En av artisterna skolkade för att slippa sjunga i skolan och en annan skulle vilja ha superkraften att gå genom väggar. Lär känna artisterna i Melodifestivalens andra deltävling.

Datum: lördag den 9 februari

Plats: Malmö

För tionde året i rad hålls en Mello-deltävling i Malmö. Totalt har Melodifestivalen varit i staden hela 17 gånger. Det var också där som Eurovision Song Contest hölls 2013 efter att Loreen vunnit med Euphoria 2012. Malmö har alltså blivit en riktig schlagerstad och vem vet, den kanske till och med kan leverera nästa Eurovision-vinnare. Den här veckan blir det fartfyllda shower och mycket dans. Med en FO&O-medlem, finalister från både Idol och Mello och en Youtube-kändis blir det en tuff deltävling!

KP tippar: Margaret tar revansch och går direkt till final tillsammans med Liamoo & Hanna Ferm. Till Andra chansen går Oscar Enestad och Andreas Johnson.

 

Startordningen

1. Andreas JohnsonArmy of us

Anderas Johnson drar i gång årets andra deltävling med 100 procent show. Det är sjunde gången han är med och tävlar. Han har en peppig låt som handlar om att stå upp för varandra och att kunna luta sig mot någon när man möter jobbiga grejer i livet. En av gitarristerna som spelar i Andreas Johnsons nummer brukar i vanliga fall spela med Zara Larsson.

2. Malou Prytz – I do me

Malou Prytz är född 2003. Hon tävlar i Melodifestivalen för första gången. Hennes låt handlar om att våga gå vidare efter en relation som inte fungerat. Det kan vara både kärleks- och vänskapsrelationer. Låten är poppig.

Malou-Prytz

Foto: Janne Danielsson/SVT


Hur känns det att vara en av de yngsta i tävlingen?
– Det känns helt fantastiskt att få chansen i så tidig ålder. Jag har inte gjort något liknande tidigare, så det här är liksom startskottet för mig. Det är stort.

Har Mello varit en dröm för dig sedan du var liten?

– Ja, det är så klart. Alla som håller på med musik och gillar att sjunga drömmer väl om det?!

Vad är den största fördelen med att vara så ung som du?

– Att folk inte har några förväntningar på en. Man får visa vem man är från början. Men det är roligt att det är ett så stort åldersspann mellan den yngsta och den äldsta deltagaren. Det finns verkligen något för alla.

Är du en dålig förlorare?

– Nej, det skulle jag inte säga. Jag tänker mer att det bara är att gå vidare och köra hårdare nästa gång. Men jag har absolut en del vinnarskalle!

Hur firar du om du vinner hela tävlingen?

– Då firar jag hemma i de småländska skogarna.

Bor du i skogen?

– Nej, men i en väldigt liten by i Småland.

Har du några djur?

– Ja, två katter och en hund.

Vilket är ditt bästa Mello-minne?

– Jag var och tittade live på Melodifestivalen 2017 i Växjö tillsammans med mamma. Då sa hon: ”Står du där om fyra år?” och jag bara ”Det får vi se”. Så gick det bara två år …

Vem hejade du på den gången?

– Robin Bengtsson med I can’t go on. Och han vann ju.

Om du fick byta liv med någon av de andra artisterna för en dag, vem skulle du välja då?

– Jan Malmsjö. För då får man så mycket erfarenhet av livet och tävlingen.

Vad skulle du göra då?

– Leva livet!

 

3. Oscar Enestad – I love it

Oscar Enestads låt handlar om kärlek och att alla ska få älska vem de vill. Den är inspirerad av Oscars egna erfarenheter av kärlek. En av låtskrivarna har också skrivit Zara Larssons låt Lush life.

Oscar-Enestad

Foto: Janne Danielsson/SVT


Du har tävlat i Mello en gång tidigare, men då som en av medlemmarna i FO&O. Hur känns det att göra det här på egen hand?

– Lite läskigt, det ska jag inte ljuga om. Men också väldigt spännande. Jag är astaggad!

Felix Sandman tävlade ju förra året och det gick väldigt bra för honom. Känner du press att leva upp till hans resultat?

– Nej, det är klart att det hade varit kul att få en bra placering. Men jag tror att man ska gå in med inställningen att älskar man sin låt, är nöjd med den och kan stå bakom sitt bidrag till 100 procent, då får det gå som det går och man kan känna sig som en vinnare oavsett resultat. Det tycker jag är viktigt.

I år tävlar även Omar från FO&O. Hur känns det?

– Han är en av mina bästa vänner och det känns fett kul att gå in i tävlingen tillsammans, även om vi gör helt olika grejer. Jag vill inte möta honom i en duell i Andra chansen bara. För jag tror att om vi båda hamnar där kommer de att sätta oss mot varandra. Det är skönt att vi inte är med i samma deltävling i alla fall! Men skulle det bli final för oss båda, då får det gå som det går.

Din låt heter I love it. Älskar du den?

– Ja, jag ÄLSKAR min låt. Den betyder jättemycket för mig.

Berätta mer om den!

– Den handlar om kärlek. Mycket smärta. Det är en ganska vemodig indiepop-låt om att man ska få älska vem man vill och få vara sig själv.

Förra gången du tävlade, var du nervös då?

– Ja, det var jag. Men jag var ännu mer nervös under första repet. Men jag tycker att man ska bli nervös!

Hur hanterar du nervositeten?

– Jag försöker att fokusera på andningen och dricka te, så att jag blir varm inombords.

Om du fick välja en superkraft, vilken skulle du ha då?

– Jag skulle vilja kunna flyga. Det hade varit coolt. Jag skulle flyga hela tiden. Tänk vad himla skönt att sväva uppe bland molnen och slippa gå! Det hade varit snyggt att ha ett par vingar också.

 

4 .Jan Malmsjö – Leva livet

När Jan Malmsjö tävlade i Melodifestivalen första gången var ingen av de andra artisterna i deltävlingen födda än. Eftersom Jan Malmsjö är hela 86 år gammal och har en artist- och skådespelarkarriär i ryggsäcken vågar man nog säga att han hittills har levt livet. Det går ju bra ihop med hans låt Leva livet. Det blir en blandning av dans och show.

Jan-Malmsjo

Foto: Janne Danielsson/SVT

Du är äldst i årets startfält. Hur känns det?

– Spännande och nyfiket för mig att se alla små frön. Det finns ju några fler som är lite äldre, Arja Saijonmaa och Ann-Louise Hanson, som jag har jobbat med tidigare. Men i övrigt så är det väldigt mycket nytt för mig.

Vad är den största fördelen med din ålder?

– Att publiken kanske har lite överseende med mig. Jag hoppas på det.

Du tävlade i Mello 1969. Varför bestämde du dig att vara med igen, 50 år senare?

– Jag bestämde mig inte utan kompositören bad om det. Jag vet inte om jag har skapat detta i mitt huvud, men jag tror att hans mamma var ett stort fan av mig och att det var därifrån idéen kom. Jag är lite osäker. Men han gjorde i alla fall den här låten, Leva livet som den heter, och sa att från a till ö är den gjord och ämnad för Jan Malmsjö. Så då kunde jag inte tacka nej.

Håller du med om att den är ämnad för dig?

– Ja, den passar mig. Det är därför jag ställer upp. Annars hade jag inte gjort det.

Om du skulle beskriva låten lite?

– Nej.

Inte alls?

– Nej. Det är en order! Men den heter Leva livet.

Vad ger den dig för känsla?

– Lite glädje och hoppfullhet.

Vad är ditt starkaste minne från förra gången du tävlade?

– Det var det där när det visade sig att Tommy Körberg och jag hade fått samma poäng. Då behövde det ske en omröstning. Och den vann Tommy. Han sjunger ju så bra, men jag hade en barnkör med i mitt bidrag och jag tror att jag hade varit lite mer framgångsrik med min barnkör i Spanien, där Eurovision hölls. Där älskar de barnsång!

Så det var lite surt att komma tvåa?

– Nej, nej, nej! Tommy Körberg sjunger ju så mycket bättre än vad jag gör!

Hur mycket tävlingsmänniska är du?

– Jag har sprungit två New York City Marathon. När jag var 50 år och när jag var 70 år. Det är att vara tävlingsmänniska! Jag är stolt över att ha gjort det, för egentligen är jag kortdistansare.

Finns det någon likhet mellan löpning och att tävla i Melodifestivalen?

– Nej, det tycker jag inte. Löpning är muskelstyrka och fysik, musik är glatt med blommor omkring. Men det är klart, andningen behövs ju både när man springer och sjunger.

Du är ju skådespelare. Vilken är din drömroll?

– Jag har gjort det mesta redan. Från Hamlet och allt vitt omkring.

Hur ska du fira om du vinner tävlingen?

– Haha, den tanken har jag aldrig ens snuddat vid. Jag är med för att göra så gott jag kan.

Vad tycker du om ordet Mello?

– Jag hörde det alldeles nyligen för första gången! Haha! Men unga människor drar väl ofta ihop ord. Jag accepterar det. Snart är jag nog helt okej med ordet.

Hur gör man för att fixa bästa Mello-festen hemma?

– Lägg undan Kamratposten och titta, helt enkelt. Och drick saft och ät bulle till.

Om du fick byta liv en dag med någon av de andra deltagarna, vem skulle du välja?

– Jag känner inte de andra. Men Arja Saijonmaa, jo. För att tjäna hennes pengar!

Vilken superkraft skulle du vilja ha?

– Jag vill vara Stålmannen. Han kan göra allt! Han har röntgensyn, kan flyga och det finns ingen som är starkare än han. Då skulle jag kunna springa ett maraton-lopp på en timme, eller ännu snabbare.

 

5. Vlad Reiser Nakna i regnet

Låten handlar om att våga kasta sig ut i kärleken och livet och våga göra det man vill göra. Det kommer bli ett fartfyllt framträdande med väldigt mycket dans.

Vlad-Reiser

Foto: Janne Danielsson/SVT

Många är vana vid att se dig göra annat än musik på Youtube. Hur mycket har du hållit på med musik tidigare?

– Jag har alltid sjungit i duschen, haha. Men för ett år sedan bestämde jag mig för att nu ska jag verkligen bli bra, eller åtminstone hitta mig själv i musiken. Mest för att jag kände att jag vill få ner mina känslor i låtar. Jag vill gräva lite djupare i mig själv. Youtube är mycket humor, mycket energi. Det handlar om att ha kul och man kan göra exakt vad man vill där. Musiken för mig handlar mer om att jag vill försöka sjunka in i mig själv. Jag tror att båda världarna är viktiga för att jag ska fungera.

Berätta om låten du tävlar med!

– Låten heter Nakna i regnet. Man kan tolka den på olika sätt men naken för mig handlar om att man öppnar sig själv. Du går ut där som dig själv, utan en mask på. Och regnet är stormen som finns runtomkring oss.

Har du vågat kasta dig ut så någon gång? Gjort något som du egentligen inte vågat?

– Ja, jag är här. Att sjunga inför folk var min största fobi när jag var liten. Jag skolkade till och med från skolan redan i ettan när vi skulle sjunga, för att jag inte vågade. Så det har varit en grej som jag har varit väldigt rädd för. Och jag tror att många känner likadant. För det är lätt att döma andra, att säga att ”det där låter fel och fult”. Men jag tror att just med Youtube och med min fanbase och de personer som supportar mig, så har jag hittat mod att ta mig vidare.

Kommer du att pranka de andra deltagarna?

– I don’t know. Man vet aldrig …

Vem skulle du helst utmana i en valfri challenge?

– Det måste bli Jan Malmsjö i teater i så fall.

Har du skådespelarskills?

– Jag håller på med Youtube. Det är nutids-teater. Det är där vi är nu. Det är nya tider.

Om man inte har sett dina videor tidigare, vilka borde man se?

– Mina experiment är kul. Och en gång spelade vi in en video där vi gjorde en ”bottle flip” med världens största flaska. Den rymde 800 liter! Man kan inte riktigt föreställa sig hur mycket det är, men tänk dig 800 mjölkpaket. Och vi kastade den från en 20-meter.

Fungerade det?

– Det får man kolla själv …

Hur ska du fira om du vinner Mello?

– Om jag vinner Melodifestivalen, då hamnar jag ju i Eurovision. Då står jag plötsligt inte ”bara” inför halva Sverige. Nej, nej då är det 200 miljoner människor som tittar. Den har jag inte smält än. Jag har inte ens smält Melodifestivalen. Att tänka på Eurovision känns helt sinnessjukt, för det har jag verkligen följt sedan jag var liten. Det är otroligt häftigt!
Vilket är ditt bästa minne därifrån?
– Jag bodde i Vitryssland förut och jag minns verkligen när jag och mina föräldrar satt i vår lilla soffa och tittade på Eurovision. Det minns jag som något jättefint. När vi kom till Sverige tittade vi lite mindre, för det var svårt att förstå. Vi kunde inte svenska då.

Hur kan man göra för att peppa sig själv när självkänslan inte är på topp?

– Det första man ska tänka är att det är okej att känna så. Även om vissa människor verkar vara väldigt framåt och ha bra självförtroende, så måste man veta att alla har upp- och nedgångar. Så när man är nere, kan man tänka på att det kommer att passera. Ingenting är för evigt. Det är precis som med känslor. Ångest och oro kommer att passera. Är man väldigt glad och lycklig, så kommer det också att passera. Då det gäller bara att inse att allt är okej. Det är okej att känna sig dålig. Det är okej att känna sig bra. Och ta inte livet för allvarligt. För det är inte så allvarligt. Ha kul och le och slappna av.

Till sist, ditt bästa Mello-snacks?

– Popcorn med cheddarkrydda. Det är asgott!

 

6. Hanna Ferm & Liamoo Hold you

Förra året hamnade Liamoo på en sjätteplats i Melodifestivalen. I år får han förstärkning av Hanna Ferm som tävlar i Mello för första gången. Låten handlar om att våga kasta sig ut i kärleken.

Hannah-och-Liam

Foto: Janne Danielsson/SVT


Här har vi en Idol-tvåa och en Idol-vinnare i ett och samma bidrag. Hur framgångsrikt är det?

– Vi har mycket erfarenhet som vi kommer att ha nytta av i tävlingen. Det är en stor fördel. (Liamoo)

I Idol tävlar alla som soloartister. Hur känns det att ställa upp med en duett?

– Det känns tryggt att göra det ihop. Det är väl alltid bättre att vara fler? Och det känns extra najs att få göra det med just Hanna. (Liamoo)

– Ja, vi funkar väldigt bra ihop, det känns kul. Och så är det lite roligt att vi kan göra något helt annorlunda nu och dela allt med någon annan, just eftersom det inte är tillåtet att delta som en duo i Idol. (Hanna)

På vilket sätt funkar ni ihop?

– Vi delar vår sårbarhet, glädje och styrka. Personkemin sitter. (Liamoo)

– Vi vågar vara väldigt ärliga och kör aldrig över varandra. (Hanna)

Följde ni varandra i Idol?

– Nja, jag var väldigt dålig på att titta 2017 … (Liamoo)

– Och jag var väldigt dålig på att titta 2016 … (Hanna)

– Alltså jag hade ju just kommit från programmet då och kände att jag behövde landa och sedan ta nästa steg. Då var inte min högsta prioritering att följa nästa säsong. (Liamoo)

Vad är det modigaste ni själva har gjort?

– Att ge mitt hjärta till någon. Jag tycker typ att det är det modigaste man kan göra. (Hanna)

– Samma. Precis det som vår låt handlar om. (Liamoo)

Om ni hade varsin superkraft, vilka skulle ni välja?

– Flyga. Nej, förresten. Att kunna springa genom väggar. Det hade varit kul och praktiskt om man hamnar i knipa och blir instängd någonstans. (Liamoo)

– Jag väljer att kunna heala saker med mina händer. Då hade jag kunnat laga min klänning om jag råkar riva sönder den. Och folks skador, förstås. (Hanna)

 

 7. Margaret Tempo

Polska Margaret tävlar i Mello för andra gången. Låten Tempo handlar om att om en kille vill vara med henne måste han kunna hålla hennes tempo och tempot är högt. I det här numret blir det både fart och dans, En riktig show helt enkelt!

 

Artisternas Mello-historia

1969 – Jan Malmsjö tävlar med låten Hej Clown. Han och Tommy Körberg hamnar på samma poäng i toppen och en ny omröstning mellan bidragen görs. Då vinner Tommy Körberg och Jan Malmsjö får nöja sig med en hedrande andraplats.

2006 – Andreas Johnson gör Mello-debut med låten Sing for me och kommer på en tredjeplats, vinner gör Carola med Evighet.

2007 ­– Andreas Johnson är sugen på revansch och ställer upp med låten A little bit of love. Den här gången snubblar han på målsnöret och kommer tvåa efter The Ark.

2008 – Tredje gången gillt hoppas Andreas Johnson och ställer upp i Melodifestivalen tillsammans med Carola som vunnit Mello tre gånger och Eurovision en gång. Men det går inte hela vägen för duon den här gången. De går till andra chansen men där slås de ut i en duell mot Nordman. Charlotte Perrelli vinner tävlingen med låten Hero.

2010 – Efter ett års uppehåll är Andreas Johnson tillbaka i Mello med låten We can work it out. Den här gången kommer han på en sjätteplats och Anna Bergendahl, som vi såg i årets första deltävling, vinner tävlingen.

 2012 – Andreas Johnson tävlar igen, han har inte fått nog. Denna gång heter låten Lovelight men den åker ut i andra chansen i en duell mot gruppen Timotej. Loreen vinner både Melodifestivalen och Eurovision song contest.

 2014 – Yohio tävlar med låten To the end skriven av ingen mindre än Andreas Johnson (med fler). Låten går direkt till final där den slutar på en sjätteplats. Det är Sanna Nielsen som tar hem segern med balladen Undo.

2015 – Låten Living to die kommer sist i sin deltävling. Artisten? Andreas Johnson. Det här året vinner Måns Zelmerlöw både Mello och Eurovision.

2016 – I Polens Melodifestival tävlar Margaret med låten Cool me down. Det var med den låten hon blev känd i Sverige. Hon kommer tvåa i tävlingen. Polen kommer på åttonde plats i Eurovision song contest och Sverige blir femma med Frans If I were sorry. Ukraina vinner med låten 1944.

2017 – Oscar Enestad tävlar med gruppen FO&O. Deras bidrag Gotta thing about you går till final via andra chansen. I finalen kommer de åtta. Robin Bengtsson vinner tävlingen med låten I can´t go on.

2018 – Liamoo och Margaret tävlar mot varandra i Melodifestivalens andra deltävling i Göteborg. Liamoo går direkt till final med låten Last breath och Margaret går till andra chansen med låten In my cabana. I andra chansen vinner Margaret sin duell mot Moncho och blir den första icke-svensktalande artisten som tar sig till final. I finalen hamnar Liamoo på sjätte plats och Margaret kommer sjua, vinner gör ingen mindre än Benjamin Ingrosso.

 

Mello-artisterna ställer frågor

Vad får Vlad att skratta? Vad gör Hanna och Liam om de vinner Mello och vad får Jan Malmsjö att tappa byxorna? Kolla filmen för svaren. Så här lät det när KP bad artisterna i Melodifestivalen att skicka frågan vidare.

 


Andra chansen

Datum: 2 mars.

Plats: Nyköping.

Vad? De åtta bidrag som kommit på plats tre och fyra i deltävlingarna tävlar om de fyra sista finalplatserna.
Tittarnas röster avgör.

 

Finalen

Datum: 9 mars.

Plats: Solna (Friends Arena).

Regler: De åtta bidrag som kommit på plats ett och två i deltävlingarna plus de fyra vinnarna från Andra chansen gör upp om segern och att få representera Sverige i Eurovision song contest. Jurygrupper och tittarna delar på makten.


Du vet väl att det alltid finns mer att läsa i tidningen KP!