Bilder på internet är lite knepigt. Ibland kommer bilderna på vift så att helt fel personer ser dem. Och ibland lägger andra upp bilder som man absolut inte vill att någon ska se. Här kan du läsa om tre personer som har drabbats.

 Att tänka på när man lägger ut bilder på internet

– En bild som läggs upp på internet kan vara väldigt svår att bli av med. Vem som helst kan ju ladda ner bilden och sprida den vidare. Lägg därför bara upp bilder som det inte gör något att alla kan se.
– Fråga alltid dina föräldrar om lov innan du lägger upp bilder på dig själv.
– Om du vill lägga upp en bild på någon annan måste du också alltid fråga om lov.

En bra sak med internet är att det är så lätt att nå många människor. Med bara en knapptryckning kan du till exempel visa alla dina vänner dina semesterbilder.
Men enkelheten kan också vara ett problem. Om man lägger upp en bild på internet så har man inte längre kontroll över den. Vem som helst kan ladda ner den till sin dator och sprida bilden vidare. Dessutom kanske de andra personerna på bilden inte alls vill synas på internet. Det finns mycket att tänka på med andra ord!

Vi har pratat med tre personer som haft otur med bilder på internet. Du kan läsa deras historier här under. Här till höger kan du få lite tips om vad man bör tänka på när det gäller bilder på internet.

Nabila, 11: ”De ville veta var jag bodde”

Nabila la upp bilder på internet som bara hennes vänner skulle se. Men istället blev hon kontaktad av främlingar som tycket att hon ”var söt”. Det gjorde henne mycket orolig.

Förra året skaffade Nabila, 11 år, en blogg. En blogg är lite som en öppen dagbok på internet kan man säga. I den skrev hon om saker som hon hade varit med om. Det var ett bra sätt att hålla kontakten med alla kompisar, tänkte hon. För att göra bloggen roligare la hon upp lite bilder.

– Det var bara vanliga bilder på mig när jag gjorde saker. Satt och målade och så, säger Nabila.
För att fler kompisar skulle hitta till bloggen skrev Nabila adressen till den på andra hemsidor där hon var medlem. Men det var inte bara hennes kompisar som började besöka bloggen. Snart började okända människor att kommentera hennes bilder. Det kändes olustigt, berättar Nabila.
– De skrev typ ”vad söt du är” och så.

Kontaktad på andra sidor
Efter ett tag började folk att ta kontakt med Nabila även på hemsidor där hon inte lagt upp bilder på sig själv. Man förstod att de hade varit inne på bloggen och läst. Till en början så svarade hon på deras mejl, men när de började fråga var hon bodde och vad hon hette började Nabila att bli fundersam. Vilka var det egentligen som kontaktade henne? De skrev att de var i hennes ålder, men hur kunde hon veta om det stämde? Nabila började oroa sig för att någon skulle leta reda på henne på riktigt.
– Jag fick mardrömmar. När jag inte kunde sova så tänkte jag att det var ett ansikte utanför mitt fönster som tittade på mig. Jag tänker fortfarande så ibland, kanske två, tre gånger i veckan. Och om mina syskon inte kommer hem i tid blir jag jätterädd, säger Nabila.

Skolan borde informera
Till slut hjälpte en kompis Nabila att ta bort bilderna. Nu lägger hon bara upp bilder på sig själv där man inte ser vem hon är. Till exempel bilder tagna från långt håll.
– Så att ingen kan se hur jag ser ut men mina kompisar kan se vad jag gör.
Nabila tycker att skolan borde undervisa mer om sådana här saker. På hennes skola har man ”data-dagar” ibland, men då får man bara lära sig om hur datorn fungerar och hur man hittar information.
– Det borde vara mer om vad man ska tänka på när man är på internet, säger Nabila.

”Nabila” heter egentligen något annat.

Ellen, 14: ”Tänk om mina släktingar ser bilderna?”

När Ellen kom hem från semestern fick hon en chock – en kompis hade lagt upp hennes privata bilder på internet. Nu är hon orolig över att bilderna kan finnas på fler hemsidor.

En kväll när Ellen, 14, sov över hos en kompis skojade de och tog på sig fåniga kläder. Bland annat tog Ellen på sig en alldeles för liten bh som fick hennes bröst att se jättestora ut. Kompisen tog en massa kort som de skrattade åt.
Efter övernattningen åkte Ellen bort i en och en halv vecka. När hon kom hem igen var mobiltelefonen full med missade samtal och sms.
– De hade skrivit ”herregud vilka bilder!” och så, säger Ellen som direkt misstänkte vad som hade hänt.
Snabbt loggade hon in på Bilddagboken, en hemsida där man kan visa sina bilder för andra. Mycket riktigt – kompisen hade lagt upp bilderna på Ellen i bh. Under dem hade andra medlemmar skrivit fula saker och frågat vad Ellen hade för mejladress.

Orolig för föräldrarna
Ellen ringde direkt till sin kompis och skällde ut henne. Kompisen blev förskräckt och tog bort bilderna med en gång.
– Jag tror inte att hon tänkte sig för. Det var frustrerande och läskigt. Jag har släktingar på Bilddagboken, tänk om de sett bilderna och sagt till mina föräldrar? De skulle tro att jag lägger upp lättklädda bilder på internet.

Retad i korridoren
Nästa dag i skolan hade jättemånga sett bilderna. Folk skojade med henne i korridoren och sa ”oh, vilka bilder!” Om och om igen fick hon förklara vad som hade hänt.
– Det kändes jobbigt, alla trodde ju att det var jag som hade lagt upp bilderna.
Men det tog inte slut med det. Efter några dagar fick Ellen höra att någon hade sparat ner bilderna från Bilddagboken och lagt upp dem på en annan hemsida. Den nya sidan tog bort bilderna efter att Ellen hade anmält, men hon blev såklart orolig för var mer de kunde finnas.

Svårt att sova
Den första veckan efter att bilderna lagts upp hade Ellen så svårt att sova att hon fick ta sömntabletter. Hon låg och oroade sig för vad de som sett bilderna egentligen trodde. Hon var också orolig för att okända gubbar skulle börja leta efter henne. Som tur är så tänker hon inte längre så ofta på det viset. Hon har till och med blivit vän med sin kompis igen. Båda är idag mer försiktiga när de lägger upp bilder.
– Man måste tänka på vad de som är med på bilderna tycker och fråga om lov.

”Ellen” heter egentligen något annat.

Olivia, 14: ”Hon ville anmäla mig till polisen”

När Olivia la upp en bild på internet blev hennes kompis jätteledsen. I dag pratar de inte längre med varandra.

För ungefär ett år sedan så var Olivia osams med en tjej i sin klass. Vi kan kalla henne Julia. Efter ett tag gick det till och med så långt att Julia slutade i Olivias klass.

En tid därefter var Olivia inne på en hemsida där man kan lägga upp bilder på sig själv och andra. Där är hon ofta inne och lägger upp bilder.
– Då hittade jag en gammal bild på Julia som jag tyckte var fin. Så jag lade upp den, säger Olivia.

Julias mamma ringde upp
Men det skulle hon aldrig ha gjort. En gemensam kompis berättade för Julia att hon fanns på bild på hemsidan. Då blev Julia jätteledsen och ringde upp Oliva.
–  Hon bad mig att ta bort den och det gjorde jag också. Det var en helt vanligt bild, men jag tror aldrig att hon såg den faktiskt. Hon trodde nog att den var mycket värre än den var, säger Olivia.
Någon dag senare ringde Olivias telefon när hon satt i klassrummet. Det var Julias mamma. Hon var jättearg.
– Jag försökte förklara, men hon ville inte lyssna utan kallade mig för mobbare och ville anmäla mig till polisen.
Olivia blev rädd och mådde jättedåligt. Dels var hon rädd att hon faktiskt skulle bli polisanmäld, men hon hade också dåligt samvete för att hon la upp bilden över huvud taget. Även om hon inte gjorde det för att vara elak.
– Nu frågar jag alltid först om det är okej innan jag lägger upp bilder på andra personer, säger Olivia.

Bilder som aldrig försvinner
Efter händelsen med bilden kom det en man till Olivias skola och pratade om internet och vad man borde tänka på.
– Det var väldigt bra. Många visste till exempel inte att bilder på internet aldrig försvinner.

Har du försökt att prata med Julia igen?
– Hon har flyttat nu och hon vill inte prata med mig. Jag känner lite att jag gjorde allt jag kunde, men att hennes mamma gjorde så att det inte kunde bli bra igen.

”Olivia” och ”Julia” heter egentligen något annat.