Håriga, banan-smaskande människo-släktingar som hoppar mellan trädtopparna. Det finns hur många häftiga apor som helst runt om i världens djungler. Vi listar de tio skönaste!

10. Spindelapans svans är inte bara lång, den är väldigt stark också. Så stark att apan kan ta tag i en gren med svansen och hänga kvar. Svansen är ungefär som en extra hand. De kan till exempel plocka upp nötter med den.

9. Många apor svingar sig fram mellan grenarna med en hejdlös fart. Men potton jobbar på ett helt annat sätt. Allt den gör går i slow motion. En fot fram. Och så nästa fot. Sedan en hand. Att klättra några meter tar en eeevighet.

fakta_02-12-10_Apornas-topplista_1
8. Klätterkungen bland aporna är gibbon-apan. Smala grenar högt upp i luften avskräcker inte en gibbon. Den kutar ut på de vingliga pinnarna som om det vore den lättaste saken i världen

7. Mandrillen har ett vackert ansikte. Röd nos, blå kinder, orange-gult skägg. Men den kan vara ganska vildsint, så det är bäst att hålla sig på avstånd. Det sägs att mandriller till och med kan anfalla leoparder.

6. Näsapan har inte bara den största snoken i djungeln, den är också en fena på att simma. Man har stött på näsapor flera kilometer ut i havet. Efter simturerna tycker de om att slappa och sola.

fakta_02-12-10_Apornas-topplista_2
5. De flesta apor hänger mycket i träd. Lemurer också, men de trivs även på marken. Där springer de omkring med sina randiga svansar stickandes rakt upp. Blir det för kallt så brukar lemurerna kura ihop sig tätt, så att de bildar en enda lurvig lemurboll.

4. Kvivitt, kvivitt – så ljuvligt det kvittrar i djungeln, det måste vara en färgglad papegoja. Nix, det är en lejonapa. Den piper precis som en fågel. Men den ser ut som ett litet lejon med sin långa man. Fast den är knappast lika farlig. Den är mindre än en katt och äter helst frukt.

3. Om lejonapan låter som en fågel så blir det andra bullar när vrålapan öppnar munnen: ”ÖÖÖOUU!” Vrålapans bröl är så höga att du kan stå två kilometer bort och ändå höra dem klart och tydligt. Tur att de sover 15 timmar om dagen!

2. En skallig gubbe som är helt röd i fejan? Nej, det är faktiskt en uakari. Den ser inte ut som någon annan apa med sin långa päls och stora svarta fötter. Uakarin älskar solsken. Därför hänger den helst högst upp i trädtopparna i Sydamerika.

fakta_02-12-10_Apornas-topplista_3

1. Störst och kanske häftigast av alla apor är gorillan. Den kan väga 300 kilo och bli superstark. Forskarna tror att en enda gorilla kan vara starkare än 15 vuxna människor!