Kan pricken på magen vara cancer? Och varför har jag så ont i nacken? I KP 17 berättar två kåpeare om sin rädsla för att få en farlig sjukdom. Erland Axelsson, psykolog vid Karolinska institutet, tycker det är viktigt att ta rädslan på allvar. Här ger han tips till alla oroliga.

Varför är en del så rädda för att bli sjuka?

– I grunden är oron bra, eftersom den gör att vi söker vård och kan få hjälp om något är fel. Men för vissa blir rädslan överdriven, och mycket tid går åt till att kontrollera om man har olika sjukdomar. Ibland börjar detta efter en svår händelse, som att en närstående blir allvarligt sjuk. Men oftast finns ingen tydlig förklaring.

Hur kan man göra om man känner sig rädd?

– Det är bra att öva på att umgås med de skrämmande tankarna. Alla människor kan bli sjuka. Den osäkerheten behöver vi lära oss att leva med. Men man kan bestämma sig för att inte klämma så ofta på kroppen för att kontrollera om något är -konstigt. Eller sluta söka på sina symtom på internet. De flesta rädslor blir också svagare av att man pratar om dem med en vuxen man litar på.

Vad är viktigt att tänka på om man googlar symtom och sjukdomar?

– Om du tror att du är sjuk, är det bättre att prata med en vuxen än att själv försöka googla fram svar. Om man ändå googlar är det bra att vända sig till pålitliga sidor, som 1177 Vårdguiden. Tänk på att även om en sjukdom ”stämmer in” på dig där, betyder det inte att du har den. Symtom som huvud

värk och magont kan ha många orsaker. Man kanske har glömt att äta, är trött eller har räningsvärk. Våra kroppar känns ibland konstiga utan att det går att förklara varför.

Kan man få ont i kroppen av att oroa sig?

– Ja, man börjar andas snabbare, blir varm och känner kanske yrsel eller blir orolig i magen. Allt det kan misstolkas som sjukdom och göra att oron blir starkare.

Och om man fokuserar på en viss del av kroppen, känner man ofta symtom som man annars inte skulle märka.

Men hur ska man då kunna avgöra om man är sjuk eller bara orolig?

– Om du har väldigt tydliga sjukdomssymtom, eller får nya som du inte har haft tidigare, är det viktigt att prata med en vuxen. Du kanske behöver gå till en läkare och bli undersökt. Men om du gång på gång tror att du är sjuk utan att vara det, är det bra att fundera på varför. Även det kan du få hjälp med av en läkare eller psykolog.