Frostig yoghurt till frukost, svalkande slush till lunch och sötsalt kola till middag ... KP gör hela lovet till ett glass-party!

Nice cream

Ofta vill man ha glass på direkten, utan att behöva vänta i timmar på att den ska frysa.

Att ha skivade bananer i frysen är smart. De förvandlas till mjukglass på ett par minuter.

Du behöver (till 2 portioner):

2 frysta bananer i skivor

Topping, som färska bär och strössel

Gör så här: Lägg bananskivorna i en matberedare. Låt tina några minuter och mixa sedan tills det blir en krämig glass. Häll i en sked mjölk eller yoghurt om det är svårt att mixa. Ät glassen som den är eller toppa med vad du gillar.

Tips! Nice cream är glass gjord på fryst frukt. Bananer som håller på att bli övermogna är perfekta att skiva och frysa in. Du kan också mixa banan med fryst mango eller frysta bär.

 

Pyssel-och-Recept_070726_glass_snickers

Foto: Annika Goldhammer

Snickers-mums

Tänk att något så gott kan vara så enkelt att göra! Rör ihop smeten på morgonen, så är glassen klar på eftermiddagen.

Du behöver (till 0,5 liter glass):

200 gram ljus choklad

2 deciliter vatten

4 matskedar jordnötssmör

3 matskedar ljus sirap

En nypa salt

Gör så här:

  1. Hacka chokladen i små bitar och lägg i en bunke med höga kanter. Koka upp vattnet. Ta kastrullen från värmen när det börjar koka och häll över chokladen. Blanda i 2 matskedar jordnötssmör, sirap och salt. Mixa tills smeten är jämn (har du inte en stavmixer kan du vispa med en visp).
  2. Häll smeten i en urdiskad glassförpackning eller annan plastburk. Ringla i resten av jordnötssmöret och virvla runt med en sked. Låt smeten svalna lite innan du sätter på lock eller plastfolie och ställer i frysen. Låt stå tills glassen är fryst, det tar minst 5 timmar.

Tips! Allergisk mot nötter? Skippa då bara jordnötssmöret, det blir gott ändå. Vill du ha mer nötter kan du strössla i en handfull jordnötter innan du fryser smeten. Och vill du ha ännu mer snickerssmak kan du toppa med kolasås.

 

Pyssel-och-Recept_070726_glass_cola_cornflake

Foto: Annika Goldhammer

Salt kola med fras

Med två ingredienser gör du den här supersmarriga glassen – som blir ännu godare med ett sötsalt strössel!

Du behöver (till 1 liter glass):

5 deciliter vispgrädde

1 burk dulce de leche (karamelliserad mjölk)

2–3 nypor salt, gärna flingsalt

Till strösslet:

1 liter cornflakes

50 gram smör

0,5 deciliter socker

1 nypa salt

Gör så här:

  1. Vispa grädden med elvisp i en bunke. Häll ner dulce de leche, men spara några matskedar. Vispa lite till, tills du får en jämn smet. Häll i en form som rymmer minst 1,5 liter.
  2. Blanda saltet med resten av dulce de lechen. Virvla runt i glassmeten med en sked. Täck formen med lock och ställ den i frysen tills glassen är helt fryst.
  3. Häll cornflakes i en bunke och krossa dem lite. Smält smöret och sockret i en kastrull på låg värme. Stäng av plattan och häll i cornflakes och salt. Rör om och låt svalna. Toppa glassen med strösslet och njut!

Tips! Använd en croissant som strut om du vill bjuda på en extra festlig glass!

 

Pyssel-och-Recept_070726_glass_frukost

Foto: Annika Goldhammer

Glassig frukost

Med bär och yoghurt blir denna glass perfekt frukost en varm sommarmorgon. Fixa på kvällen så är glassen klar på morgonen.

Du behöver (till 4 glassar):

2,5 deciliter yoghurt

1 matsked honung

l Jordgubbar, blåbär eller andra bär

Gör så här:

Blanda yoghurt och honung. Skiva bären och ­varva med yoghurten i glassformar. Ställ in i frysen.

Tips! Har du inga glass-formar? Använd muffinsformar eller urdiskade glasburkar. Stick ner en liten sked eller diskad glasspinne i varje innan du fryser.

 

Pyssel-och-Recept_070726_glass_regnbage

Foto: Annika Goldhammer

Regnbågsglass

Gott – och snyggt! Mixa och matcha de frukter och bär du har hemma!

Du behöver (till 4 glasspinnar):

1,5 deciliter banan eller mango i kuber

1,5 deciliter blåbär

1,5 deciliter hallon eller jordgubbar

1,5 deciliter krusbär

Gör så här:

Mixa banan eller mango till en slät puré och häll i botten av glassformarna. Frys. Mixa blåbären och häll i formen. Frys igen. Fortsätt med de andra frukterna tills formarna är fyllda. Stick ner en pinne i varje glass och frys en sista gång. Ät!

Tips! Regnbågsglass med snygga lager kräver tålamod. Du kan hälla i allt fruktmos på en gång. Det blir lika gott, men kanske inte lika fint …

 

Pyssel-och-Recept_070726_glass_melon

Foto: Annika Goldhammer

KP-Lukas superslush

Fryst vattenmelon är SÅ gott! Och det här måste väl vara en av världens enklaste glassar?

Du behöver:

1 liten vattenmelon

Gör så här:

  1. Dela melonen på mitten. Gröp ur fruktköttet med en sked och lägg i en burk som får plats i frysen. Spara skalet om du vill använda det som skål. Ställ in burken i frysen och låt stå tills melonen är någorlunda fryst, det tar minst två timmar.
  2. Mixa melonköttet till slush. Det är lättast i en så kallad kann-mixer, men går även med stavmixer (låt melonen tina lite först i så fall).

Tips! Att servera glassen i melonskal är snyggt. Apelsinskal  funkar när du gör glass med apelsin.

 

Artikeln publicerades i KP 12