Pannkakor med sylt och grädde är en höjdare – men de platta godsakerna går att göra på många olika sätt. Här är fem festliga varianter.

Hulkens mellis

De här matiga pannkakorna är proppfulla med bra energi. De är goda både varma och kalla och passar därför perfekt på utflykten.

Du behöver (till 2 portioner):

1,5 deciliter vetemjöl (du kan byta hälften mot exempelvis grahamsmjöl)

2 ägg

2,75 deciliter mjölk (3%)

2 kryddmått salt

1 deciliter tätt packad färsk spenat eller grönkål

0,5 deciliter färska örter, som mynta eller basilika

Smör att steka i

 

Till servering:

Fetaost

1 tunt skivad polkabeta

1 tunt skivat äpple

Salladsblad

Flytande honung

Rostade solrosfrön

 

Gör så här:

  1. Mixa alla ingredienser till en jämn smet. Låt vila i kylen i minst 30 minuter.
  2. Smält lite smör i stekpannan och grädda tunna pannkakor på medelvärme. Häll i tunt med smet och vicka på pannan så att den fördelar sig jämnt. Vänd när pannkakan börjar bli brun i kanten.
  3. Servera med polkabeta, äpple och sallad. Smula över fetaost. Ringla över flytande honung och strö på solrosfrön.

Tips! Vill du göra pankisarna mer mättande? Blanda i en näve havregryn.

 

 

Semmel-pannkaka_190221

Foto: Annika Goldhammer

Semmel-pankisar

5 mars är inte bara semmeldagen, det är också pannkakans dag!
Varför inte slå ihop godsakerna?

Du behöver (till 2 portioner):

25 gram smör + lite att steka i

2 ägg

2,5 deciliter vetemjöl

1 tesked socker

1,5 tesked kardemumma

0,5 tesked salt

5,5 deciliter mjölk (3%)

 

Tillbehör:

Vispad grädde

Cirka 75 gram mandelmassa

En skvätt mjölk

Florsocker

 

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt svalna.
  2. Vispa äggen i en skål. Tillsätt mjöl, socker, kardemumma, salt och hälften av mjölken.
    Vispa till en slät smet. Rör i resten av mjölken och smöret. Låt stå i kylskåp i 30 minuter.
  3. Rör mandelmassan med en skvätt mjölk så att den blir mjuk. Vispa grädden.
  4. Smält lite smör i en stekpanna på medelvärme och vispa smeten på nytt innan stekning. Grädda pannkakorna och låt dem svalna.
  5. Servera med mandelmassa och grädde.
    Spritsa grädden om du vill ha extra snyggt mönster. Pudra över florsocker och vik ihop pannkakan som en wrap.

 

 

Bananplattar_190221

Foto: Annika Goldhammer

Pang-goda plättar

Världens enklaste pannkaka görs av två ingredienser: banan och ägg.
Perfekt om man vill rädda bananer som börjar bli bruna.

Du behöver (till 2 portioner):

2 ägg

1 banan

1 nypa salt

Smör att steka i

 

Till servering:

Blåbär, lönnsirap, jordnötssmör

 

Gör så här:

  1. Mosa ihop ägg, banan och salt till en jämn smet (det går snabbt med mixer).
  2. Smält lite smör i en stekpanna eller ett plättjärn och stek små plättar på låg värme. Håll koll – bananpannkakor blir lätt brända. Sänk värmen om det blir för varmt.
  3. Servera med det du gillar. Till exempel är blåbär, sirap och jordnötssmör gott.

 

Klubbor-pannkaka_190221

Foto: Annika Goldhammer

Kalasgoda klubbor

Amerikanska pannkakor är små och fluffiga. Så fluffiga att de kan serveras som klubbor. Förbered tillbehören i skålar så är det bara att dippa loss när pankisarna är klara.

Du behöver (till cirka 12 klubbor):

25 gram smör + lite att steka i

2,5 deciliter vetemjöl

1 tesked bakpulver

0,5 tesked bikarbonat

1 matsked socker

3 kryddmått salt

1 ägg

2 deciliter filmjölk

12 sugrör av papper

 

Förslag på tillbehör:

Kokosflakes, kolasås, bärpulver, jordnötssmör, nötkräm, smält choklad, strössel …

 

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt svalna.
  2. Rör ihop mjöl, bakpulver, bikarbonat, socker och salt i en bunke.
  3. Vispa ihop ägget med filmjölken och häll ner i mjölblandningen. Rör försiktigt. Det gör inget om det blir små klumpar i smeten. Häll i smöret.
  4. Smält smör i en plättlagg på medelvärme. Klicka i 1–2 matskedar smet per pannkaka. Vänd när det börjar bildas bubblor på ytan och grädda tills de är gyllenbruna. Stick in ett sugrör i varje pannkaka och servera!

 

Tips! Har du ingen plättlagg kan du grädda små pannkakor i en vanlig stekpanna.

 

 

Kanelbulle-pannkakor_190221

Foto: Annika Goldhammer

Kanelbullekakor

Pannkaka och kanelbulle i ett – kan det bli bättre? Det kan vara lite trixigt att få till mönstret, men oavsett hur de ser ut kommer pannkakorna att smaka fantastiskt gott!

Du behöver (till 2 portioner):

25 gram smör + till stekningen

2,5 deciliter vetemjöl

1 matsked strösocker

3 kryddmått salt

1 tesked bakpulver

0,5 tesked bikarbonat

1 ägg

2 deciliter filmjölk

 

Till fyllningen:

50 gram rumstempererat smör

0,5 deciliter strösocker

1,5 tesked malen kanel

 

Gör så här:

  1. Börja med fyllningen. Blanda smör, socker och kanel till en jämn smet. Skeda i det i en spritspåse. Har du ingen spritspåse kan du använda en liten, ren plastpåse och klippa ett litet hål i ena hörnet. Låt vila i rumstemperatur.
  2. Smält 25 gram smör i en stekpanna och låt svalna.
  3. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa ihop ägget med filmjölken och blanda sedan med de torra ingredienserna utan att vispa för mycket (lite klumpar i smeten gör inget). Rör ner smöret.
  4. Klicka i en stor klick smör i en stekpanna på medelvärme. Häll i ett par matskedar smet för varje pannkaka och spritsa snabbt i kanelsmöret i ett runt bullmönster. Vänd när det börjar bildas bubblor på ytan. Stek tills pannkakorna har blivit lätt gyllenbruna även på undersidan.
  5. Servera pannkakorna nygräddade med smör och florsocker.

 

Ännu fler sorter!

Runtom i landet finns en rad varianter av den klassiska pannkakan. Hur många av dessa känner du igen?

Saffranspannkaka
En ugnspannkaka från Gotland som görs på bland annat grötris, saffran och hackad mandel. Serveras traditionellt med salmbärssylt och vispad grädde.

Raggmunk
Görs av råriven potatis och serveras ofta med lingonsylt och stekt fläsk. Östergötlands landskapsrätt.

Lufsa
En öländsk släkting till raggmunken som tillagas i ugnen och toppas med fläsk.

Krabbelurer
Söta och fluffiga pannkakor som påminner om sockerkaka. Kallas även skrabbelucker.

Äggakaka
En tjock och äggig pannkaka som är populär i Skåne. Serveras med fläsk och lingon eller stekta äppelklyftor.

Blodplättar
En järnrik pannkaka som bland annat innehåller djurblod. I den samiska mattraditionen görs de på renblod och serveras med souvas, rökt renkött.