Missnöjd med förra årets julklapps­utdelning? Här är sex sluga sätt att fixa ljuvligaste julen!

1. Storbluffen

Du vill ha: Något riktigt stort och maffigt.

Gör så här: Spela ut rättvisekortet.

Maxa klapparna

Foto: Illustration: Isa Lilja

Illustration: Ida Lilja

En urgammal och mycket listig väg till de bästa klapparna. Övertala dina ­föräldrar att köpa något riktigt, riktigt stort till ditt syskon. Ta i ordentligt. För nog behöver din lillebror en egen studsmatta? Och visst för­tjänar din storasyster en segway? För att inte framstå som orättvisa och taskiga måste dina föräldrar köpa något minst lika mäktigt till dig. Moahahaha!

 

2. Klappfesten

Du vill ha: Många paket.

Gör så här: Den som ger mycket får också mycket. Så ställ in siktet på en större grupp att ge julklappar till: klassen. Plocka kottar och slå in i fint papper. Ge bort till alla i god tid innan jul. Märk paketen med: ”Får ej öppnas före julafton.” Klasskamraterna kommer att känna sig tvungna att ge dig något för att inte framstå som snåla = du får supermånga paket. VARNING! Denna metod funkar bara kortsiktigt. Räkna med en del missnöjda ­miner i januari och noll paket nästa jul.

 

3. Sist på listan

Du vill ha: En enda speciell sak över allt annat.

Gör så här: Skriv en lååång önskelista med helt orimliga grejer. Mata på med jorden runt-resor, fullblodshästar, en heldag i Kalifornien med Notch och kanske en saxofon i 24 karats guld. Och sedan längst ner – något du verkligen vill ha. En önskan som i andra fall kanske hade verkat galet stor, framstår nu som rimlig. Det blir ett lätt beslut för föräldrarna. Resultat: Alla nöjda.

 

4. Blås släkten!

Du vill ha: Samma coola saker som dina syskon redan har.

Gör så här: När släkten frågar vad dina syrror och brorsor önskar sig, tipsa om saker som de egentligen redan har – men som du själv önskar dig. Och säg till släktingarna att de absolut inte behöver spara några kvitton, du är helt säker på vad syskonen vill ha. Plötsligt står brorsan med två identiska mobilfodral – lika bra att du får det ena!

 

5. Dubbeldagen

Ge bort en kotte

Foto: Illustration: Ida Lilja

Klasskompis med kottklapp…

Du vill ha: Dubbelt så många klappar som förra året.

Gör så här: Lura alla att nya uppgifter från Skatteverket visar att du inte alls fyller år i mars – utan på ­själv­aste julafton. Hade tydligen blivit någon miss på BB. Dubbelt så många paket den här julen är därför ett måste, annars blir det faktiskt superorättvist!

 

6. Hundtricket

Du vill ha: En roligare variant av något du redan har.

Gör så här: Allt du behöver är leverpastej och en hund. Om du till exempel har en klarinett, men hellre vill ha ett trumset, så smörj klarinetten med leverpastej och glöm den sedan precis bredvid hundens matskål. Snart är prylen i spillror och chanserna att önskelistans förstaval väntar under granen har ökat tusenfalt.