Det nya corona-viruset har stannat världen en stund. Sjukt nog är det inte så farligt att bli infekterad. Ändå kan viruset orsaka kaos. KP förklarar och ger senaste nytt.

Vad är egentligen ett virus?

Virus är en helt annan sak än bakterier, som ju är pyttesmå levande organismer. Virus­partiklarna är ännu mindre än bakterier och består bara av lite proteiner och nukleinsyra, som DNA. Viruspartiklar är helt enkelt lite genetisk kod som ligger och skräpar. Men om de lyckas hamna i en passande värdcell hos en levande organism ”vaknar de till liv” och förökar sig. Det finns minst 600 virus som kan infektera människor. De orsakar stor skada varje år.

Vad är det nya corona-viruset?

Ofta är det djur som bär på corona-infektionerna.

Men en del corona-virus kan smitta människor. Det nya viruset, som upptäcktes i Kina i slutet av förra året, heter SARS-CoV-2 men kallas ofta bara för ”det nya corona-viruset”. Sjukdomen som det orsakar heter covid-19 och ger svår lung­inflammation hos de värst drabbade. Viruset spreds troligen från fladdermöss och myrkottar till oss människor. Nu är covid-19 en pandemi, som hela världen kämpar emot.

Vad är en pandemi?

Det är när en sjukdom sprids över hela världen. Pandemi betyder inte att sjukdomen är extra farlig, bara att den finns överallt. De länder som hittills drabbats värst av det nya corona-viruset är Kina, Iran, Italien, Spanien, Frankrike och USA.

Hur smittar det nya corona-viruset?

Viruset sprids från människa till människa via små droppar av spott eller snor. Enkla saker som att hosta i armvecket, undvika att ta i hand och inte peta sig i ansiktet kan bromsa smittspridningen.

Är det nya corona-viruset farligt?

För de flesta människor är covid-19 bara som en ganska jobbig förkylning med feber och hosta. Och för en del märks det faktiskt ännu mindre. Barn blir oftast bara lite sjuka.

Men det är farligt för äldre och för personer med till exempel hjärtsjukdomar, lungsjukdomar, högt blodtryck, cancer och diabetes. Man brukar säga att de här personerna tillhör en riskgrupp.

Och vården i Sverige är inte förberedd på att ta hand om många allvarligt sjuka patienter sam­tidigt. Finns det inte tillräckligt med vårdplatser kommer fler människor i risk­gruppen att dö. Dessutom kommer alla andra få svårt att få vård om sjukhusen är överfulla.

Hittills har cirka 82 ooo människor i världen dött av covid-19. Det är inte särskilt mycket för att vara en pandemi. Men siffran ökar varje dag.

Finns det vaccin?

Nej. Men det kommer att finnas så småningom. Många forskare arbetar med att få fram det. Med lite tur kan det finnas innan det här året är slut.

Vad kan man göra för att hjälpa till?

Alla ska göra vad de kan för att bromsa smitt­spridningen. Man ska stanna hemma om man känner sig det minsta förkyld. Man ska undvika att träffa människor i riskgruppen, eftersom det är svårt att veta om man har viruset eller inte. Man ska tvätta händerna ofta och noga. Och man ska undvika trängsel.

Behöver barn vara oroliga?

Nej, egentligen inte. De allra flesta människor som får viruset blir helt friska av sig själva.

Och om alla hjälps åt att bromsa smittspridningen så kommer sjuk­vården att klara sig genom corona-krisen. Alla som behöver hjälp kommer då att få det.

Kommer skolorna att stänga?

Troligen. Och troligen då i två veckor. Gymnasier och universitet har redan stängt och undervisningen sker på distans. Och i många andra länder är alla skolor och förskolor stängda. Men så länge man är frisk och skolan är öppen så ska man gå dit.

Att stänga skolor – och alla andra åtgärder – är ett sätt att bromsa smittspridningen, så att sjukvården hinner med.

Vad ska man göra hemma om skolorna stänger?

Först göra de skoluppgifter du får. Sedan kan man söka här på KPwebben för inspiration. Söktips för att komma igång: ”saker att göra” och ”pyssel”. Och så finns ALLA avsnitt av KP:s podcast, KPodden, att lyssna på. Om man inte känner sig sjuk är det fritt fram att vara utomhus och leka.

Vad händer med de nationella proven?

Många elever och lärare är hemma på grund av det nya corona-viruset och skolan har extra mycket att göra för att anpassa undervisningen. Därför har Skolverket bestämt att det inte blir några fler nationella prov på vårterminen.

När blir allt som vanligt igen?

Kanske i maj. Men ingen vet säkert. Eftersom det är ett nytt virus vet ingen hur det beter sig när det blir varmare på våren.

Var kan man få mer information?

Rädda barnens sajt rb.se har bra information riktad till barn som känner sig oroliga, på flera språk dessutom. Och Lilla Aktuellt har bra förklarade nyheter om det nya corona-viruset. Klicka här för att komma dit.

Behöver du prata med någon?

På bris.se finns kuratorer som svarar både på chatt och telefon (öppen måndag-fredag 9-12 och 14-21. Lördag-söndag 14-21), och man får vara anonym. Numret är 116 111.

källor: ne.sedn.sefhm.se

Artikeln uppdaterades 8 april