Årets julkalender i radio heter Månsaråttan. Lilja, 11, gör rösten till huvudpersonen Tea. KP ringde upp henne för att prata om inspelningen - och det bästa med julen.

Lilja Östervall Lyngbrant

Ålder: 11 år.

Bor: I Knivsta.

Familj: Pappa Jonny, mamma Pernilla och lillasyster Viva.

Intressen: Träna och tävla i taekwondo, spela teater och fotboll.

Aktuell: Som Tea Rivera i Månsaråttan.

Vad handlar Månsaråttan om?

– Om en flicka som heter Tea Rivera. Hon bor i det lilla skånska samhället Bykestad. Tea tycker att det är rätt trist där för det händer inte mycket. Men en dag träffar hon den hemlösa äldre kvinnan Månsaråttan. Månsaråttan är rätt vild och har varit ute i världen och sett saker. Men nu har hon flyttat hem till Bykestad där hon växte upp. Hon och Tea blir vänner och plötsligt händer det massa saker i Teas liv.

Hur fick du rollen?

– Jag tycker om att spela teater och har varit med i några radioteatrar tidigare. Min mamma berättade att de sökte röstskådespelare till julkalendern. Så jag gick på audition och provade att spela både rollen som Tea och hennes bästa kompis Linn. Men jag blev Tea!

Hur gick det till när ni spelade in?

– Vi var i en studio. Och jag hade hörlurar och en mikrofon. För det mesta spelade jag in ensam, men ibland var jag tillsammans med andra bland annat Nanne Grönvall som gör rösten till Månsaråttan och William Spetz som spelar Teas storebror Wilmer. Mellan inspelningarna pratade jag och William om vilken musik vi tycker om.

Vad var svårast?

– Tea har en ljuddagbok. Den var svår att spela in för jag är sprallig mest hela tiden, men då tvingades jag vara lugn, ta pauser och verkligen tänka efter. Jag lärde mig mycket.

Hur hinner du med skola och allt annat?

– Vi spelade in i augusti, så det krockade inte med skolan. Men jag spelar in en annan teater nu och det är klart att det är krångligt att hinna med. Det händer att jag missar lektioner och annat jag tycker om. Som att träna och tävla i taekwondo. Men jag tar mitt ansvar och pluggar en hel del hemma.

Har du något mål?

– Att göra fler och större roller. Tea är den största hittills, men det är klart att jag skulle vilja vara med på film och tv. Men det är jättesvårt att få roller för det är många som söker.

Till sist. Vad är det bästa med julen?

– Snöbollskrig. Lyssna och se på julkalendern. Och att få massa paket. Jag tycker om allt med julen, förutom när man fryser. Men det kommer jag inte göra i år för jag och familjen ska åka till Thailand.

 

Månsaråtan

Månsaråttan sänds i Barnradion i P4 i 24 avsnitt. Start: tisdag den 1 december klockan 06.50 på morgonen. Dessutom kan man lyssna på den när man vill på sverigesradio.se/julkalendern. Medverkande i julkalendern, förutom Nanne Grönvall och William Spetz, är bland andra Clara Henry (Aman, fritidspedagog på skolan) sångerskan Lena Philipsson (Rosita, Månsaråttans stora kärlek) och Sveriges förre utrikesminister Carl Bildt (Farbror Diego, släkting till Tea).