego-proffset Mattias Karlsson och KP-redaktionen har valt ut totalt 10 vinnare. Här presenteras 3-10 pristagarna och deras bästa recept.

Vinnarna i KP:s recepttävling-

vinnare_recepttavling_16_tidningen_liten
I KP 15 kan du läsa om Maja, 11, och Johannes,14,  som vann första pris i recepttävlingen.

Så här funkade tävlingen

I KP 9 presenterade vego-proffset Mattias Kristiansson (som varit jury tillsammans med KP:s redaktion) sex vegetariska ingredienser. Av dem – och max fem egna – skulle man göra en grön maträtt. Det två förstapristagarna får 500 kronor var i en internetbutik med köksprylar. Dessutom får samtliga 10 vinnare Mattias Kristianssons kokbok Vego hela dagen!!!

 

3-10 pris:

vinnare-recepttavling_16_jonatan-krafTofu á la Kraft

Spenat- och cashewpanerad tofu med smörstekt avokado och vitlöksfrästa kikärter

4 portioner

Du behöver:

 vinnare-recepttavling_16_jonatan_portatt
Jonatan Kraft, 13, Örebro

400 gram tofu, naturell eller marinerad

2 ägg

30 gram färsk babyspenat

200 gram cashewnötter

vetemjöl

olja

2 avokador

smör

3 deciliter kokta kikärter

turkisk yoghurt

Kryddor

salt

peppar

pressad vitlök

citronsaft

Gör så här:

Skär tofun i små, ganska tunna skivor. Om tofun är naturell, lägg skivorna i en lake av salt och vatten några minuter.

Vispa upp äggen i en skål. Hacka spenaten grovt och blanda med äggen. Krydda med salt och peppar.

Mixa nötterna med en stavmixer till samma konsistens som ströbröd. Lägg de mixade nötterna och vetemjöl på två olika fat.

Vänd tofuskivorna i först mjöl, sedan spenatägget och sist nöthacket. Stek skivorna i olja så att paneringen blir gyllenbrun.

Dela avokadorna i tunna skivor och stek i smör. Krydda med salt, peppar och lite citronsaft.

Grovhacka kikärterna och stek dem gyllenbruna i olja med pressad vitlök.

Lägg upp tofu, avokado, kikärter och en klick yoghurt på varje fat.

 

 

vinnare_recepttavling_16_maja-heddaVegetariska vårrullar

4–6 portioner

Du behöver:


vinnare_recepttavling_16_maja-hedda_portatt
Maja och Hedda Tistad,14, Falun

Till såsen    

2 deciliter japansk soja

Saft från en halv lime

En halv chilifrukt

1 vitlöksklyfta

2 matskedar ingefära

Till vårrullarna

1 paket tofu, gärna marinerad

1 paket kokta kikärtor

1 deciliter cashewnötter

1 deciliter mandlar

olivolja att steka i

50 gram risnudlar

2 avokador

65 gram färsk spenat

15 kvistar mynta

15 kvistar koriander

15 rispapper

 

Gör så här:

Blanda sojan och limesaften i en skål.

Hacka chilin, pressa vitlöken och hälften av ingefäran i en vitlökspress, hacka resten av ingefäran och blanda ner allt i sojablandningen. Ställ in i kylen.

Skär tofun i tunna stavar och stek på alla sidor i olja tills den blir brun och får krispig yta.

Rosta cashewnötterna och mandlarna i en stekpanna utan matfett och hacka dem sedan grovt.

Rosta kikärtorna med olja i en stekpanna.

Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen.

Skiva avokadorna och skölj spenaten.

Lägg rispappret i blöt i några sekunder. Ta upp det och lägg nudlar, spenat, tofu, avokado, kikärtor, nötter, koriander och mynta mitt på pappret. Vik upp papprets nederkant över fyllningen, vik in sidorna och rulla ihop knytet.

Servera med såsen. Ät med händerna och doppa vårrullarna i såsen.

Tips! Ha en rulle hushållspapper nära till hands, det droppar lätt.

 

 

vinnare_recepttavling_16_kajsa-fridFriskpinnar med kall paprikasås

4 portioner

Du behöver:

vinnare_recepttavling_16_kajsa_portatt
Kajsa Frid, 11, Malmö

1 paket marinerad tofu

1,5 deciliter sesamfrön

1 deciliter rismjöl

4 teskedar curry

2 röda paprikor

2 deciliter mandlar

1 deciliter olivolja

rivet citronskal från en halv citron

saften av hela citronen

en nypa salt

lite svartpeppar

2,5 dl rödvit quinoa

2 deciliter kokta kikärter

5 nävar färsk bladspenat

olivolja

 

Gör så här:

Sätt på ugnen på 250 grader.

Skiva tofun. Blanda rismjöl, sesamfrön och curry och rulla tofun i det. Stek tofupinnarna tills de blir gyllenbruna.

Rosta paprikorna i ugnen i cirka 20 minuter så att de blir ordentligt svarta. Låt svalna och dra av det svarta skalet. Rosta mandlarna i torr stekpanna. Grovhacka dem. Mixa med olja och citron till en sås. Salta och peppra.

Koka quinoa så länge som det står på paketet. Blanda med kikärterna.

Servera med spenaten. Dekorera med körsbärstomater om du vill. Olivolja på.

 

 

vinnare_recepttavling_16_nicolai

We go vego wok!

För 3-4 personer

Du behöver:

vinnare_recepttavling_16_nicolai_portatt
Nicolai von Buxhoeveden, 12, Bräkne-Hoby

1,5 deciliter broccoli

100 gram okokta äggnudlar

1 morot skuren i mindre bitar

2 deciliter kokta kikärtor

Solrosolja

2 matskedar riven ingefära

1 fint skuren stjälk citrongräs

1 deciliter vattenkastanj från burk

1 deciliter grovt skuren grönkål

1 deciliter grovhackade cashewnötter

1,5 deciliter tofu skuren i sockerbitsstora tärningar

Soja

Sweet chilisås

Cayennepeppar

 

Gör så här:

Skär broccolin i mindre bitar. Lägg bitarna en minut i kokande vatten. Skölj dem i kallt vatten.

Koka nudlarna enligt anvisningen på paketet.

Fräs morotsbitar, nudlar och kikärtor i solrosolja. Tillsätt broccoli, vattenkastanjer, ingefära och citrongräs. Fräs i 1–2 minuter. Krydda med lite cayennepeppar. Tillsätt grönkål, cashewnötter och tofu. Smaka av med soja och sweet chilisås

 

 

vinnare_recepttavling_16_klaraFyllda veggo-paprikor med avokadosås

4 portioner

Du behöver:

vinnare_recepttavling_16_klara_portatt
Klara Rigstedt, 12, Sollebrunn

Till paprikorna

4 paprikor

350 gram tofu

100 gram cashewnötter

200 gram bladspenat

1 matsked röd pesto

1 matsked olivolja

Till avokadosåsen

2 avokador

3 matskedar gräddfil

1 matsked pressad citron

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Dela paprikorna på längden och koka dem i vatten någon minut.

Dela tofun i bitar och hacka cashewnötterna. Stek tofun, cashewnötterna, bladspenaten och peston i olivolja.

Fyll paprikorna med röran och sätt in dem i mitten av ugnen i 30 min.

Mosa avokadon och tillsätt de andra ingredienserna till såsen.

 

 

vinnare_recepttavling_16_emiliaGratinerad tofu med pasta och rostade kikärtor

4 portioner

 

Du behöver:


vinnare_recepttavling_16_emilia_portatt
Emilia Richardsson, 13, Mellerud

1 burk kokta kikärtor

3 matskedar olivolja

270 gram naturell tofu

65 gram babyspenat

1 deciliter salta jordnötter

2 deciliter standardmjölk (3 procent fetthalt)

2 deciliter vispgrädde

150 gram gratängost

Cirka 340 gram spagetti

Salt, peppar och citronpeppar

 

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Sila bort vattnet från kikärterna, häll dem sedan på en plåt klädd med bakplåtspapper. Fördela jämt över plåten och ringla över olivoljan. Låt kikärterna vara i ugnen i cirka 45 minuter. När de är klara ska de vara gyllenbruna. Salta och låt dem svalna.

Skär tofun i skivor och stek den så att den blir gyllenbrun och får lite yta.

Lägg spenaten i botten på en ugnssäker form. Lägg den stekta tofun på spenatbädden. Krydda med salt och peppar (ett tips är att använda citronpeppar, det blir väldigt gott). Häll sedan över grädden och mjölken och toppa med osten. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter på 200 grader (osten ska få lite färg). Ta ut och strö över de rostade kikärtorna och jordnötterna.

Koka pastan.

Smaklig måltid!

 

 

vinnare_recepttavling_16_yrsa-moraeus_mat2Tofu-wraps med kokoskräm och chilinötter

4 portioner

 

Du behöver:


vinnare_recepttavling_16_yrsa_portatt
Yrsa Moraeus 11, Uppsala

4 tortillabröd

1 paket naturell tofu

 

Marinad

1/2 deciliter rapsolja

2 teskedar soja

1 kryddmått chilipeppar

1/2 tesked koriander

Kokoskräm

4 deciliter riven kokos

2 deciliter Alpro go on naturell eller vanlig naturell kvarg

1 kryddmått chilipeppar

1 tesked koriander

3 matskedar vatten

1 tesked tamarindpasta

salt och peppar

Rostade cashewnötter

2 deciliter cashewnötter

1 tesked olja

chilipeppar

Tillbehör

4 deciliter färsk spenat

2 avokador

 

Gör så här:

Skär tofun i centimetertjocka stavar.

Blanda ingredienserna till marinaden i en plastpåse. Lägg i tofustavarna.

Mixa alla ingredienserna till kokoskrämen i en matberedare. Smaka av med salt och peppar.

Skölj spenaten och skär avokadon i tärningar.

Rosta cashewnötter i oljan i en stekpanna och krydda med chilipeppar.

Ta upp tofun ur marinaden och stek den i lite olja tills den får en fin stekyta.

Lägg spenaten, avokadon, kokoskrämen, tofun och de rostade nötterna på ett tortillabröd. Vik ihop. Klart att hugga in!

 

 

vinnare_recepttavling_16_siti-strolloKrämig cashewsoppa med tofu och spenat

4 portioner

Du behöver:

vinnare_recepttavling_16_siri_portatt
Siri Strollo, 14, Gnesta

1 gul lök

200 gram tofu

300 gram färsk spenat

1 liter vatten

2 tärningar grönsaksbuljong

25 gram smör

3 teskedar vetemjöl

2,5 deciliter cashewnötter

1,5 deciliter kokta kikärtor

1 vitlöksklyfta

 

Gör så här:

Hacka löken och tärna tofun. Stek löken, spenaten och tofun tills löken har blivit mjuk och gyllene. Ställ åt sidan.

Koka upp vattnet och häll i buljongtärningarna. Smält smöret i en kastrull och rör ner vetemjölet. Häll i lite av buljongen i taget under omrörning.

Häll i cashewnötterna, kikärtorna och vitlöken. Mixa med en kraftig stavmixer tills allt är slätt.

Häll i den stekta löken, spenaten och tofun. Smaka av med salt och färskmald peppar.

Servera medan soppan är varm.