För ett drygt år sedan stod Amanda Fondell, 19, på scenen i Globen i Idol-finalen. Då vann hon. I kväll är hon för första gången med i Melodifestivalen. Hon är både taggad och hoppfull.

Amanda Fondell

Ålder: 19 år.

Familj: Mamma, pappa och storasyster.

Favoritmat: Indiskt.

Favoritlåt i mello: Euphoria med Loreen.

Favoritårstid: Vår och sommar.

Aktuell med: Melodifestivalen med låten Dumb

noje_16-02-13_Amanda-tavlar-mot-idolerna_1

Foto: Foto: Carl-Johan Söder/SVT

– Jag förväntar mig att det ska vara så där stort som jag alltid har tänkt mig när jag har tittat på Melodifestivalen och drömt om att vara med, säger hon.

Egentligen var det meningen att Amandas låt skulle vara med på hennes album, All this way. Det kom ut i slutet av 2011. Men när hon fick förslaget att i stället ha den med i Melodifestivalen kände hon att: Ja varför inte? Hon beskriver låten som dramatisk och mystisk.
– Den handlar om brustet hjärta. Själva scenframträdandet är väldigt känslosamt.

Än så länge är Amanda inte nervös inför kvällen. Hon försöker hålla sig lugn och inte stressa upp sig i onödan. Nervositeten kommer nog precis innan framträdandet, tror hon.
– Men det gör det väl för alla. Det är klart att det pirrar lite i kroppen. Det ska det göra.

Amanda brukar göra yogaliknande övningar. Att andas och röra på sig hjälper henne att samla sig. Och strategin är solklar.
– Jag ska bara vara mig själv. Jag tror att det handlar mycket om att visa vem man är, men att samtidigt tänka lite nytt, säger hon.

Amandas musikintresse började när hon var tolv år. Då startade hon ett band med några kompisar. Det var country-musik som gällde. Fast efter Idol slutade hon spela ren country. Ändå kan man fortfarande höra att den musiken inspirerar.
– Country är ju min grund, så det vore konstigt annars. Jag har alltid sagt att jag någon dag ska göra en riktigt country-platta.

Första gångerna Amanda stod på en scen var i byn där hon växte upp. Precis som i dag tyckte hon verkligen om att uppträda.
– Där kan man få luft och där kan man uttrycka sig.

Amanda har alltid suktat efter uppmärksamhet. Som liten var hon klassens pajas. Hon var inte särskilt intresserad av skolan utan ville mest leka. Bus är hon riktigt bra på.
– När jag var liten och inte hade något att göra brukade jag och en kompis springa ut på åkern på somrarna. Nakna!

Hur liten var du då?
– Haha. Jag var nog inte så liten förresten. Jag var nog 12–13 år.

Amanda har inte haft några starka förebilder inom musiken. Men ett band har inspirerat lite mer än andra. Cookies N Beans. Samma Cookies N Beans som också deltar i årets Melodifestival.
– Ja men det är ju bara jätteroligt! De är störtsköna. Det är kul att tänka att jag har spelat deras låtar när jag var mindre och nu är vi med i samma tävling. Tänk om jag skulle vinna över dem…