I februari kommer Twenty One Pilots till Sverige och Stockholm. KP ringde upp ena halvan av bandet, Tyler Joseph.

Twenty One Pilots

Medlemmar: Josh Dun, Tyler Joseph

Från: Ohio, USA

Skivor: Twenty One Pilots (2009), Regional at Best (2011), Vessel (2013)

Just nu turnerar det amerikanska bandet Twenty One Pilots med Josh Dun och Tyler Joseph jorden runt. Men för Tyler Joseph var det aldrig självklart att hålla på med musik. När han var yngre var han intresserad av sport och spelade mest basket. Inte ens när han fick en keyboard vaknade intresset för musik.

– Mamma visste vad hon skulle ge mig i julklapp, säger han. Så jag fick en keyboard som jag la i garderoben. Den låg där i nästan två år. Men en dag tog jag fram den och började spela. Jag blev helt förtrollad över att man kunde sätta ihop en ton med en annan. När jag märkte att vissa toner lät bättre ihop med andra så var jag fast.

Tyler började skriva låtar och kärleken till musiken blev allt starkare.

– Jag skrev hela tiden och även om låtarna inte var så bra så älskade jag dem, för de var mina egna, säger han.

Twenty One Pilots har turnerat tillsammans med bland andra band som Paramore och Fall Out Boy. Och det är tvärt emot vad Tyler drömde om när han var barn.

– Min mamma har berättat att jag hade mardrömmar om att jag skulle bli känd. Jag var livrädd för att det skulle hända!, säger han.

Däremot har han alltid sett sig som en person med förmåga att påverka människor.

– Helst så många som möjligt och på ett positivt sätt.

noje_13-09-13_Att-bli-kand-var-min-varsta-mardrom_1

Foto: Foto: Warner music

Förutom keyboard så sjunger Tyler och spelar ukulele. Han har lärt sig att spela instrumenten själv.

– Även om man tar lektioner och blir väldigt tekniskt duktig så är det alltid kärleken till musik som måste vara anledningen till att man spelar. När jag förstod hur tonerna hängde ihop på piano så kunde jag testa mig fram på andra instrument, säger han.

På scen använder Tyler och Josh ofta masker när de spelar, men det är inte för att de är blyga.

– Haha, nej. Vi började använda dem när vi försökte slå igenom. Det var ett sätt för oss att utmärka oss. Att folk skulle tänka ”vad är det här för något?”. Men jag gillar fortfarande maskerna för jag har aldrig velat att min musik ska handla om mig. Det har alltid handlat om någonting större än så. Och om jag kan lyfta bort fokus från mig som person så är det bara bra.

På bandets blogg går det att ställa frågor till Tyler och Josh och de försöker alltid svara så många som möjligt. Ofta skickar folk in egna versioner av deras låtar eller bilder när de ritat av dem.

– Ja, internet har hjälpt till att göra världen mer ihopkopplad. Det är väldigt lätt att få kontakt men också lätt att svara. Det är viktigt för mig att försöka influera och inspirera andra. Och om någon gillar det vi gör blir jag glad så klart, säger han.