Äntligen dags! Den 2 februari börjar Melodifestivalen 2019. Vi har pratat med Nano, Wiktoria och Tiana som tävlar i deltävling 1. Se när mello-artisterna skickar frågan vidare. KP ger dig koll på läget!

Allt-om-Mello_Del-1_Programledare

Foto: Janne Danielsson /SVT

Marika Carlsson, Eric Saade, Kodjo Akolor och Sarah Dawn Finer är årets proglamledare.

Två komiker och två artister

I år har Melodifestivalen fyra programledare: Artisten Eric Saade (läs en stor intervju med honom här), komikern Marika Carlsson, artisten Sarah Dawn Finer och komikern Kodjo Akolor. Sarah och Eric har själva varit framgångsrika i tävlingen.

Deltävling 1

Datum: Lördagen den 2 februari.

Plats: Göteborg.

Artister: Anna Bergendahl, Nano, Mohombi, Zeana feat. Anis Don Demina, Arja Saijonmaa, High 15 och Wiktoria.

KP:s kommentar: Tuff start. Anna Bergendahl har vunnit Melodifestivalen. Nano, Wiktoria och Arja har alla varit nära (även om det var 32 år sedan Arja kom tvåa). Kan unga gruppen High15, som slog igenom i Talang, utmana?

Mello-artisterna ställer frågor

Vad skulle Wiktoria göra om hon vann en miljon? Vilken maträtt väljer Nano att äta restan av livet? Så här lät det när KP bad artisterna i Melodifestivalen att skicka frågan vidare.

 

Allt-om-Mello_Del-1_Nano

Foto: Janne Danielsson/SVT

Nano (Låt: Chasing rivers)

Hej Nano! Din låt handlar om att inte följa trender som gör en ledsen. Vilken trend just nu tycker du är dålig?

– Den tuffa trenden, att man ska vara tuff och hård. Att man inte får gråta. Man ska gärna passa in genom att vara som alla andra. Det är lite sådant jag kände att jag själv gjorde efter förra gången i Mello. Att jag tappade mig själv lite. Men sedan vaknade jag och kände att jag behövde komma tillbaka och göra det jag själv vill, med hjärtat. Det går att lyckas även om man går sin egen väg.

Hur hittar man den vägen då?

– Lyssna och prata med sig själv mycket. Och stå på sig! Det finns alltid många andra som tycker att de själva har rätt. Men fortsätt bara att stå på dig och tro på dig själv.

När du var yngre, hakade du på någon trend då som du i efterhand ångrar?

– Det var mer umgänget, att jag inte vågade visa mig svag inför andra. Först när jag fick min första dotter lyckades jag släppa det och sluta bry mig om andra tycker att jag är löjlig.

Vilket ord beskriver din låt bäst?

– Revansch!

Känner du att du kommer att ta revansch sedan förra gången du tävlade?

– Ja, inte bara revansch i tävlingen utan revansch i livet. Alltså att jag hittar tillbaka till det musikaliska. Men jag hoppas på en revansch i tävlingen också, jag tycker det är kul att tävla!

Blir du nervös före?

– Ja, lite. Men jag försöker att vara hur lugn som helst. Vara ute i god tid till allt och spara på krafterna tills det är på riktigt. Jag försöker att inte stressa upp mig. Jag bara stänger av allt och slutar att tänka.

Hur glad blir du om du vinner hela tävlingen?

– Oj, så himla glad. Det skulle vara magiskt att få representera Sverige!

Om du hade en superkraft, vilken skulle du välja?

– Att kunna heala människor, för då skulle jag kunna rädda dem som behöver räddas.

 

Allt-om-Mello_Del-1_Wiktoria

Foto: Janne Danielsson/SVT

Wiktoria (Låt: Not with me)

Du tävlar för tredje gången, blir det tredje gången gillt?

– Det känns så konstigt att säga tredje gången gillt, för jag ställer ju inte upp i Mello bara för att vinna. Det är klart att det skulle vara kul. Men jag är här för att visa upp en ny sida av mig själv för svenska folket.

Tidigare har du gjort uptempo-låtar. Nu tävlar du med en ballad. Varför?

– Det blev så. Jag var i studion och vi skrev den här låten. Så kände vi att den skulle fungera i Melodifestivalen och att det skulle vara ett bra sätt att få ut den på. Det var bara så det blev. Det var inte planerat, men det känns jättebra att det blev just den här låten.

Vad handlar den om?

– Om en relation som man känner är på väg att ta slut. Och att man inte riktigt vill det, trots att den inte funkar.

Har du lärt dig något nyttigt från de andra gångerna du har varit med?

– Mest att jag är lugnare nu eftersom jag har lärt mig hur jag hanterar situationen. Första året var allting nytt, andra året kände jag en extrem press på mig själv. I år känner jag bara att jag är här och ska göra min grej och hoppas att det tas emot väl. Men jag vet ju inte liksom. Det är en ny sida av mig.

Tror du att du blir nervös?

– Det vet jag att jag blir. Jag är redan nervös! Tidigare har jag inte varit med och skrivit låtarna jag tävlat med. Den här gången är det en extremt personlig låt och det får mig att bli extra nervös att framföra den. Men det är också härligt. Det kommer att kännas äkta.

Vad gör du alltid innan du går upp på scen?

– Tar djupa andetag och säger till mig själv: ”Du klarar det här. Kör!”

Har du någon gång gjort en stor miss på scen?

– Ja, men gud! Jag har glömt texten en massa gånger. Ramlat. Det händer saker hela tiden. Men man får bara försöka att bjuda på sig själv. I början när jag åkte ut på turné, då ville jag att allting skulle vara perfekt. Gjorde jag något fel så tog det hårt på mig. Nu vet jag att folk gillar att man är sig själv och jag försöker bara prata med publiken och skoja till det om något blir fel.

Vem är den absolut bästa artisten just nu?

– Beyoncé. Alltid!

Varför?

– Hon är en gud. Hon är bäst på allt. Man kan inte vara så bra! Sångmässigt. Showmässigt. Låtarna. Musiken. Allt.

Någon särskild låt allra mest?

– Den jag har starkast relation till är Halo. Den har alltid betytt väldigt mycket för mig. Men jag har en hel Spotify-lista som heter Beyoncé, med bara hennes låtar. Och jag kan sitta i timmar och titta på Beyoncé-klipp på Youtube.

Om du fick vara en av de andra Mello-deltagarna för en dag, vem skulle du vilja byta liv med?

– Mohombi! Det känns som om man kan göra lite vad som helst då. Jag hade tagit flyget till någon lyx-resort och bara levt life. Ringt upp Beyoncé och bara: ”Yo!”

Hur peppar du dig en dag när självkänslan inte är på topp?

– Jag känner alltid in alla känslor. Jag tillåter mig själv att känna som jag gör, just den dagen. Jag tänker: ”Jag känner så här i dag, men i morgon när jag vaknar kommer jag att vara stark.” Jag tycker också att det är jättebra att kolla i spegeln och säga komplimanger till sig själv. Det fungerar faktiskt! Och att göra goda gärningar, för då känner man sig duktig och snäll. Sådana grejer ger jättemycket.

Har du bra självkänsla?

– Till och från. Vissa dagar har jag det och vissa dagar känner jag mig väldigt osäker på mig själv. Jag är expert på att trycka ned mig själv. Jag ställer väldigt höga krav på mig själv. Det är ju jättedumt. Varför ska man göra det? Det har alltid varit så. Fast jag försöker att påminna mig själv om att jag är en bra och stark person. Samtidigt är det viktigt att inse sina brister också. Om man kanske inte var jättetrevlig vid något tillfälle, då är det bra att inse det så att man kan göra annorlunda nästa gång.

 

Allt-om-Mello_Del-1_Tiana

Hon är yngst av alla!

Tiana Salmon är den yngsta deltagaren i Melodifestivalen på 15 år.

Om hennes grupp High15 skulle vinna och få representera Sverige i Eurovision Song Contest klarar hon åldersgränsen med en enda dag…

När Belgiens Sandra Kim vann Eurovision Song Contest 1986 var hon bara 13 år gammal. Sedan ändrade man reglerna – och nu måste alla deltagare ha fyllt 16 år senast den dagen de är med i tävlingen.

Tiana Salmon är född den 13 maj 2003 och klarar alltså gränsen med en enda dag om hennes grupp High15 vinner Melodifestivalen och lottas in i den första Eurovision-semifinalen som är den 14 maj.

– Tur att Eurovision Song Contest i Israel avgörs just den veckan. Om det varit veckan innan hade det inte varit någon mening för oss att ställa upp i Melodifestivalen. Då hade jag ju ändå inte fått vara med om vi nu skulle gått vidare dit, säger Tiana.

Tiana Salmon

Aktuell med: Tävlar i årets första Mello-deltävling i Göteborg den 2 februari med sin grupp High15 och låten No drama. Övriga i gruppen är Alva Lindgren, Amie Parfitt och Lleucu Young.

Ålder: 15 år.

Familj: Mamma Jessica, pappa Paul, storebröderna Jahmeed, 29 och Justin, 19.

Bor: I Sätra, i södra Stockholm.

Intressen: Musik och vara med kompisar.

Drömmer om: Att kunna livnära sig på musiken i framtiden. ”Och att min grupp ska bli internationella och åka på världsturné.”

Hur känns det att vara den yngsta artisten i Melodifestivalen på 15 år och den fjärde yngsta i tävlingen någonsin?

– Väldigt coolt och roligt. Med nuvarande regler hade ju ingen av de tre som tidigare varit ett antal dagar yngre än mig fått vara med i Eurovision Song Contest. Skulle vi nå ända dit blir jag ju historisk och det skulle vara så häftigt.

Vad säger du om åldersspannet i årets tävling – där Jan Malmsjö är äldst med sina 86 år och skulle kunna vara din gammelfarfar…?

– Haha. Det är kul med en så stor blandning och bidrar säkert till att det blir en stor spridning på tittarnas åldrar också.

Ni inleder i en tuff deltävling med Anna Bergendahl som vunnit förut, Nano som blev tvåa 2017, Wiktoria och även den internationella stjärnan Mohombi?

– Ja, det känns mycket speciellt att möta Mohombi, som jag lyssnat mycket på innan. De andra är ju också väldigt duktiga. Och man ska förstås heller inte räkna bort Arja Saijonmaa eller Zeana med Anis Don Demina heller. Det blir hur spännande som helst.

Vad har du för relation till Melodifestivalen annars?

– Ända sedan jag var liten har det alltid varit en familjefest där vi laddat upp med en massa godis framför teven på lördagskvällarna. Jag vill helst inte missa något program och nu ska jag plötsligt vara med där själv. Det känns lite overkligt.

Har du några speciella favoritbidrag genom åren?

– Ja, jag älskade verkligen Amy Diamond förut, så båda hennes låtar It’s my life och Thank you. På senare år har Loreens Statement varit bäst.

Ni fyra gruppmedlemmar träffade varandra på en artistutbildning och kände inte varandra innan – hur var det?

– De andra tre träffades 2015 och bildade gruppen, sedan kom jag ett år efter på samma artistutbildning. Vi fann varandra direkt och är som systrar i dag.

Hur får ni det att fungera med tanke på att ni bor i fyra olika städer och till och med olika länder?

– Amie Parfitt bor i Malmö, Alva Lindgren i Sundsvall, Lleucu Young i Finland (Hango) och så jag i Stockholm då. Visst är det svårt, men fungerar ändå. Vi träffas två eller tre helger i månaden hos varandra, och så pratar vi i telefonen flera gånger i veckan. Plus mycket kontakt i sociala medier. De andra är ett år äldre än mig och vi har pratat om att alla ska bo i Stockholm när de gått ut gymnasiet.

Du har tidigare varit med i musikalen Livet är en schlager. Hur mycket nytta av det hade du inför storpubliken ni uppträdde inför i somras?

– Jättemycket, skulle jag vilja säga. Jag spelade Helen Sjöholms dotter i musikalen då jag gick i femman, och det var en fantastisk upplevelse och erfarenhet. Sedan fick vi i High15 vara förband åt Marcus och Martinus i Borlänge i somras inför runt 10 000 åskådare. Visst var det ändå nervöst, men vi har ju varandra i gruppen som stöttar. Det var också häftigt när vi var med i Talang på TV4 våren 2017 och gick till semifinal.

Ni har en egen Youtubekanal där ni lägger ut era låtar, är det vägen att hitta fans i dag?

– Ja, det är ett bra sätt och vi har 20 000 prenumeranter där som följer oss. Vi har gjort flera olika covers, men även tre egna låtar och det kommer att bli fler. Man kan beskriva vår musik som en blandning av r’n’b och pop.

Hur hinner du med både skolan och musikkarriären?

– Jag går i 9:an på Kulturama i Stockholm. De är väldigt förstående. Vissa dagar får jag sluta tidigare om det behövs. Men även om jag vill satsa på musiken är det viktigt att skaffa sig en utbildning.

 


Andra chansen

Datum: 2 mars.

Plats: Nyköping.

Vad? De åtta bidrag som kommit på plats tre och fyra i deltävlingarna tävlar om de fyra sista finalplatserna.
Tittarnas röster avgör.

 

Finalen

Datum: 9 mars.

Plats: Solna (Friends Arena).

Regler: De åtta bidrag som kommit på plats ett och två i deltävlingarna plus de fyra vinnarna från Andra chansen gör upp om segern och att få representera Sverige i Eurovision song contest. Jurygrupper och tittarna delar på makten.

KP tippar topp 5:
1. Nano. 2. Hanna Ferm & Liamoo. 3. John Lundvik. 4. Bishara. 5. Margaret.

 


Du vet väl att det alltid finns mer att läsa i tidningen KP!