I KP 18 kan du läsa om Klara, 12, och hennes intresse för bakning. Här hittar du recepten på Klaras bakverk.

Budapestrulle

Du behöver:

  • 1 deciliter strösocker
  • 1, 5 deciliter hasselnötsmjöl
  • 0,5 deciliter maizena (majsstärkelse)
  • 4 äggvitor
  • 1 deciliter strösocker
  • 3 deciliter vispad grädde
  • 100 gram mörk choklad
  • hallon

Sätt ugnen på 170 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Blanda 1 deciliter strösocker, hasselnötsmjöl och maizena i en bunke. Vispa äggvitor fluffigt och fast. Ta i lite i taget av den andra decilitern strösocker och vispa till fast maräng. Tillsätt de torra ingredienserna med en slickepott och blanda försiktigt och noga. Använd en sprits och gör plåtlånga strängar tätt på bakplåtspappret, eller till smeten tar slut. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter, lufta ugnen några sekunder och baka ytterligare 2 minuter. Ta ut botten och låt svalna. Lägg ett bakplåtspapper på botten och vänd så att du får undersidan uppåt. Stryk på grädde och strö över hallon. Rulla ihop botten. Ringla över smält choklad och pudra på florsocker.

pyssel-och-recept_09-12-14_Baka-Klaras-kakor_1

Foto: Foto: Lisa Olaison

Kladdkaksmuffins

cirka 14 stycken
Du behöver:

  • 2 ägg
  • 2 deciliter socker
  • 2 deciliter glutenfri mix
  • 4 matskedar kakao
  • 100 gram smält smör

Rör ihop ägg och socker. Blanda ner mixen och kakaon. Tillsätt det avsvalnade smöret. Häll smeten i muffinsformar och grädda cirka 14 minuter på 175 grader. Ha på valfri topping.

Så gör du chokladstjärnorna
Bäst är att temperera chokladen, men det är ganska krångligt. Man värmer och svalnar av den i omgångar för att den ska vara glansig och inte smälta i rumstemperatur. Leta i kokböcker eller på internet hur man kan göra.

Rita några stjärnor på ett papper och lägg på plastfolie. Spritsa ut stjärnorna på plasten. Klara tipsar om att det är bra att ha en så liten sprits som möjligt. Då rinner inte chokladen igenom för snabbt.

 

Brownies

Du behöver:

  • 150 gram mörk choklad
  • 100 gram smör
  • 2 ägg
  • 1 deciliter maizena (majsstärkelse)
  • 1 deciliter strösocker
  • 1 tesked bakpulver
  • 1 deciliter grovhackade valnötter

Sätt ugnen på 175 grader. Hacka chokladen. Smält smör och choklad i mikrovågsugn eller över ett vattenbad. Ta av från värmen och blanda ner ägg, maizena, strösocker och bakpulver. Blanda noga men försiktigt, helst med slickepott eller sked. En visp kan få smeten att ”spricka”. Vänd snabbt och försiktigt ner nötterna. Smörj och bröa en avlång brödform, 1,5 liter. Häll i smeten. Grädda mitt i ugnen 25–30 minuter. Låt svalna i formen. Ställ den sedan i kylen tills den är riktigt kall. Därefter kan den skäras i fyrkanter.

 

Lussebullar

Du behöver:

  • 20 stycken
  • 75 gram smör
  • 2 deciliter mjölk
  • 1 paket jäst
  • 1 matsked fiberhusk
  • 1 deciliter mager kvarg eller kesella
  • 1 deciliter socker
  • 1 ägg
  • 0,5 gram saffran
  • 1 kryddmått salt
  • 1 paket glutenfri mix, 500 gram (Spara 1,5 deciliter till utbakning)

Smält smöret, häll på mjölken och låt det bli ljummet, cirka 37 grader. Rör ut jästen i degspadet. Tillsätt fiberhusk och rör om. Tillsätt kesella, socker, ägg, saffran och salt. Arbeta in mixen. Låt degen jäsa övertäckt i cirka 30 minuter. Arbeta ihop degen och dela den i 20 bitar. Baka ut lussekatter och garnera med russin. Jäs dem övertäckta på en plåt i cirka 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Gädda i 250 grader i cirka 5 minuter.

 

Kolakakor

Du behöver:

  • 100 gram rumsvarmt smör
  • 1 deciliter strösocker
  • 2 deciliter jyttemjöl (glutenfritt)
  • 1 matsked sirap
  • 1 tesked bakpulver
  • 1 matsked vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda allt till en jämn smet. Rulla tre fingertjocka rullar. Platta till. Grädda i cirka 10 minuter. Snitta diagonalt medan kakorna är varma.