Varför står storken på ett ben?
Om den lyfte båda skulle den ramla.

Sällsynta sötnosar

De bor djupt nere i haven, högt uppe i bergen och långt inne i djungeln. Men de här filurerna har en sak gemensamt – de är väääldigt söta.

fakta_07-08-13_Sallsynta-sotnosar
Foto: Thinkstock

Mandrill

Ett monster? En clown? Nä, en apa. Men det är kanske inte så konstigt att mandrillen även har kallats skogsdjävul – med sin färgstarka feja och sina långa tänder kan den se ganska skräckinjagande ut. Fast den är inte så värst sugen på att äta upp dig. Mandrillen knaprar mycket hellre i sig frukt och skorpioner som den hittar i hem-skogarna i västra Afrika.

Det är förresten inte bara ansiktet som är färgglatt på mandrillen. Vänder den sig om får du se ännu fler färger – rumpan är nämligen rosa, röd, lila och blå.

fakta_07-08-13_Sallsynta-sotnosar_1

Beluga

När den föds är den grå. Sedan blir den blå. Och som vuxen bleknar belugan och blir i stället vit. Det är ganska smart när man är en val som simmar i ishaven runt Arktis. Då är ju chansen mindre att en hungrig isbjörn får syn på en. Själv äter belugan helst lax, skaldjur och annat gott.

I pannan har den en stor puckel. Forskarna tror att den kanske hjälper belugan att hitta under vattnet. Det kan nog vara bra när man dyker 500 meter ner i djupen.fakta_07-08-13_Sallsynta-sotnosar_2

Kapybara

Den ser mest ut som ett marsvin som plaskar runt i vattnet. Men kapybaran är mycket större än sin släkting. Med en meterlång kropp är den faktiskt världens största gnagare.

När dagarna är som varmast i de Sydamerikanska träsken så letar kapybaran upp en mysig pöl som den kan svalka sig i. Först när det börjar bli svalare traskar den upp på land igen för att äta sin dagliga portion gräs.

fakta_07-08-13_Sallsynta-sotnosar_3

Kattbjörn

Nej, den är egentligen ingen björn. Och ingen katt heller. Och fast än kattbjörnen också kallas för röd panda så är den inte släkt med jättepandan. Den är sin egen, helt enkelt. När kattbjörnen inte snaskar på bambuskott brukar den vila uppe i ett träd. Eller så myser den i skuggan under trädet, med den mjuka svansen hoprullad under sig som en kudde. Tyvärr så är det fler som vill åt den fina, röda pälsen. Tjuvjakt har gjort att djuret är hotat, även om det de senaste åren har blivit fler kattbjörnar i Kinas och Nepals skogar.fakta_07-08-13_Sallsynta-sotnosar_4

Alpacka

Brr, det blåser kallt uppe i bergskdejan Anderna i Sydamerika. Men skyddad bakom sin tjocka ull har alpackan det skönt ändå. Ullen har gjort alpackan populär hos människan, som fött upp djuret i flera tusen år. Nu för tiden finns det I Sverige finns alpacka-uppfödare även i Sverige.

fakta_07-08-13_Sallsynta-sotnosar_5

Kasuar

Precis som sin kusin strutsen är kasuaren en jättelik fågel som kutar runt på marken. Fast den är aningens snyggare med sina blå och röda färger. Men beundra den på avstånd – kasuearen har långa och vassa klor. Blir den trängd kan den sparkas väldigt hårt. Fast helst springer den och gömmer sig om den hör att någon kommer. Kasuren bor på Nya Guinea och i Australien.

Cassowary

Myrkott

Med tusentals fjäll som täcker kroppen liknar myrkotten just en kotte. Men fjällen är inte bara snygga, de är också ett bra skydd. Närmar sig en hungrig katt rullar myrkotten ihop sig till en hård boll. När fienden tröttnar på att försöka öppna skalet och gått sin väg rullar myrkotten ut sig och fortsätter med sitt. Vilket brukar vara att äta myror. Med jätteklorna gräver den fram de smarriga små krypen och slickar sedan i sig myrorna med sin klibbiga tunga.

fakta_07-08-13_Sallsynta-sotnosar_7

Sjöko

Långsamt simmar sjökon runt och letar käk. Eller simmar, ofta flyter den mer runt som en jättelik tunna i de grunda vattnet. 30 kilo sjögräs om dagen går det åt för att den ska bli mätt, så en stor del av dagen går åt till att äta. Resten av tiden sover den. Det finns olika sorters sjökor. Den ungefär två meter långa lamantinen håller till vid kusterna i södra USA och i Västindien, på säkert avstånd från hungriga späckhuggare och hajar.

fakta_07-08-13_Sallsynta-sotnosar_8

Fossa

Akta er, lemurer. Fossan kommer! Den muskulösa, kattliknande krabaten är en fena på att hoppa mellan trädets grenar och är dessutom väldigt förtjust i apor. Fossan bor bara på ön Madagaskar utanför Afrikas östra kust. Där håller den sig för det mesta gömd för människor, långt inne i skogarna.

Fossa Face

Tapir

Tapiren ser ut som en jättegris med mini-snabel. Den traskar runt i Sydamerikas och Sydostasiens skogar, helst nära en flod, där den kan gömma sig om den känner sig hotad. Och det är bäst att inte hota den, för skulle den inte hitta ett bra gömställe så har den vassa tänder att försvara sig med. Men mest tycker den om att fredligt käka löv och frukt.Malayan Tapir

Du kanske också vill läsa