Dilan, 12 och Aya, 12, tycker att alla ska ha rätt att läsa böcker. Deras skola fick besök av årets vinnare av Astrid Lindgrens litteraturpris.

Alma-priset

Astrid Lindgren memorial award, Alma, är ett litteraturpris som har delats ut varje år sedan 2003. Syftet är att få fler intresserade av barn- och ungdomslitteratur.

Priset går till författare, illustratörer, berättare eller organisationer som på något sätt stödjer litteraturen. Prissumman är 5 miljoner svenska kronor. Alma är världens största barn- och ungdomslitteraturpris.

Praesa

En organisation som ser till att fler barn i Sydafrika kan läsa böcker på sina egna språk. De har också startat många läsklubbar i Sydafrika.

 

Aya Rubai

allt-annat_02-06-15_Besok-fran-Sydafrika_1

Foto: Foto: Josefine Larsson

Ålder: 12 år.

Bor: I Stockholm.

Familj: Mamma, pappa och tre syskon.

Favoritbok: Eddie 12 och hon som heter Elsa av Thomas Halling.

Dilan Jauhar

allt-annat_02-06-15_Besok-fran-Sydafrika_2

Foto: Foto: Josefine Larsson

Ålder: 12 år.

Bor: I Stockholm.

Familj: Mamma, pappa och fyra syskon.

Favoritbok: Elsa 12 och han som heter Eddie av Thomas Halling.

I Hjulsta grundskolas gymnastiksal sitter förväntansfulla elever. På väggarna hänger böcker, många skrivna av Astrid Lindgren. Snart kommer tre personer från den sydafrikanska organisationen PRAESA in i salen. De hälsas välkomna och sedan börjar uppvisningen. 3:orna sjunger Idas sommarvisa och blandar in en sydafrikansk folksång. Och 6:orna berättar om Praesa och Sydafrika. Två av dem är Aya Rubai och Dilan Jauhar.

– Praesa förtjänade att vinna i år, säger Aya. De inspirerar fler barn att läsa.

Dilan håller med.

– Och det är första gången priset går till någon från Sydafrika.

Elever i Hjulsta grundskola i Stockholm har läst om Alma-priset och böcker av tidigare prisvinnare. När de fick veta att Praesa vann och skulle hälsa på just deras skola började de läsa om Sydafrika och organisationen.

Praesa jobbar med att ge ut böcker till barn i Sydafrika. På deras egna språk. Många av Astrid Lindgrens böcker är översatta till afrikaans, ett av språken. Men än finns till exempel inte Pippi Långstrump på de andra sydafrikanska språken. Det vill Praesa förändra. Och det tycker Dilan och Aya är bra.

– Det är synd att inte alla har tillgång till böcker, säger Dilan. Det är svårt att föreställa sig en barndom utan Pippi.

– Ja, instämmer Aya. Det är orättvist att inte alla kan läsa när de vill. Och tänk vad många av Astrid Lindgrens böcker man läste när man var yngre.

Och böcker kan ge så mycket mer än bara en trevlig stund.

– Samtidigt som en bok är rolig att läsa kan den också ge goda råd, säger Dilan. Till exempel om hur man ska bemöta och respektera andra människor.

– Precis! och just nu läser vi en bok om hållbar utveckling, säger Aya. Då lär vi oss om hur vi kan förbättra miljön.

Representanterna från PRAESA såg nöjda ut och tackade med en afrikansk dans innan det var dags att avsluta.

– Det roligaste var att få träffa några från organisationen, säger Dilan.

– Och att få deras autografer, fyller Aya i.