Många brev till Kropp & Knopp handlar om bröst som växer – eller inte växer. Här svarar vi på nästan alla frågor man kan ha.

Kommer de svullna?

Jag är en tjej på 9 vårar som har några frågor:

1. Kommer brösten att svullna?

2. Är brösten olika stora vid olika åldrar?

3. När får man mjölk i brösten?

4. Oroar jag mig för mycket över bröst?

Amanda

Svar:

1. Ja, dina bröst kommer att växa när du blir äldre. Man kanske kan säga att de svullnar då.

2. Ja. När brösten växer ändras deras storlek och form. Men hur de ändras är olika från person till person. Det finns ingen storlek som är ”rätt” för en viss ålder.

3. Man får mjölk i brösten om man blir gravid och föder barn.

4. Det är svårt att svara på, men om du vill kan du prata med skolsköterskan. Om du får svar på dina frågor kan det kännas mindre oroligt.

 

När börjar de växa?

Jag är en tjej på snart 12 som har kommit in i puberteten. Jag har hår under armarna och på snippan. Jag har vuxit jättemycket på längden. MEN: Mina bröst växer aldrig! Mina bröstvårtor är hårda. Mamma har sagt att det är för att de håller på att växa, men de har varit ömma och svullna i över ett år nu.

Kan man säga ungefär när mina bröst kommer börja växa?

Heeelp mee!

Svar: Din mamma har rätt. Att bröstvårtorna är ömma och hårda betyder att de har börjat växa. Då blir det som små knölar under vårtgården. Vårtgården är det område runt bröstvårtan som är lite mörkare än den vanliga huden. Knölarna är bröstkörtlar som växer. Brösten växer så länge puberteten pågår. Den brukar vara i ungefär sex år. Ofta har brösten växt klart i 18-års åldern, men det kan ske tidigare eller lite senare.

 

Hur be om bh?

Jag är en tjej på 13 somrar som vill börja använda bh. Det är många i min klass som använder det fast de har mindre bröst än mig. Hur ska jag fråga mamma om jag kan få en bh? Jag är ganska blyg och det är min mamma också.

Pumpan som vill ha bh

Svar: Om det känns bra kan du fråga din mamma vad hon tycker. Du kan till exempel säga ”Jag kanske vill börja med bh. Vad tycker du om det?” Annars kanske du kan ta chansen någon gång när ni är ute och shoppar. Då kan du gå fram till bh:arna och säga att du vill prova en. Ett annat alternativ är att skicka ett sms eller mms med en bild på en bh som du skulle vilja ha. Då kanske din mamma förstår.

 

Jag är platt

Jag är en 11-årig tjej. Alla andra i min klass har redan fått bröst, men jag är fortfarande platt som en planka. Borde jag ha fått bröst nu? Eller är det bara att fortsätta vänta?

kaninen som ÄLSKAR morötter…

Svar: Det är bara att fortsätta vänta. Rätt vad det är kommer brösten att börja växa. Det händer oftast när man är mellan 8 och 13 år. Du kommer att märka att det blir små knölar under bröstvårtorna. Knölarna kan vara ömma och klia lite.

 

De kliar!

Jag är en tjej på snart 13 vintrar. Mina bröst kliar. Jag vet inte vad det kan vara. Snälla svara.

Det är lite skrämmande

Svar: Det är vanligt att brösten kliar när de växer. Du kan pröva att smörja in dig med en mjukgörande hudkräm. Ibland kan det hjälpa lite.

 

Det gör mig ledsen

Jag ska fylla 14 i år. Jag har nästan inga bröst alls. Det tycker jag är jättejobbigt! Jag är väldigt nedstämd och ledsen och klandrar mig själv. Hjälp mig! Hur ska jag göra för att lära mig acceptera läget?

Vill bli stor!

Svar: Även om brösten är viktiga för en själv så är det sällan andra bryr sig om dem på samma sätt. Att veta det kanske kan göra det lättare att acceptera läget? Om du fortsätter vara ledsen kan du ta kontakt med skolsköterskan eller skolkuratorn. Det brukar kännas mycket bättre när man pratar med någon.

 

Blir de inte större?

Mina bröst började växa i trean. Nu går jag i sexan och det är knappt någon skillnad. Jo, lite, men de har stannat upp. Det känns som om de inte kommer bli större. Och jag vill helst inte ha så här små bröst när jag blir äldre. Jag har fått mens. Jag är ganska kort. Man brukar väl inte växa och utvecklas så mycket efter puberteten? Då kanske jag inte får så mycket större bröst?

Worried

Svar: Det stämmer att man inte växer mer när puberteten är över. Men man växer även efter att första mensen har kommit. Hur mycket mer dina bröst kommer att växa går det inte att svara på. Det beror på dina arvsanlag.

 

Måste man ha topp?

Jag är en tjej som går i 4:an. Jag har några frågor:

1. Jag är den enda tjejen i min klass som inte använder topp. Är det nödvändigt att ha det? Det verkar inte som världens viktigaste sak för mig.

2. Mina vänner säger att man får hängiga bröst när man blir stor om man inte använder topp. Men då har man ändå bh, så då gör det väl inget? Min vän sa att man måste ha jättestor bh-storlek i så fall. Är det sant?

3. Min kompis har lika stora bröst som jag, men hennes skakar. Kan det ha något att göra med att hon har använt topp i snart ett år?

4. När ska man fråga om bh?

Tomaten som älskar YOHIO

Svar:

1. Nej, det är inte alls nödvändigt att ha topp. Du bestämmer själv om du vill ha det eller inte.

2. Nej, det är inte sant. Brösten påverkas inte av om man använder topp eller inte.

3. Nej, det har inget med topp att göra. Bröst är olika, bara. Det är normalt att de skiljer sig åt.

4. När man själv känner att man vill göra det.

 

Kan de växa snabbare?

Jag är 13 år och den enda tjejen i klassen som har små bröst. Jag börjar känna mig utanför. Kan man få brösten att växa snabbare?

En ensam tjej

Svar: Nej, man kan inte göra något för att få brösten att växa fortare. Det går inte heller att påverka hur stora de ska bli. Sådant bestäms av arvsanlag.

 

Det gör ont!

Jag är en tjej på snart 11 som precis har fått bröst. Varje gång jag nuddar eller stöter till något med brösten så gör det jätteont. Har jag fått en allvarlig sjukdom eller är det normalt? Det gör också ont i brösten varje gång jag vaknar. Är det farligt? Alla andra i klassen tittar jättekonstigt på mig när jag nästan skriker ”Aj!” för att jag har slagit emot något.

det chokladdränkta körsbäret

Svar: Det är vanligt att det gör jätteont när man nuddar eller stöter till brösten. Det känns så när bröst växer. Det är inte farligt.

Det är nog flera i klassen som känner igen sig och vet hur det är när du nästan skriker ”Aj!”.

 

Dåligt med push-up?

1. Är det dåligt att använda push-up-bh? Jag har inte det och vill inte ha det, men jag undrar om brösten påverkas av det.

2. Får man mindre bröst om man tränar normalt (inte mycket, men två gånger i veckan)?

Fialisa

Svar:

1. Nej, det är inte dåligt att använda push-up-bh. Brösten påverkas inte av det.

2. Nej, man får inte mindre bröst av att träna.

 

Finns bh i små storlekar?

Jag är en tjej på 12 höstar. Jag undrar om man kan börja använda bh när man vill? Finns de i små storlekar?

Jag undrar också ungefär hur långt efter att brösten har börjat växa som man får mens?

segling<3<3<3

Svar: Ja, man kan börja använda bh när man vill. De finns i små storlekar.

Från det att brösten börjar växa brukar det ofta ta ungefär två år tills man får mens. Men det kan gå fortare eller ta längre tid.

 

Har jag cancer?

Jag är en tjej på 13 år som är jätteorolig. Ni skriver att det är helt normalt med knöliga bröst, men mina har varit så här i drygt tre år. Jag har inte knölar i brösten – mina bröst ÄR i princip knölar!

Jag är jätterädd för att det kan vara cancer. Tänker på detta varje dag.

Hjälp mig!!

Svar: Du behöver inte oroa dig för bröstcancer. Det är en sjukdom som bara vuxna kan få. Brösten är fulla med knölar. Det är bröstkörtlarna. De kan kännas ömma när de växer och när mensen är på gång. Om du fortsätter vara orolig kan det kännas bra att prata med skolsköterskan.

 

Han tar på brösten

Jag är en tjej på 11 år som har fått min mens. Mina bröst har blivit STORA – större än på dem som går i 6:an och 7:an. Och jag har större än mamma och min storasyster. Jag måste ha bh! Problemet är att det är pinsamt. Två killar i min klass är efter mig. Förra veckan fick jag veta att en av dem ville bli ihop med mig för att jag har stora bröst. Den andra killen bruka krama mig. Ibland ställer han sig bakom mig och tar på mina bröst.

Dessutom kollar mina klasskompisar jättemycket på mig. När vi ska byta om till idrotten kommenterar alla: ”Stora bröst!” Själva har de knappt några bröst alls.

tjejen med BIG bröst

Svar: Bröst kan se olika ut och vara väldigt olika stora. Därför är det inte konstigt att du har större bröst än en del som går i 6:an och 7:an. Det är inte heller konstigt att du har större bröst än din mamma och din storasyster.

Men att en kille kramar dig och tar på dina bröst om du själv inte vill är absolut inte okej. Det är faktiskt förbjudet. Om han gör så igen kan du säga ifrån. Det är bara du som bestämmer över din kropp. Om han fortsätter ska du ta hjälp från en vuxen för att få stopp. Prata till exempel med en lärare, skolsköterskan eller en förälder. Om du orkar kan du också säga ifrån till dem som kommenterar dina bröst i omklädningsrummet. Det kan räcka att säga ”Sluta”. Du kan ta hjälp av någon vuxen här också. Dina klasskompisar behöver förstå att de inte ska kommentera andras kroppar.

 

Bara ETT växer

Jag är en tjej på 11 år. Mitt ena bröst har börjat växa lite. Det syns nästan under tröjan. Men mitt andra bröst växer inte.
Är detta vanligt? Finns det något jag kan göra åt det?

Tja

Svar: Ja, det är jättevanligt. Det är även vanligt att brösten är olika stora när de har växt färdigt. Det ovanliga är egentligen att ha två exakt lika stora bröst. Det finns inget du kan göra åt detta. Ditt andra bröst kommer nog också att börja växa snart. Men man kan inte veta exakt när.