Ikväll är det premiär för Skavlan jr, talkshowen där barn får göra sina röster hörda. KP följde med på inspelningarna! 

Skavlan jr sänds på söndagar klockan 19 i SVT Barnkanalen, med start ikväll. Alla avsnitt spelas in i förväg och ordningen på dem har ändrats av SVT. Det avsnitt som spelades in allra först (och som du kan läsa om här) visas på tv nästa vecka. I kvällens avsnitt ser ni 11-åriga Sam, som tidigare hetter Iris, och Donya, 13, från Sveriges yngsta mästerkock.

 

Farzad Farzaneh programledare i Skavlan jr

Foto: Foto: Janne Danielsson /SVT

Farzad Farzaneh är programledare i Bolibompa och gör Barnens pod, en podcast för unga.

Det är torsdag kväll. I tv-huset i Stockholm är det full fart. Publiken köar utanför studion. Farzad sitter i sminklogen. Det är han som ska leda juniorversionen av den populära talkshowen, vars vuxenversion har letts av norska Fredrik Skavlan sedan 2007.

– Jag är faktiskt jättenervös, erkänner Farzad. Det blir jag alltid inför inspelningar. Jag har förberett mig noga. Men Fredrik har sagt att jag måste vara beredd på ändringar in i det sista. Något oförutsett kan alltid hända …

I det första avsnitt som spelas in ska tittarna få möta den 11-åriga kärleksexperten Mårten samt syskonen Bohsra, 11, och Mahdi, 12, som var med om den fruktansvärda attacken mot en skola i Trollhättan i höstas.

– Alla som medverkar har intressanta historier att dela med sig av. Här får de berätta dem i lugn och ro. Det blir både lättsamt och tungt. Jag kommer ha svårt att inte dras med känslomässigt, säger Farzad.

Varje program gästas även av kända vuxna. Till premiär-inspelningen kommer komikern Özz Nujen och artisten Ace Wilder. Studion som används är samma som Skavlan spelas in i. Där har kändisar från hela världen suttit. Intresset är stort även för första juniorprogrammet, publiken strömmar in och fyller snart upp hela läktaren. Kvällen till ära är också Fredrik Skavlan på plats. Han är förväntansfull.

– Jag tror på Farzad. Redan första gången jag såg honom kände jag att han är perfekt för den här uppgiften. Han har en fantastisk förmåga, som jag själv saknar, att verkligen nå fram till unga personer, säger Fredrik.

Skavlan jr

Först ut för kvällen är Mårten.

– Det här ska bli så roligt! Tänk att just jag ska få vara med, säger han uppspelt innan han kliver in i studion, till publikens applåder och jubel.

Av Farzad presenteras Mårten som en ”kärleksexpert”. Själv är han lite mer blygsam.

– Expert skulle jag nog inte kalla mig. Men jag är en tjejtjusare och har hittills haft mycket tur i kärlek.

En som har mindre tur i kärlek är Özz Nujen, kvällens andra gäst.  Medan Mårten ger sina bästa kysstips och berättar hur man blir ihop, förklarar Özz hur hopplöst svårt han har att hitta kärleken. Han ber Mårten om råd.

– Jag tycker inte att du ska känna dig pressad att hitta kärleken. Man måste inte vara ihop med någon, säger Mårten förståndigt till den äldre komikern.

Skavlan jr

Det är tvära kast i studion. Den kärleksfulla stämningen dränks i ett allvarsamt mörker när Bohsra och Mahdi gör entré. De har varit med om något som inga barn någonsin skulle behöva uppleva. I höstas tog sig en maskerad man med svärd in i deras skola. Han gick till attack mot elever och personal. Fyra personer dog. Mahdi var en av de första som såg gärningsmannen.

– Jag var i musiksalen och tittade ut genom fönstret. Då såg jag honom utanför skolan. Jag tyckte att han verkade konstig och varnade de andra. Men det var precis vid Halloween, så vi trodde allihop att det var ett Halloween-prank.

Mannen tog sig in i skolan och började gå till attack. Panik utbröt.

– Vår lärare sa att vi måste gömma oss. Vi ställde bänkar för dörren, så att mannen inte skulle kunna komma in i klassrummet. Sedan gömde vi oss i skåp och under bord. Alla grät, berättar Bohsra.

På sina tröjor har syskonen tryckt ett foto av sin fritidsledare Lavin, som dödades i attacken.

– Han offrade sitt liv för oss elever, säger Bohsra.

Efter en timmes inspelning kommer kvällens avslutande gäst in. Stämningen lättas upp när Ace Wilder glatt svarar på frågor om kärlek och uppträder med en ny version av sin megahit Busy doin’ nothin’. Efteråt är alla, både gäster och programledare, nöjda. Backstage dukas det upp pannkakor och saft att fira med.

– Det kändes faktiskt riktigt bra, säger Farzad  med ett stort leende.

Farsad Farzaneh och Fredrik Skavlan

Fredrik och Farzad passar på att läsa KP i pausen.

I KP 3 kan du läsa en intervju med Farzad. Skickas till prenumeranter 17 februari.