Redan som liten tillverkade Adam smycken av pärlor. Nu ställer han ut konstverk av både trä och tyg.

Adam Olsson

allt-annat_19-04-13_Adam-staller-ut_1

Foto: Foto: Malou Huisman

Ålder: 14 år

Bor: I Skogås

Familj: Pappa, låtsasmamma, två halvsyskon, mamma och hennes tjej

Favoritmat: Tacos

Tittar gärna på: Glee

Väggarna i den gamla herrgården Fullersta Gård utanför Stockholm är klädda med tavlor och fotografier. Och överallt i rummen står konstverk på ställningar. Tolv ungdomar visar upp sina skapelser i projektet Galleri för unga. Adam Olsson, 14, är en av dem.

– Tidigare tyckte jag att min konst var rätt tråkig och jag hade inte alls tänkt söka hit, säger han. Men min slöjdlärare tjatade jättemycket och när hon sa att hon kunde skicka in anmälan så var det inte mycket att snacka om.

Och Adam blev uttagen att vara med i konstprojektet.

– Jag fick en chock. Jag blev jätteglad och ringde direkt hem till mamma för att säga att vi skulle fira!

Tillsammans med de andra ungdomarna har Adam träffat stora konstnärer som Lasse Åberg och Sofi Lardner Häggström. De har besökt museer, lärt sig hur man hänger konst på utställningar och övat på att skapa konst som handlar om idéer. Då tillverkade de klänningar.

– Jag gillar att göra kläder. Men det är det knepigaste. Det är så mycket små detaljer och allt måste vara så perfekt. Så egentligen tycker jag att det är roligare att tillverka andra saker.

Vid arbetet med pallen hämtade Adam inspiration från en bildel.

Foto: Foto: Malou Huisman

Vid arbetet med pallen hämtade Adam inspiration från en bildel.

Vid arbetet med pallen hämtade Adam inspiration från en bildel.I ett av rummen står Adams två konstverk. Båda är gjorda i slöjden.

– Den ena, pallen, är en träslöjdsuppgift. Alla andra gjorde pallar som man faktiskt kan sitta på, men jag ville göra något annat. Pinnen under är inspiration från en bildel. Och klänningen gjorde jag i syslöjden. Då var uppgiften att blanda olika material.

Men Adams skaparglädje började långt innan slöjden i skolan. Redan när han var liten tillverkade han och en vän smycken av pärlor. Och sedan har han fortsatt hitta på roliga lösningar på vardagliga saker. Fast bara när det har funnits anledning.

– Hemma har jag till exempel fyllt en hel vägg med gamla notblad, i stället för att tapetsera den. Och så har jag gjort två lampor av stora ekpinnar. Men nu, efter det här projektet, kommer jag nog att börja skapa mer bara för att det är så kul.

Att vara med och få ställa ut på ett galleri för unga är bland det bästa som Adam har gjort.

– Det har varit jätteroligt, säger han. Nu vet jag att jag verkligen vill göra det här, jag vill arbeta som någon form av designer. Men det bästa är ändå alla nya vänner jag har fått som delar mitt intresse av konst. Det gör inte mina andra vänner. Nu har jag några att prata idéer och gå på utställningar med.