Grundrecept
Du behöver:
4 deciliter vetemjöl
2 teskedar bakpulver
2 kryddmått salt
50 gram rumsvarmt smör
2 deciliter mjölk
Gör så här: Sätt ugnen på 250 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Dela smöret i små bitar och lägg i bunken. Använd fingrarna för att fördela smöret i blandningen. Häll i mjölk och rör med en slev ihop allt till en kladdig deg.
Använd två skedar för att klicka ut cirka åtta scones på plåten. Grädda mitt i ugnen i 10–12 minuter.
Matiga ost- & grönsaksscones
Du behöver:
2 deciliter grahamsmjöl
1 paprika
1 vitlöksklyfta
2 deciliter stark riven ost
vallmofrö
Gör så här: Använd grundreceptet, men byt ut hälften av vetemjölet mot grahamsmjöl. Skölj paprikan och skär den i små bitar. Hetta upp matolja i en stekpanna, pressa ner en vitlöksklyfta och låt paprikan fräsa ett par minuter. Lägg ner paprikan och osten (men spara lite ost) i smeten. Häll sedan i mjölken. Strö riven ost och vallmofrö på toppen innan du gräddar sconesen.
Söta fika-scones
Du behöver:
2 deciliter grädde
150 gram choklad
Hackade hasselnötter (om du vill)
Gör så här: Använd grundreceptet men byt ut mjölken mot grädde. Hacka chokladen i små bitar. Tillsätt chokladen i smeten innan du klickar ut den på plåten.
Strö hackade hasselnötter på toppen om du vill. Grädda!
Bärsprängda mellis-scones
Du behöver:
2 deciliter blåbär, hallon eller andra favoritbär
1 citron (om du vill)
Gör så här: Använd grundreceptet. Rör försiktigt ner bären i smeten. Eller, om du vill ha färgglada scones, rör ner bären ihop med mjölken.
Tips! Toppa de gräddade sconesen med citronglasyr (se nedan) och rivet citronskal.
Tvätta citronen noga innan du river skalet.
Till citronglasyr behöver du:
2 deciliter florsocker
2 matskedar pressad citron
Gör så här: Rör inhop florsocker och ringla över dina färdiga scones.