Han var favorittippad till delfinalen i Göteborg. Ändå gick det inte så bra för den 19-åriga debutanten. Men på lördag ska Anton Ewald ta revansch i Andra chansen i Melodifestivalen.

Anton Ewald

Ålder: 19 år.

Bor: I Stockholm.

Familj: Mamma och pappa.

Husdjur: Hunden Masse.

Idol: Michael Jackson.

Hemlis: Många vet inte om att jag föddes med läppspalt, min läpp var delad. Så jag har ett ärr på ovansidan av läppen upp till näsan.

Aktuell: I Andra chansen i Melodifestivalen.

noje_27-02-13_Anton-tar-ton-igen_1

Foto: Foto: Pavel Maira

Anton är taggad inför lördagens tävling och han är stensäker på sitt nummer. Han har inte ändrat något alls sen delfinalen.
– Jag kommer att köra exakt likadant som sist, säger Anton. Göra min grej och bara ha kul. Mitt nummer är precis så bra som det kan bli.

Även om det är första gången Anton är med i Melodifestivalen, är tävlingen inget nytt för honom. Han har tidigare hittat på danser, varit bakgrundsdansare och körat bakom andra artister. Första gången var när han dansade bakom Velvet 2009, bara 16 år gammal. Men den största skillnaden och utmaningen är inte i själva tävlingen.
– Jag är inte van vid trycket från media. Att prata med alla journalister. Det är lite läskigt.

På scenen däremot, känner Anton sig hemma. Han har varit professionell dansare sedan han var 14 år, och stått på scen sedan han var 12. Att han skulle vara med i Melodifestivalen var inget han hade tänkt på. Det var när han fick ett kontrakt med sitt skivbolag och de gav honom en låt:
– Jag fick välja om jag ville tävla med den eller inte. Jag hade beslutsångest ganska länge. Det var inte förrän sista dagen som jag bestämde mig för att vara med.

Många ser Anton som den nya flickfavoriten och han jämförs ofta med Erik Saade.
– Jag tycker nog inte att vi är så lika. Vi gör inte samma typ av musik och vi är inte så lika till utseendet heller egentligen. Vi har samma färger men inte så mycket mer. Dessutom är jag bättre än honom på att dansa, haha! Jag har ju gjort hans danser så jag tycker att jag får säga så.

Att Anton har blivit så bra på att dansa är inget som har kommit gratis. Det är hårt arbete som ligger bakom. Han tränar hela tiden. Och när han inte dansar… ja då dansar han lite till.
– För mig finns inget annat. När jag var liten och alla andra barn låg och sov, då dansade jag, sjöng och spelade gitarr. Det gäller att jobba hårt. Det är så man lyckas.

Det är artister som Michael Jackson och Justin Timberlake som har inspirerat Anton. Och på lördag kommer han garanterat att köra det välkända ”skrevgreppet”.
– Haha! Det kommer lite av sig självt. Jag tycker att det är så fult när armen bara hänger.

Och om Anton skulle bjuda någon på middag, då skulle det bli spagetti och köttfärssås. Hans dolda talang är nämligen just denna rätt och för alla kåpeare avslöjar han det hemliga receptet:
– Jag har bara fyra ingredienser. Köttfärs, grädde, vitlök, jättemycket ketchup och soja. Eller, det blev ju fem. Men den är grym, jag lovar!