Tänk vad många sagor det finns där man får se prinsar och prinsessor i jättestora slott. Men det är inte bara i sagorna det finns stora och fina slott, utan även i verkligheten!

Hjularöds slott

Ett slott ni säkert känner igen är Hjularöds slott som faktiskt ligger här i Sverige. Fast ni kanske tycker att det borde heta Greveholm? Ja, för det här är slottet där julkalendern Mysteriet på Greveholm spelades in. Det är faktiskt en familj som bor på slottet, så man får inte se hur det ser ut på insidan. Men så här ser utsidan ut.

fakta_2-09-13_7-haftiga-slott_1

Foto: Foto: Thinkstock och Wikimedia commons

Predjama Castle

I Slovenien finns ett slott som heter Predjama Castle. Vad som är speciellt med det? Jo, det slottet är nämligen inbyggt i ett berg! Bakom slottet finns det en hemlig gång och en grotta där man kan gå in och ut utan att synas från utsidan. Det var bra förr i tiden när slottet blev attackerat. Då kunde de som bodde där ändå få mat. Nu är det ett museum, och det sägs att det spökar där… Ser det inte spöklikt ut?

fakta_2-09-13_7-haftiga-slott_2

Foto: Foto: Thinkstock och Wikimedia commons

Catherina Palace

Ett stort blått och guldfärgat slott låter ju som på film. Men i Ryssland finns det just ett sådant, och det heter Catherine Palace. Det är döpt efter Katarina I av Ryssland. Det var mindre förr, men sedan bestämde sig Katarinas dotter för att bygga ut slottet på 1700-talet. Som ni ser är det mycket guld på slottet, och gissa hur mycket guld som användes? 100 kilo! Det är väldigt, väldigt mycket guld. Hela palatset ser ut som ett riktigt sagoslott, som i en film!

fakta_2-09-13_7-haftiga-slott_3

Foto: Foto: Thinkstock och Wikimedia commons

Chateâu de Versailles

Lite utanför Paris i Frankrike finns ett slott som heter Versailles. Det byggdes på 1600-talet och är väldigt stort. Mycket i slottet Versailles är av guld. Det finns också ett rum som kallas för spegelsalen, där det finns hela 357 speglar! Trädgården som hör till slottet är en av världens finaste. Håller ni med?

fakta_2-09-13_7-haftiga-slott_4

Foto: Foto: Thinkstock och Wikimedia commons

Malbork

I Polen ligger ett slott som är så stort att det förr i tiden var världens största slott! Nu är det inte det längre, men det är ändå Europas största tegelbyggnad. Vilket som är världens största slott nu går inte riktigt säga, eftersom man räknar på olika sätt (något slott har flest rum, något annat har störst yta och så vidare). Men det här polska slottet heter Malbork och är från 1300-talet.

fakta_2-09-13_7-haftiga-slott_5

Foto: Foto: Thinkstock och Wikimedia commons

Castillo de Coca

Castillo de Coca är ett slott som ligger i Spanien. Det är också byggt av tegel, men är inte riktigt lika stort som Malbork. Castillo de Coca är också väldigt gammalt, det är från 1400-talet. Det ser ut som ett jättestort sandslott, håller ni med?

fakta_2-09-13_7-haftiga-slott_6

Foto: Foto: Thinkstock och Wikimedia commons

Schloss Neuschwanstein

Det här slottet är faktiskt det verkliga Törnrosaslottet! Det heter Schloss Neuschwanstein och ligger i Tyskland. Disney tyckte så mycket om slottet att de gjorde ett likadant slott åt Törnrosa. Slottet hann aldrig bli helt klart, det är bara 14 rum av hela 360 som är helt färdiga. Tydligen är de färdiga rummen väldigt, väldigt fina, och man känner sig nog som en riktig prinsessa eller prins därinne!

fakta_2-09-13_7-haftiga-slott_7

Foto: Foto: Thinkstock och Wikimedia commons