De är små, de är blå och de är så rackarns goda att man inte kan få nog! Har ni frysen full med blåbär? Då är du redo för vår supersmarriga blåbärs-fest!

Blåbärspannkakor

Pannkakor är kanske inget du svänger ihop bara sådär. Det tar ju lite tid med all stekning och så. Men passa på att bjussa mamma och pappa på de här läckerbitarna en lördagsmorgon – höjd månadspeng-garanti!
(Receptet räcker till åtta pannkakor.)

Du behöver:
1 ägg
2 deciliter filmjölk
1 matsked smält smör (plus lite smör att steka pannkakorna i)
2, 5 deciliter mjöl
1 tesked bakpulver
1 kryddmått salt
1 deciliter färska eller tinade blåbär

Gör så här:
Vispa ihop ägg och filmjölk. Häll i det smälta smöret. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en annan bunke. Rör sedan ihop med filmjölksgeggan. Rör ner blåbären försiktigt – det blir finast om de inte går sönder så mycket. Nu är det dags att steka pannkakorna. Häll i så mycket i pannan att det bildas en smet-pöl ungefär lika stor som en dvd-skiva. Då blir det som i USA, blåbärspannkakans hemland. Stek ungefär en minut på varje sida. Lägg de färdiga pannkakorna i en hög på en tallrik. Servera med sylt, mosad banan eller något annat smarrigt!

 

Blåbärs-sviss

En kladdig blandning av kola och blåbär. Och så smältande glass på det. Den här delikata rätten passar lika bra på kalas som varma sensommardagar.
(Receptet räcker till två personer.)

Du behöver:
1 matsked smör
0,5 deciliter socker
1 deciliter färska eller tinade blåbär
Så mycket vaniljglass ni orkar äta

Gör så här:
Blanda alla ingredienserna utom glassen i en kastrull med tjock botten. Koka upp. Rör om hela tiden, så att sockret inte bränner fast i botten (då brukar föräldrar bli arga). Låt geggan puttra i ungefär tre minuter. Den ska bli lite lagom kolasås-tjock. Ställ sedan kastrullen åt sidan och låt såsen svalna lite. Lägg upp vaniljglass på två tallrikar. Häll på såsen – och ät direkt!

 

Blåbärssmoothie

Supergott, superenkelt och en superstart på en ny dag. Släng ihop den här smoothien till frukost – och du kommer att flyga till skolan! Receptet räcker till två glas.

Du behöver:
1 deciliter frysta blåbär
1 banan
1 matsked citronsaft
1 deciliter vaniljyoghurt
1 deciliter mjölk

Gör så här:
Häll alla ingredienser och häll i en mixer. Mixa tills allt är blandat ordentligt. Häll sedan upp i två glas. Drick på en gång!