Det är dags för John Lundvik att tävla mot artister från hela Europa (och några länder till). Håll koll på de här sakerna i årets Eurovision song contest!

Noje_190514_ESC_Netta

Foto: Thomas Hanses

Förra året vann Netta med låten Toy.

1. Platsen

Årets Eurovision avgörs i den israeliska staden Tel Aviv. Israel i Mellanöstern har cirka 9 miljoner invånare. Tel Aviv är näst största staden. Att Israel ordnar tävlingen beror på att landet vann förra året med bidraget Toy och artisten Netta. Hon lär dyka upp i årets show med sin otroliga röst och sina knasiga ljud.

 

2. Tiderna och reglerna

Första semifinalen avgörs tisdag den 14 maj, klockan 21–23. Där tävlar 17 bidrag. Tio går till final. Andra semifinalen är torsdag den 16 maj, klockan 21–23. Där är 18 bidrag med, varav tio går till final.

I finalen tävlar 26 artister. Den avgörs lördag den 18 maj, klockan 21–00.30.

Redan klara för final är Frankrike, Italien, Tyskland, Spanien, Storbritannien och Israel. Alla tävlingar visas i SVT1.

 

Noje_190514_ESC_John-Lundvik-glad

Foto: Janne Danielsson/SVT

3. John mot John

Ingen har väl missat att John Lundvik representerar Sverige med sin låt Too late for love? Men visste ni att han även skrivit Storbritanniens redan final-klara bidrag Bigger than us? Om John går till final får han alltså kämpa mot sin egen låt!

 

Noje_190514_ESC_Kate-Miller-Heidkes

Foto: Andres Putting

4. Karlsson-opera

Håll koll på Australiens bidrag. Kate Miller-Heidkes låt Zero gravity blandar ballad med opera-pop. I videon uppträder artisten i en jätteklänning samtidigt som ett slags Karlsson på taket-filur svävar bakom. Blir det något liknande på scenen i Tel Aviv?

 

Noje_190514_ESC_Conan-Osiris

Foto: skämbild

5. Vita kycklingar

Vad ska man säga om portugisiska duon Conan Osíris med låten Telemóveis? De ser ut som vita kycklingar med märkliga guld-detaljer på händerna. De dansar mycket mysko. Låten låter ännu mer mysko. Allt är … mysko.

 

Noje_190514_ESC_Hatari

Foto: Iris Dögg Einars

6. Läskigt värre

SVT varnade känsliga tittare för den skräck­injagande gruppen Pagan Fury i Mello. Men Islands bidrag är värre … Låttiteln Hatrid mun sigra betyder ”hatet ska segra”, och det låter som om gruppen Hatari menar det.

 

Noje_190514_ESC_Katrine-Duskas

Foto: Thomas Hanses

7. Är de nakna?

Nä, dansarna i videon till Better love med grekiska Katerine Duskas har bara kroppsfärgade kläder.
Själva låten är pampig och med­ryckande och bör lätt gå till final.

 

Noje_190514_ESC_Leonora

Foto: Anders Putting

8. Två mimare och en jättestol

Danmark tävlar med sång på engelska, franska och danska – plus två mimare. Och just det, sångerskan sitter på en ENORM stol. Flera meter hög. Låten heter Love is forever och artisten Leonora.

 

Noje_190514_ESC_Keiinos

Foto: NRK

9. Förvirrande norskt

Grannarna i väst då? Nja, Spirit in the sky med norska Keiino är jojk-disco som försöker låta lite som fjolårsvinnaren Toy. Resultatet är … förvirrande.

 

Noje_190514_ESC_Sergej

Foto: Daniil Velichko

10. Sago-video

Vissa håller Rysslands Sergej Lazarev med Scream som segerfavorit. Musik­videon är en saga med drakar, prinsessor och allt. Och låten är mäktig nog att passa det. Men hur kommer det att låta – och se ut – live? Ingen vet än.

 

Noje_190514_ESC_Duncan-Laurence

Foto: Paul Bellaart

11. Vem vinner då?

De flesta experterna tror på Nederländerna. Deras Arcade är en finstämd ballad, som ger lite samma känsla som Portugals vinnarlåt 2017. Kan den känslan funka igen? Ja, kanske, säger vi på KP. Om det inte håller hela vägen tippar vi att det står mellan Sverige, Schweiz och Grekland.

Artikeln publicerades i KP 7


 

Så här fixar du Eurovision-bingo!