I morgon kommer Twenty One Pilots till Stockholm för en konsert. Ladda med 21 fakta om duon!

 1. Bandet bildades för tio år sedan i Columbus i USA, en stad som är mest känd för sitt stora universitet.
 2. Från början var det tre medlemmar. I dag är det en duo med Tyler Joseph och Josh Dun. Båda är 30 år.
 3. Tyler skriver låtarna. Dessutom sjunger han och spelar ett gäng instrument, faktiskt ganska många. Bland annat piano, bas, orgel, ukulele, gitarr och tamburin.
 4. Josh spelar trummor (han är tidernas fjärde bästa trummis, enligt Tyler). Men han kan också spela trumpet, det var det första instrumentet han lärde sig.
 5. Pop? Rock? Reggae? Hiphop? Elektroniskt? Eller en blandning av allt? Det är svårt att beskriva hur Twenty One Pilots låter. Duon är känd för att blanda musikstilar.
 6. Tyler säger att han ofta rappar för att det är enda sättet att hinna få med all text i en låt.
 7. Mest lyssnade låten är Stressed out. I videon åker Tyler och Josh runt på stora trehjulingar. Den är filmad utanför Joshs barndomshem i Columbus.
 8. Andra jättehitar är Ride, My blood och Heathens (som var med i filmen Suicide squad).
 9. Även på konserterna är de bara två på scen. I stället för att ha andra musiker är många av instrumenten förinspelade.
 10. Namnet Twenty One Pilots (betyder ”21 piloter”) kommer från en pjäs om andra världskriget. I den dör 21 piloter. Ett namnförslag som de valde bort var Bicycle Thief (cykeltjuv).
 11. Själva skriver bandet sitt namn som twenty øne piløts, eller bara tøp.
  Twenty-One-Pilots_2

  Foto: Pressbild

 12. På frågan om hur Tyler och Josh först träffades brukar de alltid hitta på nya historier. Som att det var när de jobbade i en stolfabrik. Eller när Tyler satt i fängelse och Josh var fångvaktare. Eller när de var de enda överlevande i en tågolycka.
 13. Trench, senaste skivan, kom i höstas. Många av texterna handlar om en påhittad värld som styrs av nio biskopar och ett gäng gulklädda banditer.
 14. Även tidigare skivor har haft teman. Blurryface från 2015 handlade till exempel om karaktären Blurryface. Den är byggd på den osäkerhet och ångest som Tyler ofta känner.
 15. Tyler är bra på basket. Så bra att han som ung funderade på att satsa helt på sporten. Men så hittade han en gammal keyboard och började göra musik i stället.
 16. Josh älskade punk när han växte upp. Men det gillade inte hans föräldrar, de ville att han bara skulle lyssna på kristen musik. Så han gömde sina skivor under sängen och lyssnade i smyg.
 17. Fansen kallas ”skeleton clique” (skelettgänget). Skelett är ofta med i bandets uppträdanden och videor.

  Twenty-One-Pilots_logga

 18. Precis som många andra band har Twenty One Pilots en logga. Den består av några streck i en cirkel och ska enligt Tyler uppmuntra fansen att vara påhittiga.
 19. Josh gör ofta en bakåtvolt på konserterna.
 20. Tøp tillhör samma skivbolag som flera andra band som är populära bland kåpearna, till exempel Panic! At The Disco, Paramore och All time Low.
 21. Sverigebesöket är ett av de första stoppen på bandets världsturné. Den pågår nästan hela året och innefattar konserter i länder som Colombia och Ukraina. Det finns helt enkelt fans över hela världen!

 


Du vet väl att det alltid finns mer att läsa i tidningen KP!