De har jättemånga armar och kan spruta bläck för att skrämmas. Men visste du att bläckfiskar är mästare på att rymma och härmas? Kolla klippen!

Härm-apan

Bläckfiskarten Thaumoctopus mimicus (betyder den härmande bläckfisken) har förmågan att härma både föremål och djur. Arten upp-täcktes för bara 19 år sedan, utanför Indonesien. Så mycket om den är fortfarande okänt.

Nästan alla bläckfiskar kan ändra färg för att smälta in bättre i omgivningen. Det beror på att de har speciella pigmentsäckar i huden, som kallas för kromatoforer. Men den härmande bläckfisken kan även efterlikna form, rörelsemönster och beteende. Den otroliga krabaten kan imitera stenar, koraller, drakfiskar, havsormar, plattfiskar och maneter.

 

Slinker igenom pyttehål

Eftersom de saknar den typ av skelett som ryggradsdjur har kan bläckfiskar vara extremt flexibla när de behöver. De kan exempelvis ta sig igenom ett pyttelitet hål även om de är stora.

 

Visste du att …

… Bläckfisk-bläck kan användas till att färga mat, till exempel pasta. Men det smakar inget.

… Bläckfiskar har ett helt annat nervsystem än vi människor. De har en huvudhjärna, stor som en valnöt ungefär, och en mindre hjärna – i varje arm. Tillsammans blir de som ett litet internet av hjärnor.

… Bläckfiskar har tre hjärtan. Blodet de pumpar runt är blått.

 

Läs mer om bläckfiskar i KP 13!

Läs om bläckfiskar i KP 13!