Äntligen är det dags för Melodifestivalen igen. KP har pratat med artisterna och ger dig koll på allt inför den sex veckor långa musikfesten.

Film och Foto: Malin Bäcklund

Hur skulle det låta om Mello-artisterna fick bestämma frågorna? Vi testade. Först att skicka frågan vidare är Samir & Viktor.

Favoriterna

Om man ska tro vadslagningsföretagen så kommer kampen om slutsegern att stå mellan två artister: Benjamin Ingrosso med Dance you off (deltävling 1) och Mariette med For you (deltävling 4).

 

Skrällarna

Det är inte alla i årets festival som är typiska sångartister. De mest överraskande namnen är kanske författaren och komikern Jonas Gardell (deltävling 2), kulturhistorikern och tv-­profilen Edward Blom (deltävling 1) samt skådespelaren Robert Gustafsson (del­tävling 4). Robert tävlar tillsammans med sitt skämt­dansband Rolandz.

 

Idolerna

Fyra av artisterna har varit med i Idol: Renaida (deltävling 1), Liamoo (deltävling 2), Martin Almgren (deltävling 3) och Mariette (deltävling 4).

 

Veteranerna

Ingen rår på förra årets rekordålderman Owe Thörnqvist, 88. Men ett gäng mycket erfarna artister är med:

Kikki Danielsson, 65, (deltävling 1) tävlar med låten Osby Tennesse. Det är Kikkis tionde festival! Hon har vunnit två gånger, 1982 och 1985.

Artisten Mendez, 42, (deltävling 3) största hit Razor tongue kom 1999. Nu gör han comeback i Mello. Senast han var med var 2003.

Jessica Andersson, 44, (deltävling 3) gör sin åttonde festival. 2003 vann hon med gruppen Fame. Senaste medverkan var 2015 då hon gick till final med Can’t hurt me now.

Kalle Moraeus, 54, (deltävling 3) är folkmusikern som vunnit SM i luftgitarr (1984) och varit julvärd i SVT. 2010 var han med i Melodifestivalen. Precis som då har Kalle nu med sig Orsa spelmän på scenen.

 

Benjamin Ingrosso vill få publiken att dansa sönder

Benjamin Ingrosso

Foto: Janne Danielsson /SVT

Beskriv din låt!

– Den är skitbra, om jag får säga det själv. Den har ett lite mer allvarligt budskap än vad min förra Mello-låt hade. Jag mådde ganska dåligt när jag skrev den. Samtidigt har den en uptempo-vibe och är lite sexig. Det kommer inte att vara deppig stämning, tvärtom. Det blir den där känslan av att äntligen vilja gå vidare. Det är Good lovin’ del två.

Vilken är din superkraft på scen?

– Förhoppningsvis min attityd. Jag är väldigt osvensk och gillar att ta för mig. Jag vill beröra och få hela publiken att dansa sönder. Min attityd är väldigt kaxig, men på ett ödmjukt sätt.

Vad gör du precis innan du går ut på scenen?

– Ber en bön. Ibland hjälper det, ibland inte. Sedan påminner jag mig själv om att ha roligt också.

Vad är du mest nervös för?

– Att sången ska svaja eller att jag ska göra något fel. Då får jag ångest. Men ingen i publiken vet ju hur mitt nummer ska se ut!

Vilket snacks passar bäst att äta när man tittar på Mello?

– När jag var liten brukade jag äta iskall Plopp tillsammans med sourcream & onion-chips. Det är jättegott ihop. Choklad måste ätas kall!

Obs! Benjamin Ingrosso vann Lilla Melodifestivalen 2006 och hans mamma Pernilla Wahlgren har varit. med i Melodifestivalen fem gånger. Kanske kan hon ge lite tips? Benjamins låt heter Dance You Off.

 

Sigrid Bernson koncentrerar sig på sången

Sigrid Bernson

Foto: Janne Danielsson /SVT

Berätta om din låt!

– Vi satt i studion och pratade om att göra en hyllningslåt till någon. Då kom jag på Patrick Swayze! För jag såg Dirty dancing redan som liten och tyckte att känslan i filmen var helt magisk. Dessutom känns det gött att säga ”Swayzzzze”, det är ett coolt namn.

Kommer du att dansa?

– Det är klart att jag vill ha en bra show med en del dans. Men det är svårare att sjunga och dansa samtidigt än vad jag trodde att det skulle vara! Eftersom jag är här som artist och inte dansare kommer jag att fokusera på sången i första hand.

Du tävlar ju mot din pojkvän Samir. Vem av er har mest vinnarskalle?

– Det går inte att säga. Båda två är sådana grymma tävlingsmänniskor! Men huvudsaken är att vi vill varandra väl. Sedan får det gå som det går. Fatta att vi får dela hela Mello-världen tillsammans. Det är helt fantastiskt!

Vilket snacks passar bäst att äta när man tittar på Mello?

– Popcorn doppade i smält choklad. Det är en perfekt blandning av sött och salt. Eller marängsviss, för det finns inget godare.

Obs! Sigrid Bernson och Samir Badran träffades och blev ett par i samband med inspelningen av Let’s Dance. Hennes låt är döpt efter skådespelaren Patrick Swayze som dog 2009.

 

Edward Blom kommer ha mat på scenen

Edward Blom

Foto: Janne Danielsson /SVT

Vilka snacks kommer du att ladda upp med inför tävlingen?

– Jag tycker att nötter är väldigt bra. Pecannötter och kanske lite ost till. Men det får inte lägga sig FÖR tungt i magen. Att äta ost fem minuter före sitt framträdande är nog en dålig idé. Då är det bättre med något lättare, som oliver och lite vatten.

Vilket snacks passar bäst att äta när man tittar på Mello?

– Då måste man ha munsbitar. Små osttärningar är bra. Eller mini-smörgåsar. Allt som är smått! Man ska inte ha något som distraherar en för mycket och tar fokus från det som händer i rutan. Helst ska det räcka länge också.

Beskriv din låt!

– Den är väldigt glad och munter. Den handlar om att man ska äta gott och njuta av livet. Jag hoppas att det blir ett riktigt färggrant och glatt nummer.

Kommer du att ha mat på scen?

– Ja, på något sätt. Om det blir äkta mat eller inte återstår att se.

Vilken är din favoriträtt?

– Smörgårdsbord, för då får man lite av varje.

Vad är din superkraft på scen?

– Att jag sprider glädje, tror jag. Sången är det i alla fall inte. Jag är ingen stor sångare. Men tävlingen handlar om att underhålla också.

Kommer du att bli nervös?

– Ja, mycket! Det värsta är om jag får total panik ute på scenen. Då får jag sticka till Maldiverna ett halvår efteråt och gömma mig, så att jag slipper skämmas.

Obs! Edward Blom gillar mat och har pratat om det i massor av tv- och radioprogram. Han är inte riktigt debutant i musiksvängen – han har faktiskt spelat in en jullåt. Edwards låt heter Livet på en pinne.

 

Kamferdrops ber till enhörningsgudarna

Kamferdrops

Foto: Janne Danielsson /SVT

Vad kan du verkligen inte vara utan inför ditt framträdande?

–Kamferdrops, haha! Det är halstabletter som har funnits jättelänge i Norge. De innehåller mycket ingefära och är väldigt bra för rösten.

Vad handlar din låt om?

– Om gammal kärlekssorg.

Vad är din superkraft på scen?

– Jag är en enhörning som kan flyga. Om jag får lov så kommer jag att avsluta showen med att flyga ut från scenen.

Din version av Kikki Danielssons låt Jag trodde änglarna fanns blev en jättehit förra året. Hur känns det att du ska tävla mot henne nu?

– Det är lite komiskt, men det känns kjempekul. Det är självklart att hon vinner över mig. Men bara att vi är med i samma show känns stort!

Om hon vinner, finns det en chans att du gör en cover av hennes låt?

– Haha, det är min plan … Men ännu roligare vore förstås om hon och jag kunde sjunga den ihop!

Varför har du alltid mask på dig?

– Jag gillar att själv få välja vad som ska synas i stället för att andra ska fokusera på mitt utseende. Att man kan vara vem man vill utan begränsningar. Genom att bära mask får jag lov att vara väldigt kreativ och visuell – och samtidigt privat. Och så behöver jag inte sminka mig. Det är väldigt skönt. När man visar upp sitt ansikte, med eller utan smink, tänker många väldigt mycket om en utifrån det.

Vad kommer du att göra precis innan du går ut på scen?

– Då kommer jag att be till enhörningsgudarna att jag inte faller! Jag har lite tunnelseende med masken på, så det kan bli intressant. Jag har inte ramlat än, men kanske sparar jag min faceplant till finalen.

Vilket snacks passar bäst att äta när man tittar på Mello?

– I Sverige finns det så sjukt mycket roligt godis! Jag åker till Sverige bara för att köpa godis. Mina favoriter är sådana stora, runda, blå karameller.

Obs! Kamferdrops har en gång sagt att hon har mask på grund av en rad brott hon begick på 90-talet… men det var nog mest på skoj. Hennes låt heter Solen lever kvar hos dig.

 

Renaida laddar upp med massa godis

Renaida

Foto: Janne Danielsson /SVT

Beskriv din låt!

– När jag var med i Idol älskade jag att göra fartiga låtar med mycket tempo. Den här är också up-tempo. Men samtidigt lite chill, med mycket power. Jag får både ryta till med rösten och ha mycket energi. Låten är verkligen jag.

Är du sugen på att ta revansch mot Liamoo, som vann Idol samma år som du var med?

– Ja, jag kan ju inte låta honom vinna över mig två gånger! Men samtidigt är det jättekul att ha någon här som jag känner sedan tidigare. Vi deltar ju båda för första gången.

Vad gör du precis innan du går upp på scenen?

– De på Idol sa att jag brukade skälla väldigt mycket, haha. Först på min mamma, men när hon inte var med blev det på stylisterna i stället. Det gör jag bara för att jag är så nervös. Och så äter jag en massa godis. Alla säger att det är dåligt för rösten, men jag tycker att det är bra. Helst fizzy bubblizz. Jag älskar dem.

Vilket snacks passar bäst att äta när man tittar på Mello?

– Man MÅSTE dricka cola. Och så ska man ha choklad, godis och något salt. Helst chips. Och popcorn, som man kan slänga omkring sig. Det ska vara lite av allt!

Obs! Renaida kom på sjätte plats i Idol 2016 och har också sommarjobbat på Gröna lund. Hennes låt heter All The Feels

 

Kikki Danielsson gäspar jättestort – för att sjunga bättre

Kikki Danielsson

Foto: Janne Danielsson /SVT

Beskriv din låt!

– Det är en countrylåt. Den är lite stillsam, på svenska och en biografi av hela mitt liv på tre minuter. Jag har varit med och skrivit texten. Det är första gången någonsin som jag står med som textförfattare. Jag är så mallig över det att jag nästan blir 157 centimeter lång! Jag är bara 156 egentligen. Låten heter Osby Tennessee och handlar om den lilla tjejen från Osby som tar sig hela vägen till Nashville.

Det här är tionde gången du tävlar i Melodifestivalen. Vilket av dina tidigare bidrag är din favorit?

– Bra vibrationer från 1985 är svårslagen. Då fick jag tävla för Sverige i Eurovision song contest och kom trea.

Har du som mål att ta dig ännu längre nu?

– Att ta sig till Lissabon är i alla fall mitt mål. Det tycker jag att alla som tävlar borde ha som mål, annars har man fel inställning.

Vad är din superkraft på scen?

– Att jag är så lugn och van vid det här laget. Jag har gått den långa vägen och jobbat mig upp. Nu får jag mycket tillbaka för det. Jag har scenvana och mikrofonvana och är inte uppe och svävar bland molnen. Jag har alltid varit verklighetsförankrad, och jag står fortfarande fast i myllan. Jag vet vem jag är och försöker inte att vara någon annan.

Den yngsta som tävlar i år är bara 15 år. Du är 50 år äldre och äldst i tävlingen. Är din ålder en fördel?

– Ja, det hoppas jag. Jag har sett det mesta och gjort alla misstag redan.

Vad gör du precis innan du går upp på scen?

– Sångövningar för att öppna svalget. Jag gäspar jättestort, andas lugnt och gör lite andra grejer som jag har fått lära mig.

Vad är det värsta som kan hända ute på scenen?

– Att jag snubblar. Jag har väldigt lätt för att snubbla. Därför har jag aldrig klackar. Jag har inte snubblat så illa i tv än så länge, ändå är jag alltid rädd för att göra det. Särskilt när man ska gå mellan olika upphöjningar och samtidigt titta mot kameran.

Vilket snacks passar bäst att äta när man tittar på Mello?

– Små morötter, gurkstavar och sourcream-dip.

Obs! Kikki Danielsson har varit med i den svenska Melodifestivalen nio gånger och dessutom en gång i den norska. Hon blev trea i Eurovision song contest 1985. Hennes låt heter Osby Tennessee

 

Samir & Viktor blir hellre tvåor – för att de är så dåliga på engelska

Samir & Viktor

Foto: Janne Danielsson /SVT

Beskriv er låt!

– Den handlar om dans. Jag lärde mig ju en del i Let’s dance. Men det här är en helt annan typ av dans, jag och Viktor kommer inte direkt att dansa pardans med varandra. (Samir).

– Den svänger, minst lika mycket som våra tidigare låtar. Och så är den lite hårdare. Ni kommer att gilla den! (Viktor)

Vad är era superkrafter på scenen?

– Att vi har sjukt mycket energi tillsammans! (Viktor)

– Och att vi har kul. Det syns nog, trots att vi jävlas med varandra också. (Samir)

Vad gör ni precis innan ni går upp på scenen?

– Peppar varandra och säger att vi är bäst. Trots att vi inte är det … (Samir)

Och precis efter?

– Då frågar vi alla vi jobbar med om vi var bra. De säger alltid ja, även om vi har varit skitdåliga. (Viktor)

Samir, hur känns det att din flickvän Sigrid (deltävling 1) också tävlar i år?

– Jättekul! Som tur är tävlar vi i olika deltävlingar, så vi slipper möta varandra. Men om vi kommer till final får hon gärna vinna. Jag och Viktor vill inte göra det, vi vill hellre komma tvåa. Vi vill slippa åka runt och prata engelska, för det är vi så dåliga på.

Vilket snacks passar bäst att äta när man tittar på Mello?

– Lösgodis och chokladbollar, det är perfekt till vårt nummer! (Viktor)

Obs! Samir & Viktor gjorde ett uppehåll från varandra, men deltar nu i Mello tillsammans för tredje gången. Deras låt heter Shuffla.

Samir & Viktor är med i deltävling 2.

 

Ida Redig vill att allt ska vara perfekt

Ida Redig

Foto: Janne Danielsson /SVT

Du har samarbetat med artister som inte varit med i Mello, till exempel rockgruppen Kent. Hur tror du att din musik kommer att mottas i sammanhanget?

– Jag tror att den kommer att mottas jättebra. Jag är här för att sätta bra svensk pop på Mello-kartan. Det är dags att en sådan låt vinner tävlingen!

Beskriv din låt!

– Den är jättebra! Om man har lyssnat på min tidigare musik och tyckt om den så kommer man att älska den här låten. Det är en bra svensk poplåt. Jag kan inte se hur någon INTE skulle kunna gilla den. Man blir glad. Den, och jag, har verkligen potential att vinna hela tävlingen. Man kan ta sig vart som helst, bara man vill. Det är en klyscha, jag vet, men den stämmer.

Vad kommer du att göra precis innan du går ut på scen?

– Fokusera! Sitta tyst och planera allting in i minsta detalj. Jag är perfektionist. Allt jag gör ska vara perfekt.

Hur reagerar du om något ändå går fel?

– Mitt enda mål är att göra det bästa framträdandet. Blir det fel får jag ta det då. Jag går alltid all in – oavsett om det är två personer eller två miljoner i publiken!

Vilket snacks passar bäst att äta när man tittar på Mello?

– Sourcream & onion-chips.

Obs! Ida redig spelade en sjungande karaktär i tv-serien Upp till kamp 2007 och har också skrivit filmmusik. Hennes låt heter Allting som vi sa.

Ida är med i deltävling 2.

 

Liamoo ser sina konkurrenter som kollegor

Liamoo

Foto: Janne Danielsson /SVT

Beskriv din låt!

– Den är väldigt personlig. Den handlar om att inte ta något för givet. Många skulle behöva bli bättre på det, annars kommer man att ångra sig. Låten handlar om att bry sig om det som verkligen är viktigt och att spendera tid med sina nära och kära. Det är en mid-tempolåt, inte världens segaste och inte världens mest hajpade utan mitt emellan.

Du tävlar mot några gamla Idol-deltagare, bland annat Renaida som var med i samma säsong som du. Är du rädd att hon ska ta revansch?

– Nja. Jag är en tävlingsmänniska, men jag är inte den som går in i en tävling och är rädd för alla andra. Jag ser dem inte som fiender utan som kamrater och kollegor. Vi gör det här tillsammans och den enda jag tävlar mot är mig själv. Jag vill bli bättre och säkrare som människa och artist. Jag vill kunna titta på mitt framträdande efteråt och känna mig stolt.

Vad gör du precis innan du går upp på scen?

– Jag ber om att få vara ensam. Jag kan inte vara runt vissa människor, för då blir jag distraherad och tappar fokus. Jag behöver tänka och chilla och samla mig själv innan jag går upp. Efteråt är jag tvärtom!

De som gillade dig i Idol, kommer de att känna igen dig nu?

– Ja, jag visade väldigt mycket av mig själv då och det kommer jag även att göra nu. Man kan förvänta sig mycket Liamoo!

Vilket snacks passar bäst att äta när man tittar på Mello?

– Chips, popcorn, godis och cola. Mycket av allt ska det vara.

Obs! Liamoo (eller Liam Cacatian Thomassen) vann Idol 2016 trots att han tidigt i tävlingen blev utröstad och räddad av juryn genom ett så kallat wild card. Hans låt heter Last Breath.

Liamoo är med i deltävling 2.

 

Felix Sandman utan resten av FO&O

Felix Sandman

Foto: Janne Danielsson /SVT

Hur känns det att stå här utan de andra killarna från FO&O?

– Det känns bra och spännande. Det är det första jag gör utåt på egen hand. Jag känner mig hemma och Melodifestivalen är nog rätt forum för att ha premiär för den här låten och mig själv som soloartist.

Funderade du på något annat artistnamn än Felix Sandman?

– Nej. Eller jo, först tänkte jag på bara Sandman. Men det är ju John Blund på engelska, så det skulle ha blivit lite knäppt. Det är inte meningen att man ska somna till mitt bidrag.

Beskriv din låt!

– Den är otroligt personlig. Jag skrev den när jag var i LA. Jag delar med mig av mitt eget liv och mina egna erfarenheter. Jag tror i princip alla kan relatera till den. Men hälften av det roliga är att nå ut till den person som låten faktiskt handlar om …

Vad kommer du att göra precis innan du går upp på scen?

– Kanske ringa upp Oscar och Omar och få lite pepp. Med dem hade jag en massa olika ritualer, konstiga rörelser och ljud som vi gjorde före spelningar. Kanske kan jag hitta på något liknande med mitt crew nu…

Vilket snacks passar bäst att äta när man tittar på Mello?

– Choklad i alla former, kör på det.

Obs! Felix Sandman och de andra killarna i FO&O upptäcktes av Justin Biebers manager och var med i Melodifestivalen förra året. Nu uppträder Felix utan Oscar och Omar och hans låt heter Every Single Day.

Felix är med i deltävling 4.

 

Då avgörs det

Deltävling 1: 3 februari i Karlstad.

Deltävling 2: 10 februari i Göteborg.

Deltävling 3: 17 februari i Malmö.

Deltävling 4: 24 februari i Örnsköldsvik.

Andra chansen: 3 mars i Kristianstad.

Final! 10 mars på Friends Arena i Solna.

Alla tävlingar startar klockan 20.00 och sänds i SVT1 och på SVT Play.