Inget bra att lyssna på i sommarsolen? Oroa dig inte – här listar KP:s musikexpert Kajsa Holm Schenbergs sina favoritband!

Creeper

Sångaren Will Gould och gitarristen Ian Miles startade punkbandet Creeper 2014. Då kom även första EP:n. Stilen är influerad av punkband som AFI och Alkaline Trio, och bandet nämner David Bowie som en stil-inspiration. Deras musik brukar kallas ”horror punk”, skräckpunk. Kritiker har utnämnt Creeper som ”ett av Englands nyaste och mest påhittiga punkband på länge.”

Personligen gillar jag detta band mest av alla. De tar en välkänd musikstil och gör den till något nytt och fräscht. Snabba gitarrer blandas med mjuk sång. Jag upptäckte dem efter första EP:n och har varit fast sedan dess. Att ha få sett dem växa är helt underbart. Creeper förtjänar absolut alla fans de kan få, så ge dem en chans!

 

Neck Deep

Pop-punkband från Wrexham i Wales. Bandet startades när sångaren Ben Barlow och förra gitarristen Lloyd Roberts la upp låten What did you expect. När debutalbumet Life’s not out to get you släpptes 2014 blev Neck Deep ett projekt på fulltid. Trots att pop-punk blivit en snabbt växande genre de senaste åren lyckas Neck Deep stå ut från mängden. Sångaren har en igenkännbar röst och tack vare enkel text och medryckande gitarrslingor är det enkelt att sjunga med. Perfekta låtar i en perfekt genre för långa bilresor på sommaren.

 

Waterparks

Poprock/alternativt band från södra USA. Ett av de snabbast växande alternativa banden just nu. Bildades 2011 och efter att länge ha letat producent valde bandet Benji och Joel Madden, tvillingarna från bandet Good Charlotte. I januari 2016 släppte de EPn Cluster, med Mikey Way, mest känd som basisten från My Chemical Romance, på bas.

Waterparks har släppt två framgångsrika album, Double Dare (2016) och Entertainment (2018). Bandet ser sig själva som ett rockband med stora influenser från popmusik. De säger sig inspireras av bland annat Green Day, Sum 41, Blink-182, My Chemical Romance och även Kesha. Det jag gillar är att de blandar genrer på ett sådant unikt sätt och har lyckats skapa sitt eget sound. Nästan ingen låt är den andra lik, men man hör ändå att det är Waterparks. Inslag av synt, indie och till och med jazz kan höras i låtarna.

 

All Time Low

Pop-punkare från en förort till Baltimore i USA. Bandet bildades 2003, när medlemmarna gick i high school. De startade som ett coverband på klassiska band som Blink-182. Med andra albumet So wrong, it’s right (2007) gick deras popularitet nästan i taket. Albumet var typisk pop-punk, något de skulle hålla fast vid ända till 2015 års skiva ”Future hearts”. Där drog de i väg lite mer åt pop-rock och power-pop hållet, med maffiga refränger och många låtar som passar för allsång i stora arenor.

Deras senaste album, Last young renegade, var verkligen en risktagning. Det hade mycket influenser från 1980-talet. Det var även deras första album på Fueled by Ramen, ett av de populäraste skivbolagen inom alternativ musik. All Time Low har trots stiländringarna hållt sig kvar som ett av de största moderna banden på den alternativa scenen.

 

The 1975

Indierockband från Manchester som bildades redan 2002, men inte blev aktiva förrän tio år senare. Debutalbumet kom 2013. Inför släppet av det andra albumet, I like it when you sleep, for you are so beautiful yet so unaware of it avaktiverade bandmedlemmarna sina konton. När de aktiverade dem igen var profilbilderna vita och ljusrosa, temafärgerna för det nya albumet.

The 1975 är i en ”hata det eller älska det”-situation. Bandet är väldigt udda och har mycket synt med inslag av jazz i vissa av sina låtar. Sångarens röst kan var ganska monoton, men det passar perfekt till den här sortens musik. I andra låtar ”svajar” den ganska mycket, och ger då låtarna en ganska somrig feeling.

 

Lower Than Atlantis

Rockband från Watford i England. Bandet bildades 2007. Första skivorna var starkt inspirerade av alternativrock som Jimmy Eat World och Foo Fighters. 2014 släpptes deras album Lower than Atlantis som fick mycket positiv kritik. Andra singeln från albumet, English kids in America är en somrig låt och videon är hopsatt av klipp från bandets turné i, just det, Amerika. Anledningen till att jag gillar Lower Than Atlantis är att man vet ungefär vad man kommer få. Snabba gitarrer blandas med punk och indie och sångarens röst är väldigt igenkännbar.

 

A Day To Remember

Metalcore/pop-punkband från USA. De bildades våren 2003 och har släppt tre album. A Day To Remember är förmodligen mest kända för sin unika mix mellan pop-punk och metalcore, med blandningen mellan tunga instrument och deras pop-punkrefränger. De har mixat dessa två genrer sedan de började, och det är nog vad jag gillar med dem. De har inte behövt ändra på något, eftersom det hela tiden låter nytt och fräscht. Mixen av de två genrerna är ju inte något man hör så ofta.

 

Counterfeit

Punkrock/hårdrocksband från London i England. De flesta som är stora Harry Potter– eller Twilight-fans känner förmodligen igen sångaren i Counterfeit – Jamie Campbell Bower. Han har haft roller i båda filmserierna och spelar även en av huvudrollerna i filmatiseringen av The Mortal Instruments, bokserien av Cassandra Clare. Personligen gillar jag Counterfeit för att de sätter en modern touch på genrer man vanligtvis förknippar med lite äldre band. Punk är ju ofta förknippat med 1990-talet och band som Blink-182 och Green Day. Punkiga instrument och rå sång blandas med fartfyllda refränger, som skapar ett relativt distinkt sound.

 

Palaye Royale

Kanadensiska bandet Palaye Royale är ett av de mest intressanta på den alternativa scenen just nu. De har släppt några EP och ett album, Boom boom room (Side A). I år siktar de på att ge ut Side B. På en av låtarna på Boom boom room, Ma Cherie är Sleeping With Sirens-sångaren Kellin Quinn med.

Bandet själva beskriver sig som fashion-artrock. Men de kan också kallas glamrock/indierock. Det jag gillar mest med Palaye Royale är deras förmåga att ta en välkänd genre och göra den till något nytt. Musiken är unik. Sångarens röst är extremt speciell och genom glada gitarrer och poppiga trummor får de fram en alldeles speciell känsla i sin musik.

 

Green Day

Ingen musiklista är komplett utan Green Day, en av pionjärerna för punkpop. De bildades redan 1986 av Billie Joe Armstrong och Mike Dirnt, när båda var 14. Då under namnet Sweet Children. Ett par veckor innan de skulle släppa sin debut-EP 1,000 hours, ändrade de namnet till Green Day. Albumet ”Dookie” blev bandets officiella genombrott. Det sålde 10 miljoner kopior i USA. De två följande albumen, Insomniac och Nimrod, blev inte lika stora succéer men fick bra kritik från media. Dippet kom i samband med 2000 års album Warning. Vissa menade att Green Day hade tappat stinget och aggressiviteten de hade i början av 1990-talet.

Sommaren 2003 återvände bandet in i studion för inspelningen av det nya albumet, Cigarettes and valentines. Efter att ha blivit klara med 20 låtar, blev inspelningarna stulna. I stället för att spela in allt material igen, bestämde sig medlemmarna för att göra ett helt nytt album. Resultatet? Punkrock-operan American idiot. Den följer historien om den fiktiva karaktären Jesus of Suburbia. Albumet ger en bild om hur det är att vara en modern amerikan, och att leva under styret av en så kallad American idiot (albumet släpptes två månader innan återvalet av dåtida presidenten George W. Bush, och blev ett slags protest mot hans presidentskap). Med American idiot kom Green Day tillbaka i rampljuset. 2009 gjordes skivan även till musikal.

Green Day är ett av de band som är lätta att gilla, oavsett vilken ålder man är. De har tidlösa klassiker, som ”Basket case” och ”Good riddance (time of your life)” och nyare hits som American idiot, Bang bang och 21 guns.