En artist sjunger om sin flickvän och en annan om en nära vän som tyvärr gått bort. SVT har varnat tittarna för att ett av bidragen är väldigt läskigt. Det är dags för Melodifestivalens fjärde och sista deltävling.

Datum: Lördag den 23 februari

Plats: Lidköping

Årets sista deltävling hålls i Lidköping. Andra chansen hölls här 2014 men det är första gången staden har hand om en deltävling. I arenan brukar det spelas bandy men bandylaget Villa Lidköping har, trots slutpel, lånat ut sin arena till Mello.

KP tippar: Till final går Lisa Ajax och John Lundvik. Arvingarna och Bishara kniper platserna i Andra chansen.

 

Startordningen

Pagan-Fury

Foto: Janne Danielsson/SVT

1. Pagan Fury
Stormbringer

Gruppen Pagan Fury gör debut i Melodifestivalen. Deras låt handlar om att det är dags att skingra mörkret och föra in ljuset. Bandet har en medeltids-inspirerad stil och de brukar bland annat använda sig av instrumentet mungiga, som är ett av de äldsta instrumenten som finns. Det är fyra medlemmar i bandet men det är bara sångaren som kommer vara på scen. Hon får i stället för bandet sällskap av fyra dansare. Numret är kusligt med mystiska varelser, det är lite fantasy-känsla. Melodifestivalen har faktiskt varnat känsliga tittare för att det kan kännas skräckfyllt, mörkt och brutalt att titta på. Enligt Pagan Fury är deras låt och nummer 100 procent udda.

 

Anton-Hagman

Foto: Janne Danielsson/SVT

2. Anton Hagman –
Känner dig

Det är andra gången Anton Hagman tävlar i Mello. Hans låt handlar om att du ska ta hand om kärleken du har om du vet att du inte kommer hitta någon bättre. Antons flickvän är Youtube-stjärnan Wilma Holmqvist. I somras gjorde de slut men de hittade snabbt tillbaks till varandra igen. Anton har tidigare berättat att han sjunger om Wilma och att hon älskar låten.

 

Mello_Deltavling-4_

Foto: Janne Danielsson/SVT

3. Lisa Ajax
Torn

För tredje gången är Lisa Ajax med i Melodifestivalen. Hon har som bäst kommit sjua.

Låten handlar om ett brustet hjärta när kärleken inte är besvarad och Lisa har berättat att hon själv varit i den situationen. Både numret och låten är väldigt enkelt och hon kommer vara ensam på scen. Tanken är att det ska kännas äkta och nära.

 

 
Arvingarna

Foto: Janne Danielsson/SVT

4. 
Arvingarna – I do

Bandet Arvingarna bildades för 30 år sedan och de tävlar i Melodifestivalen för femte gången i år. De har vunnit en gång med låten Eloise. Årets låt handlar om kärleken i en relation. De sjunger på svenska även om låten har ett engelskt namn. Numret kommer bli eldigt eftersom Arvingarna kommer använda sig av pyroteknik. Bandet har fyra medlemmar, men vi kommer bara få se tre på scenen. Bandets trummis är på semester med sin familj. Går Arvingarna vidare kommer vi få se fyra medlemmar nästa gång!

 

Portättbild på Bishara

Foto: Janne Danielsson/SVT

 5. Bishara – On my own

Bishara är 16 år och en av årets yngsta tävlande. Han har tidigare lagt ut covers på Instagram och tack vare det upptäcktes han av Laila Bagge och fick skivkontrakt. Låten handlar om olycklig kärlek och den är bland andra skriven av förra årets vinnare, Benjamin Ingrosso. Den heter On my own och det är precis vad han kommer att vara, i alla fall på scenen.

Du är mer än 70 år yngre än den äldsta i årets tävling! Vad tror du är bäst att vara – äldst eller yngst?

– Jag tror yngst!

Vilka är dina största styrkor?

– Att jag kan sjunga starkt och waila.

Du har fått väldigt många följare på sociala medier på kort tid. Hur hände det?

– Jag bara la upp klipp och fick jättebra respons. Jag vet inte varför!

Din låt är skriven av Benjamin Ingrosso. Vad tyckte du om hans bidrag förra året?

– Jag tyckte att han var bäst, så klart. Han var så värd att vinna. Jag skulle ha röstat på honom egentligen, men jag hann inte. Det är helt sjukt att vinnaren av förra årets tävling har skrivit mitt bidrag. Det är magiskt.

Tror du att du har chans att vinna i år?

– Det tror jag. Jag hoppas det i alla fall.

Är du en tävlingsmänniska?

– Verkligen!

Hur ska du fira om du vinner?

– Med en stor fest.

Får Benjamin komma?

– Absolut!

Hur fixar man bästa Mello-festen hemma?

– Det är bara att hämta chipsskålen, popcorn och lite dricka. Det räcker.

Vad är ditt favoritsnacks?

– Chips.

 

Ann-Louise-Hansson

Foto: Janne Danielsson/SVT

6. 
Ann-Louise Hanson – Kärleken finns kvar

I år tävlar Ann-Louise Hanson med sitt fjortonde bidrag i Melodifestivalen. Första gången hon tävlade var 1963 och hon är den artist som tävlat flest gånger någonsin i Mello. Hon har däremot aldrig vunnit. Hennes låt handlar om sorgen efter en förlorad när och kär vän. Den nära och kära vännen i Ann-Louise fall är Lill-Babs som gick bort 2018. De hade varit vänner i nästan 60 år.

 

John-Lundvik

Foto: Janne Danielsson/SVT

 7. 
John Lundvik – Too late for love

John Lundvik tävlar i Mello för andra gången. Hans låt handlar, tvärtemot låttiteln, om att det aldrig är för sent för kärlek. Med sig på scen har han en kör på fyra personer. Scenen kommer rotera och han kommer ha ett piano gjort av plexiglas.

 

Artisternas Mello-historia

1963 – Tävlingen kallas Eurovisionsschlagern – svensk final. Varje bidrag tävlar två gånger, men de byter artist och orkester mellan gångerna. Ann-Louise Hanson tävlar med bidragen Säg varför och Zum zum zum lilla sommarbi. Det är bara topp tre-placeringarna som räknas och där hamnar inte Ann-Louise. Monica Zetterlund vinner med En gång i Stockholm.

1966 – Tävlingen kallas Svensk sångfestival. Ann-Louise Hanson tävlar med En ballad om för längesedan och kommer på fjärde plats. Lill Lindfors & Svante Thuresson vinner med Nygammal vals.

1967 – Vem som helst an skicka in ett bidrag till tävlingen. Det blir populärt bland svenska folket och nästan 2 000 bidrag skickas in. En jury väljer sedan ut vilka låtar som får tävla och artister som skulle sjunga låtarna väljs ut. Ann-Louise Hanson blir tilldelad Christina dansar och Sjungas till sömns. Hon hamnar på plats sex och tio. Östen Warnebring vinner med Som en dröm.

1969 – Ann Louise Hanson tävlar med Svenska flicka och kommer fyra. Tommy Körberg vinner med Judy min vän.

1973 – Det här året tävlar bland andra ABBA och Ted Gärdestad. Ann-Louise Hanson tävlar med gruppen Glenmarks och de kommer på fjärdeplats med En liten sång (som alla andra). Gruppen Malta vinner med låten Sommaren som aldrig säger nej.

1974 – Precis som 1973 tävlar Ann-Louise Hanson med Glenmarks. Den här gången heter låten I annorlunda land och de kommer på åttonde plats. ABBA vinner med Waterloo och de tar även hem Sveriges första Eurovision-seger.

1975 – Trots den dåliga placeringen året innan ger inte Ann-Louise Hansons Glenmarks upp. Denna gång kommer de sexa med Lady Antoinette. Lasse Berghagen sjunger Jennie, Jennie och vinner tävlingen.

1982 – Efter några års uppehåll är Ann-Louise Hanson tillbaka som solo-artist. Hon tävlar med Kärleken lever och kommer femma. Gruppen Chips vinner med Dag efter dag.

1983 – En 16-årig Carola kliver ut på scenen och tar hem en skrällseger med låten Främling. Ann-Louise Hanson tävlar i en duett med John Ballard och deras Bara en enda gång kommer femma.

1993 ­– Låten Eloise vinner Melodifestivalen. Den framförs av Arvingarna. I Eurovision song contest hamnar de på en sjundeplats och Irland vinner.

1995Bo Diddley är titeln på låten Arvingarna ställer upp med sin andra gång i Mello. Tio låtar framförs och sedan utser en jurygrupp vilka fem som går vidare till en final. Arvingarna slås ut och blir därför utan placering. Den vinnande låten blir Se på mig och den framförs av Jan Johansen.

1999 – Arvingarna tävlar med Det svär jag på och sångaren Casper Janebrinks mikrofon slutar fungera under uppträdandet. Därför får de framföra sin låt en gång till. De kommer trea i tävlingen. Vinner gör Charlotte Nilsson (som i dag heter Charlotte Perrelli) med Tusen och en natt. Hon vinner också Eurovision song contest.

2002 – För första gången delas tävlingen in i fyra deltävlingar, en andra chans och en final. Andra chansen heter Vinnarnas val och en jurygrupp väljer ut två låtar som därifrån går vidare till final. Ann-Louise Hanson tävlar tillsammans med Molle Holmberg med låten Sluta i tävlingens andra deltävling. I deltävling tre tävlar Arvingarna med Ingenting är större än vi. Båda hamnar på sjätte plats i sina deltävlingar och de åker därför ut ur tävlingen. Afro-Dite vinner tävlingen med Never let it go.

2004 – Ann-Louise Hanson försöker igen. Den här gången tävlar hon med gruppen Hanson, Carson & Malmqvist. Deras låt heter Cest la vie och de går direkt till final där de hamnar på en tionde och sista plats. Lena Philipssons Det gör ont vinner.

2016 – I deltävling 3 tävlar Lisa Ajax tävlar med låten My heart wants me dead. Hon går direkt till final och där kommer hon sjua. Frans vinner med If I were sorry.

2017 – Lisa Ajax tävlar i andra deltävlingen med låten I don´t give a och Anton Hagman i den tredje med sin låt Kiss you goodbye. Båda tar sig till Andra chansen. Lisa hamnar i en duell mot Axel Schylström och Anton får möta Loreen. Båda vinner och i finalen kommer Lisa nia och Anton tia. I can´t go on framförd av Robin Bengtsson blir tävlingens vinnare.

2018 – I första deltävlingen kliver John Lundvik ut på scen. Han tävlar med låten My turn som går direkt till final tillsammans med Benjamin Ingrosso. Benjamin vinner tävlingen och John kommer på en hedrande tredjeplats.

 

Mello-artisterna ställer frågor

 Vad äter Bishara till frukost? Väljer Omar fallskärmshoppning eller bungyjump? Varför är Dollys Style bäst? Kolla filmen för svaren. Så här lät det när KP bad artisterna i Melodifestivalen att skicka frågan vidare.


Andra chansen

Datum: 2 mars.

Plats: Nyköping.

Vad? De åtta bidrag som kommit på plats tre och fyra i deltävlingarna tävlar om de fyra sista finalplatserna. Tittarnas röster avgör.

Finalen

Datum: 9 mars.

Plats: Solna (Friends Arena).

Regler: De åtta bidrag som kommit på plats ett och två i deltävlingarna plus de fyra vinnarna från Andra chansen gör upp om segern och att få representera Sverige i Eurovision song contest. Jurygrupper och tittarna delar på makten.


Du vet väl att det alltid finns mer att läsa i tidningen KP!