I veckan drog världens bästa ishockeyliga, NHL, igång för säsongen. Vi går igenom allt du bara måste veta.

National Hockey League (NHL) har funnits i 100 år. Ingen annan liga lockar till sig lika många stjärnor världen över. Ligan består av 31 lag, 24 kommer från USA och sju från Kanada.

Allt-annat_171008_Hockey_filur

10 värsta självmålen

Här finns en videolista
med de tio värsta självmålen
i NHL:s historia.

NHL delas upp i två stora divisioner (kallas “conferences”), den östra och den västra. Öst och väst delas i sin tur upp i två mindre divisioner vardera. Pacific division och Central division tillhör väst. Öst består av Atlantic division och Metropolitan division.

16 lag går vidare till slutspel. Under grundserien möter alla lag varandra minst två gånger. Spelar man i samma division möts man fler gånger. Totalt spelar varje lag 82 matcher i grundserien. Det blir 1 271 matcher totalt i år! Lagen spelar alltså match nästan var-annan dag fram till april, då slutspelet startar. Först i juni 2018 vet vi vilka som blir mästare.

 

I slutspelet, som kallas Stanley cup, möter de åtta bästa lagen från öst varandra i en utslagsturnering. Samma sak med väst. Sedan, i den stora finalserien, möter vinnarna från den den östra halvan vinnarna från den västra. De som vinner där får lyfta den berömda Stanley cup-pokalen. Den är faktiskt äldre än hela NHL och har delats ut sedan 1893 i olika tidiga ligor.
(Pokalen och KP är alltså nästan lika gamla. KP grundades 1892.)

Innan varje ny säsong i NHL händer två viktiga saker. Dels så är det den så kallade draften och dels ett bytesfönster. I draften fårvarje lag i NHL “boka upp” unga talanger från hela världen. Turordningen som lagen väljer spelare i lottas enligt ett system som gör att de lag med sämst resultat har störst chans att få välja först. Det är för att ligan ska bli jämnare och mer spännande.

 

Under tidsperioden som kallas för bytesfönster får lagen byta spelare med varandra, eller trejda som det kallas. Då brukar det hända ganska mycket. Spelare flyttar till nya klubbar, lag tappar stjärnor och får in nya.

Men man får inte byta stjärnor hur man vill. NHL har nämligen regler för hur mycket pengar en klubb får lägga ut på spelar-löner. Den regeln kallas för lönetaket och finns även den till för att NHL ska bli en jämnare liga med stora stjärnor i så många lag som möjligt. Även när bytesfönstret är stängt får NHL-klubbarna byta spelare med varandra, men det är mer komplicerat då och många spelare har inskrivet i sina kontrakt att de inte får bli bortbytta när fönstret stängt.

 

Största stjärnorna nu och då

Störst någonsin i NHL är Wayne Gretzky från Kanada. Gretzky spelade 20 säsonger i NHL mellan 1979 och 1999. Han har vunnit fyra NHL-titlar och har fortfarande 59 rekord i NHL som ingen har lyckats slå!

Största stjärnan i NHL just nu är Sidney Crosby, också han från Kanada. Han har vunnit tre NHL-titlar med sitt lag Pittsburgh Penguins och fått pris som ligans bästa spelare sju gånger! Han har dessutom utsetts till slutspelets bästa spelare tre gånger.

Första nya på 17 år

Det är första gången någonsin som NHL består av 31 lag. Det är tack vare nystartade laget Las Vegas Golden Knights, det första helt nya laget sedan år 2000.

Fyra favoriter

Experterna är inte helt överens. Men fyra av favoriterna till att vinna Stanley cup den här säsongen är:

Pittsburgh Penguins som har vunnit Stanley cup två år i rad. Laget har inför årets säsong tappat några av sina centrar och har kanske inte kvar riktigt samma kvalitet sett till hela truppen. Men förra året var det inte riktigt någon som trodde att laget skulle vinna heller, det gick vägen ändå.

Nashville Predators som förlorade finalserien mot Pittsburgh i fjol. Laget har i stort sett samma trupp i år. Med NHL:s bästa försvar kan Nashville mycket väl gå hela vägen i år.

Washington Capitals som de senaste åren har spelat hur bra som helst i grund-serien bara för att förlora mot Pittsburgh
i slutspelet. Med flera superstjärnor i truppen kanske det i år är dags för Washington att vinna alltihop i år.

Edmonton Oilers – en uppstickare i toppen med många unga talanger i laget. Den bästa heter Connor McDavid, han vann NHL:s poängliga i fjol. Med poäng menas antalet mål plus antalet målgivande passningar en spelare gjort.

Tre heta nykomlingar

Nykomlingarna kallas för rookies i NHL, de är ofta unga och kommer från draften.

Nico Hischier är 18 år. Verkligen en spelare att hålla koll på. Han valdes av New Jersey Devils som årets första val
i draften. Han beskrivs som en spel-skicklig center som förhoppningsvis ska bli en storstjärna. Första schweizare att väljas som etta i draften.

Nolan Patrick, en 19-årig kanadensare som valdes som tvåa av Philadelphia Flyers. Han är också center.

Miro Heiskanen, 18-årig finländare. Valdes som trea i draften av Dallas Stars. Han är en försvarare som förhoppningsvis ska ta en ordinarie plats i NHL mycket snart.

Värvningarna

Under årets bytesfönster har en hel del spelare bytt lag, några namn sticker ut:

Marcus Johansson, pålitlig svensk spelare från Washington som byttes till New Jersey Devils. I utbyte fick Washington två framtida draft-val.

Brayden Schenn, en kanadensisk center som gjort runt 50 poäng per säsong för Philadelphia Flyers. Nu har han flyttat till St. Louis Blues i utbyte mot finska Jori Lehterä och två draft-val.

Niklas Hjalmarsson, rutinerad och defensivt skicklig svensk back med tre Stanley cup-titlar i Chicago Blackhawks. Han tillhör nu Arizona Coyotes som gav upp två yngre spelare för att få svensken.

Bästa svenskarna

I NHL finns det massor av svenska spelare. De tre bästa just nu:

Erik Karlsson är lagkapten i Ottawa Senators och en riktig superstjärna. Av många ansedd som NHL:s allra bästa
försvarare. Ovanligt spelskicklig och målfarlig för att vara back.

Victor Hedman är back i Tampa bay Lightnings och anses vara bland de tio bästa försvararna i hela NHL.

Nicklas Bäckström är en av de viktigaste spelarna i Washington Capitals. Han var den svensk som gjorde flest poäng under förra säsongen, 86 poäng på 82 matcher.