I KP 6 kan ni läsa om när KP Fixade så att 12- åriga Elsa fick baka med konditorn Roy Fares. Vill du testa själv? Här finns recept till cupcakes med fluffig citronmaräng och krämig nötchoklad.

Choklad-cupcakes

12–14 stycken

Cupcakes

Du behöver:

Roy Fares choklad cupkakes

Foto: Foto: Anna Rut Fridholm

2 deciliter vetemjöl (120 gram)

2 deciliter strösocker (180 gram)

2 teskedar bakpulver (10 gram)

½ tesked salt (3 gram)

1 tesked vaniljsocker (3 gram)

1 deciliter kakao (40 gram)

1 ägg (55 gram)

1 deciliter mjölk (100 gram)

1 deciliter vegetabilisk olja (100 gram)

1 deciliter hett vatten (100 gram)

Gör så här: Sätt ugnen på 170 grader. Sikta ner de torra ingredienserna (mjöl, socker, bakpulver, salt, vaniljsocker och kakao) i en bunke. Vispa samman ägg, mjölk och olja lätt i en annan bunke. Vispa ner de torra ingredienserna i smeten. Koka upp vattnet och tillsätt lite hett vatten i taget till smeten. Blanda tills den blir slät. Lägg cupcakes-formar i en cupcakes-plåt. Fyll formarna till ¾ med smet och grädda mitt i ugnen i 17–18 minuter. Ta ut och låt svalna.

Chokladfrosting

Du behöver:

150 gram mörk choklad, 70% kakao

100 gram hasselnötskräm

300 gram osaltat smör

2 deciliter florsocker (120 gram)

1 matsked vaniljsocker (10 gram)

¼ tesked salt (2 gram)

Gör så här: Hacka chokladen och smält den försiktigt i ett vattenbad eller i micro. Låt den svalna till ljummen temperatur. Vispa smör, hasselnötskräm, florsocker, vaniljsocker och salt fluffigt i en bunke. Om frostingen känns för lös kan den stå i kylen i 10 minuter och stelna. Spritsa frosting på toppen av dina cupcakes!

 

Roy Fares visar Elsa hur man ger citronmarängen en snygg bränna

Foto: Foto: Anna Rut Fridholm

Bakar man tillsammans med ett proffs som Roy Fares får man chansen att använda en brännare för att ge marängen en gyllene yta.

Citronmaräng-cupcakes

12–14 stycken

Receptet utgår från en cupcakes-bas, som sedan fylls med citronkräm och toppas med italiensk maräng. Gör gärna citronkrämen i förväg och låt den svalna i kylen i några timmar innan du sätter igång med resten.

Cupcakes (bas)

Du behöver:

2 ½ deciliter vetemjöl (150 gram)

1 tesked bakpulver (6 gram)

½ tesked bikarbonat (2 gram)

½ tesked salt (3 gram)

1 matsked vaniljsocker (10 gram)

1 ¾ deciliter strösocker (150 gram)

2 ägg (110 gram)

1 deciliter vegetabilisk olja (100 gram)

1 1/4 deciliter  filmjölk (120 gram)

1 stycken citronzest (rivet citronskal)

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Sätt 12 stycken cupcakes-formar i en cupcakes-plåt. Sikta de torra ingredienserna (vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och vaniljsocker) i en bunke. Vispa ägg lätt i en annan bunke. Tillsätt socker och fortsätt att vispa med elsvisp någon minut. Blanda därefter i oljan. Rör ner de torra ingredienserna och filmjölken i smeten, lite i taget. Häll i citronzest och blanda till en slät och fin smet. Fyll max 3/4 av varje form med smet och grädda mitt i ugnen på 175 grader i 15–16 minuter. Ta ut och låt svalna. Gör ett litet hål med kniv i mitten av varje cupcake och fyll med citronkräm (se recept nedan).

Citronkräm (fyllning)

Du behöver:

¾ deciliter färskpressad citronsaft (75 gram)

1 deciliter strösocker (90 gram)

1 deciliter vatten (50 gram)

2 matskedar maizena (15 gram)

2 äggulor (30 gram)

15 gram smör (osaltat)

Gör så här: Koka upp citronsaft och strösocker i en kastrull.  Vispa ihop vatten, maizena och äggulor i en bunke. Häll kastrullens innehåll i bunken. Blanda väl och häll sedan tillbaka hela krämen i kastrullen. Red krämen på svag värme under omrörning, tills den tjocknar. Häll sedan över krämen i en ren bunke. Lägg i smöret och rör runt tills det smälter.. Sätt plastfolie över bunken och låt krämen svalna i kylen.

Italiensk maräng (topping)

Du behöver:

6 äggvitor (180 gram)

1 deciliter vatten (100 gram)

3 ½ deciliter strösocker (310 gram)

En sprits

Gör så här: Lägg äggvitan i en bunke. Koka upp strösocker och vatten till 121 grader. När sockret visar cirka 110 grader börjar du vispa äggvitan. Häll sedan i sockret med en tun stråle medan du vispar och fortsätt vispa tills marängen är kall. Spritsa marängen på toppen av dina cupcakes. Har du ingen sprits kan du använda en plastpåse, som du försiktigt klipper ett litet hål i.

 

I KP 6 kan du läsa allt om Elsas bakdag med Roy Farez

Läs om Elsas bakdag med Roy Fares i KP !