Nu är den här – årets bästa högtid för gottegrisar! Här kommer tipsen för dig som vill överraska med något äggstra.

Påskharens cupcakes

Du behöver (till cirka 25 små cupcakes):

2 ägg

1,25 deciliter socker

2 deciliter vetemjöl

1,5 tesked kanel

1 tesked kardemumma

0,5 tesked ingefära

1 tesked bakpulver

0,25 tesked salt

cirka 3 deciliter finrivna ­morötter

1,5 deciliter rapsolja

små muffinsformar

Till frostingen:

150 gram rumsvarmt smör

2,5 deciliter florsocker

150 gram cream cheese

1 kuvert saffran eller

2 teskedar vaniljsocker

Till dekoration:

Svarta strösselkulor

Morotsbitar

Några chokladägg eller m&m

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Ställ ut muffinsformarna på en ugnsplåt.
  2. Knäck äggen i en bunke och vispa dem lätt med sockret med en handvisp eller sked.
  3. Blanda mjöl, kanel, kardemumma, ingefära, bakpulver och salt i en annan bunke.
  4. Häll ner mjölblandningen i äggblandningen och rör om med en sked. Häll ner morötterna och oljan. Rör till en jämn smet.
  5. Klicka ut smeten i formarna. Fyll inte ända upp, muffinsen jäser i ugnen. Grädda i 10–15 minuter i mitten av ugnen tills de har stelnat och fått lite färg. Känn med en sticka om du är osäker på om de är klara. Stickan ska inte bli kladdig. Låt muffinsen bli helt kalla.
  6. Gör frostingen: Vispa smöret tills det blir ljust och luftigt. Häll i florsocker och vispa lite till. Vispa sedan ner cream cheese och saffran eller vanilj. Vispa slät och häll frostingen i en spritspåse. Lägg i kylskåpet tills det är dags att spritsa.
  7. Spritsa frostingen så den liknar kycklingar och fågelbon. Tryck fast två strösselkulor som ögon och en bit morot som näbb (orange papper fungerar också) på kycklingarna. Lägg ett par chokladägg eller m&m i mitten av frostingen på fågelbona. Servera gärna dina cupcakes i en äggkartong.

 

210326_Pyssel-och-Recept_Pask_Skumma-harar

Foto: Annika Goldhammer

Skumma harar

Hare funnits gulligare klubbor än dessa? Kanin te tro det. De är lite pilliga att göra, men imponerar garanterat på kompisarna.

Smälta choklad

I mikro: Bryt chokladen i bitar och mikra i 30 sekunder på mellan-effekt. Rör om och värm på nytt i 10 sekunder. Fortsätt tills chokladen är helt smält.

Obs! Tänk på att skålen kan bli väldigt varm.

I vattenbad: Fyll en kastrull till tre fjärdedelar med vatten. Dela chokladen i mindre bitar och lägg på en djup tallrik. Den ska vara lite bredare än kastrullen. Ställ tall­riken på kastrullen och hetta upp vattnet. Lyft kastrullen från plattan men låt tallriken stå kvar. Rör om tills chokladen har smält.

Du behöver (till 2 harar):

2 rutor vit choklad

8 stora marshmallows

6 mini-marshmallows

4 svarta strösselkulor eller en ruta mörk choklad

Strössel

2 grillpinnar

Gör så här:

  1.  Smält den vita chokladen. Den ska användas som klister.
  2.  Tryck en pinne genom en stor marshmallow. Det är harens kropp. En ny stor marshmallow med den platta sidan framåt blir huvudet (se bilden).
  3. Klipp en stor marshmallow i två delar på längden så får du baktassar. Klipp några små hack längst upp på tassarna – det blir tår. Doppa den kladdiga sidan av tassarna i färgat strössel. Fäst tassarna på kroppen med lite smält choklad (”pensla” med en tandpetare).
  4.  ”Limma” fast två mini-marshmallows på kroppen, ovanför baktassarna.
  5. Klipp en mini-marshmallow på mitten så får du kinder. Limma fast. Fäst även strössel som morrhår. Gör ögon med strösselkulorna eller måla dit med smält, mörk choklad.
  6. Till sist gör du öron: Klipp en stor marshmallow diagonalt. Doppa de kladdiga sidorna i strössel. Fäst på huvudet med lite vit choklad. Klart!

 

210326_Pyssel-och-Recept_Pask_Agg

Foto: Annika Goldhammer

Stekta påskägg

Älskar du inte stekta ägg? Då har du inte provat dessa …

Du behöver:

100 gram vit choklad

Gula eller orange nonstop-godisar

Gör så här:

Lägg ett bakplåtspapper på en bricka. Smält chokladen och klicka ut i små, äggliknande former. Lägg på en nonstop-godis och låt stelna.

 

210326_Pyssel-och-Recept_Pask_chokladbomb

Foto: Annika Goldhammer

Smältande äggbomb

Fyll chokladägg med marshmallows, ­polkagrisar, polly … Vad som helst som du gillar och som får plats! Resultatet blir en sanslöst god kopp varm choklad.

Du behöver (till 4 bomber):

4 kinder-ägg

Valfria godisar som fyllning (och gärna lite kakao eller pepparkakskrydda)

Mjölk (som räcker till 4 koppar)

Gör så här:

  1. Dela kinderäggen efter skarven (titta noga på äggen så ser du den). Använd en liten kniv, gärna med små tänder så att du kan ”såga” itu äggen. Att värma kniven i varmt vatten gör det också enklare.
  2. Ta ur leksaken och fyll ena ägghalvan med godsakerna.
  3. Värm en liten tallrik i mikron i ungefär 1 minut. Lägg den tomma ägghalvan med öppningen ner mot tallriken. Efter några sekunder börjar chokladen smälta lite. Tryck då försiktigt ihop ägghalvorna. Låt stelna i kylskåp i 15 minuter.
  4. Lägg äggen i koppar eller glas och häll på varm mjölk. Se hur äggen smälter och fyllningen flyter ut. Rör om och njut!

 

210326_Pyssel-och-Recept_Pask_pinnar

Foto: Annika Goldhammer

Maxade kalas-klubbor

Salta snacks och söt choklad är gott ihop. Varför inte strössla dessa klubbor med ­popcorn?

Du behöver (till 4 klubbor):

12 stora marshmallows

4 grillpinnar

150 gram choklad

Valfri topping, som strössel, jordnötsbågar, popcorn eller minimarshmallows

Gör så här:

  1. Trä tre marshmallows tätt på varje spett.
  2. Smält chokladen. Använd en sked och ös choklad på en klubba i taget, så att chokladen täcker. Låt rinna av lite och lägg sedan klubban på ett bakplåtspapper.
  3. Toppa med godsaker innan chokladen stelnar. Låt klubborna sedan stelna helt på bakplåtspappret.

Tips! Har du inte marshmallows så fungerar banan också. Skala fyra bananer, trä pinnar i dem och frys i en timme. Täck med choklad.

 

210326_Pyssel-och-Recept_Pask_chokladbrack

Foto: Annika Goldhammer

Häx-bräck

Bräck = smält choklad med topping = mums! Lägg på det snask du gillar bäst.

Du behöver:

180 gram vit choklad

Valfri topping, som chokladägg, strössel eller mini-marshmallows

Gör så här:

  1.  Smält den vita chokladen. Lägg ett bakplåtspapper på en bricka. Häll på chokladen och bred ut med en slickepott.
  2. Strö toppingen över chokladen. Låt stelna i kylskåp och bryt eller skär den sedan i små bitar.

Tips! Smält ett par rutor mjölkchoklad och droppa på den vita chokladen. Använd sedan en gaffel och gör snygga virvelmönster.

 

210326_Pyssel-och-Recept_Pask_Marsianer

Foto: Annika Goldhammer

KP-Lukas marsipan-marsianer

Ätbara rymdgubbar måste väl vara gjorda av MARSipan?

Du behöver:

150 gram mandelmassa (gärna grön)

Pynt, som färgade sugrör, salta pinnar eller spagetti till antenner, mini-marshmallows, ögon av sockerpasta, strössel …

Gör så här:

Dela marsipanen i små bitar och forma till rymdfigurer. Sätt salta pinnar som antenner eller gör färgglada lampor av godis på huvudet. Fäst valfritt antal ögon (rymdgubbar kan lika gärna ha ett som fem) eller rita med smält choklad.

Obs! Ät försiktigt, så du inte tuggar i dig sugrören.

Tips! Älskar du marsipan? Forma ägg av marsipanen och doppa i smält, vit choklad. Strö över strössel eller krossade karameller innan chokladen hinner stelna. Låt äggen stelna på bakplåtspapper.