Varför gillar blixten att slå ner i elledningar?
Svar: Den följer strömmen.

Vilken våffelfest!

Den 25 mars är det våffeldagen. Varför inte fira med en annorlunda buffé? Här är recepten som garanterat gör succé.

Våfflor med haloumi och lingon
Foto: Annika Goldhammer

Grundrecept

Du behöver:

60 gram smör

1 ägg

1 deciliter mjölk

2 deciliter vetemjöl

En nypa salt

0,5 tesked bakpulver

1 deciliter iskallt vatten

 

Gör så här: Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Knäck ägget i en bunke och vispa lätt. Häll i mjölk, mjöl, salt och bakpulver och vispa till en slät smet. Rör i smöret och vattnet.

Hetta upp våffeljärnet. Smörj det med lite smör.
Häll i smet, men inte riktigt ända ut i kanten. Grädda våfflorna tills de är ljusbruna och frasiga. Lägg dem på galler och ställ in i ugnen på 75 grader om du vill servera alla på samma gång sedan.

Obs! Om du inte vet hur man använder ett våffeljärn – be en vuxen visa första gången!

Våfflor med halloumi och lingon

Du behöver:

4–5 potatisar (cirka 400 gram)

1 ägg

1 deciliter vetemjöl

1,5 kryddmått salt

2 deciliter mjölk

2 matskedar smör

1 deciliter lingon

2 matskedar strösocker

ett paket halloumi

ett par kvistar färsk persilja

Gör så här: Smält smöret och låt svalna. Blanda lingon med socker i en skål och låt stå i väntan på servering.

Riv potatisen på den grova sidan av ett rivjärn. Knäck ägget i en skål och vispa lätt. Häll i mjölet, saltet och hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Vispa ner det smälta smöret och resten av mjölken.

Hetta upp våffeljärnet. Smörj det med lite smör. Häll i lite smet och bred ut den jämt med en stekspade. Grädda våfflorna tills de är gyllenbruna och frasiga.

Skär halloumin i stavar. Smält lite smör i en stekpanna på medel-värme och stek halloumin tills den börjar få färg.

Servera våfflorna med halloumi och rårörda lingon. Strö över lite persilja.

 

Morotsvåffla med cream cheese och valnötter

Morotskaksvåfflor med cream cheese och valnötter

Du behöver:

Ingredienserna från grundreceptet

0,5 matsked strösocker eller
råsocker

0,5 tesked malen eller stött
kardemumma

1 tesked malen kanel

0,5 tesked malen ingefära

en nypa salt

0,5 deciliter finrivna morötter

200 gram färskost

0,5 deciliter florsocker

valnötter

 

Gör så här: Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Knäck ägget i en bunke och vispa lätt. Häll i mjölk, mjöl, salt, socker, bakpulver och alla kryddor och vispa till en slät smet. Vispa i smöret och vattnet. Rör till sist i de rivna morötterna med en slev.
Blanda färskosten och florsockret, vispa gärna fluffigt med en elvisp.
Ställ in blandningen i kylen medan du gör klart resten.

Grädda våfflorna som i grundreceptet. Servera med en klick färskost och hackade valnötter.

 

Tacovåfflor med guacamole-dip

Tacovåfflor med guacamole-dipp

Du behöver:

4 mjuka tortillabröd

1 paket riven texmex-ost

2 deciliter majskorn

1 gul eller röd paprika

lite smör

 

Till guacamolen:

2 avokador

2 deciliter gräddfil

1 pressad vitlöksklyfta

en halv citron

lite salt

lite kajennpeppar

 

Gör så här: Börja med att mosa avokadon och blanda i gräddfil och vitlök. Pressa över citronen och rör om. Salta och peppra efter smak. Ställ in dippen i kylen.

Ta en tortilla och strö ut lite ost på ena halvan.
Strö över majs och lägg på lite strimlad paprika. Strö på lite mer ost. Vik ihop tortillan till en halvmåne. Gör likadant med alla bröd.

Hetta upp våffeljärnet. Smörj med lite smör. Lägg i en tortilla och stäng igen locket. Grädda tills den har fått lite färg. Servera med guacamole-dipp.

Obs! Låt svalna lite innan du äter – osten kan bli väldigt varm.

 

Bananvåfflor med jordnötsfluff, kokos och choklad

Bananvåfflor med jordnötsfluff, kokos och choklad

Du behöver:
Ingredienserna från grundreceptet

0,5 tesked malen kanel eller kardemumma

1 mogen banan

2 deciliter grekisk eller turkisk yoghurt

1 deciliter jordnötssmör

2 matskedar florsocker eller lönnsirap

50 gram choklad

kokoschips

jordgubbar

 

Gör så här: Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
Mosa bananen med en gaffel. Knäck ägget i en bunke och vispa lätt. Häll i mjölk, mjöl, salt, socker, bakpulver och kanel eller kardemumma. Vispa till en slät smet.
Vispa i smöret och vattnet. Rör i bananmoset med en slev.

Blanda yoghurt, jordnötssmör och florsocker eller lönnsirap med en sked. Ställ in det i kylen medan du gör klart resten.
Hyvla chokladen med en osthyvel och lägg i en skål.

Grädda våfflorna enligt grundreceptet. Servera med en klick av jordnötsfluffet. Strössla över kokoschipsen och chokladen. Dekorera med jordgubbar.

 

5 frasiga förslag!

 

1. Våffelklubbor – dela varje våffla där det finns skåror. Stick en glasspinne i varje del, doppa i till exempel smält choklad, kokos, strössel och hackade nötter.Pyssel-och-Recept_170325_Vafflor_5 tips

2. Wraffle – En variant på wrap. Vik våfflorna på mitten och fyll med något matigt. Till exempel rivna rotfrukter, avokado, granatäpple och fetaost. Eller skinka, ketchup och ost.

3. Rödbetsvåfflor – följ receptet på morots­kaksvåfflormen byt morötter mot rödbeta, så får du fina och goda våfflor.

4. Saffransvåfflor – vispa ner ett paket saffran så får du gula och juliga våfflor. Servera med drottningsylt och grädde.

5. Våffeltårta – som en pannkakstårta, fast med våfflor i stället för pannkakor.

 

Artikeln publicerades i KP 4, 2016