Vad säger fåret när det vill höra en saga?
Svar: Bääärätta en saga!

Rulla sushi som ett proffs

I KP 7 kan du läsa om när Matilda, 10, fick lära sig knepen av ett proffs. Blev du sugen på att testa? Så här gör man.

Matilda, 10, skrev till KP Fixar och önskade att få göra sushi ihop med ett proffs.
Foto och film: Stefan Bohlin

Matilda, 10, skrev till KP Fixar och önskade att få göra sushi ihop med ett proffs.

Frida RongeFrida Ronge har tagit silver i Seven sushi samurai, där kockar från hela världen tävlar.

Frida tipsar: Så blir du sushi-proffs!

1. Var noggrann! Den som slarvar får ett slarvigt resultat.

2. Använd en elektrisk riskokare. Tvätta riset i kallt vatten och låt det ligga i blöt en timme. Koka med hälften så mycket vatten som ris.

3. Köp redskap i en asiatisk butik. Det säljs sushi-kit i de flesta större mataffärer. Men att gå till en asiatisk butik brukar vara bäst.

4. Våga experimentera med smaker. På hösten passar svamp, på våren kanske omelett och tryffel!

5. Öva mycket! Tänk på hur lång tid det tar att utbilda sig till ­sushi-kock i Japan.

 

Nori Maki

Receptet räcker till en rulle

Du behöver:
1 nori-ark (blad av torkade alger)
1 gurkstav, lika lång som nori-arket
1 morotsstav, lika lång som nori-arket
50 gram färsk eller upptinad rå lax, skuren i längder
1 salladslök
Rostade sesamfrön
Kokat sushi-ris

Tillbehör:
Inlagd ingefära
Wasabi
Japansk soja

Gör så här:

1.Lägg ut sushimattan på skärbrädan och placera ett nori-ark ovanpå. Den glansiga sidan ska vara ner mot sushimattan.

2. Fukta händerna i vatten och forma en boll med sushiris ovanpå nori-arket.

3. Sprid ut riset så att det täcker nori-arket men lämna ca 4 cm av den övre kanten fri från ris.

4. Lägg på grönsakerna, rostade sesamfrön och lax i mitten av riset.

5. Börja nu rulla ihop med hjälp av mattan.

6. När du kommer till den risfria kanten så fuktar du den med lite vatten. Fortsätt rulla ihop den och låt sedan rullen vila i 5 minuter.

7. Skär sedan upp rullen i bitar med vass och blöt kniv.

8. Servera sushin med wasabi, japansk soja och inlagd ingefära.

Wasabi och inlagd ingefära finns i japanska butiker och i asiatiska hyllan i välsorterade butiker.

Om du är osäker på att använda färsk fisk, frys den färska fisken i 72 timmar. Då har man dödat eventuella parasiter.