Datum: Lördag den 16 februari

Plats: Leksand

Det är fjärde gången en Mello-deltävling hålls i Leksand. Senast var 2012 och då gick Molly Sandén och Björn Ranelid tillsammans med Sara Li till final. Veckans deltävling är som en härlig godispåse. Det är flera olika musikstilar och tempon, några av låtarna är speciella och känns lite annorlunda i Mello. Men annorlunda är bra och det är låtarna också. Det kommer bli en häftig mix av olika språk. Vi kommer få njuta av toner på svenska, engelska, samiska, spanska och även en gnutta arabiska.

KP tippar: Det blir Omar Omar och Omar igen när Omar Rudbergs Om om och om igen går till final tillsammans med Rebecka Karlsson som gör en pangdebut. The Lovers Of Valdaro står för veckans skräll och tar sig till andra chansen tillsammans med Jon Henrik Fjällgren.

Startordningen

1. The Lovers Of Valdaro Somebody wants

Erik Høiby och Adam Warhester var med i Sveriges Radios tävling P4 Nästa och fick tack vare sin finalplats där en plats i Melodifestivalen. Erik kommer sjunga och dansa tillsammans med fyra dansare. Han har tidigare varit med i flera musikaler och är van att showa. Adam spelar synt och då gärna 80-talsmusik. Båda två gör Mello-debut.

Duons namn The Lovers Of Valdaro kommer från ett skelett-par som hittades i staden Valdaro i Italien. Skeletten kramade varandra. Man vet inte vilka kön skeletten har och duon vill sprida budskapet att alla ska få älska vem de vill. Låten handlar om att det alltid finns någon som älskar dig för den du är även om du känner dig annorlunda.

Låtskrivarna har tidigare varit framgångsrika i både Mello och Eurovision. Det var nämligen de som skrev Loreens Euphoria.

 

2. Dolly Style Habibi

Habibi är arabiska och betyder Min älskling. Låten handlar om att alla ska få vara med. Dolly Style tävlar i Mello för tredje gången men gruppen har under åren bytt medlemmar så två av dem gör sin Mello-debut i år. Som vanligt kommer Dolly Style bjuda på en riktig show.

Noje_190226_Mello_Deltavling-3_Dolly-Style_

Foto: Janne Danielsson/SVT


Berätta om er låt!
– Jättemycket glädje, kärlek och gemenskap. Budskapet är att alla får vara med. Det är vårt budskap alltid, så den passar oss väldigt bra.

Molly, du är den enda medlemmen som varit med och tävlat i Mello tidigare. Har du tips till de andra två?

– Bara lite smågrejer. För jag tycker att det här är en grej som måste upplevas. De andra två kommer att komma in i det väldigt fort. Det är bara att go with the flow!

Polly, du är nyast i gänget. Vad har du fått för välkomnande?

– Det bästa jag hade kunnat få! Både från de andra medlemmarna och från fansen. De har gett mig det största hjärtat någonsin. Responsen har varit helt enorm. Jag är så glad för det.

Det är lätt att se skillnad på er, men har ni även olika personligheter?

– Ja, jag gillar att övervinna rädslor och vill gärna hjälpa andra att göra detsamma. Och så gillar jag fashion, glitter och smink. (Holly)

Har du övervunnit någon rädsla?

– Ja! Prata inför folk var jag jätterädd för förut. Och nu har vi varit ute på turné och jag har pratat inför jättemånga människor. Så det är verkligen en rädsla jag har övervunnit! (Holly)

– Jag värnar mycket om människor och djur. Och har ett stort hjärta, helt enkelt.(Molly)

Vilket är ditt favoritdjur?

– Katt! (Molly)

– Jag är lite mer spirituell och försöker att se det fina i allting. Och hitta lösningar till problem. (Polly)

Har du något problem just nu som du försöker lösa?

– Nja, bara att jag känner mig lite varm i min fluffiga jacka. Men det får jag lösa sedan.

Hur ska ni fira om ni vinner tävlingen?

– Då ska vi dansa, skratta och äta chips!

Vilka snacks är allra bäst när man tittar på Mello?

– Choklad, jordgubbar och popcorn!

 

3. Martin Stenmarck – Låt skiten brinna

Martin Stenmarck tävlar i Melodifestivalen för fjärde gången. Hans låt handlar om att hjälpa någon som mår dåligt att må bättre. Det blir ingen dans men däremot kommer det användas coola ljuseffekter.

För familjefridens skull får vi hoppas att det går bra för både Martin Stenmarck och tävlingens nästa artist Lina Hedlund. Martin är nämligen gift med Hanna Hedlund som är storasyster till Lina.

 

4. Lina Hedlund – Victorious

Det är sjätte gången Lina Hedlund tävlar i Mello, det är andra gången som soloartist. Hon har både tävlat med sin syster och med gruppen Alcazar.

Låten handlar om att vi måste vara bra medmänniskor och att alla är lika mycket värda. Det är en riktig partylåt och vi kommer få se mycket dans på scenen.

 

5. Omar Rudberg – Om om och om igen

Omar flyttade till Sverige från Venezuela när han var 7 år. Tack vare det är han en fena på att prata både svenska och spanska, något vi kommer märka i hans låt där han sjunger på båda språken. Låten är poppig samtidigt som den har både latinamerikansk och karibisk rytm.

Noje_190226_Mello_Deltavling-3_Omarr

Foto: Janne Danielsson/SVT


Du har tävlat i Mello en gång tidigare, då som en av medlemmarna i FO&O. Hur känns det att göra det här på egen hand?

– Skitkul. Sedan jag var 10–11 år har jag drömt om att få vara med i tävlingen. För innan jag kom till Sverige hade jag aldrig sett en så stor scen med så fina ljus. För mig var det verkligen: ”Woooooow!”

Var det någon särskild artist eller låt som fastnade extra mycket?

– Ja, jag älskade Carolas Evighet, Måns Zelmerlöws Cara mia, Charlotte Perrellis Hero och Stay the night med Alcazar. Det var nog min topplista, de bidrag jag dog för.

Är ditt bidrag lite i stil med något av dem?

– Nej, inte för fem öre faktiskt. Haha. Min låt är väldigt udda. Jag tror aldrig att någon sådan här låt har visats upp i Mello tidigare. Kanske inte ens i världen.

Oj, berätta mer?

– Det är en poplåt. Jag sjunger på svenska, men också på spanska. Och så är det caribbean-vibes. Den är verkligen annorlunda, men jag hoppas att folket gillar annorlunda.

Går den att beskriva med någon känsla?

– Den är väldigt skön och soft.   

Kommer du att dansa?

– Ja, det tror jag nog. Jag gillar att dansa, så det blir säkert lite hips don´t lie …

Felix Sandman tävlade ju förra året och det gick väldigt bra. Känner du press att leva upp till hans resultat?

– Nej, det gör jag faktiskt inte. Jag gör bara en chansning, kör och ser hur det går. Jag har inte tänkt så mycket. Men jag vill verkligen, verkligen komma till final! Då blir jag nöjd.

Hur firar du om du vinner tävlingen?

– Jag kommer att tappa hakan. Det är det sista jag tror kommer att hända. Särskilt som jag bestämde mig i sista sekund för att ställa upp. Det är inte som att jag verkligen har hunnit förbereda mig. Så vi får se. Vinner jag kommer jag nog bara att undra: ”Har ni kollat rösterna ordentligt???!” Men jag bangar inte att vinna, liksom.

Vad är din största styrka som artist?
– Närvaron på scen, tror jag. Jag är en performer. Jag tror att det är min aura. Jag vill att folk ska bli imponerade bara jag går på en scen. Och den energin är jag bra på.  Det är svårare med kameran dock, när man inte kan få några reaktioner direkt.

Om du skulle ha en superkraft, vilken hade du valt då?

– Att kunna flyga. För då sparar jag en massa pengar på resor. Och det går fortare. Jag bor i Göteborg och jobbar i Stockholm, så det blir mycket pendlande.

Vilket är ditt drömresmål?

– Hela världen!

Vem av de andra deltagarna skulle du helst vilja byta liv med för en dag?

– Bishara, för han är så söt så man dör. Men också för att han är så sinnessjukt duktig på att sjunga. Jag vill bara få hans röst för en enda dag. Han sjunger på ett så speciellt sätt. Och så är han ung. Jag vill verkligen vara 15 igen.

 

6. Rebecka Karlsson ­– Who I am

Melodifestival-debutanten Rebecka Karlsson har tidigare tävlat i både Talang och Idol. 2014 gjorde hon den officiella låten till världens största HBTQ-festival. Hennes Mello-låt handlar om att alla ska våga vara vem de vill. Rebecka kommer ha fyra kvinnliga dansare på scen och de ska föreställa olika former av kamp. Det är en boxare, en ballerina, en gymnast och en chef.

Noje_190226_Mello_Deltavling-3_Rebecka

Foto: Janne Danielsson/SVT


2017 var du med i Idol. Hur har du förändrats som artist sedan dess?

– Jag är nog mer självsäker. Jag tror mer på mig själv och är mycket starkare.

Hur har du lyckats få upp ditt självförtroende så?

– Dels har jag en pojkvän nu, som peppar mig och pushar mig hela tiden och berättar hur duktig jag är. Och så har jag min familj, speciellt min mamma, som alltid funnits där för mig. De hjälper mig att förstå att jag är duktig.

Även Liam, som vann över dig i Idol-finalen, är med i tävligen. Är du sugen på revansch?

– Självklart. Jag ska vinna! Jag siktar på att vinna hela tävlingen. Men bara att få vara med är fantastisk. Vi är alla som en enda stor familj.

Hur ska du fira om du vinner?

– Först kommer jag nog att skrika, skratta och gråta. Sedan vill jag ha en megastor fest för släkten och familjen.

Berätta om din låt!

– Den handlar om mitt förflutna. Hur jag växte upp, att folk kanske inte alltid var så snälla mot mig men att jag ändå har kämpat. Och att jag nu ska visa dem. De har alltid sagt att jag aldrig kommer att komma med i Mello och att jag aldrig kommer att bli någonting. Men nu visar jag att här är jag. Detta är jag.

Vilken känsla beskriver låten bäst?

– Den är mäktig!

Hur tycker du att man ska tänka för att vara snälla mot andra?

– Behandla andra så som du själv vill bli behandlad. Vill du bli bemött med ett leende och trevliga komplimanger, då behöver du bjuda på det själv. Tänk på att alltid visa upp den snällaste versionen av dig själv.

Tips på hur man peppar sig en dag när självkänslan är låg?

– Det kan vara skönt att prata av sig inför någon man inte känner, och som inte känner dig. Till exempel skolkuratorn. Det är ett stort tips. Få ur dig allt ur systemet. Och sedan: gör saker som gör dig glad. Ät godis, ät glass! Tänk inte att du måste vara ”nyttig” utan tänk bara på vad som gör dig glad. Att shoppa gör mig glad!

Vad var ditt senaste inköp?

– Godis!

Favoritgodis?

– De sura blå flaskorna. Fizzy blue, tror jag att de heter.

Hur fixar man bästa Mello-myset hemma?  

– Man behöver massvis av surt, sött och salt godis. Choklad är ett måste. Och chips och dipp. Grönsaker, morötter, egentligen det mesta … Och så måste man klä upp sig. Det är viktigt!

Vilka är dina favoritartister som tävlat i Mello tidigare?

– Charlotte Perrelli och Carola Häggkvist. Jag var i och för sig väldigt liten när jag såg dem. Men jag minns dem ändå. De är så mäktiga kvinnor, som tar för sig och är ursnygga.

 

7. Jon Henrik Fjällgren – Norrsken

Det är tredje gången vi ser Jon Henrik Fjällgren i Melodifestivalen. På samiska heter hans låt Goegsegh. Den handlar om att ta vara på den tid man har och följa sina drömmar även om det känns hopplöst ibland.

I framträdandet kommer vi få se material som är filmat från Mittådalen, som Jon Henrik kommer från. Han kommer bjuda på några danssteg och för första gången kommer han sjunga i Mello. Innan har han bara jojkat. Men det blir så klart jojk även i år. Texten kommer vara en blandning av svenska och samiska.

 

Artisternas Mello-historia

2002 – Lina Hedlund tävlar med sin storasyster Hanna Hedlund i Melodifestivalens tredje deltävling. Låten heter Big time party och går direkt till final där den slutar på nionde plats. Afro-dite vinner med Never let it go.

2005 – Martin Stenmarck kliver in på Mello-scenen för första gången. Hans låt heter Las Vegas och går direkt till final där den vinner. I Eurovision song contest går det däremot inte lika bra. Låten hamnar på plats 19 av totalt 24 tävlande final-bidrag.

2009 – Alcazar, som Lina Hedlund är med i, tävlar med låten Stay the night. De går direkt till final där de hamnar på en femteplats. Malena Ernman vinner med opera-poplåten La voix.

2010 ­– Alcazar ställer upp med Headlines. Den här gången går de till Andra chansen där Mello-resan tar slut efter en förlust i duellen mot Jessica Andersson. Anna Bergendahl vinner hela tävlingen med This is my life. 

2014 – Efter en Mello-paus på nio år är Martin Stenmarck tillbaka. Hans låt När änglarna går hem blir utslagen i andra chansen i en duell mot Linus Svennings Bröder. Som segrare står Sanna Nielsen med Undo.

2015 – Dolly Style tävlar med Hello Hi! i första deltävlingen och går vidare till Andra chansen där de åker ut i en duell mot Dinah Nah. Jon Henrik Fjällgren tävlar i tävlingens tredje deltävling med låten Jag är fri. Han går direkt till final där han kommer tvåa efter Måns Zelmerlöws Heroes. Vi får väl ändå säga att rätt låt vann eftersom Måns även vinner Eurovision song contest. 

2016 ­– Martin Stenmarck och Dolly Style tävlar mot varandra i Melodifestivalens fjärde deltävling. Martin Stenmarck kommer sist i deltävlingen med sin låt Du tar mig tillbaks. Dolly Style tar sig, för andra året i rad, till Andra chansen med låten Rollercoaster. De förlorar sin duell mot Samir och Viktors Bada nakna. Vinner gör Frans med If I were sorry.

2017 ­–FO&O kliver ut på scen som sista bidraget i tävlingens tredje deltävling. De går till Andra chansen och vinner sin duell mot De Vet Du. I finalen kommer de på en elfteplats. Jon Henrik Fjällgren tävlar med En värld full av strider och tar sig direkt till final från den fjärde deltävlingen. Han kommer trea, Robin Bengtsson vinner.

2018 – Erik från The Lovers Of Valdaro körar och dansar i Moldaviens bidrag i Eurovision song contest. De slutar på tionde plats. Sverige kommer sjua med Benjamins Dance you off och Netta från Israel vinner med Toy.

 

Mello-artisterna ställer frågor

Väljer Omar fallskärmshoppning eller bungyjump? Vilket är Rebeckas drömresmål? Varför är Dolly Style bäst? Kolla filmen för svaren. Så här lät det när KP bad artisterna i Melodifestivalen att skicka frågan vidare.  


Andra chansen

Datum: 2 mars.

Plats: Nyköping.

Vad? De åtta bidrag som kommit på plats tre och fyra i deltävlingarna tävlar om de fyra sista finalplatserna. Tittarnas röster avgör.  

Finalen

Datum: 9 mars.

Plats: Solna (Friends Arena).

Regler: De åtta bidrag som kommit på plats ett och två i deltävlingarna plus de fyra vinnarna från Andra chansen gör upp om segern och att få representera Sverige i Eurovision song contest. Jurygrupper och tittarna delar på makten.


Du vet väl att det alltid finns mer att läsa i tidningen KP!