Det låter kanske galet, men det är sant. Av atomkärnor kan du skapa en egen, alldeles unik låt! Här får du veta hur det fungerar!

KP hörde talas om att det går att göra musik av energi som finns i allt omkring oss, även våra kroppar. Det lät så spännande att vi travade i väg till KTH, Kungliga tekniska högskolan för att forskaren Bo Cederwall skulle berättar mer.

Atomer är alla materials minsta byggstenar. De är så små att man måste ha ett jättestarkt mikroskop för att kunna se dem. Men när många atomer slås ihop kan vi se och känna dem. Ett litet sandkorn består av miljoners, miljoners, miljoner atomer. Och längst inne i atomerna finns atomkärnor som är tiotusen gånger mindre än själva atomen! Kärnorna består av bitar som kallas protoner och neutroner.

Illustration av en atom

Foto: Foto: Thinkstock

Illustration av en atom

Hur skapas ljud från kärnorna?
Kärnan är ihopklistrad av energi. Ibland blir det för mycket energi i den. Då måste den göra sig av med en del. Energin strålar ut i olika starka strålar som man kan mäta. Bo Cederwall kom först på idén att översätta atomkärnornas strålning till toner när han skulle förklara sin forskning om atomkärnor för sina barn. Sedan utvecklade han och hans kollegor på KTH tillsammans med en musiker och en multimediakonstnär ett datorprogram som kan göra toner av energistrålarna.

Hur kan det bli olika ljud?

Det är slumpen som avgör hur mycket energistrålar som skickas ut, så det låter olika hela tiden. Och eftersom allting innehåller energi, även vi människor, kan vi skapa ljud också från våra kroppar. Alla människor är olika och därför ”låter” vi alla på vårt eget sätt.

Det finns ett band, The Radioactive Orchestra, som har gjort musik av de här speciella tonerna.

Här kan du lyssna på låten Rubidium 88 & Cobolt 60 av Axel Boman & The Radioactive Orchestra

Här kan du göra egen musik!
På den här sidan kan du testa själv. Du kan göra en låt som inte låter som någon annans i hela världen.
Instruktionerna är på engelska. Kanske får du ta hjälp av någon som kan språket för att komma igång.

Så här blev det när KP testade att göra musik med toner av energistrålar.

KPatomic by Malin by KTH Radioactive Music

KP Atomic

Vill du veta mer?
Forskarna förklarar hur de har arbetat och tänkt när de gjorde musiken. Fem minuter in i klippet spelas också en kort, skön låt.

Radioactive Orchestra
Datorprogrammet som kan göra toner av energistrålarna är utvecklat av Bo Cederwall och hans kollegor på KTH tillsammans med musikern Axel Boman, multimediakonstnären Kristofer Hagbard och projektledaren Georg Herlitz.