I morgon är Sommarlov tillbaka i rutan, med rackartygaren Alex Hermansson som ny programledare. Han lovar att trolla, göra volter – och att ta sig ur bussen utan att använda dörren!

Hej Alex! Berätta, vad kommer att hända i Sommarlov i år?

Alexander Hermansson

noje_08-06-14_Alex-gor-rackartyg-i-sommarlov_1

Foto: Johan Paulin/SVT

Ålder: 22 år.

Bor: I Huddinge i Stockholm.

Intressen: Gymnastik, gymma, trolla och göra filmer.

Bakgrund: Medlem i stuntgruppen Rackartygarna.

Aktuell med: Programledare iSommarlov tillsammans med Rijal Mbamba och Malin Olsson.

– Det blir mer överraskning och mer fart än tidigare. Vi kommer att resa världen runt, fast i fantasin i vår buss. Vi är i ett nytt land varje vecka. Och så blir det en massa lekar och bus så klart!

Vad kommer du att göra?

– Jag ska visa och lära ut konster och volter, och skicka tips och knep till tittarna. Jag har trollat en del, så det ska jag också visa. Tittarna kommer att tappa hakan! Men jag tror att de klarar knepen galant. Det är som med allt: Övning ger färdighet.

Du har lovat att ta dig ur Sommarlovsbussen utan att använda dörren. Hur ska du göra det?

– Haha, ja precis. Det finns några fönster på Busster, och det ser ut som att den har en klättervänlig utsida …

Får vi se något från Rackartygarna också?

– Man vet aldrig när de är i farten, så det är möjligt!

Du har tränat gymnastik sedan du var liten. Vilket är ditt bästa gymnastiktrick?

– Jag tycker att det är roligast att göra en rondat bakåtvolt med helskruv. Det är en bakåtvolt med 360 graders snurr samtidigt. Man snurrar ett helt varv både baklänges och åt sidan! Men det går att göra jättemycket. Man kan göra voltar mot väggar, och kanske bussar också ..?

Varför är det så roligt med gymnastik, tycker du?

– Det är så kul för att det finns en frihetskänsla i det! Man är viktlös och lever som en fågel för stunden. Man kan kasta sig ut från höjder, göra tricks och falla fritt utan att göra sig illa. Men för fyra somrar sedan bröt jag ryggen. Rackartygarna hade byggt en rutschkana från ett träd. Den var spolad med såpa och var jättehal! Jag åkte ur och krockade med en stubbe. Jag röntgade mig efter två dagar och måste operera ryggen. När jag vaknade efter operationen fick jag veta att allt var okej. Jag hade jättetur, och kan göra nästan allt som jag gjorde innan.

Vad lärde du dig av den händelsen?

– Att man lätt glömmer bort att uppskatta allt man har. Man är sur för att internet på telefonen är långsamt, men att ha en telefon är kanske andras högsta dröm. Innan man råkar ut för något sådant här tror man att man är odödlig. Jag tänker lite annorlunda nu.

Nu är det ju några år sedan du hade sommarlov. Men vad var det bästa med det, tyckte du?

– Bara det att få ett långt äventyr! Det fanns inget som måste göras. Varje dag var full av sol och nya påhitt. Allt från att bygga klätterställningar ovanpå en kompis studsmatta till att cykla till badställen och bada hela dagen.

Om man har en riktigt tråkig dag och alla kompisar är bortresta – vad gör man då?

– Jag skulle nog spela in en film. Det finns ju kamera på nästan alla telefoner nu. Man kan filma en sketch som kanske kan handla om ”Hej, jag har sjukt tråkigt för att alla kompisar är borta. Vad gör man?”. Så kan man filma dåliga idéer som bara blir pannkaka. Som att baka kokosbollar med boxarhandskar!