Scones till utflykten, till mellis och till fika. Med ett grundrecept och lite fantasi går det att baka scones som passar till typ allt.

Grundrecept

Du behöver:

4 deciliter vetemjöl

2 teskedar bakpulver

2 kryddmått salt

50 gram rumsvarmt smör

2 deciliter mjölk

Gör så här: Sätt ugnen på 250 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Dela smöret i små bitar och lägg i bunken. Använd fingrarna för att fördela smöret i blandningen. Häll i mjölk och rör med en slev ihop allt till en kladdig deg.

Använd två skedar för att klicka ut cirka åtta scones på plåten. Grädda mitt i ugnen i 10–12 minuter.

 

Matiga ost- & grönsaksscones

Du behöver:

2 deciliter grahamsmjöl

1 paprika 

1 vitlöksklyfta

2 deciliter stark riven ost

vallmofrö

Gör så här: Använd grund­receptet, men byt ut hälften av vetemjölet mot grahamsmjöl. Skölj paprikan och skär den i små bitar. Hetta upp matolja i en stekpanna, pressa ner en vitlöksklyfta och låt paprikan fräsa ett par ­­minuter. Lägg ner paprikan och osten (men spara lite ost) i smeten. Häll sedan i mjölken. Strö riven ost och vallmofrö på toppen innan du gräddar sconesen.

 

Söta fika-scones

Du behöver:

2 deciliter grädde

150 gram choklad

Hackade hasselnötter (om du vill)

Gör så här: Använd grundreceptet men byt ut mjölken mot grädde. Hacka chokladen i små bitar. Tillsätt chokladen i smeten innan du klickar ut den på plåten.

Strö hackade hasselnötter på toppen om du vill. Grädda!

 

Bärsprängda mellis-scones

Du behöver:

2 deciliter blåbär, hallon eller ­andra favoritbär

1 citron (om du vill)

Gör så här: Använd grund­receptet. Rör försiktigt ner bären i smeten. Eller, om du vill ha färgglada scones, rör ner bären ihop med mjölken.

Tips! Toppa de gräddade sconesen med ­citronglasyr (se nedan) och rivet ­citronskal.

Tvätta citronen noga innan du ­river skalet.

 

Till citronglasyr behöver du:

2 deciliter florsocker

2 matskedar pressad citron

Gör så här: Rör inhop florsocker och ringla över dina färdiga scones.