Du har väl läst om bak-fantasten Mira i nya KP? Förutom marsipantårtor och pajer gör hon gärna småkakor. Här är två av hennes favoritrecept.

Ballerina-kakor

Ungefär 20 stycken.

Du behöver: 

pyssel-och-recept_20-02-13_Baka-miras-mardrommar_1

Foto: Foto: Marie Ullnert


200 gram rumsvarmt smör
4 deciliter vetemjöl
1 deciliter socker
3 matskedar kakao
Nutella

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda smör, mjöl och socker till en deg.
3. Dela degen i två lika stora delar. Blanda i kakao i den ena delen.
4. Kavla ut degarna och tryck ut runda kakor (använd ett litet glas, till exempel ett snapsglas).
5. Gör ett mindre hål i mitten av de ljusa kakorna.
6. Grädda kakorna i ca 5–6 minuter. Låt dem svalna.
7. Bred Nutella på chokladkakorna och lägg de ljusa kakorna ovanpå. Tryck ihop försiktigt.

 

Miras mardrömmar
pyssel-och-recept_20-02-13_Baka-miras-mardrommar_2

Foto: Foto: Marie Ullnert

Ungefär 20 stycken.

Du behöver:
100 gram rumsvarmt smör
3 deciliter socker
2 teskedar vaniljsocker
1 deciliter rapsolja
1 tesked hjorthornssalt
4 deciliter vetemjöl
3 matskedar kakao

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda smör, socker och vaniljsocker i en bunke. Rör om och tillsätt oljan, lite i taget.
3. Blanda hjorthornssalt med hälften av mjölet och rör ner det i degen.
4. Tillsätt resten av mjölet och kakaon.
5. Rulla degen till ungefär 20 små bollar.
6. Lägg bollarna på två plåtar och platta till dem.
7. Grädda kakorna i cirka 15 minuter.